Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 12, 2015
- Statiner øger risikoen for type 2 diabetes med 46%
- Mail: Fedtstoffer
- Lidt af hvert
|
|
|
Det er ubekvemt at
udfordre status quo.
— Seth Godin
Statiner øger risikoen for type 2 diabetes med 46%
Statiner kan sænke kolesteroltallet og endda hæmme inflammation. Men
statiner kan også øge risikoen for diabetes type 2 med hele 46 %.
I en undersøgelse offentliggjort i Diabetologia, har forskere fra
Finland konstateret, at mænd ordineret statiner til at sænke deres
kolesteroltal, havde en 46 % øget risiko for at udvikle diabetes efter
seks år i forhold til dem, der ikke fik statiner.
Undersøgelsen er baseret på oplysninger om 8.749 mænd mellem 45 og 73
år, som blev fulgt i seks år. De deltagere, der fik de to mest
almindelige statintyper, havde en forhøjet risiko for type 2-diabetes på
hele 46 procent.
Ikke nok med det, statiner så også ud til at gøre folk mere
resistente over for virkningerne af insulin og til at udskille mindre
insulin.
Jo højere dosis af statin, og jo længere patienterne tog dem, desto
større var deres risiko for diabetes.
Kilde: Henna Cederberg, Alena Stančáková, Nagendra Yaluri, Shalem
Modi, Johanna Kuusisto, Markku Laakso
Increased risk of diabetes with statin treatment is associated with
impaired insulin sensitivity and insulin secretion: a 6 year follow-up
study of the METSIM cohort
Diabetologia. 10 March 2015.
DOI. 10.1007/s00125-015-3528-5
Artikel i time:
Statins May Seriously Increase Diabetes Risk (Time 4.marts 2015)
Ifølge artiklen
Statiner anbefales fortsat til diabetespatienter er anbefalingen dog
stadig, at patienter, der allerede har diabetes, fortsat skal tage
statiner for at forebygge hjertesygdom. (diabetes foreningen 6. marts
2015)
Kommentar:
Problemet i alt dette er, at patienterne fuldstændig lades i stikken
— og det gælder både diabetikere og patienter med hjerte-kar-sygdomme.
Både patientforeninger og læger er helt ekstrem dårlige til at
informere om, anbefale og give opbakning til den kost og livsstil, som i
mange tilfælde vil gøre patienter raske.
Patienter har i de fleste tilfælde et valg (som de ikke bliver
informeret om): Enten at tage statiner (og tage bivirkninger med i købet
uden at blive raske) eller klare problemet med en sund livsstil.
Professor Dean Ornish udtaler om undersøgelsen
på Facebook: "I vores forskning, viste patienterne en gennemsnitlig
reduktion i LDL-kolesterol på 40% alene ved at foretage
livsstilsændringer, hvilket kan sammenlignes med statiner (som der
bruges milliarder af dollars på hvert år). Disse livsstilsændringer
reducerede også markører for inflammation, og reducerede væsentligt
hæmoglobin A1C (blodsukker gennemsnit) niveauer - og de eneste
bivirkninger er gode. Halvdelen af den amerikanske befolkning er
allerede diabetiker eller prædiabetisk. Hvad syntes du giver mest
mening?"
Læs mere om en mulig naturlig løsning på
diabetes
på Nomedica
Mail: Fedtstoffer
I bogen "Super Simpel Sundhed" af Mads Bo skriver han at de bedste
fedtstoffer at stege i er kokosolie eller smør, da de ikke danner
skadelige stoffer ved opvarmning. At disse to fedtstoffer skulle være
sunde strider imod alt hvad jeg har lært. Hvad siger du?
Mvh.
Jakob
Hej Jakob.
Jeg har læst Mads Bos bog. Jeg er ikke enig med ham.
Min mening om olie, meget kort:
1) Brug så lidt olie/fedt som muligt i din madlavning.
2) Få fedtstoffer og essentielle fedtsyrer fra rigtig mad og ikke
stærkt raffinerede produkter som fx olie på flasker o.l. Lidt hørfrøolie
kan dog være en undtagelse, hvis du ønsker mere omega-3 i din kost
(opvarm ikke hørfrøolie).
3) Undgå for meget mættet fedt (fx smør og kokosolie)'
4) Du kan bruge lidt smør, kokosolie eller anden olie til stegning,
hvis du mener, det er nødvendigt for smagen i en ret. Rapsolie eller
olivenolie er nok de bedste.
Du kan læse Fødevarestyrelsens anbefalinger om olie/fedt til stegning
— inkl. kokosolie —
her.
Du kan også snildt og med fordel helt undgå at bruge olie, hvis du
ønsker det.
Med venlig hilsen
John Buhl
Lidt af hvert
Homøopati virker ikke
Australske forskere gennemgik 225 studier og undersøgelser om
effektiviteten af homøopati og konkluderede, at homøopati ikke har nogen
gavnlig sundhedsmæssig effekt. (videnskab.dk 12 marts 2015)Hele
rapporten
Ifølge en
artikel i Jyllands Posten er leder af det danske Cochranecenter,
professor Peter Gøtche ikke overrasket over rapportens konklusion. Han
udtaler blandt andet: "Det er da klart, at homøopati ikke kan virke på
noget som helst. Det indeholder jo ikke andet end opløsningsmiddel, idet
man har fortyndet et evt. aktivt stof så meget at der stort set ikke
findes et eneste molekyle tilbage i opløsningsmidlet ... "
(Jyllands Posten 12 marts 2015)
Læs også artiklerne:
Homøopatiske midler — virker de?
