Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 13, 2009


  1. Næringsstoffer i sund mad (1)
  2. Grøn te og svampe nedsætter risiko for brystkræft
  3. Broccolispirer kan måske lindre luftvejsinfektioner
  4. B-vitaminer gavner patienter med glutenallergi (cøliaki)
  5. Mail: Kunsten at ændre vaner
  6. Lidt af hvert

Kære læser

1000 tak til alle, der besvarede de fem spørgsmål i sidste uge!

Fik du ikke svaret på spørgsmålene kan du nå det her.

Der er kommet mange gode og positive kommentarer, spørgsmål og forslag, og jeg tager nogle af disse spørgsmål og forslag op i de kommende nyhedsbreve.

Jeg kan desværre ikke overkomme at svare alle personligt, men alle mails bliver læst og samtlige forslag og kommentarer bliver grundigt overvejet.

En del af de emner, som flere af jer har nævnt, tager vi op i kommende nyhedsbreve.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Der er ingen hemmelighed ved succes. Den er et resultat af forberedelse, hårdt arbejde og at lære fra fejl.”

-- Colin Powell


1) Næringsstoffer i sund mad (1)

En del mennesker, der går i gang med at spise sundt, og derfor helt eller delvist udelader fødevarer fra dyr, bekymrer sig ofte om de får nok protein, nok vitaminer, nok mineraler, nok fedtstoffer mv.

Det er også tydeligt fra den rundspørge, jeg sendte ud i sidste uge, at mange er i tvivl om deres kost nu også indeholder alt, hvad den skal.

Lad os derfor i dette og de efterfølgende ugebreve tage en snak om de forskellige næringsstoffer.

Denne gang lidt om protein ...

NOK PROTEIN – MEN FRA SUNDE KILDER

Proteiner er livsvigtige stoffer, der findes i det meste af den mad, du spiser. Proteiner bliver betegnet som kroppens byggesten, idet dine muskler, din hud, dine knogler, dine negle — og alt det andet din krop består af — i stor udstrækning er opbygget af proteiner. Proteinerne i din kost bliver især brugt til at opbygge og reparere kroppens celler — og så er de nødvendige for at danne hormoner, antistoffer og enzymer.

Proteiner består af såkaldte aminosyrer (proteinernes byggestene). Nogle af aminosyrerne kan kroppen ikke selv fremstille. De skal derfor tilføres med maden.

De proteinrige fødevarer er langt fra lige sunde. Indtagelse af animalske fødevarer øger risikoen for flere af de såkaldte civilisationssygdomme. Det gælder især rødt kød — altså kød fra firbenede dyr som svine-, okse-, kalve- og lammekød.

Vegetabilske fødevarer er derimod sunde kilder til protein. Bælgfrugter er ikke alene proteinrige men indeholder også mange andre vigtige næringsstoffer. De er fedtfattige, de mætter godt, og de kan indgå i mange retter som erstatning for kød. Nødder og frø er både rige på protein og essentielle fedtsyrer (de sunde fedtstoffer). Men eftersom al sund mad indeholder protein, behøver du ikke engang spise nødder eller bælgfrugter for at få nok protein fra vegetabilske fødevarer, selv om disse fødevarer naturligvis bør indgå i en sund kost.

Bortset fra stærkt raffinerede fødevarer som olie og sukker er der protein i al mad. Derfor vil en bare nogenlunde fornuftig kost helt automatisk indeholde nok protein, også selv om du kun spiser grønsager og andre vegetabilske fødevarer.

Der er sjældne undtagelser — fx ved visse sygdomme, hvor patienter spiser for lidt eller meget ensidigt — hvor det kan være vigtigt at sammensætte kosten med henblik på at få nok protein.

Det er en sejlivet myte, at kød er det bedste valg, hvis du ønsker mere protein i kosten. Du kan sagtens og endda med fordel undvære kød og andre animalske fødevarer. Det er langt sundere at få dit proteinbehov dækket ved at spise vegetabilske fødevarer, end ved at spise animalske fødevarer.


2) Grøn te og svampe nedsætter risiko for brystkræft

Et studie af 2018 kvinder i Kina har vist, at kvinder der spiste friske og tørrede svampe, havde lavere risiko for at få brystkræft.

Forskerne brugte to grupper kvinder i undersøgelsen: 1009 der havde brystkræft og 1009 raske kvinder.

