Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 13, 2013
- Betændelseshæmmende kost
- Zink ved infektion og betændelse
|
|
|
At bekymre
sig er at bruge sin forestillingsevne til at skabe noget, du ikke
ønsker.
— Abraham
Hicks
Betændelseshæmmende kost
Første artikel om emnet:
Sammenhæng mellem betændelse og kroniske sygdomme
Den kost og livsstil, der hjælper mod betændelse i kroppen, er også
med til at forebygge en lang række livsstilssygdomme.
I de fleste tilfælde er det ikke selve betændelsen, der er problemet.
Det er normalt ikke betændelsen som sådan, vi ønsker at fjerne, men
årsagen til betændelsen.
Rygning forårsager fx en kroniske betændelsestilstand, men det er
rygestop, der løser problemet, ikke fx at tage medicin eller
kosttilskud, der hæmmer betændelsesreaktionen.
Immunforsvarets evne til at starte og kontrollere betændelse er en
vigtig del af kroppens selvhelbredende evner. Når betændelsesprocessen
fungerer efter hensigten er denne reaktion hverken for svag eller for
kraftig, og immunsystemet opfatter kun substanser som farlige, når de
rent faktisk er en trussel.
Men når betændelsen fortsætter for længe eller ikke tjener noget
formål, eller betændelsesreaktionen er for kraftig, vil den skade
kroppen og forårsage eller medvirke til sygdom. Kroniske
betændelsestilstande i kroppen kan blandt andet føre til åreforkalkning,
skade hjernecellerne (og give demens) og stimulere kræftcellers vækst.
Visse medikamenter (medicin mod betændelse), giftstoffer (fx alkohol)
og næringsstoffer (fx omega-3) virker betændelseshæmmende ved at hæmme
immunsystemets betændelsesreaktion.
Når du forsøger at hjælpe kroppen med at undgå for kraftig betændelse
eller undgå de ting, der har tendens til at forårsage en
betændelsesreaktion i kroppen, handler det om at vælge en kost og
livsstil, der på en sund måde virker anti-inflammatorisk
(betændelseshæmmende).
Generel rækkefølge af fødevarers vigtighed ved betændelsestilstande:
Vælg især:
- Rå, friske bær og bladgrønt. Råkostsalater. Korsblomstrede
grøntsager. Hvidløg.
- Farverige frugt og grøntsager.
- Andre frugter og grøntsager.
- Fuldkorn, fuldkornsprodukter, bønner, ærter, linser.
- Nødder og frø.
- Gurkemeje kan anvendes i mad sammen med peber, hvilket giver en
anti-inflammatorisk virkning.
- Omega-3 fra hørfrøolie, fiskeolie eller alger med omega-3.
Vælg med måde eller undgå:
- Magre mejeriprodukter.
- Magert lyst kød, æg.
- Olie og fedt i kosten, især mættet fedt. Ekstra omega-3 er dog
gavnligt.
Undgå eller brug kun mindre mængder og sjældent:
- Slik, kager, sodavand, raffineret sukker. Sukker og alt det, der
let nedbrydes til sukker inde i kroppen, fx franskbrød og andre
raffinerede kulhydrater.
- Forarbejdet kød som kødpålæg, hotdog, bacon o.l.
- Rødt kød — altså fx svinekød, oksekød, kalvekød og lammekød.
- Almindelige mælkeprodukter (ikke fedtreducerede).
Zink ved infektion og betændelse
Ny forskning tyder på, at zink hjælper med at kontrollere infektioner
ved forsigtigt at bremse kroppens immunrespons på en måde, der
forhindrer, at betændelsesreaktioner kommer ud kontrol, hvilket kan være
skadeligt og endda dødeligt.
Forskerne opdagede, at zink på denne måde var med til at afbalancere
kroppens immunrespons.
De fandt også, at hvis der ikke er nok zink til rådighed på
tidspunktet for en infektion er resultatet en overdreven inflammation.
Zink er gavnligt, fordi det hæmmer virkningen af et protein som i
sidste ende forhindrer en overdreven betændelsesreaktion.
Forskerne konkluderede, at zinkmangel øger sårbarheden over for
infektion, og når du mangler zink opstår der en uhensigtsmæssig
forstærket betændelsesreaktion.
Forskerne er usikre på, og kan ikke ud fra undersøgelsen vurdere, om
zinktilskud vil gavne eller i hvilken udstrækning zinktilskud evt. vil
gavne.
Men et tidligere studie viste, at mus med zinkmangel udviklede
overvældende inflammation som reaktion på blodforgiftning sammenlignet
med mus på en normal kost. Zinktilskud mindskede inflammation i de mus,
der manglede zink.
Kilde: Daren L. Knoell m.fl. ZIP8 Regulates Host Defense through
Zinc-Mediated Inhibition of NF-B. Cell Reporst 07. february 2013.
doi:10.1016/j.celrep.2013.01.009
Hele undersøgelsen kan læses her
Kommentar:
Anbefalet daglig tilførsel af zink for voksne og børn fra 11 år er 10
milligram.
Ud over at bidrage til et normalt fungerende immunsystem indgår zink
også i
mange af kroppens enzymsystemer. Nødvendigt for vækst, sårheling og
opbygning af kønshormoner. Styrker hud, hår, negle og knogler.
Kosttilskud kun med zink indeholder ofte 20 mg per tablet.
Multivitaminer med mineraler indeholder ofte 10 mg. per tablet.
Meget store doser kan forårsage appetitløshed, nedsat vækst og indre
blødninger.
50 milligram eller mere per dag (fra kost og kosttilskud) kan påvirke
kobberstofskiftet negativt, og der ses negative virkninger på
immunforsvar og blodfedtstoffer.
For meget zink gennem længere tid, kan nedsætte kroppens optagelse af
kobber, og der kan komme symptomer på kobbermangel og/eller jernmangel.
Længerevarende tilskud med zink kan også hæmme kroppens
jernoptagelse.
Der er mistanke om, at for meget zink (sammen med for meget jern og
kobber) er en medvirkende årsag til demens (ifølge Dr. Neal Barnards
seneste bog
Power foods for the brain
Få zink fra kosten eller tag evt. kosttilskud med 20 mg dagligt i en
periode, hvis du har eller mistænker, du har zinkmangel.
Du kan selv prøve så nogenlunde at vurdere, om du får nok zink i
kosten ved at gennemgå listen af
fødevarer med zink her.
Hvis du vurderer, at du mangler zink kan du vælge kosttilskud med zink
og/eller vælge sunde fødevarer, der også er rige på zink.
... jeg kender ingen tanke så
tung, at man jo ikke kan gå fra den.
Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.
— Søren
Kierkegaard