Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 13, 2010
1) D-vitamin hjælper med at forebygge influenza
og astmaanfald
2) Chokolade beskytter mod slagtilfælde
3) Optimisme styrker immunsystemet
4) Spørgsmål og kommentarer fra læsere |
|
|
Hvis succes
ikke er på dine egne betingelser — hvis det ser godt ud for verden, men
ikke føles godt i dit eget hjerte — er det slet ikke succes.
— Anna
Quindlen
1) D-vitamin hjælper med at forebygge influenza og
astmaanfald
En undersøgelse af japanske skolebørn viste, at
D-vitamintilskud i løbet af vinteren og det tidlige forår hjælper med at
forebygge sæsonbestemt influenza og astmaanfald.
Forskere delte en gruppe af 6-15-årige børn op i to
grupper — som enten fik 1.200 i.e. (30 mikrogram) D-vitamin eller
placebo (snydepiller uden D-vitamin).
Gruppen, der fik D-vitamin, havde 58 procent mindre
risiko for at blive smittet med influenza A.
D-vitamin syntes også at undertrykke astmaanfald hos
børn, der led af astma. To børn, der fik D-vitamin havde astma-anfald i
løbet af undersøgelsen, sammenlignet med 12 børn, der fik placebo.
Kilde:
Mitsuyoshi Urashima m.fl.
Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal
influenza A in schoolchildren
The American Journal of Clinical Nutrition
Published March 10, 2010; doi:10.3945/ajcn.2009.29094
2) Chokolade beskytter mod slagtilfælde
Chokolade nedsætter risikoen for slagtilfælde og
hjerteanfald.
Tyske forskere har vist, at de mest chokoladeglade (7,5
gram dagligt i gennemsnit) har lavere blodtryk og 39 procent lavere
risiko for at få enten et slagtilfælde eller et hjerteanfald end dem,
der ikke spiser så meget chokolade.
Seks til otte gram om dagen er nok til at beskytte mod
slagtilfælde og hjerteanfald.
I 2008 viste italienske forskere, at et gennemsnitligt
indtag på 6,7 gram mørk chokolade er ideelt, hvis det gælder om at undgå
betændelsestilstande, der kan forårsage hjerte-kar-sygdomme.
Chokolade indeholder mange kalorier, men lidt mørk
chokolade nedsætter vores lyst til at spise usunde ting.
Kilde: Brian
Buijsse m.fl.
Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of
cardiovascular disease in German adults
Eur Heart Journal (2010). First published online: March 30, 2010
doi: 10.1093/eurheartj/ehq068
Læs mere på
videnskab.dk 31. marts 2010
Kommentar
For meget chokolade og især hvis det er den forkerte
type er ikke sundt, men kan medvirke til overvægt og andre problemer.
Vælg en god kvalitet af mørk chokolade (70-85 %) og
undgå at komme over 6-8 gram dagligt i gennemsnit.
Overvægtige kan med fordel vælge et lille stykke god
chokolade på det tidspunkt af dagen, hvor de har lettest ved at ”falde
i” pga. trang til noget sødt eller junk food. Det vil sandsynligvis tage
trangen.
3) Optimisme styrker immunsystemet
En ny undersøgelse af stressede studerende viser en
sammenhæng mellem positive forventninger og immunologisk sundhed.
Psykolog Susanne Segerström fra University of Kentucky
har i årevis studeret, hvordan holdninger påvirker immunsystemet.
Hendes nyeste forskning, netop offentliggjort i
tidsskriftet Psychological Science, dokumenterer en sammenhæng mellem
optimistiske forventninger og et stærkt immunsystem.
I en undersøgelse af 124 jurastuderende, undersøgte
Segerström og hendes medforfatter, Sandra Sephton, forholdet mellem
personlig optimisme og cellemedieret immunitet (CMI), som spiller en
central rolle i beskyttelsen mod virusinfektioner.
På fem tidspunkter i løbet af skoleåret besvarede
deltagere en række spørgsmål, og havde deres CMI målt ved hjælp af en
simpel hudtest.
For at måle hvor optimistiske, de var, blev de spurgt
om, i hvilken grad de var enige med en række udsagn, og de blev stillet
en række spørgsmål. En separat rundspørge målte niveauet af positive og
negative følelser.
Der viste sig et tydeligt mønster. Når optimismen steg,
gjorde CMI det også. Når optimisme faldt, faldt CMI også.
Selv om en øget grad af positive følelser gav stigninger
i CMI, var der ingen ændringer i CMI ved ændringer i mængden af negative
følelser som depression og angst. Dette tyder på, at en simpel mangel på
anspændthed eller bekymring ikke er tilstrækkeligt til at skabe en
respons fra immunsystemet, men snarere, at denne positive ændring i
immunsystemet kræver egentlige glæde eller lykke for at blive udløst.
Kilde: Suzanne
C. Segerstrom og Sandra E. Sephton
Positive Affect and Health
Psychological Science
Published online before print February 24, 2010, doi:
10.1177/0956797610362061
4) Spørgsmål og kommentarer fra læsere
Junkfood
Læser: Det er tankevækkende, at vi fylder os selv med junkfood og
tror det ikke har konsekvenser for hverken fortsat sundhed,
velbefindende eller ydeevne.
Mættet Fedt
Læser: Som du må have læst flere steder er det nu
videnskabelig bevidst, at mættet fedt ikke skader!!!! Du kan altså godt
holde op med din propaganda mod kød og mættet fedt! .... ALLE har brug
for proteiner og de bedste findes altså i kød sammen med det gode sunde
mættet fedt, som vi alle også har brug for! ...
Min mening: Jeg laver ikke propaganda for noget,
men fremlægger blot resultater af undersøgelser og min mening/erfaring.
Der er meget, vi endnu ikke ved vedr. ernæring og næringsstoffer. Men
langt de fleste undersøgelser viser dog, at det er bedst at holde igen
med mættet fedt. Vist nok den sidste i rækken af videnskabelige
undersøgelser om fedt viser, at du kan mindske risikoen for hjertesygdom
med 20 % ved at skifte mættet fedt ud med sundere alternativer.
politiken.dk 23.3.2010
Efter min mening er det smart at begrænse indtagelsen af
både mættet og umættet fedt (bortset fra omega-3, som en del mennesker
får for lidt af), og så ellers kun eller næsten kun få fedt fra hele
fødevarer. Der er flere grunde til at undgå eller holde igen med kød —
ikke kun indholdet af mættet fedt. For store mængder animalsk protein og
den syredannende egenskab ved kød spiller også en rolle. Læs evt.
artiklen
de
livsvigtige proteiner.
Frihed
betyder ansvar. Det er grunden til, at de fleste mennesker frygter den.
— George
Bernard Shaw, 1856-1950
www.vegetarbladet.dk l
www.slankeklub.dk
l l
www.kalorietabel.dk l
www.slankenyt.dk