Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 13, 2006

  1. OMEGA-3 ("fiskeolie")
  2. Vegetarkost og sundhed (4)
  3. MAIL: Hurtig medicinfri og bedre helbred med ny livsstil
  4. Links
  5. Ugens citater

Sidst revideret 02 april 2006


Kære læser

I denne og næste uge snakker vi lidt om omega-3 (fiskeolie).

Jeg hører også gerne dine kommentarer eller spørgsmål om dette eller andre emner, vi tager op i nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl

1) OMEGA-3 ("fiskeolie")

Det er interessant, hvordan markedsføring af fisk og fiskeolie har givet mange mennesker den opfattelse, at de skal spise fisk for at få de nødvendige omega-3-fedtstoffer. De fleste sætter nærmest lighedstegn mellem omega-3 og fiskeolie.

Vi tager derfor emnet op i denne og næste uge.

Vi starter lige først med et par mails, jeg modtog efter en læser i sidste uge spurgte, om olie kan smøre leddene.

Sidste uges nyhedsbreve her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift12_2006.htm

MAILS: Fiskeolie

Du anbefaler Omega-3 olie. Hvad med Møllers Levertran, kan det bruges?
Jeg tager en spiseskefuld hver morgen.

Venlig hilsen Annemarie
Hej Annemarie

Møllers Levertran giver omega-3, så hvis du mangler det (hvis du ikke får nok omega-3 på anden vis) er det udmærket.

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John

Tak for disse interessante nyhedsbreve.

Du skriver:
"Jeg er ikke enig med dig i, at Udo's Choice er et godt eller optimalt tilskud". Men hvorfor ... og hvad kan du i så fald anbefale?

Jeg har hørt om en behandler der anbefaler man selv laver en morgendrik med friskmalede (f.eks. i en kaffekværn) hørfrø i (bl.a.).

Det lyder i mine øren optimalt, da olien jo let harskner.

Venlige hilsner fra
Anna

Hej Anna

Hvorfor ønsker du at tage tilskud af olie?

De fleste får allerede for meget olie/fedt.

Det er ikke svært at få nok fedt fra fødevarerne uden at tage olier i kapsler. Du kan også let få nok omega 3 fra kosten.

Som du er inde på er hørfrø en glimrende kilde til omega-3. Lidt friskmalet hørfrø i en drik (eller som drys på morgenmaden?!) er et godt tip til at få mere omega-3 i kosten.

Med venlig hilsen
John Buhl

Det er ikke kun blandt læsere af dette nyhedsbrev, der er usikkerhed om betydningen af omega-3 og andre fedtstoffer. Også blandt os, der skriver om de her ting - og de forskere der undersøger hvilken virkning fedtstoffer har på vores sundhed - er der usikkerhed.

Hvis du er lidt i vildrede med hensyn til det med omega-3, omega-6 eller andre fedtstoffer er det altså ikke så underligt!

Fiskeolie har måske ingen effekt

En ny British Medical Journal studie fandt ingen bevis for sundhedsmæssigt udbytte af at tage omega-3 kosttilskud eller spise fisk.

Efter en gennemgang af 89 offentliggjorte forskningsartikler om Omega-3-fedtsyrer konkluderede
britiske forskere, at der ikke er bevis for, at omega-3 fedt reducerer dødsfald pga. hjerte-kar-sygdomme.

Forskerne undersøgte, hvilken virkning omega-3 fedt har på bl.a. levealder, hjertekarsygdomme og kræft.

Resultatet viste svag og modstridende resultater uden statistisk signifikant reduktion i dødelighed,
hjertekarsygdomme eller kræft blandt de mennesker, der tog ekstra omega-3.
(Breaking Medical News; Physicians Committee for Responsible Medicine, 25-03-2006)

Dr. Mike Knapton fra den engelske hjerteforening mener dog (ifølge Reuters Health 24-03-2006), at vi skal fortsætte med at spise fede fisk, der er rige på omega 3 fedtsyrer. Han siger, at mere forskning er påkrævet, før folk bør ændre deres kostvaner.

