Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 13, 2008


  1. Dyre piller virker bedst
  2. Mail: Om yoga
  3. Mail: Et par råd til forældre med kræsne børn
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Hvis dit eneste mål er at blive rig, vil du aldrig nå det."

-- John D. Rockefeller, 1839-1937


1) Dyre piller virker bedst

Placebovirkningen er et interessant fænomen.

Placebo er latin og betyder “jeg vil behage”. Placebo er præparater, der ikke indeholder virksomme stoffer. Placebopræparater anvendes bl.a. til såkaldte dobbeltblindforsøg, hvor forsøgspræparat og placebo fordeles til patienterne efter en kode, således at både patienter og læger er uvidende om, hvem der behandles med hvad. Koden brydes først, når resultaterne er vurderet, og man får på denne måde en objektiv bedømmelse af forsøgspræparatets virkning på sygdommens forløb.

Placeboeffekten findes såvel i placebomedicin (piller uden noget virksomt stof) og i “rigtig” medicin. Med placebomedicin menes en snydemedicin, som altså savner enhver effekt. Alligevel kan den både gives i undersøgelses- og behandlingsøjemed.

Hvis man behandler med placebomedicin, tror patienten, at han får rigtig medicin, og troen (tankens indflydelse) er i mange tilfælde tilstrækkelig til, at personen får det bedre eller bliver rask.

Når placebo-medicin kan have en virkning, er det, fordi forsøgspersonerne tror og håber så stærkt på det, at deres tanker og følelser omsættes til biologiske processer i kroppen.

Der dannes stoffer i centralnervesystemet og hormonsystemet, som stimulerer immunsystemet. Præcis hvad der sker i kroppen, ved forskerne dog endnu ikke, men der er ikke længere tvivl om, at vore overbevisninger i meget høj grad påvirker vores tilstand.

En ny undersøgelse af placebovirkningen har bekræftet et interessant aspekt af fænomenet: Dyr medicin virker bedre end billig medicin.

82 frivillige fik alle et let elektrisk stød og blev tilbudt piller som de troede var smertestillende.

Halvdelen af deltagerne fik en brochure der beskrev pillerne som et nyt smertestillende middel, der kostede 12 kroner pr. dosering og halvdelen fik en brochure, hvor der stod at midlet kostede 50 øre pr. dosering.

Forskerne var forbavsede over, hvor stor forskel det gjorde.

85 % af de frivillige, som troede de fik piller til 12 kroner pr. dosering, sagde de følte mindre smerte, efter de tog pillerne, sammenlignet med 61 % af de frivillige, som troede de fik de billige tabletter til kun 50 øre pr. dosering.

Resultatet passer med andre studier der viser, at folk betragter ting, de betaler mere for, som mere værdifulde.

Læs mere om Placebo effekten og undersøgelsen her

Hvis en patient bliver rask efter en behandling med lægemedicin, naturmedicin, kosttilskud eller en hvilken som helst anden behandling, beviser det ikke nødvendigvis, at der er tale om en behandlingseffekt. Sygdommen kunne meget vel være forsvundet uden behandling, eller der kan være tale om en placeboeffekt – altså at det er patientens tro (tankes kraft), som har gjort udslaget.

Din egen opfattelse af din tilstand påvirker din tilstand.

Mange undervurderer tanker og følelsers indflydelse på helbredet. Det er en misforståelse, at det "blot" er "troen, der flytter bjerge" eller forbedringen er "indbildning".

Virkningen er reel og viser i hvor høj grad, du selv kan påvirke din egen og din krops tilstand.

Se evt. mere om dette og lignende fænomener i filmen The Bleep (Verden på Hovedet)


2) Mail: Om yoga

I sidste uge bragte jeg et kort resume af en undersøgelse, der viste flere gavnlige virkninger ved at dyrke yoga.

Jeg bragte også links til en side om filmen "The Secret"

Jeg modtog følgende mail:

Hej

Angående "The Secret" eller "Hemmeligheden":

Som Yogalærer og Yogainstruktør har man altid vidst, at tanken er den største kraft som findes i universet. Så det er overhovedet ikke noget nyt i det -- men en Yogi eller en som vil gå yogaens vej vil aldrig gøre som det er blevet sagt i bogen eller filmen ”The Secret”.

Han eller hun vil ikke bede om at blive berømt eller få flere penge, Det er på ingen måde i Yogaens ånd.

Det hele er amerikansk "pop", man vil tjene penge.
En Yogi arbejder i det skjulte, er ikke interesseret i egen vinding og vil slet ikke bede om at blive berømt eller rig.

Angående Yogaens gavnlige virkninger:
Man laver videnskabelige undersøgelser, men glemmer helt at Yogaens mål er "At få fred og ro i sindet". (se Patanjali Sutra 2. kap. 1).

Resten er kun positive bivirkninger. De vil altid komme, når man arbejder med Yoga.

I Yoga prøver man at finde ud af, hvad meningen med livet er. Man prøver at se livet på en anden måde. Man prøver at blive lykkelig, og det har slet ikke noget at gøre med f. eks. taljemål, blodtryk, blodsukker og kolesterol m.m.

