Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 11, 2015


  1. Er du klar til at give, hvad det koster?
  2. Lidt af hvert
 

Hvis du aldrig er bange eller flov eller såret, betyder det, at du aldrig tager chancer.

— Julia Sorel 1926-


Er du klar til at give, hvad det koster?

En af de overvejelser, vi bør gøre os, før vi begynder større ændringer i vores liv eller livsstil, er, om vi er parate til at betale prisen.

Alt har en pris. Hvad er prisen? (i besvær, tid, ting der skal undværes osv.)

Hvad er den langsigtede gevinst, hvis du betaler prisen?

Når du har vurderet, hvad der skal til eller, hvad det vil kræve af dig, er det tid til at bestemme dig for at betale prisen — eller evt. bestemme dig for, at du ikke kan eller gider, fordi prisen er for høj.

Hvis du fx har for meget kolesterol i blodet vil det sandsynligvis kræve i det mindste nogle rimelig omfattende ændringer i din livsstil, hvis du vil have det ned uden medicin. Det kunne fx være:

  • at spise store mængder grøntsager
  • at undgå animalske fødevarer eller begrænse dem til et minimum
  • at undgå fedt og olie i maden, men få nok omega-3 i kosten
  • at undgå eller kun spise meget lidt sukker og andre raffinerede kulhydrater
  • at dyrke motion.

Hvis du fx ønsker at tabe dig på en måde, du kan fastholde, vil det nok kræve, at du permanent mindsker din indtagelse af sukker og fedt i kosten og spiser flere sunde fiberrige fødevarer.

Osv.

Når du ønsker at opnå noget, koster det noget. Find prisen og bestem dig for at betale den.

Hvad ønsker du at opnå ved at ændre vaner? Ved du hvilke ændringer, der har størst chancer for at give dig det ønskede resultat? (hvis ikke skal du måske læse bøger, snakke med din læge mv., indtil du ved, hvad der skal til).

Når du ved, hvad der skal til, er det tid til at bestemme dig for at gøre, hvad der skal til.

Mange undlader at tage denne helhjertede beslutning om at betale prisen, før de begynder.

Tænk lidt over det. Bestem dig for at betale prisen, og gennemfør derefter de nødvendige ændringer — også hvis det betyder, at du skal motionere, selv om du ikke har lyst, eller skal over på grøn kost, selv om du syntes, den er kedelig, eller du skal væk fra den salte mad, du holder så meget af.

Når kravet er omfattende ændringer i dine vaner, for at kunne opnå et bestemt resultat, er det nødvendigt med en fast beslutning om at gøre, hvad der skal til, for at gennemføre dit projekt.


Lidt af hvert ...

Vitamin D i høje doser mistænkes for at øge dødeligheden
Niveauet af vitamin D i blodet bør hverken være for højt eller for lavt. Forskere fra Københavns Universitet påviser som de første i verden, at der også er en sammenhæng mellem hjerte-kar-død og højt vitamin D niveau (Københavns Universitet 10. marts 2015)

Kommentar:

Det er egentlig ret logisk, at både for meget og for lidt D-vitamin (som med så meget andet) ikke er godt. Om undersøgelsen helt holder vand vil fremtidige undersøgelser be- eller afkræfte, men indtil videre må det anses for fornuftigt at tage tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, og måske hele året, hvis man er i en særlig risikogruppe.

Hvis et sted mellem 50 - 70 nanomol per liter er bedst bør de fleste danskere sandsynligvis tage tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, medmindre de er så heldige, at de kan få sol på kroppen det meste af året.

Når du får nok sol er der ingen grund til at tage tilskud af D-vitamin, medmindre din læge via en blodprøve kan se, at dit blod indeholder mindre end 50 nanomol.

Fødevarestyrelsens anbefalinger vedr. D-vitamin er ikke helt ved siden af. Læs artiklen: Hvem har brug for tilskud af D-vitamin?

Selv om de måske kunne tilføje noget i retning af, at personer, der spiser en fedtfattig plantebaseret kost bør være særlig opmærksom på, at få nok D-vitamin, medmindre de er i en situation, hvor de kan få sol på kroppen det meste af året.

Hvis du spiser fedtfattigt er der øget risiko for D-vitaminmangel.

