Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 11, 2019


  • Ophold og motion i grønne områder gavner både den psykiske og fysiske sundhed
  • Professorer vil vælge fodbold i stedet for medicin
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

"En vane har lange rødder."

— Ordsprog


Ophold og motion i grønne områder gavner både den psykiske og fysiske sundhed

En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Environmental Research, viser, hvor meget det gavner at opholde sig udendørs i grønne omgivelser.

Studiet, som blev udført af forskere ved University of East Anglia, analyserede data fra 143 undersøgelser, for at vurdere sammenhæng mellem ophold i grønne områder og vores sundhed.

Resultat: Ophold i grønne områder (greenspace-eksponering) er forbundet med talrige sundhedsmæssige fordele -- inkl. lavere blodtryk, lavere puls, mindre stress, lavere forekomst af diabetes og hjerte-kar-sygdomme samt lavere risiko for at dø for tidligt.[1]

Også psyken har gavn af grønne omgivelser. En ny dansk undersøgelse har netop vist, at grønne omgivelser i barndommen giver færre psykiske lidelser i voksenlivet.

Forskere fra Aarhus Universitet har brugt satellitdata fra 1985 til 2013 til at kortlægge mængden af grønt omkring barndomshjemmet for knap en million danskere, og sammenholdt disse data med risikoen for at udvikle en af 16 forskellige psykiske lidelser senere i livet.

Studiet viser, at de børn, der har haft de grønneste omgivelser i barndommen, har op til 55% mindre risiko for at udvikle en psykisk lidelse – selv når der er taget højde for andre risikofaktorer som socioøkonomisk status og tidligere tilfælde af psykiske lidelser i familien.

Risikoen for at udvikle en psykisk lidelse bliver mindre, jo længere tid man har været omgivet af grønne omgivelser fra fødslen og op til 10 års alderen.[2]

[1] Caoimhe Twohig-Bennett, AndyJones. The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental Research. Volume 166, October 2018, Pages 628-637. https://doi.org/10.1016/j.envres.2018.06.030

[2] Grønne omgivelser i barndommen giver færre psykiske lidelser i voksenlivet

Selv om psykologihjælp og eventuelt medicin og anden behandling af psykiske lidelser ofte er relevant, er der efterhånden mange undersøgelser, der viser, at vi bør nytænke, hvordan vi forebygger og behandler psykiske sygdomme.

Sund kost, motion, en god døgnrytme, god søvn og altså ifølge ovennævnte undersøgelse også grønne omgivelser i barndommen er eksempler på nogle af de faktorer, der bør tænkes ind i forebyggelse og behandling af psykiske sygdomme.


Professorer vil vælge fodbold i stedet for medicin

Forhøjet blodtryk, kræft og diabetes ser ud til at kunne holdes nede med fodbold. Danske forskere melder nu, at de ville kaste sig over fodbold, før de prøvede medicin. Det skriver videnskab.dk

Meget overraskende nævnes det i artiklen, at mennesker, der er i dårlig form, har større risiko for at dø som 50-årig end de mennesker som både ryger, har diabetes og er svært overvægtige (men som ikke er i dårlig form).

Ifølge artiklen udtaler Karim M. Khan, professor i sportsmedicin, at intet er værre for vores sundhed end at holde sig i ro.

Jo mere motion, du dyrker, des bedre er effekten på for eksempel forhøjet blodtryk og diabetes, samt en række dødelige sygdomme som visse kræfttyper og hjertekarsygdomme.

Ingen pille har samme effekt som motion.

Kommentar:

Alle er enige om, at faktorer som misbrug af nikotin, medicin, stoffer og alkohol er livsstilsfaktorer, der skader helbredet, men der er en udpræget tendens til at undervurdere den kolossale betydning af især tre livsstilsfaktorer:

  1. En sund plantebaseret kost som overvejende består af uraffinerede vegetabilske fødevarer uden at indeholde for mange kalorier. Vægt på frugt og grønt.
  2. God søvn
  3. Nok motion og bevægelse i dagligdagen.

Lidt af hvert

Skær ned: Alkohol skader mere med alderen
Det er vigtigt at have fokus på indtaget af alkohol som ældre. Der følger nemlig flere tømmermænd og større risiko for skader og sygdom med.
Læs mere på jyllands-posten.dk

Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme
Forskere fra Statens Serum Institut afliver for anden gang påstanden om, at MFR-vaccinen skulle øge børns risiko for at udvikle autisme. Det er en vigtig konklusion på et tidspunkt, hvor antallet af mæslingetilfælde i Europa er tredoblet på bare ét år.
Læs mere på ssi.dk

Flere end hver tredje læge indberetter ikke samarbejde med industrien
Lægemiddelstyrelsen har udsendt evaluering af det regelsæt, der siden 1. november 2014 har betydet, at danske læger skal anmelde samarbejder med virksomheder i medicinalindustrien til Lægemiddelstyrelsen. Mere end hver tredje overholder ikke reglerne, viser evalueringen. Lægemiddelstyrelsen ser med alvor på situationen.
Læs mere på dagenspharma.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.