Med venlig hilsen
Hartwig Quelle
Yogalærer og Yogainstruktør

Kommentar:

Jeg kender ikke alt for meget til yoga, men eftersom yoga er blevet meget populær, og hjælper mange mennesker, hører jeg gerne flere kommentarer og meninger om emnet.

Læs evt. mere om yoga her

Andre meninger om filmen Hemmeligheden kan du læse her


3) Mail: Et par råd til forældre med kræsne børn

Jeg vil gerne give et par råd til forældre om, hvordan man kan få kræsne børn til at spise lidt sundere.

Først og fremmest er det vigtigt ikke at prøve at tvinge børn til at spise noget, de ikke vil. Det vil blot udløse en konflikt, hvilket ikke er noget, børn bør associere mad eller måltider med.

Der kan være flere årsager til, at barnet ikke bryder sig om grønt. Konsistensen, udseendet, lugten eller smagen. Lige meget hvad, kan det camoufleres.

Lad os tage et eksempel.

Mit barn hader spinat – hvad skal jeg gøre?

Ja, rå spinat er nok ikke det, de fleste børn jubler over. Dampet ... nok heller ikke. Men hvis man kan gemme spinaten i noget, barnet godt kan lide, ville det måske gå an. Som f.eks. i en suppe, frikadellefars, bagværk, lasagne, i sauce eller som ”salat” i en burger.

Samme dilemma med gulerødder.

Ja, disse kan mange børn jo faktisk godt lide at spise rå, men derfor kan man jo godt variere det lidt. De fleste rodfrugter gennemgår en utrolig forvandling, når de er blevet bagt i ovnen. De kan laves i tern/stænger med folie omkring, hvilket vil gøre dem utrolig søde og saftige. Eller man kan skære dem meget tyndt og lægge dem på bagepapir evt. penslet med lidt olie, hvilket vil gøre dem sprøde og næsten knasende. Og så er det selvfølgelig bare at krydre dem efter børnenes smag evt. bare med lidt salt.

Råkost lavet af revne grøntsager (rødbede, gulerødder, kål etc.) kan også lokkes ned, hvis man tilføjer lidt nødder, kerner, rosiner, ananas og en god marinade af æble-/appelsinjuice og lidt citron.

Ofte vil det hjælpe at servere grønt sammen med lidt lækker dip som f.eks. hummus, (soya-)yoghurtdip, tomatsalsa, guacamole eller en hjemmelavet dip af blendede grøntsager.

Krydderier kan faktisk også hjælpe en hel del. Hvad med lidt kanel? Det elsker de fleste børn, og overraskende nok passer kanel, kardemomme og andre ”søde” krydderier glimrende i mange retter som græskarsuppe, gulerodssuppe, i cous cous eller på noget så simpelt som havregryn.

Hvad angår frugt, så kan det også let blive lavet til en lækker dessert; frugtgrød, bagte æbler med kanel og sukker, eller frosne bananer som ”is” på en majsnål osv. Og smoothies er jo ofte et hit blandt børn, og her er der jo ingen grænser for, hvilke frugter man kan trylle med – sågar grøntsager!

Nogle frugter er sødere end andre, så det kunne også være, man skulle prøve nogle nye af slagsen. Så som sharon/kaki, papaya, mango, melon m.fl.

Børn er lettere at lokke, hvis forarbejdet er gjort. Dvs. frugterne er istandgjort og skåret i mundrette bidder. Det er da lækkert lige at gumle på, mens man sidder foran fjernsynet eller computeren.

Frugt og grønt er også dejligt om pålæg. F.eks. er figenpålæg jo populært blandt de små. Eller hvad med jordnøddesmør og banan/tomat eller sesamsmør (tahin) og rosiner/peberfrugt/agurk.

Ja, det var bare et par tips herfra.

Held og lykke med det :-)

Maria Felding

Kommentar:

Gode tips!

Jeg hører meget gerne flere erfaringer og tips fra læsere vedr. sund mad til børn!


4) Lidt af hvert

Mavepine og hovedpine følges ad

Hvis man ofte har hovedpine, plages man sandsynligvis også af andre skavanker. Der er en klar kobling mellem mavebøvl og ondt i hovedet. Luftvejsproblemer giver også ofte hovedpine.
Berlingske 29-02-2008

Søvntips gør det nemmere at tælle får

Nogle eksperter mener, at søvnløshed og uoplagthed er blevet et sundhedsproblem i den vestlige verden, fordi det kan føre til overvægt, hjerteproblemer og depression.
Læs nogle gode tips her:
Jyllands Posten 30-11-2007

Mere om god søvn her

Bivirkninger fra medicin er den syvende største dræber i Sverige

Tallet er overraskende, siger ekspert om undersøgelsen, der viser, at dødsfaldene primært skyldes blødninger fra blodfortyndende medicin såsom aspirin og warfarin.
Ingeniøren 19-3-2008

Sover du i trafikken?

En ny norsk undersøgelse viser, at sovepille-brugere er involveret i flere trafikulykker end andre. De piller, der er omfattet af undersøgelsen, anvendes også i Danmark.
Jyllands Posten 1-2-2008


"Slå følge med dem der søger sandheden, og vær på vagt overfor dem, der mener de har fundet den."

-- Jens Martin Knudsen


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.