Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 11, 2012


  1. Kød øger risiko for alvorlige sygdomme og forkorter livet
  2. Mail: Fuldkorn — hold dig til de rigtige definitioner
 

Gå fortrøstningsfuldt i retning af dine drømme. Lev det liv du har forestillet sig.

— Henry David Thoreau


Kød øger risiko for alvorlige sygdomme og forkorter livet

Vi ved fra tidligere befolkningsundersøgelser, at det er forbundet med øget risiko for diabetes, hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer at spise kød i de mængder, som de fleste danskere indtager.

Adskillige studier tyder også på, at vegetarer har længere levetid sammenlignet med ikke-vegetarer, selv om dette ikke alene kan tilskrives fraværet af rødt kød.

Nu har endnu en undersøgelse bekræfter, at kød skader helbredet — i det mindste over en vis mængde. Det gælder rødt kød. Altså det kød vi i Danmark normalt blot betegner som kød — fx svinekød, oksekød, kalvekød og lam. Ikke fjerkræ og fisk. Og det gælder især forarbejdet kød, altså kød konserveret ved rygning, saltning eller tilsætning af konserveringsmidler (kødpålæg, skinke, bacon, salami, hotdogs mv.).

Den nye undersøgelse fra Harvard Medical School i USA, viser at kødet bl.a. nedsætter levetiden, fordi det øger risikoen for kræft og hjertesygdomme.

Der er tale om en meget omfattende undersøgelse, der bygger på to store befolkningsundersøgelser med i alt 121.342 deltagere, der blev fulgt i mange år.

Forskerne analyserede data fra to store befolkningsundersøgelser: 37.698 mænd fra Health Professionals Follow-up Study, som blev fulgt i op til 22 år fra 1986 til 2008. Og 83.644 kvinder fra Nurses Health Study, som blev fulgt i op til 28 år (1980-2008).

Der skal såmænd ikke så meget til, før risikoen for at dø for tidligt stiger væsentligt. Ifølge undersøgelsen stiger dødeligheden med 13 procent for hver ekstra portion rødt kød, der bliver spist om dagen (en portion = 85 gram).

Det tilsvarende tal for forarbejdet kød er 20 procent.

For kræft steg dødeligheden med 10 procent for hver ekstra portion rødt kød om dagen, og med 16 procent for hver ekstra portion forarbejdet kød om dagen.

Forskerne vurderede også, hvad det ville betyde at udskifte en portion rødt kød dagligt med en portion af andre fødevarer dagligt.

De kom frem til følgende lavere dødelighed ved at erstatte en portion kød med en portion af følgende:
fisk (7%)
bælgplanter (10%)
fedtfattige mejeriprodukter (10%)
fjerkræ (14%)
fuldkorn (14%)
nødder (19%).

Forskerne vurderer, at 9,3% af dødsfald blandt mænd og 7,6% hos kvinder kunne forebygges, hvis alle deltagerne havde indtaget mindre end en halv portion rødt kød (42 gram) per dag.

Mindre end en halv portion per dag ville i følge forskerne også forebygge 8,6 % dødsfald hos mænd og 12,2 % dødsfald hos kvinder pga. hjerte-kar-sygdomme.

I en kommentar til undersøgelsen skriver Dean Ornish blandt andet:

Plantebaserede fødevarer er rige på fytokemikalier, bioflavonoider og andre stoffer, som er beskyttende. Det er med andre ord lige så vigtigt, hvad vi inkluderer i vores kost, som hvad vi udelukker, så at erstatte rødt kød med sundere fødevarer er dobbelt godt for helbredet.


Kilder:

An Pan, Frank B. Hu m.fl.
Red Meat Consumption and Mortality
Results From 2 Prospective Cohort Studies
Arch Intern Med. Published online March 12, 2012. doi:10.1001/archinternmed.2011.2287
Hele undersøgelsen kan læses her:
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2011.2287

Dean Ornish
Holy Cow! What's Good For You Is Good For Our Planet: Comment on "Red Meat Consumption and Mortality"
Arch Intern Med. 2012;0(2012):20121741-2.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2012.174v1

Hvad du kan gøre

Vil du gerne i gang med grønnere kost — og måske endda overvejer at blive vegetar — så begynd med det, der betyder mest for dit helbred.

Prøv fx:

  • Spis masser af grønsager.
  • Vælg uraffinerede sunde vegetabilske fødevarer. Altså frugt, grønsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder.
  • Spis mindre raffinerede fødevarer som sukker, hvidt mel og olie
  • Undgå helt forarbejdet kød som bacon, hotdog og kødpålæg.
  • Spis højst 300 gram kød om ugen i form af svinekød, oksekød, kalvekød, lammekød og andre former for rødt kød.
  • Udskift almindelige kornprodukter med fuldkornsprodukter.
  • Spis en portion (en håndfuld) nødder dagligt.
  • Hvis du bare "skal" have mere kød, end det, så spis i stedet mere fjerkræ eller fisk. Prøv evt. også forskellige vegetabilske køderstatninger eller retter med bønner og linser i stedet for kød.
  • Overvej helt at gå over til vegetarkost. Læs mere på vegetarkost.dk og vegetarbladet.dk

Mail: Fuldkorn — hold dig til de rigtige definitioner

Hej John!

