Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 12, 2010
-
Mindre salt kan forhindrer mange
hjerte-kar-sygdomme
-
Spørgsmål og kommentarer fra læsere
(Alkohol / Blev fuldtidsvegetar / Mælk)
|
|
|
Grovhed er
den svage persons efterligning af styrke.
— Eric Hoffer
1) Mindre salt kan forhindrer mange hjerte-kar-sygdomme
Det er allerede kendt, at en væsentlig reduktion i
saltindtaget ofte hjælper med at sænke et forhøjet blodtryk.
Et relativt nyt studie — offentliggjort i British
Medical Journal — viser nu, at et højt saltindtag er forbundet med
betydelig øget risiko for slagtilfælde (hjerneblødning) og andre former
for hjerte-kar-sygdomme. Forskerne gennemgik systematisk flere
undersøgelser med i alt 177.025 deltagere.
En forskel på i gennemsnit 5 gram salt dagligt er
forbundet med 23 % forskel i forekomsten af slagtilfælde og 17 % forskel
i antallet af alle former for hjerte-kar-sygdomme.
Forskerne vurderer, at en halvering af saltindtaget vil
kunne afværge omkring 1,25 millioner dødsfald som følge af slagtilfælde,
og næsten tre millioner dødsfald på grund af hjerte-kar-sygdomme på
verdensplan.
Kilde: Pasquale
Strazzullo m.fl.
Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of
prospective studies
British
Medical Journal 2009;339:b4567
doi:10.1136/bmj.b4567
Kommentar:
Et højt saltindtag er også et stort problem i EU.
Problemet for forbrugerne er, at det især er fra industrielt
fremstillede fødevarer at vi får en stor del af vores salt, ca. 70 %.
altomkost.dk 10.2.2010
Der er flere grunde til at industrien gerne putter en
masse salt i maden, og de har ikke at gøre med din sundhed. Læs evt.
artiklen Salt i
alt i et tidligere nyhedsbrev.
Danske mænd får i gennemsnit 9-11 gram salt pr dag og
danske kvinder 7-8 gram pr dag. Det anbefales at saltindtaget reduceres
til et niveau på 6 gram pr dag for kvinder og 7 gram pr dag for mænd, og
på længere sigt til 5-6 gram pr dag (jf. De Nordiske
Næringsstofanbefalinger, NNA).
altomkost.dk
10. februar 2010
Læs evt. mere i rapporten
salt og sundhed (pdf-fil) om danskernes forbrug af salt og
sammenhængen mellem salt og sundhed fra Danmarks Fødevareforskning.
Den ideelle saltindtagelse ligger sandsynligvis helt
nede på omkring 2-3 gram salt dagligt.
Der er mindst syv problemer forbundet med at indtage for
meget salt. Læs evt. mere i
ugeskriftet uge
11, 2007.
Den største kilde til salt i danskernes kost er det
brød, vi spiser. Det gennemsnitlige saltindhold i bagerbrød er 1,3
g/100g. Det tilsvarende tal for de industrifremstillede brød er 1,2
g/100g.
altomkost.dk 11. februar 2010
Der er også flere andre grunde til, at det er langt
bedre at bage dine egne brød, frem for at købe brød i supermarkedet
eller hos bageren. Du bliver nemlig for let snydt til at købe brød, der
er alt andet end sunde. Læs evt. fra tidligere nyhedsbreve:
Snyd med fuldkorn
Snyd med
fuldkorn(2)
Vælg fuldkornsbrød
Vælg langtidshævet
fuldkornsbrød
Saltindholdet i fastfood og færdigretter — herunder
brød, ost, pålæg og færdigretter — er ofte så højt, at det er
sundhedsskadeligt.
Tilbered al eller næsten al din mad af gode råvarer — og
vær meget opmærksom og kræsen, hvis du ind imellem vælger forarbejdede
fødevarer og færdigretter.
2) Spørgsmål og kommentarer fra læsere
Alkohol
Læser: Jeg er smækforvirret! Min mand siger at
Sundhedsstyrelsen selv siger, at det er sundt at drikke øl, bare ikke
mere end 2-3 om dagen, (som han siger han drikker, men er nok lidt
mere!) ... men jeg har læst et sted at alkohol kan give kræft!? Det kan
vel ikke både være sundt og kræftfremkaldende at drikke øl eller vin
(jeg holder mest af vin, og er det ikke sundere end øl, hvis det skal
være?).
Min mening: Sundhedsstyrelsens kampagner om
alkohol har skabt en masse forvirring, og indirekte givet mange den
opfattelse, at alkohol er sundt eller i orden, når blot mængden ikke
overstiger de (alt for høje) grænser, Sundhedsstyrelsen har sat. Ifølge
en artikel på
cancer.dk slår WHO fx fast, at der er videnskabeligt bevis for, at
risikoen for brystkræft stiger med cirka 10 procent for hver gang, du
drikker 10 gram alkohol (svarende til en lille drink) om dagen.
Det har forvirret mange, at alkohol (i små mængder) ser
ud til at have en gavnlig virkning på hjerte-kredsløb. Men ingen ved
helt, hvorfor det forholder sig sådan, og det gælder sandsynligvis kun,
hvis du spiser usundt, og har gavn af fx antioxidanter i vin eller af
en mindre kolesterolsænkende virkning af alkohol.
Blev fuldtidsvegetar
Læser: I et af nyhedsbrevene skrev du om en undersøgelse der
viste hvor gavnlig en vegetabilsk diæt var for helbredet, og det var
selvom at det var konventionelt dyrkede grøntsager. Det gav mig det
sidste skub til at blive ”fuldtidsvegetar”. Det gav følelsen af, at det
nytter noget, selvom man ikke altid har råd til at købe økologisk og
biodynamisk.
Min mening: Det er en god idé at vælge økologiske
fødevarer, men langt fra det vigtigste. Vælg god kvalitet af
vegetabilske fødevarer. Har du ikke råd til de økologisk grønsager, gør
det ikke så meget. Fokuser først og fremmest på at spise meget og god
kvalitet af vegetabilske fødevarer – og køb så økologisk, når du har
råd, og kvaliteten er i orden. Bønner, mel, ris, havregryn mv. kan du
altid købe økologisk. De få kroner, du giver mere for de økologiske
varianter af disse varer, betyder ingenting, eftersom de er forholdsvis
drøje i brug og billige, selv om de er økologiske.
Mælk
Læser: Jeg har en søn (nu 35 år) som ikke kunne tåle mælk som
lille. Det var dengang lægerne ikke mente der var en sammenhæng mellem
kost og krop. Jeg læste et lille blad, som Julia Vøldan udgav. Min søn
slap for lunge- og mellemørebetændelse, diaré opkastninger mm., da han
ikke fik mælk mere.
Så længe en
person ikke indrømmer, han er besejret, er han ikke besejret — han er
bare lidt bagefter, og er ikke færdig med at kæmpe.
— Darrell
Royal, fodboldtræner
www.vegetarbladet.dk l
www.slankeklub.dk
l l
www.kalorietabel.dk l
www.slankenyt.dk