Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 12, 2021
- Mere frugt og
grønt forbundet med øget levealder
- Regelmæssig
indtagelse af kød forbundet med en række almindelige sygdomme
- Det kan gavne dit hjerte at holde
igen med sødmælk
- Markant lavere forbrug af
antibiotika til øko- og frilandsgrise
|
UGENS CITAT
"Den største
fjende af viden er ikke uvidenhed, det er illusionen af viden."
— Daniel J.
Boorstin
Mere frugt og grønt forbundet med øget levealder
Studier, der repræsenterer næsten 2 millioner voksne over hele
verden, viser, at cirka fem daglige portioner frugt og grøntsager, hvor
2 er frugt og 3 er grøntsager, sandsynligvis er den optimale mængde for
længere levetid.
Sammenlignet med dem, der indtog to portioner frugt og grøntsager om
dagen, havde deltagere, der indtog fem portioner frugt og grøntsager
dagligt, 13% lavere dødsrisiko af alle årsager; en 12% lavere risiko for
død fra hjerte-kar-sygdomme, herunder hjertesygdomme og slagtilfælde; en
10% lavere risiko for død pga. kræft og en 35% lavere risiko for død
pga. luftvejssygdomme, såsom kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
Frugtjuice og stivelsesrige grøntsager som fx kartofler havde ikke
disse gavnlige virkninger.
Lav indtagelse af frugt og grøntsager er ifølge forskerne en af de
væsentligste årsager til sygdom og for tidlig død i verden.
Hele undersøgelsen kan læses her.
Pressemeddelelse om undersøgelsen her.
Regelmæssig indtagelse af kød forbundet med en række almindelige
sygdomme
Forskere fra University of Oxford har i et omfattende studie af
oplysninger om 474.985 voksne personer fundet en forbindelse mellem
regelmæssig indtagelse af kød og en række sygdomme, som forskere ikke
tidligere har forbundet med indtagelse af kød.
Resultaterne forbinder regelmæssigt kødindtag — tre eller flere gange
ugentlig — med en højere risiko for forskellige sygdomme, herunder
hjertesygdomme, lungebetændelse og diabetes, men en lavere risiko for
jernmangelanæmi.
Samlet set var deltagere, der indtog uforarbejdet rødt kød og
forarbejdet kød regelmæssigt (tre eller flere gange om ugen), mere
tilbøjelige til at ryge, drikke alkohol, være overvægtig, lide af fedme
og spise mindre frugt og grøntsager, fibre og fisk. Men efter disse
faktorer blevet taget med i betragtning, konkluderede forskerne, at der
var en sammenhæng mellem indtagelse af kød og øget risiko for flere
sygdomme.
Højere forbrug af rødt kød og forarbejdet kød var forbundet med øget
risici for iskæmisk hjertesygdom, lungebetændelse, divertikulær sygdom,
tyktarmspolypper og diabetes. Hver 70 g højere indtagelse af rødt kød og
forarbejdet kød dagligt var forbundet med 15% øget risiko for iskæmisk
hjertesygdom og en 30% højere risiko for diabetes.
Højere forbrug af fjerkræ var forbundet med øget risici for
halsbrand, mavekatar og betændelse i tolvfingertarmen, divertikulær
sygdom, galdeblæresygdom og diabetes. Hver 30 g højere indtagelse af
fjerkrækød dagligt var forbundet med en 17% højere risiko for halsbrand
og en 14% større risiko for diabetes.
Læs
mere om undersøgelsen her.
Undersøgelsen peger i samme retning som et hav af andre
undersøgelser. Nemlig, at en plantebaseret kost (med eller uden mindre
mængder kød) forebygger en række sygdomme og er bedst for mennesker.
En plantebaseret kost er enhver type kost, der udelukkende eller
hovedsageligt indeholder frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og
nødder — lige fra en kost, der følger de officielle kostråd eller noget,
der ligner, til en ren veganerkost.
Det kan gavne dit hjerte at holde igen med sødmælk
Data peger på, at indtag af sødmælk er forbundet med en højere risiko
for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, mens indtag af ost er forbundet med
en lavere risiko. Sådan konkluderer forskere fra DTU Fødevareinstituttet
i en analyse af indtag af forskellige typer mejeriprodukter.
Læs
mere på food.dtu.dk
Markant lavere forbrug af antibiotika til øko- og frilandsgrise
Økologiske smågrise får en mængde antibiotika, der svarer til 6,2
procent af forbruget til konventionelle smågrise, viser nyt studie.
Forbruget af antibiotika ligger markant lavere i både økologiske og
frilandsbesætninger end i konventionelle besætninger.
Andelen af besætninger, der slet ikke brugte antibiotika, var desuden
højere i de besætninger, der har dyrevelfærdscertificeringer, det vil
sige frilands- og økologibesætninger. Her brugte over 30 procent af
besætningerne slet ikke antibiotika i perioden 2016-18.
Læs
mere på landbrugsavisen.dk