Jeg har læst artiklen om fuldkorn, hvor der står at fuldkorn er vilde ris, boghvede og hirse, hvilket IKKE er korrekt. Læser man under fuldkorn står netop at det IKKE er fuldkorn. Stakkels forbrugere, det er jo umuligt at hitte rede i hvad de skal tro på og ikke tro på.

Det er fuldstændig rigtig at bagere bruger malt og kunderne tror de køber et super groft brød eller rundstykke, ligeledes kalder bageren et rundstykke der er "pyntet" med solsikke kerner og hørfrø for groft, efter min mening er det uforskammet.

Mvh

Anette Tranberg
Bager uddannet og klinisk diætist.

Hej Anette

Det er rigtig, at boghvede og vilde ris ikke er rigtige korn, og derfor kan siges ikke at være fuldkorn. Hirse er dog på listen over fuldkorn på fuldkorn.dk.

Ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til det.

Ikke alle er enige om, hvad man bør betragte som fuldkorn. Se fx på healthgrain.org

Jeg er på en måde mere enige med dem, for grunden til at fuldkorn er sundt (kostfibre, næringsstoffer mv.) holder jo også med de "ris" som egentlig ikke er ris (vilde ris) og de "korn" som egentlig ikke er korn (boghvede, quinoa).

Nogle mennesker bliver jo også let forvirrede over, hvorfor disse sunde fødevarer ikke regnes med som fuldkorn, og derfor ikke bærer fuldkornsmærket.

Jeg kan godt se, at jeg måske bør bide i græsset og rette min tekst ind efter de "rigtige" betegnelser — og har nu uddybet teksten lidt på fuldkornsprodukter.dk 

Den største forvirring vedr. fuldkorn og fuldkornsprodukter med fuldkornsmærket er, at de fleste "fuldkornsprodukter" jo reelt kun er halvt fuldkornsprodukter (50 % fuldkorn).

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej igen John!

Boghvede er ikke et fuldkorn, da det KUN indeholder 4 g/100 kostfibre, og indeholder derved ikke nok fibre til at det kan være et fuldkorn. Du kan slå det op på foodcomp.dk. Rug indeholder 14,8 g/100.

Hvis vi skal oplyse borgere om hvad der er fuldkorn og ikke fuldkorn bliver vi nødt til at forholde os til hvad der står i Sundhedsstyrelsens pjece og retningslinier, vi som behandlere bliver nødt til at forholde os til dette.

mvh
Anette Tranberg

Hej Anette

Forstår godt, hvad du mener, men vi er langt fra enige om, at det er helt så enkelt.

For det første er det jo ikke kun et spørgsmål om kostfibre.

Brune ris indeholder 2,4 gram kostfibre per 100 gram, men er alligevel nævnt under fuldkorn (hvilket naturligvis er korrekt). Vilde ris, der ikke betragtes som fuldkorn, indeholder 6,2 gram kostfibre per 100 gram.

Det er heller ikke indhold af andre næringsstoffer, der har gjort, at man har fravalgt en del sunde fødevarer som fuldkorn (vilde ris indeholder mindst lige så mange gode næringsstoffer som andre ris, boghvede indeholder mindst lige så meget godt som rigtig hvede osv.).

Det er ikke helt tosset at forholde sig lidt kritisk til det hele. Fx blev definitionen af fuldkorn på fuldkorn.dk jo til i samarbejde med industrien, og det var indlysende ikke KUN et spørgsmål om at komme frem til de rette begreber rent ernæringsmæssigt. Det passer industrien ganske glimrende at 50 % fuldkorn = fuldkorn. Men det GØR rent ernærings- og sundhedsmæssigt en stor forskel om du fx vælger 50 % eller 100 % fuldkorn.

Jeg kan godt se argumentet med at holde sig til det vedtagne (Sundhedsstyrelsen, fuldkorn.dk, Fødevarestyrelsen). Det er blot vigtigt, at forbrugerne ikke fx fravælger de sunde boghvede, quinoa og vilde ris, fordi de ikke betegnes som fuldkorn eller ikke bærer fuldkornsmærket.

Med venlig hilsen
John Buhl


Den store ting, og den hårde ting er at holde sig til ting, efter du har udlevet den første interesse, og endnu ikke har fået den anden, som kommer med en slags mesterskab.

— Janet Erskine Stuart

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.