Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 11, 2009
- Stærkere knogler med frugt og grønt
- Kroniske sygdomme -- og hvad du kan gøre
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
At undgå
situationer, hvor du måske fejler, kan være den største fejltagelse af
alle.
-- Peter
McWilliams
Der er tiltagende bevis for, at syre/base balancen i din kost
påvirker knogletab, men du kan let forbedre syre-base balancen ved at
spise mere frugt og grønt.
Et studie har vist, at indtagelsen af bikarbonat -- som findes i
frugt og grøntsager -- giver stærkere knogler.
Bikarbonat er basisk og modvirker virkning af syre fra fx protein og
korn.
Knoglerne er levende væk, hvor der konstant foregår udskiftning af
celler og næringsstoffer. Knoglevævet udskiftes gennem hele livet. Det
foregår ved, at små områder af knoglevævet fjernes ved en proces der
kaldes knogleresorption, for derefter at blive gendannet. Resorption er
altså det trin i knoglernes omformning, hvor gammel knoglemasse
nedbrydes, inden den erstattes med ny.
Under knogleresorption bliver knoglerne brudt ned for at frigive
mineraler som kalcium, fosfat og basiske salte til blodet. Når
knogleresorptionen øges, reduceres knoglemassen, og risikoen for
knoglebrud stiger.
En undersøgelse offentliggjort i “the Journal of Clinical
Endocrinology and Metabolism” viser, at du kan øge indholdet af basiske
stoffer i din kost ved at spise mere frugt og grønt. Og at det
sandsynligvis er med til at holde knoglerne sunde og stærke.
Deltagerne i dobbelt-blind studiet -- 171 mænd og kvinder, der var 50
år eller ældre -- blev delt op i grupper, der enten modtog placebo eller
doser af kaliumbikarbonate, natriumbikarbonate eller kaliumklorid i tre
måneder. Alle deltagere fik også dagligt tilskud af kalcium (kalk) og
D-vitamin.
De deltagere, der tog bikarbonat viste signifikant reduktion i
kalciumudskillelse og knogleresorption.
Ifølge den ledende forsker og direktør for Bone Metabolism Laboratory
ved The Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging på
Tufts, tilfører frugt og grøntsager bicarbonat til kroppen, når de
fordøjes.
Kilder:
Tufts Journal 14. januar 2009
http://tuftsjournal.tufts.edu/2009/01_1/briefs/02/
Bess Dawson-Hughes m.fl. Treatment with Potassium Bicarbonate Lowers
Calcium Excretion and Bone Resorption in Older Men and Women.
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 94, No. 1 96-102
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/94/1/96
Kommentar:
Mennesker, der spiser betydelige mængder frugt og grøntsager,
mindsker altså både udskillelsen af kalk og nedbrydningen af knogler.
Det er allerede kendt, at især calcium og D-vitamin er vigtige
næringsstoffer for knoglerne. Men mere og mere tyder på, at også kostens
syre-base balance er vigtig.
De fleste menneskers overforbrug af fx kød, kaffe, sukker, slik og
salt -- kombineret med alt for lidt frugt og grønt -- har negativ
virkning på knoglerne.
De fleste tænker først og fremmest på kalk og mælk, når de tænker på
deres knogler, men det er langt fra kun kalk, der har betydning for dine
knoglers sundhed. Knogler holdes stærke eller styrkes af kalk,
D-vitamin, K-vitamin og andre næringsstoffer, nok motion, godt med
basedannende fødevarer (frugt og grønt) og ved at holde igen med fx kød,
raffinerede kulhydrater, sukker, sodavand, salt og alkohol.
Der er mange misforståelser vedr. syre-base balancen. En sund kost
vil helt automatisk sikre, at din krop kan opretholde syre-base balancen
(den rette ph værdi i blodet), uden den behøver at tære på knoglerne for
at modvirke for syredannende kost.
Du behøver ikke tænke på syre-base balancen, og slet ikke at drikke
bestemte ”basedannende urteteer” e.l. Hold igen med animalske fødevarer
og spis nok frugt og grøntsager, så går resten af sig selv.
Spiser du som de fleste danskere, vil det muligvis gavne dine knogler
at indtage mælk og mejeriprodukter. Men der er flere potentielle
problemer forbundet med at indtage mælk og mejeriprodukter (især over en
vis mindre mængde og for nogle mennesker), så der er god grund til at
sikre nok kalk og andre vigtige næringsstoffer på anden vis.