Det viste sig, at de kvinder der spiste 10 gram friske svampe eller mere dagligt havde 2/3 mindre risiko for at udvikle brystkræft, sammenlignet med de kvinder, der ikke spiste svampe. Kvinder der indtog 4 gram eller mere af tørrede svampe havde 50 % mindre risiko for at få brystkræft, sammenlignet med de kvinder, der ikke spiste svampe.

Virkningen var endnu større, hvis kvinderne både spiste svampe og drak grøn te, end hvis de kun spiste svampe, hvilket forskerne mener måske delvist kan forklare den lavere forekomst af brystkræft blandt kinesiske kvinder.

Det viste sig også, at kvinder der både indtog svampe og grøn te fik mindre ondartet kræft, hvis de alligevel blev ramt af kræft.

Kilde: Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women. Min Zhang m.fl. International Journal of Cancer. Volume 124 Issue 6, Pages 1404 – 1408

Kommentar:

Svampe har en konsistens og smag, der gør dem meget velegnede i retter som hel eller delvis erstatning for kød.


3) Broccolispirer kan måske lindre luftvejsinfektioner

Ifølge et studie fra University of California, Los Angeles, tyder alt på, at indtagelse af broccoli er en effektiv metode til at øge mængden af antioxidanter i blandt andet blod og slimhinder, og derved forebygge udvikling af astma og flere andre luftvejslidelser.

Om broccolispirer kan mildne allergi- og astmasymptomer, ved forskerne endnu ikke med sikkerhed, men det er sandsynligt.

De frivillige testpersonen spiste 200 gram broccolispirer dagligt i blot tre dage, og havde derefter allerede 2-3 gange så mange antioxidantenzymer i cellerne i de øvre luftveje, sammenlignet med en kontrolgruppe.

Den positive virkning tilskrives stoffet sulforahpan, som især broccoli er rig på.

Sulforaphan øger forekomsten af antioxidant enzymer der modvirker de celleskader der ellers kan forekomme fra oxidativ stress — på grund af fx luftforurening og allergener i miljøet.

Sulfuraphan ser ud til at hjælpe med at mindske risikoen for luftvejsinfektioner, der kan føre til kroniske sygdomme som astma og rygelunger (KOL).

Broccolispirer indeholder 20-50 gange højere koncentration af sulforaphan end almindelig broccoli gør. Det er derfor lettere at få meget af sulforaphane ved at spise broccolispirer eller ekstrakt af broccolispirer end ved at spise broccoli.

Kilde: Riedl MA, Saxon A, Diaz-Sanchez D. Oral sulforaphane increases Phase II antioxidant enzymes in the human upper airway.
Clinical Immunology, March 2009;130:244-251.


Det nye elektroniske Vegetarblad er nu på gaden!

Hvis du ikke allerede har hentet det, kan du gøre det på www.vegetarbladet.dk eller www.vegetarkost.dk


4) B-vitaminer gavner patienter med glutenallergi (cøliaki)

Tilskud af B-vitamin mindsker risikoen for at udvikle meget højt niveau af homocystin hos patienter med cøliaki (glutenallergi).

Cøliaki øger risikoen for mangel på B6- og B12-vitamin, hvilket kan medvirke til udviklingen af for meget homocystin i blodet. Homocystein er en aminosyre der er sat i forbindelse med udviklingen af hjerte-karsygdomme.

51 voksne kvinder og mænd med cøliaki (der var på en glutenfri diæt), og en kontrolgruppe der bestod af 50 raske mennesker, deltog i undersøgelsen.

25 af patienterne med cøliaki tog B-vitamin som kosttilskud. Den daglige dosis var 1–6 mg B6-vitamin, 100-400 mcg folat og 0,5 – 18 mcg B12-vitamin.

Som forventet havde de cøliakipatienter, der tog B-vitamintilskud, væsentlig mere af vitaminerne B6, folat og B12 i blodet, sammenlignet med de cøliakipatienter, der ikke fik tilskud af B-vitamin, og kontrolgruppen.

Patienterne med cøliaki, der tog B-vitaminer, havde lavere total mængde homosystin i blodet (7.1 µmol/L) end patienter der ikke fik B-vitaminer (11.0 µmol/L) og den raske kontrolgruppe (9.7 µmol/L).