Homøopatiske midler — virker de? (2)
Forsker: Light-sodavand giver større talje
Ny undersøgelse viser, at daglige forbrugere af light-sodavand udvider
deres taljemål med 8 centimeter over en periode på 10 år, mens de, som
havde skiftet light-produkterne ud med almindelig sodavand, udvidede
taljemålet med 4,6 centimeter. (videnskab.dk 18.3.2015)
Mere om overvægt og vægttab på
slankenyt.dk og
slankeklub.dk
Eksperter: Proteinbrød er unødvendigt og på grænsen til usundt
Kohberg og Schulstad har lanceret brød og boller med højt
proteinindhold, men de færreste danskere har behov for dem, vurderer
ernæringseksperter.
(Søndagsavisen 13. marts 2015)
Læs evt. e-bogen:
Proteinhysteri (gratis)
Stærke følelser giver 8,5 gange større risiko for hjertestop
Risikoen for at få hjertestop bliver hele 8,5 gange større i de første
to timer efter intense følelsesudbrud af vrede eller angst, viser et nyt
studie, ifølge Psyblog.com. (videnskab.dk 10.marts 2015)
Forskere: Mening med livet beskytter dit hjerte
Dit hjerte har det bedre, hvis dit liv giver mening for dig. (videnskab.dk
9. marts 2015)
Klarlund: Friluftsliv gør os sundere
Naturen påvirker både krop og sind positivt.
(politiken.dk 7. marts 2015)
Færre bæltefikseringer i psykiatrien
34 psykiatriske afdelinger har de seneste tre år arbejdet målrettet med
at nedbringe anvendelsen af tvang. I projektperioden er antallet af
bælte- og remmefikseringer på de psykiatriske afdelinger faldet med
henholdsvis 26 % og 27 %. Resultaterne fremgår af en rapport om
erfaringerne fra et satspuljeprojekt. (Sundhedsstyrelsen 5. marts 2015)
Derfor styrer vi selv vores stress
Lad tanker og bekymringer blive liggende omme i baghovedet uden at
forholde dig aktivt til dem. Det er udgangspunktet for en ny terapiform
herhjemme, som bruges til at håndtere stress. (Berlingske 16. marts
2015)
Derfor skal du spise mørk chokolade
Et lille stykke chokolade i ny og næ kan gavne dit hjerte og blodomløb,
siger en ekspert.
(dr.dk 7. marts 2015)
For og imod: Bør vi holde igen med fed fisk?
Få spiser fisk to gange om ugen som anbefalet. Men er fisk fra
forurenede have overhovedet sundt?
(politiken.dk 9 marts 2015)
Min mening: Det er bedst at få omega-3 og andre af de næringsstoffer,
fisk indeholder, fra vegetabilske fødevarer. Det er ikke svært og
sjovere for både fisk og miljøet.
Forskere: Drik kaffe og nedsæt risikoen for åreforkalkning
Er kaffe en fast del af din hverdag, betyder det, at du har en lavere
risiko for at udvikle hjertesygdomme. (videnskab.dk 3. marts 2015)
Danskerne spiser sundere
Danskerne spiser sundere, men desværre spiser vi stadig for meget salt
og mættet fedt fra fx mælkeprodukter, kød og kødprodukter samt fuldfed
ost. (altomkost.dk 12. marts 2015)
Danskerne spiser stadig for meget mættet fedt
Danskernes kost er blevet federe og indholdet af mættet fedt er 50%
højere end anbefalet. Kun 3% af befolkningen har et sundt indtag af
mættet fedt. Det viser den seneste undersøgelse af danskernes kostvaner,
som DTU Fødevareinstituttet har lavet.
Blandt andet Arne Astrup er uenig:
Mættet fedt – ven eller fjende af hjertet?
Han mener blandt andet, at det er afgørende at skelne imellem
forskellige kilder til mættet fedt, og hvad man vælger at spise i stedet
for. (Foodculture.dk 17. marts 2015)
DTU:
Videnskab bag råd om at spise mindre mættet fedt
Der er fortsat tilstrækkelig og solid videnskabelig dokumentation for
rådet om at begrænse indtaget af mættet fedt. (food.dtu.dk 17. marts
2015)
Min mening. Rådet holder. Spis mindre mættet fedt.
Læs evt. også:
Mindre mættet fedt er bedst
Luften på plejehjem kan være skadelig for beboerne
En ny undersøgelse tyder på, at indeklimaet på plejehjem har stor
betydning for ældre beboeres helbred. Selv små og tilladte
koncentrationer af forurenende stoffer i luften ser ud til at kunne
skade de ældres lunger.
(videnskab.dk 12. marts 2015)
Det er
umuligt at begynde at lære det, man allerede tror, man ved.
— Epiktet
(55-135)