For lidt magnesium gør D-vitamin ineffektivt
Et af problemerne med D-vitamin kan være magnesiummangel. Det
forklarer måske også de negative virkninger, som i nogle undersøgelser
er blevet observeret ved høj indtagelse af calcium fra kosttilskud.
Tæt på halvdelen af den amerikanske befolkning får kun 50 % af den
anbefalede mængde magnesium i kosten (den anbefalede mængde i USA er 420
mg for mænd, 320 mg for kvinder).
Forskere siger, at indtagelsen af magnesium fra naturlige fødevarer
er faldet i de sidste par årtier på grund af industrialiseret landbrug
og ændringer i folks kostvaner. Magnesiumstatus er derfor lav hos folk,
der indtager for mange overforarbejdede fødevarer.
Problemet er, at det sandsynligvis kan være skadeligt at tage høje
doser D-vitamin eller høje doser calcium, hvis du ikke får nok
magnesium!
En undersøgelse offentliggjort i The Journal of the American
Osteopathic Association fandt nemlig, at D-vitamin ikke kan udnyttes
uden tilstrækkelig magnesium. D-vitaminet forbliver delvist inaktivt hos
helt op til 50 % af amerikanerne, fordi de får for lidt magnesium i
kosten.
Uden magnesium er D-vitamin ikke rigtig nyttigt eller sikkert at
indtage ifølge professor Mohammed S. Razzaque, som er en af forskerne
bag undersøgelsen. Han forklarer, at tilskud af D-vitamin kan øge folks
calcium- og fosfatniveauer, selv om de reelt stadig mangler D-vitamin,
og det kan fremme forekomsten af vaskulær forkalkning.
Magnesium mindsker forekomsten af knogleskørhed, hvilket bidrager til
at mindske risikoen for knoglebrud, der kan henføres til lave niveauer
af vitamin D.
Både mangel på calcium, mangel på magnesium og mangel på D-vitamin
kan være forbundet med forskellige lidelser, herunder
skeletdeformiteter, hjerte-kar-sygdomme og metabolisk syndrom.
Kilde: Anne Marie Uwitonze, Mohammed S. Razzaque. Role of Magnesium
in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American
Osteopathic Association, March 2018, Vol. 118, 181-189.
doi:10.7556/jaoa.2018.037.
http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882
Kommentar:
En af grundene til, at knogleskørhed ofte forekommer hos personer,
som allerede får rigelig calcium i kosten, kan være, at deres kost enten
mangler K-vitamin eller magnesium, og/eller, at de ikke får nok
D-vitamin (fra solen eller kosttilskud).
Her kan du se de fødevarer, der indeholder magnesium, i rækkefølge
af indhold.
I Danmark anbefaler myndighederne, at børn fra 11 år og voksne får
375 mg magnesium dagligt.
Det er nærmest svært at undgå at få nok magnesium, medmindre du
spiser som de fleste amerikanere (for mange animalske fødevarer og for
mange overforarbejdede fødevarer). Også en del danskere får givetvis for
lidt magnesium i kosten, men de kan let rette op på det ved blot at
spise flere sunde vegetabilske fødevarer, som også giver mange andre
fordele.
E-bøger du kan låne via ereolen:
|
|
|
Klik på billedet |
Klik på billedet |
Klik på billedet |
Bemærk:
- Bøgerne er ikke altid så lette at læse på ereolens system.
- Der kan forekomme fejl (fx virker links i e-bøgerne ikke i deres
system).
- Til gengæld er det helt gratis at læse bøgerne på ereolen :-).
Lidt af hvert
Kæmpe faktatjek slår fast: Intensivt landbrug presser dyr og natur
Danmark er det mest intensivt dyrkede land i EU, og det går hårdt ud
over naturen og dyrevelfærd. Det viser en ny stor opgørelse fra Danmarks
Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.
http://www.dn.dk/nyheder/kaempe-faktatjek-slar-fast-intensivt-landbrug-presser-dyr-og-natur/
Kartofler bliver sprøjtet over 13 gange om året
Kartoflen er den markafgrøde, der bliver sprøjtet flest gange om
året. Man kan derfor gøre en stor forskel for miljøet og sig selv ved at
købe økologiske kartofler.
http://www.dn.dk/nyheder/kartofler-bliver-sprojtet-over-13-gange-om-aret/
Danmarks Statistik korrigerer – økosalget i 2015
og 2016 opjusteres med 1,3 mia. kroner
Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal for
detailomsætningen af økologiske fødevarer i Danmark i 2015 og 2016.
Tallet for 2015 opjusteres med 0,6 mia. kroner og 2016-tallet med 0,7
mia. kroner. Dermed udgjorde økologien mere end 10 procent af
fødevaresalget i 2016.
Læs mere på okologi.dk
Hele Danmark kan være økologisk om 11 år
Mere og mere landbrug bliver økologisk. Forbrugerne i ind- og udland
driver den positive udvikling.
http://www.dn.dk/nyheder/hele-danmark-kan-vaere-okologisk-om-11-ar/
Mad er et lyspunkt i danskernes liv
Danskerne er så glade for mad, at seks ud af ti i nogen eller høj grad
erklærer sig enige i, at mad og måltider skiller sig ud som lyspunkter i
deres liv.
https://www.sondagsavisen.dk/forbrug/2018-03-08-mad-er-et-lyspunkt-danskernes-liv/
Jeg er enig med Martin Kreutzer, som i artiklen nævner, at den
klassiske nydelsesmad, som de fleste forbinder med en god madoplevelse,
ofte er usund mad.
Udfordringen for de fleste, som ønsker at spise sundere, er, at de er
blevet vænnet til at nydelsesmad = usund mad. Men sund mad -- en
varieret plantebaseret kost -- kan tilberedes så den er ren nydelsesmad.
Det kan læres.