Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 13, 2011


  1. Forkert døgnrytme kan forstyrre stofskifte, hjerne og adfærd

  2. Myte: Glade optimister lever længere

  3. Hjerte-kar-sygdomme er lette at undgå

  4. Mail: Urinsyregigt

 

Hvis du vil beholde dit selvrespekt, er det bedre at mishage mennesker ved at gøre, hvad du ved er rigtigt, end midlertidigt at behage dem ved at gøre, hvad du ved er forkert.

— William J. H. Boetcker


1) Forkert døgnrytme kan forstyrre stofskifte, hjerne og adfærd

Forsøg med mus på The Rockefeller University viser, at forstyrrelser i den naturlige døgnrytme har en væsentlig indvirkning på kroppen og hjernen.

Undersøgelsen tyder på, at vores moderne livsstil — hvor vi i for stor udstrækning kunstigt forlænger dagen med for meget elektrisk lys — kan påvirke eller forstyrre stofskifte, indlæring og adfærd på måder, vi kun lige er begyndt at forstå.

I 10 uger opholdt musene sig i 20-timers lys-mørkeperioder i strid med deres naturlige 24-timers døgnrytme. Efter seks uger blev musene federe, viste mindre mental fleksibilitet og var mere impulsive end mus, der fastholdt deres naturlige døgnrytme.

Forskerne mener, at forstyrrelser i døgnrytmen påvirker både dyr og mennesker. Blandt andet ved at øge belastningen af immunsystemet, øge tendensen til infektioner, og ved at øge tendensen til at indtage kalorierige fødevarer.

Kilde: I. N. Karatsoreos m.fl.
Disruption of circadian clocks has ramifications for metabolism, brain, and behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011; 108 (4): 1657 DOI: 10.1073/pnas.1018375108

Kommentar:

En bedre og mere naturlig døgnrytme kan opnås ved at slukke for computere, tv, Ipad mv. et par timer før sengetid, dæmpe lyset sidst på aftenen, gå tidligt i seng, sove i helt mørke, sove nok og stå tidligt op.


2) Myte: Glade optimister lever længere

Psykologer har konstateret, at de mest muntre og humørfyldte mennesker dør tidligere i gennemsnit end de mindre glade og mere bekymrede typer, sandsynligvis fordi de mere betænksomme passer bedre på deres helbred.

"The Longevity Project" begyndte i 1921 med 1.500 tiårige, som alle ville være hundrede år i dag, hvis de stadig levede.

Deres patientjournaler, oplysninger om værnepligt og deres daglige liv blev alt sammen undersøgt og vurderet. Og i løbet af de sidste 20 år har de været analyseret af amerikanske professorer.

Det var altså de mest forsigtige og ihærdige personer, der holdt sig sundest og levede længst, snarere end de glade ubekymrede mennesker.

I modsætning til, hvad de fleste mennesker tror, var det de happy-go-lucky (ubekymrede, tager let på tingene, ligeglade), der havde den korteste levetid.

Forskerne opdagede, at de mere glade og ubekymrede havde tendens til at være mere ligeglade med de mulige konsekvenser af deres livsstil, og tog flere chancer med deres helbred gennem årene. De var mere tilbøjelige til at drikke, ryge og spise usundt.

De mindre muntre typer var langt mere forsigtige med deres helbred og tog færre risici.

Det er også en skrøne, at folk dør tidligere af lange arbejdstider på et udfordrende job. Voksne, der arbejder hårdere og går på pension senere, er faktisk mere tilbøjelige til at nå en høj alder, især hvis de er engageret i deres job.

Hårdt arbejde er altså ikke i sig selv et sundhedsmæssigt problem.

Mennesker, der følte sig elsket og plejet, rapporterede en større fornemmelse af velvære, men det hjalp dem ikke til at lever længere.

Kilde: “The Longevity Project: Decades of Data Reveal Paths to Long Life.” The Atlantic March 10, 2011: 1. The Atlantic Monthly Group. Web. Web. 15 Mar. 2011
Om projektet og bogen "The Longevity Project"

Kommentar:

Meget optimistiske, ubekymrede og glade mennesker kan have en tendens til ikke at være interesseret i de langsigtede negative konsekvenser af fx en usund livsstil.

Den bedste løsning er naturligvis, at være opmærksom, sørge for en fornuftig sund livsstil og samtidig være optimistisk og i godt humør det meste af tiden.

Når mennesker bliver så ubekymrede, at de nærmest er ligeglade med følgerne af deres livsstil — når de føler de "lever livet" ved fx ubekymret at ryge, drikke for meget alkohol, spise for meget junkmad, bevæge sig for lidt e.l. — går det naturligvis ud over helbred og levealder.


3) Hjerte-kar-sygdomme er lette at undgå

Det skriver Leif Varmark i endnu en god og grundig artikel på hans hjemmeside plantemad.dk

Han forklarer blandt andet, at hjerte-kar-sygdomme er så godt som fraværende blandt folkeslag, som spiser en plantebaseret kost. Fx viste obducering af amerikanske soldater fra Vietnamkrigen — unge veltrænede mænd — begyndende åreforkalkninger og plak hos næsten 80%, mens de asiatiske soldaters blodårer var rene og fri for fedtansamlinger (asiatere spiser mest plantemad).

En fedt, sukker- og saltfattig plantekost plus lidt motion forebygger og helbreder hjerte-kar-sygdomme.

Den helbredende virkning af plantekost skyldes, at du ikke tilfører kroppen mere fedt, kolesterol, calcium m.m., end den har brug for, og at motion holder blodomløbet i gang.

Rådene er blandt andet:

1) Undgå alle animalske produkter. Spis ikke nogen former for kød, æg eller mælkeprodukter.

2) Undgå vegetabilske olier eller hold dem på et minimum.

3) Spis kun eller hovedsageligt uraffinerede, fiberholdige kulhydrater.

4) Dyrk motion. Minimum en halv times gang, løb cykling, svømning eller styrketræning om dagen, helst lidt blandet, f.eks. løb hver anden dag, styrketræning hver anden dag, cykling i weekenden etc.

Læs hele artiklen her
http://www.plantemad.dk/hjertekar.html


4) Mail: Urinsyregigt

Undertegnede (75 år) lider meget af smerter i fødderne og tommelfingrenes led. Blodprøver har vist forhøjet urinsyre. Har gennemgået 3-dobbelt by-pass, og derefter begyndte jeg at få ovennævnte smerter. Har taget ibuprofen og panodil som smertedæmpende midler. ...

Venligst
N.N.

Først og fremmest handler det om at gennemføre omfattende kostændringer. Vigtigst er ingen kød, ingen sukker, masser af grønt.

Kom så tæt på en veganerkost uden raffinerede fødevarer, som du kan klare. http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Især når du har gennemgået by-pass er det særlig vigtigt, at du får indført meget sunde kostvaner (hvis du ikke allerede har gjort det) i samråd med din læge.

Med venlig hilsen
John Buhl


Folk vil ikke tage det til sig, når et råd gives voldsomt, selv om det er velbegrundet. Hjerter er blomster; de forbliver åbne for den blødt faldende dug, men lukker i for det voldsomme regnskyl.

— John Paul Richter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.