Vi bringer en uddybende artikel i et senere nummer i det nye
vegetarblad om, hvordan du kan få stærke knogler, uden du behøver at
drikke mælk. Tilmeld dig det nye vegetarblad. Det er helt gratis! Du
behøver naturligvis ikke at være vegetar for at abonnere på bladet :-)
Tilmeld dig her
ANNONCE:
Bestil
den grønne frugtkasse fra Årstiderne til kun 179,- Kassen bliver
leveret fragtfrit til dit dørtrin, nemmere bliver det ikke.
... Hvad er sygdom (4)
Alvorlige sygdomme udvikler sig fra mindre alvorlige tilstande.
En splinterny bil bliver ikke pludselig til et rustent vrag, men
forfalder langsomt på grund af dårlig pleje og/eller almindelig aldring.
Hvis kroppen er så svækket, at den igennem længere tid har haft svært
ved at udskille alle affaldsstoffer, og de helbredende processer på
anden måde har svært ved at følge med, er der problemer forude.
Kroniske sygdomme kan opstå, når de ekstraordinære helbredende
processer (det vi ofte oplever som symptomer og akutte sygdomme) ikke
har været i stand til at klare arbejdet med at udskille affaldsstoffer
og på anden måde holde kroppen rask.
En kronisk sygdom udvikler sig i løbet af lang tid — sædvanligvis
over mange år. Nogle gange kan medicin fjerne symptomerne, men
symptombehandling betales ofte med en senere forværring. Hvis du fx
indtager medicin, når kroppen er i gang med at kurere eller reparere sig
selv, kommer du let til at svække eller stoppe sygdommens naturlige
forløb — forløbet af den helbredende proces — og derved danne grobund
for kroniske sygdomme.
Kroniske sygdomme kan — hvis de fejlbehandles — resultere i
permanente skader.
Behandling af kroniske sygdomme
Ved behandling af kroniske sygdomme tilnærmer vi os problemet på en
lidt anden måde end med akutte sygdomme.
Mange kroniske og ”uhelbredelige” sygdomme kan helbredes, hvis vi
tilvejebringer de bedste betingelser for kroppens helbredende evner.
Løsningen er at tilvejebringe de bedste betingelser for helbredelse
ved i tilstrækkeligt omfang at forbedre vaner og levevilkår.
Når skaderne ikke kan udbedres, kan den ødelæggende udvikling i det
mindste stoppes, og den generelle sundhed forbedres.
En sund krop er ofte i stand til at kompensere for de skader og
ødelæggelser, der er sket. Fx kan stærke muskler og et godt kredsløb
delvist gøre det ud for ødelagte eller nedslidte led, så personen bliver
fri eller næsten fri for smerter.
Du kan vende forløbet
Det er næsten altid muligt at vende forløbet ved at ændre de
levevaner og andre omstændigheder, der svækker kroppens naturlige
helbredende processer.
Vejen tilbage til sundhed går i retning af at fjerne så mange
negative og belastende påvirkninger i dit liv som muligt, samtidig med,
at du indfører positive ændringer, der genopbygger din sundhed.
Helbredelse af kroniske sygdomme vil ofte resultere i et forløb, der
inkluderer en eller flere perioder med akutte sygdomme eller symptomer —
perioder med ekstraordinær helbredende aktivitet — før personen er rask.
Læs mere om de
bedste betingelser for helbredelse her
Danmark er bedst til økologi
Danskerne bruger nu flere penge på økologisk mad end noget andet
folkefærd i verden.
Berlingske 9-3-2009
En tredjedel af alle kræfttilfælde kunne undgås
Op mod en tredjedel af alle kræfttilfælde kunne forebygges gennem
sund kost, tilstrækkelig med fysisk aktivitet og ved at undgå overvægt.
Det viser en international rapport fra World Cancer Research Fund (WCRF)
og American Institute for Cancer Research (AICR).
cancer.dk 3-3-2009
Læs mere om sund kost
her
Multiresistente dræberbakterier marcherer frem
Multiresistense bakterier breder sig på hospitaler verden over.
Ingeniøren 19-2-2009
Kommentar: Mærkeligt, hvordan vi i årtier har accepterer
ukontrolleret og vildt overdreven brug af antibiotika -- både til dyr og
mennesker -- prisen for den dumhed kan bliver meget høj.
Mere om medicin
”Stærke
mennesker laver lige så mange fejl som svage mennesker. Forskellen er,
at stærke mennesker indrømmer deres fejl, griner af dem, lærer fra dem.
Det er sådan de bliver stærke”.
-- Richard
Needham