Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 10, 2019


  • Kræftbehandling — konventionel eller alternativ?

UGENS CITAT

"Der opstår meget hurtigt den misforståelse, at man har forståelse, inden man egentlig ved noget."

George Wilhelm Friedrich Hegel


Kræftbehandling — konventionel eller alternativ?

De fleste, der bliver ramt af kræft, følger lægens råd og vælger konventionel behandling.

Men der er også en stor gruppe kræftpatienter, som enten helt eller delvist fravælger anbefalet konventionel behandling, fordi de har læst eller hørt godt om en bestemt alternativ behandling — eller en alternativ behandler, som påstår, at han kan kurere kræft.

De to væsentligste spørgsmål, som mange kræftpatienter må tage stilling til, er:

  1. Hvornår er det klogt at vælge, og hvornår er det klogt at fravælge konventionel behandling?
  2. Hvornår kan vi stole på, at en påstået alternativ behandling mod kræft er effektiv?

Det første spørgsmål er svært at tage stilling til, hvis resultatet af den konventionelle behandling er tvivlsom, og udsigterne til helbredelse er ringe. Når konventionel behandling har blot rimelig gode udsigter til at kunne gøre patienten rask uden alvorlige men, er der sædvanligvis ikke så meget at være i tvivl om.

Det andet spørgsmål er straks lettere at svare på:

1) Vi kan ikke stole på de alternative behandlere, der påstår, at de kan helbrede kræft.

2) Vi kan ikke stole på påstande om, at bestemte naturprodukter kurerer kræft.

Det er sandsynligt, at nogle naturprodukter og nogle former for alternativ behandling i visse situationer kan have en eller anden gavnlig virkning ved kræft, men der findes ingen alternative behandlingsformer eller naturprodukter, der kan helbrede kræft. I det mindste ingen, der bare er tæt på at være dokumenteret.

Hvis der eksisterede en kendt effektiv kur imod kræft, ville den allerede være blevet bekræftet af videnskabelige undersøgelse, og derfor også være en del af den behandling, kræftpatienter tilbydes af kræftlæger. Det tager naturligvis tid — og ofte al for lang tid — før en potentiel behandling af kræft bliver tilstrækkelig undersøgt og enten be- eller afkræftet af videnskabelige undersøgelser. Men det ændrer ikke ved, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at nogen form for alternativ behandling eller naturprodukter kan helbrede kræft.

Et af de store problemer med løfterne om alternative kræftkure er, at en del kræftpatienter fravælger konventionel behandling, som ellers ville have en god chance for at gøre dem raske, til fordel for alternativ behandling, som ikke virker.

For ikke så længe siden viste en undersøgelse, at alternativ behandling mod kræft, der kan kureres, øger risiko for at dø af sygdommen.

Undersøgelsen viste, at folk, der modtog alternativ behandling for kræft, som ofte kan kureres, var mere tilbøjelig til at nægte mindst en del af deres konventionelle kræftbehandling og som følge heraf, havde de øget risiko for at dø af deres sygdom.[1]

Vi ved, at sunde måder at spise og leve på i stor udstrækning kan forebygge kræft, øge kræftpatienters chancer for at overleve og i visse tilfælde måske endda stoppe udviklingen af kræft eller få kræften til i en eller anden udstrækning at gå tilbage. Det betyder ikke, at en bestemt måde at spise på kurerer kræft, men det betyder, at kræftpatienter vil have gavn af at gøre, hvad de kan, for at indføre den bedste og sundeste livsstil, de kan overkomme, sideløbende med den behandling, de modtager.

Kræftpatienter med en sund livsstil har det bedre og har større chance for at blive raske af deres behandling end kræftpatienter med en usund livsstil.

Forskning udført af blandt andet Dean Ornish har vist, at livsstilsmedicin — især når det gælder meget omfattende livsstilsændringer — har sin plads i fremtidens behandling af kræft, men der er stadig stor usikkerhed omkring den bedste anvendelse og i hvilke tilfælde den eventuelt kan prøves før anden behandling.

Hans forskning har i et vist omfang vist af livsstilsændringer både kan hæmme, stoppe eller endda begynde at bekæmpe prostatakræft i de tidligere stadier [2, 3, 4]. Mere forskning skulle være på vej, som giver et klarere billede af, i hvilken udstrækning og i hvilke tilfælde de rette livsstilsændringer eventuelt kan prøves før mere "voldsom" behandling iværksættes.

Min konklusion:

  • Kræftpatienter bør ikke stole på de alternative behandlere — eller på de sælgere eller producenter af naturprodukter — der påstår, at deres behandling, præparater eller kure kan helbrede kræft.
  • Det er bedst at vælge konventionel behandling, når udsigten til helbredelse er god eller blot rimelig god.
  • Uanset, hvad kræftpatienter ellers gør og vælger, kan det have stor betydning, at de sideløbende satser på den bedst mulige kost og livsstil — både fordi det giver øget velbefindende, sandsynligvis forlænger livet og, uanset hvad de ellers vælger at gøre, øger chancerne for helbredelse.
  • Livsstilsmedicin kombineret med konventionel behandling vil ofte være det bedste valg, men i nogle tilfælde er det muligt og forsvarligt at gå "all in" med livsstilsændringer, før konventionel behandling kommer på tale. Det gælder fx i den periode, hvor en kræftpatient venter på at komme i gang med konventionel behandling eller hvor forskellige behandlingsmetoder overvejes. Kræftpatienter skal altid diskutere mulighederne og gennemførelse af livsstilsændringer i samråd med den eller de læger, der står for behandlingen og kender den individuelle situation.

- - -

[1] Skyler B. Johnson, Henry S. Park, Cary P. Gross, James B. Yu. Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers. JAMA Oncol. 2018;4(10):1375-1381. doi:10.1001/jamaoncol.2018.2487

[2] “Intensive Lifestyle Changes May Effect the Progression of Prostate Cancer”
https://www.ornish.com/wp-content/uploads/Intensive_Lifestyle_Changes_and_Prostate_Cancer.pdf

[3] “Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention” Proceedings https://www.ornish.com/wp-content/uploads/8369.full_.pdf

[4] “Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study”.
https://www.ornish.com/wp-content/uploads/increased-telomerase-activity-and-comprehensive-lifestyle-changes2.pdf


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.