Ifølge forskerne kan kosttilskud med B-vitamin normalisere B6-, folat- og B12 status samt niveauet af homosystin.

Kilde: Hadithi M, Mulder CJJ, Stam F, Azizi J, Crusius JBA, Peña AS, Stehouwer CDA, Smulders YM. Effect of B vitamin supplementation on plasma homocysteine levels in celiac disease. World Journal of Gastroenterology 2009; 15(8): 955-960


5) Mail: Kunsten at ændre vaner

(Mailen er forkortet)

Jeg har læst om kronisk sygdom (i nyhedsbrevet uge 11, 2009) og din bog ”Kunsten at ændre vaner” og har en lille historie at fortælle.

I julemånederne tog min mand og vores børn en velfortjent ferie og i den forbindelse havde min mand taget bogen med som han blev særdeles begejstret for. Det endte ud i at jeg også læste den og den var bare så god, og da min mand har fået konstateret for meget kolesterol og jeg har sclerose var det oplagt at trappe vores piller væk, min mand i samråd med sin læge.

Jeg tog mange smertestillende ... Nu tager jeg meget mindre ... Inden jeg slap alle de her piller var jeg endt ud i en gastroskopi fordi jeg hele tiden havde for meget mavesyre i maven som jo også endte ud i nogle grimme bivirkninger og jeg kunne næsten ingenting tåle i maven. ...

Jeg kan mærke i min krop at jeg har fået det meget bedre selvom jeg for nylig måtte runde reumatologen og få nogle blokader, men kan jeg klare det med reumatologen og 2 pamol, når der er et virkeligt behov for hjælp, er jeg nået langt. :-)

Med venlig hilsen
A.S.

Kommentar:

Mere om at ændre vaner her.

De fleste får ordineret og indtager medicin, når helbredet giver problemer.

I nogle tilfælde er det da også nødvendigt, men i de fleste tilfælde kan man gøre meget selv, for at undgå medicin.

Det handler om at gribe tingene fornuftigt an, som læserne i ovennævnte mail.

Visse former for medicin — fx smertestillende — kan man som regel selv nedtrappe efter en kort snak med lægen om, hvordan det gøres bedst.

Andre former for medicin kræver omhyggelig nedtrapning i løbende samråd med lægen. Det gælder fx ofte medicin mod forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, depressioner og søvnproblemer.

Tager du medicin, og ønsker at nedtrappe eller helt komme væk fra medicinen, kan det sandsynligvis lade sig gøre. Det handler først og fremmest om at forbedre kost og livsstil i tilstrækkeligt omfang, og så nedtrappe eller udtrappe medicinen, når det er muligt, i godt samarbejde med lægen.

Læs mere om hvordan du gør her.


6) Lidt af hvert

Hold huden sund med banan og brugte teposer

Madvarer som avokado og banan samt økologiske cremer kan holde huden smuk uden fare for allergi.
Berlingske 19-3-2009

Vi sælger mere medicin end medister

Danmarks eksport af lægemidler har sat ny rekord i 2008. Medicineksporten var 35 procent større end kød- og baconeksporten.
BT 22-3-2009

0 genstande om ugen allerede inden graviditet

Sundhedsstyrelsen har lanceret kampagnen "Den Bedste Start", der opfordrer til at sige nej til alkohol, når man er gravid eller tænker på at blive det.
Folkesundhed.dk 23-3-2009

Træthed dræber på vejene

Det er lige så farligt at være træt som at have drukket alkohol, når man sætter sig bag rattet, siger amerikansk søvnforsker.
Berlingske 20-3-2009

Intelligens beskytter mod sygdom og tidlig død

Intelligens er evnen til at løse problemer, ræsonnere og tænke abstrakt.

En undersøgelse viser, at højere IQ er forbundet med en lavere dødelighed af hjertekarsygdom, cancer og ulykker. Højere IQ hænger også sammen med en lavere risiko for depression, angst, post-traumatisk stress syndrom, alkoholisme og diabetes.
Berlingske 18-3-2009

Så hurtigt skal du gå før det virker

Forskere har fastlagt det tempo, der kræves af gåturen, før den kan kaldes sundhedsfremmende motion.

Ifølge amerikanske forskere skal du sigte mod at gå minimum 100 skridt i minuttet 30 min. om dagen 5 gange om ugen.
Jyllands Posten 23-3-2009


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.