Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 11, 2014


  1. Humør påvirker valg af fødevarer
  2. Plads til nye vaner (Nye vaner 3)
 

Hvis du ikke ofte har følt glæden ved at gøre en venlig handling, har du forsømt meget, og mest af alt dig selv.

— A. Neilen


Humør påvirker valg af fødevarer

Tidligere forskning har vist, at følelser påvirker, hvad vi spiser. Negative og positive stemninger kan få os til at foretrække forskellige typer af fødevarer.

Hvis valget fx er mellem druer og slik, vil en person i godt humør ofte vælge druerne og en person i dårligt humør vil vælge slikket.

Nu har et studie kigget på, hvorfor mennesker i dårligt humør lettere bliver fristet til at vælge det usunde og, hvorfor de oftere vil træffe et sundere valg af fødevarer, når de er i bedre humør.

Forskerne foretog fire laboratorieforsøg for at undersøge, hvordan humør påvirkede valg af fødevarer.

Alle forsøg viste, at mennesker i dårligt humør har tendens til at vælge det usunde og mennesker i godt humør oftere vælger det sunde.

Når folk er i godt humør, og tingene synes at være i orden, kan de lettere se ting i et større perspektiv. De kan lettere fokusere på de mere abstrakte aspekter af fødevarer, herunder hvor sunde de er.

Et godt humør gør det lettere at tænke langsigtet. Vi har lettere ved at fokusere på de fremtidige sundhedsmæssige fordele ved at vælge det sunde.

Når vi er i dårlig humør, har vi derimod mere tendens til at fokusere på den umiddelbare smag, nydelse og sanseoplevelse. Vi er mere tilbøjelige til at gå efter det, vi lige har lyst til og som umiddelbart giver størst nydelse frem for det, som er bedst eller sundest for os på længere sigt.

Kilde: Meryl P. Gardner, Brian Wansink, Junyong Kim, Se-Bum Park. Better moods for better eating?: How mood influences food choice. Journal of Consumer Psychology. Available online 25 January 2014. http://dx.doi.org/10.1016/j.jcps.2014.01.002

Kommentar:

  1. Prøv helt bevidst at tænke på de langsigtede konsekvenser af dine valg, frem for den umiddelbare nydelse — især når humøret ikke er i top.
  2. Hvis du alligevel vælger noget usundt kun for nydelsens skyld, så nyd det! Nyd det langsomt og med fuld opmærksomhed, og du bliver hurtigere "mæt" af nydelse.
  3. Sørg for at dine smagsløg kan smage nuancerne i sund mad. Hvis du igennem lang tid har vænnet dine smagsløg til for meget salt, sukker, fedt eller stærk krydret mad, kan det være svært at smage nuancerne i frugt og grønt (du syntes måske, at frugt, grøntsager og anden sund mad "smager af for lidt").
  4. Gør sund mad til en vane. Genopret sunde og sensitive smagsløg, og du vil have meget lettere ved at nyde sundere kostvaner.

Er du i gang med at ændre vaner, så hold hele tiden for øje, hvorfor du er i gang med at ændre vaner. Fokuser på de fremtidige fordele af dine valg.

Læs evt. Hvorfor dog nye vaner!?


Plads til nye vaner

(Nye vaner 3)

Livet kan være svært nok i forvejen — ikke mindst for meget overvægtige eller alvorlige syge mennesker — hvilket kan gøre det ekstra uoverskueligt at gå i gang med større ændringer i kost og livsstil.

En af grundene til at en person, som ellers brændende ønsker og/eller har brug for at ændre livsstil, ikke klarer det, er, at det kan virke helt uoverskueligt at gennemføre større ændringer, hvis der allerede er så meget andet at kæmpe med, at der mangler overskud til nye projekter.

Skab plads til nye vaner

Et af de største problemer, mange mennesker har med at få ændret vaner, er at finde plads i deres liv og tanker til at tage fat på opgaven.

