Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 12, 2007
-
Salt i alt
-
Mail: Hvad kan jeg gøre ved højt blodtryk?
-
De sunde nødder og frø
-
Gensplejsede majs giver måske leverskade
-
Læsertip
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Et eller
andet sted, noget utroligt venter på at blive kendt.”
– Carl Sagan,
astronaut
Fødevareindustrien tilsætter generelt masser af salt til
maden – ofte uden hensyn til de sundhedsmæssige konsekvenser det har for
brugerne.
Salt er interessant for industrien eftersom:
-
Salt er billigt
-
Salt er en smagsforstærker
-
Salt øger holdbarheden af fødevarer
-
Salt binder vand til produktet, så det vejer mere,
selv om en større del af vægten derved blot er vand
-
Vore smagsløg er vænnet til et overforbrug af salt.
Vi kan derfor lide fødevare, der indeholder rigeligt salt, og vil
gerne købe det.
Fødevareindustrien er altså i stor stil med til at
forringe vore fødevarer (og vores sundhed) ved at tilsætte en masse
salt.
Mindre salt, færre hjerteanfald
For 30 år siden var Finland et af de lande i verden med
det højeste antal hjerteanfald i forhold til indbyggere. Det fik
myndighederne til at gøre en stor indsats for at reducere saltindtaget.
I de sidste 30 år er saltindtaget i Finland faldet fra et gennemsnit på
14 gram om dagen til ca. 8 gram om dagen.
Antallet af hjerteanfald er i samme periode faldet med
75 - 80 % for personer under 65 år – endda selv om forbruget af tobak og
alkohol er steget i samme periode.
Mindre salt, lavere blodtryk
Forskere har konkluderede, at selv en moderat
nedsættelse af saltindtagelsen over en periode på 4 uger eller længere
har en signifikant effekt på blodtrykket både hos personer med normalt
og hos personer med forhøjet blodtryk. De har også konkluderet, at jo
lavere saltindtagelse jo lavere blodtryk inden for en saltindtagelse
mellem 3 og 12 gram.
Fx viser undersøgelser, at forhøjet blodtryk ikke
forekommer hos befolkningsgrupper med et saltindtag under 2-3 g dagligt.
Ikke nok med det, deres blodtryk stiger heller ikke med alderen.
Omvendt forekommer højt blodtryk hyppigt i
befolkningsgrupper, der har et stort forbrug af salt – fx i Danmark.
Vi har vænnet os til salt
Godt hjulpet på vej af fødevareindustrien har de fleste
mennesker vænnet sig til at spise mere og mere salt.
Derefter – når først, vi er tilvænnet – holder vi af
mad, der er rigelig saltet, og bryder os ikke om mad uden tilsat salt.
Det udgør et væsentligt sundhedsproblem for mange mennesker. Ikke alene
indeholder de fleste salte fødevarer og snacks for meget salt, de
indeholder også for meget fedt og andet usundt.
Det usynlige salt
Det er let nok at styre uden om saltforbruget, når du
selv laver mad, men det største problem er al den salt, som
fødevareindustrien propper i maden. Mange hverdagsprodukter – som fx
brød og pålæg – er tilsat masser af salt.
Det er derfor ikke så ligetil væsentligt at nedsætte
forbruget af salt, medmindre du gennemfører omfattende kostændringer.
De færreste bager deres eget brød og de fleste køber
ost, brød, pålæg og anden mad, som indeholder alt for meget salt.
Læs mere
om sunde kostvaner her
Køb bøger på helseonline:
To bøger der gør det lettere at gå over til mere
vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)
Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær
samtidig kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 228,00 (nomalpris: 268,00)
Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund
måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner.
Køb
online: 299,00 (normalpris 338,00)
Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig
eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil
give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker.
Køb
online: 325,75 (normalpris 368,00)
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb
online: 274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
Jeg har et spørgsmål til dig vedr. for højt blodtryk.
Min mand fik konstateret for højt blodtryk i forbindelse med en rejse i
Kina. Det var over 230 og over 90, så hjernen slog fra.
Han får nu ordineret medicin ...
Blodtrykket er stadig for højt. Det er ca. 5 uger siden
nu, og han skal til kontrol igen om ca. 3 uger.
Når blodtrykket er normaliseret, hvilke muligheder har
han da for at undgå medicinen?
Han er holdt op med at ryge for ca. 2 år siden, han
spiser mindst 600 g grøntsager om dagen og mindst 4 frugt daglig -
rødvin nyder han i weekenden (fredag/lørdag) med 1 glas pr. aften. Han
spiser fisk, kylling, kalkun og oksekød. Han drikker koffeinfri kaffe og
starter hver morgen med friskpresset appelsinjuice. Han er begyndt med
motion hver onsdag i et motionscenter og han går en kort tur ca. hver
anden dag.