Selv om der nu sås tvivl om effekten af fiskeolie, har forsøg netop vist, at omega-3 måske kan forhindre spredning af prostatakræft.

I labaratorieforsøg har forskere ved Paterson Institute på Christie Hospital i Manchester, England opdaget at omega-3 fedt kan blokere for spredning af cancerceller.

Dr. Mick Brown, seniorforsker i forskergruppen, mener at forskningsresultatet tyder på at omega 3- fedtsyrer kan hjælpe med at forhindre spredning af sygdommen ved tidlig prostatakræft.

Omega-6-fedtsyrer øgede spredning af kræftceller. Omega-3 blokerede for spredningen.
(Reuters Health 21-03-2006)

En undersøgelse har også vist, at omega-6 fedtsyrer fik prostata kræftsvulst i cellekultur til at vokse dobbelt så hurtigt i forhold til de cellekulturer, der ikke blev tilsat omega-6.
(Cancer Research February 1, 2006; 66: 1427-1433. Food Navigator February 1, 2006)

Både omega-3 og omega-6 er essentielle fedtsyrer. De arbejder sammen og vi har brug for begge.

De fleste forskere mener, at det især er balancen mellem de to fedtsyrer der er vigtig. Vi har brug for ca. halvt så meget omega 3 som omega 6.

De fleste får for meget omega-6 i forhold til omega-3.

Det er altså måske og måske ikke gavnligt at tage tilskud af omega-3. Det ER vigtigt, at få NOK omega-3 (mere om det i næste uge).

Det er ikke nødvendigt at betale ekstra for kosttilskud, der også indeholder omega-6 og omega-9. Hvis du tager tilskud med omega-3, så vælg tilskud, der kun indeholder omega-3 og ikke andre fedtstoffer.

2) Vegetarkost og sundhed (4)

Eftersom mange, der overvejer at gå over til vegetarkost, er nervøse for, hvordan de får nok protein fra vegetarkosten, tager vi lige en snak om proteiner igen.

Proteiner er kroppens byggestene. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Proteiner består af såkaldte aminosyrer. Nogle af aminosyrerne kan kroppen ikke selv fremstille. De skal derfor tilføres med maden. 

De fleste danskere får mere protein, end de har brug for, hvilket sandsynligvis medvirker til helbredsproblemer og alvorlige sygdomme.

Vegetarkosten indeholder rigelige mængder protein i forhold til de gængse anbefalingen.

Proteinmangel forekommer derfor ikke blandt vegetarer, blot de sammensætter kosten nogenlunde fornuftigt. Faktisk er det næsten umuligt at sammensætte en kost, der indeholder for lidt protein, medmindre kosten indeholder alt for mange raffinerede kulhydrater, som sukker og hvidt mel, og alt for få grøntsager og andre sunde vegetabilske fødevarer.

Proteiner findes nemlig i al mad, undtagen i højt raffinerede fødevarer som fedtstoffer og sukker.

Selv om proteinerne i animalske fødevarer udnyttes lidt bedre end proteiner i vegetabilske fødevarer - fordi de animalske proteiner ligner de proteiner, kroppen består af - er animalske proteiner ikke en sundere kilde til protein. Tværtimod tyder adskillige undersøgelser på, at netop animalsk protein spiller en væsentlig rolle ved udviklingen af en lang række sygdomme.

Læs evt. mere om det i bogen The China Study (bogen er på engelsk)

3) MAIL: Hurtig medicinfri og bedre helbred med ny livsstil

Hej John :o)

Først vil jeg gerne lige rose dig for din bog "Hvordan Rask?" ! Den har været en kæmpe inspirationskilde, til at få kontrollen tilbage over mit liv!

Kort fortalt, har jeg været "sygemeldt" i ca. 15 måneder nu. Problemet var "ondt i ryggen". Jeg er blevet undersøgt på alle leder og kanter, men ingen har kunnet sige hvad der er/var "galt"!

Efter lang tids økonomiske problemer, fandt jeg endelig penge til at kunne starte i motionscenter.

