Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 12, 2023
- Farverige frugter og
grøntsager er bedst til forebyggelse af prostatakræft
- En plantebaseret kost og især
bladgrønt er med til at forebygge Alzheimers sygdom
|
UGENS CITAT
"Nu og da er
det godt at stoppe med at klatre og værdsætte udsigten lige fra, hvor du
er."
— Lori
Deschene
Farverige frugter og grøntsager er bedst til
forebyggelse af prostatakræft
Mænd, der regelmæssigt indtager farverige frugter og grøntsager, er
mindre tilbøjelige til at blive diagnosticeret med prostatakræft, ifølge
ny forskning fra University of South Australia.
En regnbue af fødevarer, der er rige på visse mikronæringsstoffer,
hjælper også med at fremskynde helbredelse blandt mænd, der gennemgår
strålebehandling for sygdommen.
Forskere sammenlignede plasmakoncentrationer af mikronæringsstoffer
hos patienter med prostatakræft med en sund kontrolgruppe. De fandt lave
niveauer af lutein, lycopen, alfa-caroten og selen hos patienter med
prostatakræft samt høje niveauer af jern, svovl og calcium sammenlignet
med kontrolgruppen.
Øget DNA-skade efter strålebehandling var også forbundet med lavt
lycopen og selen i blodplasma.
Fødevarer, der er rige på lycopen, omfatter tomater, meloner, papaya,
druer, ferskner, vandmeloner og tranebær. Selenrige fødevarer omfatter
hvidt kød, fisk, skaldyr, æg og nødder.
Medforfatter af undersøgelsen, dr. Permal Deo, udtaler, at det er
bedst at spise fødevarer, der er naturligt rige på lycopen og selen,
frem for at tage kosttilskud med disse stoffer, hvor fordelene ifølge
tidligere undersøgelser er begrænsede.
Han udtaler også, at der er stærke beviser for, at overvægt og højde
øger risikoen for prostatakræft.
En kost med et højt indhold af mejeriprodukter og lavt indhold af
E-vitamin kan også øge risikoen, men beviserne her er ifølge Deo mindre
klare.
E-vitamin findes i plantebaserede olier, nødder, frø, frugter og
grøntsager.
Kilder:
Dhillon, V.S.; Deo, P.; Fenech, M. Plasma Micronutrient Profile of
Prostate Cancer Cases Is Altered Relative to Healthy Controls—Results of
a Pilot Study in South Australia. Cancers 2023, 15, 77.
https://doi.org/10.3390/cancers15010077
Rainbow of fruit and veg the best prevention against prostate cancer
Kommentar:
Paranødder er en god kilde til selen, men vær opmærksom på, at nogle
paranødder indeholder så meget selen, at du risikerer at få for meget.
Mere om selen i vegetabilske fødevarer her.
En plantebaseret kost og især bladgrønt er med til at forebygge
Alzheimers sygdom
Ifølge en artikel på videnskab.dk er der to karakteristiske
forandringer i hjernen ved Alzheimers sygdom. De kaldes plagues og
tangles.
Plagues er såkaldte udfældninger (ophobninger) af et særligt protein
– beta-amyloid – mellem hjernens celler. ... Beta-amyloid er skadeligt
for nervecellerne og medfører betændelsesagtige forandringer i
hjernevævet.
Tangles er sammenfiltrede tråde af et protein – tau – som ophobes i
nervecellerne. Tau-ophobningen er tegn på skade af nervecellerne, som
først mister deres evne til at kommunikere med andre nerveceller og til
sidst går til grunde.
Læs mere i artiklen
___
Nu har en undersøgelse vist, at mennesker, der spiser en kost, som er
rig på grønne bladgrøntsager samt andre grøntsager, frugter, fuldkorn,
olivenolie, bønner, nødder og fisk, kan have færre amyloide plaques og
tau-tangles i deres hjerne — tegn på Alzheimers sygdom — sammenlignet
med mennesker, der ikke spiser den type fødevarer.
Undersøgelsen involverede 581 personer med en gennemsnitsalder på 84.
Forskerne fandt, at de personer, der i størst udstrækning fulgte en
middelhavskost, havde gennemsnitlige plaque- og tanglemængder i deres
hjerner. svarende til at være 18 år yngre sammenlignet med de personer,
der i mindst udstrækning fulgte en middelhavskost.
Forskere fandt også, at de personer, der i størst udstrækning fulgte
en såkaldt MIND-kost (en plantebaseret kost, der minder om
middelhavskosten), havde gennemsnitlige plaque- og tanglemængder
svarende til at være 12 år yngre end dem, der i mindst udstrækning
fulgte en MIND-kost.
Når forskerne undersøgte de enkelte kostkomponenter, fandt de, at de
personer, der spiste de højeste mængder af grønne bladgrøntsager, eller
syv eller flere portioner om ugen, havde plaquemængder i deres hjerner
svarende til at være næsten 19 år yngre end de personer, der spiste
færrest (en eller færre portioner om ugen).
Kilder:
Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative
Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology. Puja
Agarwal, Sue E. Leurgans, Sonal Agrawal, Neelum Aggarwal, laurel J
Cherian, Bryan D James, Klodian Dhana, Lisa L. Barnes, David A. Bennett,
Julie A. Schneider
Neurology Mar 2023, 10.1212/WNL.0000000000207176; DOI:
10.1212/WNL.0000000000207176
Mind and mediterranean diets associated with fewer Alzheimers´s plaques
and tagles