Læs artiklen: D-vitamin og fedtfattig kost

Energidrikke – ikke for børn
Børn, der drikker energidrikke, får let alt for meget koffein. Det kan føre til, at børnene får svært ved at sove, får hjertebanken, bliver irritable, nervøse eller angste. Men børn skal ikke drikke energidrikke. Alligevel dokumenterer en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen, at voksne ofte giver børnene energidrikke – blandt andet til fødselsdage og efter sportsaktiviteter. (altomkost.dk)

Advarsel mod slankemidlerne Slimex 15 og Slimex 15 New Formula
Sundhedsstyrelsen advarer mod at anvende slankemidlerne "Slimex 15" og "Slimex 15 New Formula", som sælges på internettet. Slankemidlerne indeholder stoffet sibutramin, der kan medføre meget alvorlige bivirkninger. (sundhedsstyrelsen.dk)
Læs evt. mere om slankeprodukter

MFR-vaccinen: De 6 største myter aflivet af videnskaben
MFR-vaccinen er blevet beskyldt for at indeholde kviksølv og udløse autisme. Men hvad skjuler sig egentlig af ’farlig kemi’ i MFR, skal man droppe MFR-vaccination - og hvad er fup og fakta? (videnskab.dk 9. marts 2015)

WHO anbefaler, at børn og voksne indtager mindre sukker
En ny guidline fra verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler at voksne og børn reducere deres daglige indtag af frie sukkerarter til mindre end 10% af deres samlede energiindtag. En yderligere reduktion til under 5% eller ca. 25 gram (6 teskefulde) pr dag ville give yderligere sundhedsmæssige fordele. (Pressemeddelelse fra WHO 4. marts 2015)

Kommentar:
Glimrende anbefaling. Personligt har jeg lidt svært ved at hitte ud af, hvordan man kan komme helt op på 10 % af kalorierne fra sukker. Det er meget sukker!
Vi spiser og drikker i gennemsnit 20 kg sukker om året. Vi får hovedsageligt sukker fra sodavand, saft, slik, chokolade, kager og lignende. Især børnene får alt for meget sukker. Seks ud 10 børn får mere end 10 % af deres energi fra sukker. (altomkost.dk)

Ny forskning: Fredagsslik kan skade børn resten af livet
Forældrenes dårlige vaner, som fredagsslik og dovenskab, smitter af og giver børn større risiko for sukkersyge og hjertekarsygdomme som voksne (Ekstra Bladet 11 marts 2015)

Motion ændrer overraskende hurtigt på din hjerne
Identiske tvillinger, der jo har fuldstændig ens DNA, kan på få år blive meget forskellige både i krop og hjerne, hvis de får forskellige motionsvaner som voksne. (videnskab.dk 6.marts 2015).

Kommentar:
Din livsstil betyder som regel langt mere end arveanlæg.

Yderlige ny viden viser at sort te modvirker type 2 diabetes.
Forsøg med rotter viste et signifikant reduceret blodsukker niveau og viste endvidere at sort te kan både forebygge og helbrede diabetes hos rotter, og at sort te ligesom grøn te har anti diabetes egenskaber. Forskerne konkluderer at te kan hjælpe med at kontrollere diabetes hos mennesker.
(sundhedsguiden.dk 04-03-2015)

Forskere: For meget søvn er muligvis farligt
Folk, som sover mere end otte timer i døgnet, har en højere risiko for slagtilfælde. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af forskere fra University of Cambridge, skriver universitetet i en pressemeddelelse. Ifølge forskerne har folk, som sover mere end 8 timer om dagen, 46 procent større risiko for hjerteslag, end dem som sover mellem seks og otte timer om dagen. (videnskab.dk 5. marts 2015)

Kommentar:
Undersøgelsen viser ikke, om mere søvn er et symptom, en tidlig markør, eller om det er årsagen eller medvirkende årsag til hjertekarsygdomme.
Syge mennesker har jo en naturlig tendens til at være mere trætte og sove mere (hvilket er en god idé, hvis behovet er der, eftersom de helbredende kræfter er særlig aktive, når vi sover). Læs evt. mere om søvn her


Den største fejl, vil jeg mene, er ikke at være bevist om nogen.

— Thomas Carlyle, 1795-1881


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.