Almindelig genoptræning og styrkelse af kroppens naturlige processer, har vist sig at være vejen frem!

Omlægning af kost, er svær, men også et sted hvor man kan mærke en tydelig gevinst.

Det er specielt gennem din bog, at dette er blevet klart for mig! Man ved faktisk godt alt det du skriver, for man har hørt det mange gange og mange steder, men det er første gang jeg læser det samlet, skrevet i et let tilgængeligt sprog og uden løftede pegefingre, formaninger eller skræmme scenarier!

Jeg vil bare sige, at du har fået dig en meget stor fortaler for dine "helbredelses principper" og dit
skrevne materiale!

.. Jeg forstår, at første skridt er, at tilvejebringe de bedste betingelser for organismen og kan denne så ikke klare det givne problem, så er det næste skridt at ty til den "moderne" lægevidenskab. Ikke omvendt som sikkert 80-85 % af alle danskere gør!

Jeg kan tilføje, at jeg i de forløbende ca. 15 måneder stort set har levet af stærk medicin, dårlig søvn, igen appetit, ringe kost, kaffe og immobilitet i svær grad (håber du forstår den) :o)

Medicin: Tramadol, Dolol, Mandologin, Ibuprofen, Diclon, Panodil, Pamol og Ipren i en sød blanding med kaffe og dårlig kost :o(

Da jeg så kom i gang med motion, satte det gang i tingene. Jeg fik mere energi (selv om det var/er hårdt at komme i gang med motion efter 15 måneders sløvsind og immobilitet), sov bedre, har fået meget mere mental overskud, mere appetit og mere lyst på livet (igen)!

Min træner anbefalede på det stærkeste at jeg skar ned på min medicin, så meget som jeg overhovedet kunne holde til og lave mine kostvaner om.

Motionscenteret henviste bl.a. til din hjemmeside, hvor jeg blev opmærksom på din bog (hvordan rask?).

Det var først her, at jeg virkelig blev opmærksom på, hvad medicin gør/kan gøre ved kroppen! Og det var denne forståelse der gjorde, at jeg på kun ca. 14 dage blev (nu er) total medicinfri!

I bakspejlet kan jeg nu se, at medicinen kun har fjernet toppen af mine symptomer og dernæst blot sinket min helbredelse!

Jeg havde dengang en naiv tro på, at hvis ikke jeg tog den medicin, ville jeg aldrig få det bedre ... men ak visdom kommer med alderen :o)

Jeg har det "godt" nu!

Jeg er ikke på toppen, men jeg har fået en forståelse for, at hvis jeg gerne vil være "rask" igen, så er det vigtigt at jeg tar kontrol over de ting jeg kan i mit liv, og ikke "bare" tager noget medicin og lader tingene stå til, mens jeg håber på et lille mirakel!

At give kroppen de bedst mulige betingelser for at fungere, har uden tvivl været den største lærdom her... og denne inspiration takket være din bog (Hvordan Rask?)

Med venlig hilsen
Jørgen O. Sørensen. 28 år.

NB: Jeg syntes at din bog burde være obligatorisk i alle landets 7 klasser!
Et simpelt budskab og enkle leveregler kan gøre en stor forskel for mange mennesker! (men den holdning er jeg sikkert alene om).

Kommentar:

Mange kan lære meget af Jørgens holdning. Han tog ansvar for sin tilstand - og ændrede konsekvent sine motionsvaner, kostvaner mv., og blev hurtigt belønnet for sin indsats.
Virkelig flot klaret!


4) Links

Artikeloversigt: 
http://www.nomedica.dk/artikler.htm 

Hvordan rask? 
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm 

Hvordan du taber dig - sundt og sikkert: 
http://www.hvordan_slank.htm

5) Ugens citater

"Forhindringer er disse frygtelige ting, du ser, når du tager øjnene væk fra dit mål."
-- Henry Ford

"Lyt altid til eksperterne. De vil forklare dig, at dine ideer ikke dur. Derefter gennemfører du dem."
-- Robert Heinlein


 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.