Det kræver fx tid at sætte sig ind i ting, læse bøger eller artikler, planlægge, lære at tilberede ny mad, hvis du vil ændre kostvaner osv.

Eftersom mange føler, at de i forvejen mangler tid, virker det ofte uoverskueligt at finde mere tid til fx sundere mad, mere motion eller bedre søvn.

Mangel på tid er dog mest en illusion. De fleste mennesker har jo tid til at sidde flere timer dagligt og se fjernsyn ... eller foretage sig andet, som de strengt taget ikke nyder særlig meget eller får ret meget ud af.

Ikke noget galt i at se fjernsyn, men der er noget galt i at bruge "har ikke tid" som en grund til ikke at gøre vigtige ting, hvis du samtidig bruger en masse tid på uvigtige ting.

Mange dårlige/usunde vaner er enorme tidsrøvere. Derfor oplever mange, der indfører sundere vaner, at de både får mere tid og mere energi til netop det, som de nyder og syntes er væsentligt.

Det er helt i orden, hvis du ikke har lyst til at ændre på dine vaner, men lad være med at narre dig selv med dårlige undskyldninger, hvis du egentlig gerne vil indføre nye vaner, da selvbedrag kun vil gøre det hele mere besværligt.

Det kræver mentalt overskud at skulle tackle de problemer og udfordringer, der kan opstå, når du begynder på noget nyt.

Ændringer kræver overskud. Men ofte har mennesker, med størst behov for at ændre kost og livsstil, netop mindst overskud til rent faktisk at få det gjort — fx alvorligt syge mennesker.

"Har ikke tid" eller andre af den slags undskyldninger betyder som regel (men ikke altid), at vi rent mentalt er fyldt op med alt for meget, vi ikke har styr på, og derfor har svært ved at finde plads til større udfordringer i form af nye vaner og nye projekter.

Hvordan skaber du et mentalt overskud, før du går i gang med et nyt projekt, som fx at ændre indgroede vaner?

Der er især to ting, som dit sind kan være så optaget af, at det er svært at finde plads og overskud til at gennemføre nye projekter, som fx at ændre vaner:

  1. Følelsesmæssige problemer.
  2. Ting du burde gøre, måske burde gøre, kunne gøre, skulle have gjort for længst, aftaler du skal huske osv. Altså mere eller mindre praktiske ting, hvor du bruger dit sind som kalender, notesblok, huskeliste, liste af arbejdsopgaver, et sted til at opbevare gode ideer osv.

I begge tilfælde kan du sandsynligvis få mere ro i sindet ved at skrive ting ned.

Skriv det ned

Mange, der skriver det ned, som fylder deres sind, oplever ofte en fornemmelse af, at de har mere styr på tingene, og de får mere ro og plads til at overveje nye muligheder og nye vaner.

Du bruger såkaldt expressive writing (udtryksfuld skrivning), hvis du skriver dine inderste tanker og følelser ned.

Det er en metode, der er kendt for at kunne lindre psykiske traumer og forbedre humøret.

Læs mere i artiklen: Skriv det ned

Og du bruger praktiske lister (indkøbslister, kalender til aftaler, huskelister, lister af mulige fremtidige projekter, lister af ting du bliver nødt til snart at få klaret osv.). Der er mange muligheder. Det vigtige er blot, at du har nogle systemer, der fungerer så godt, at dit sind holder op med hele tiden eller ofte at kværne om de ting, du ikke har fået gjort, hvad du skal huske osv.

Når du er afklaret med ting, og har skrevet dem ned, holder sindet i stor udstrækning op med at plage dig med det.

Hvis der er ting, som plager dig eller ofte kværner for meget rundt i hovedet: Skriv det ned!

Sørg for, at du rent mentalt har plads og ro til noget nyt, før du kaster dig ud i omfattende ændringer, der kræver meget af dig.


Håb ser det usynlige, føler det uhåndgribelige, og opnår det umulige.

— Charles Caleb Colton


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.