Det er målet at få lidt mere motion indarbejdet hver
dag, men er der andre ting han kan gøre for at blive fri for at tage
medicin?
I øvrigt har han et sjælden øjensygdom, som siges at
være arvelig. Den vil gøre ham blind på en måde, så han får kikkertsyn.
Kan en særlig sammensætning af vitaminer og mineraler bremse processen -
eller bremse hastigheden af processen?
Venlig hilsen,
Susanne
Hej Susanne
Godt, at din mand allerede gør meget for at forbedre sin
kost og livsstil.
Han kan gøre en del mere for at få styr på blodtrykket
uden at bruge medicin (han skal naturligvis nedtrappe medicin i samråd
med sin læge).
Det gælder også i høj grad om at undvære salt (se
artikel ovenfor om salt). Det bedste er HELT at undgå salt i den mad, I
køber. Begynd at kigge efter saltindhold. Se efter, hvor meget natrium,
der er tilsat de fødevarer, du køber. Ord som natron, natrium og
forkortelsen Na betyder alt sammen natrium (salt). Vælg hovedsageligt
eller udelukkende fødevarer, der ikke er tilsat salt.
Lad også være med selv at tilsætte salt, i den mad du
laver, eller tilsæt kun meget lidt. Bag evt. jeres eget brød uden salt.
Det vigtigste, kort fortalt:
-
Veganerkost eller næsten veganerkost, der indeholder
masser af frugt og grønt
-
Hold saltindtaget på et minimum (kom ned på 2-3 gram
dagligt)
-
Motion
-
God søvn
-
Vægttab ved overvægt.
Bogen Sikker Slank beskriver et
sundt slankeprogram
Læs evt.
mere om højt blodtryk
Rent ernæringsmæssigt er noget af det bedste for øjnene at spise masser
af farverige frugt og grønt. Gerne blåbær og andre bær. Mange grønne
grøntsager. Også frugter som mango, papaya o.l. er gode.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Jeg finder
tv meget lærerigt. Hver gang nogen tænder for apparatet, går jeg ind i
et andet værelse og læser en bog."
- Groucho
Marx
Nødder og frø indeholder store mængder proteiner og
fedtstoffer af høj kvalitet. De er desuden rige på mineraler og andre
næringsstoffer.
Nødder er en meget sundere kilde til protein og fedt end
kød og andre animalske fødevarer.
Selv om nødder og frø indeholder en lang række vigtige
næringsstoffer, indeholder de også meget fedt. Det er ganske vist mest
sundt fedt, men det kan hurtigt blive for meget.
Køb forskellige slags nødder og spis gerne lidt hver
dag. Nødderne bør være rå og usaltede. Spis i gennemsnit ca. en håndfuld
nødder eller frø 4 – 5 gange om ugen. (Er du overvægtig er det klogt at
begrænse indtagelsen af nødder til en lille håndfuld et par gange om
ugen).
Det er sandsynligvis bl.a. indholdet af E-vitamin,
magnesium, kalium og umættede fedtsyrer, som er årsag til den gavnlige
virkning, nødder har på hjerte-kredsløbet.
Eksempler på nødder og frø er:
-
Cashewnød
-
Hasselnød
-
Hørfrø
-
Jordnød
-
Kastanje
-
Kokosmel
-
Kokosnød
-
Mandel
-
Muskatnød
-
Paranød
-
Pekannød
-
Pinjekerner
-
Pistacienød
-
Sesamfrø
-
Solsikkefrø
-
Valnød
En fransk forskningsgruppe har konstateret, at rotter
fodret med gensplejsede majs, der i dag er godkendt til foder og
fødevarer, fik forandringer i lever og nyre.
Greenpeace vil have godkendelsen trukket tilbage.
(Ingeniøren
13-03-2007)
”Alle dage er
måske ikke gode, men der er noget godt i alle dage.”
- ukendt
Tofu i krydret kokosmælk
(2 personer)
250 g. tofu (mariner gerne tofuen natten over i en
blanding af soyasauce, karrypasta, hvidløg og ingefær)
½ dåse kokosmælk
2,5 dl. grøntsagsbouillon
2 porrer
En håndfuld minimajs
Et par håndfulde vilde svampe
1 fed hvidløg
Et par skefulde karrypasta (dosér selv efter hvor stærkt det skal være)
Krydderier: paprika, koriander, ingefær, karry (tilpas selv)
Bouillon og kokosmælk blandes og varmes op.
Grøntsagerne og svampene steges i krydderier og kommes i saucen, der
tilsmages med karrypasta og soyasauce.
Tofuen steges til den er sprød og gylden, og kommes i saucen.
Så er det bare at smage til med krydderier og servere - gerne med vilde
ris til.
Mvh. Maria
Indsend også dit
tip eller en sund opskrift!