Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 13, 2014
Jo mindre
folk tænker, desto mere snakker de.
— Montesquieu
Alternative kræftkure
Efter at have læst endnu en bog om alternative løsninger på kræft
slog det mig, hvor mange tvivlsomme og misvisende oplysninger, der kan
proppes ind i en bog om emnet.
Der er ikke mangel på bøger og artikler, der giver bud på, hvilke
naturprodukter og andre præparater, der kan hjælpe kræftramte. Og nettet
flyder nærmest over med påstande om kure og præparater, "der kan
helbrede kræft". Ofte serveret i en troværdig indpakning.
Kræftpatienter og deres pårørende er på herrens mark, når de forsøger
at undersøge og hitte ud af, hvad de skal gøre — evt. sideløbende med
traditionel behandling.
De fleste vælger forkert.
Derfor denne artikel.
Ikke fordi, jeg har alle svarene — endda meget langt fra — men
eftersom så mange kommer med råd og vejledning, som jeg mener kan gøre
mere skade end gavn, vil jeg også lige have et ord indført.
Jeg er ret sikker på, at der ikke findes naturprodukter, kosttilskud
eller kure, der kan helbrede kræft. De fleste af den slags kure og
præparater er uskadelige eller rimelig uskadelige, og nogle kan måske
hjælpe lidt.
Problemet er derfor ikke så meget, at kræftramte prøver alternative
kure og naturprodukter, som ikke virker, men ...
Kræftramte og deres pårørende
kan stirre sig så blinde på kure og præparater, at de ikke får
gennemført de ændringer, der virkelig kan gøre en forskel.
Den bedste kost og livsstil kan hæmme udviklingen af kræft, og i
mange tilfælde forbedre kræftramtes tilstand og sygdomsforløb.
Med andre ord, så er der meget kræftramte kan gøre, som
desværre meget sjældent bliver gennemført, fordi de bliver overbevist om, at
en eller anden kur med naturpræparater — enten alene eller sammen med
traditionel behandling — er det bedste valg.
Det er det ikke.
Undersøgelser viser tydeligt, at en sund livsstil, i stor udstrækning
er med til at forebygge kræft.
Eksempler på faktorer, der fremmer udviklingen af kræft:
- Rygning
- For meget alkohol
- Kontakt med kræftfremkaldende stoffer
- Fedme
- Junkmad
- For lidt motion
- For lidt og for dårlig søvn
Eksempler på faktorer, der hæmmer udviklingen af kræft:
- Sund kost
- Motion
- God søvn, god døgnrytme
- Undgå kontakt med potentiels kræftfremkaldende stoffer
- At have det godt psykisk og mentalt
- En sund vægt uden for meget mavefedt
Det er meget stor forskel på at forebygge kræft med en sund livsstil,
og hvad man evt. kan gøre, hvis kræften først har fået fat, og der er
dannet en svulst.
Hvis en person får konstateret kræft er det tid til satse på at
gennemføre alle vigtige forbedringer i kost og livsstil hurtigt og helst
med det samme. Gradvise små ændringer er sjældent et godt valg.
Det sværeste er at få ændret kosten i tilstrækkeligt omfang. Derfor
handler denne artikel om de kostændringer, der vil give kræftramte de
bedste kort på hånden — uanset hvilken traditionel behandling de evt.
modtager.
De vigtigste kostændring ved kræft:
- Spis kun eller næsten kun uraffinerede vegetabilske fødevarer
med et højt indhold af kræfthæmmende stoffer.
- Undgå eller begræns alle fødevarer og kostvaner, der kan
fremme udviklingen af kræft (kød, olie, mættet fedt,
overspisning, sukker, salt, animalsk protein mv.).
Kræfthæmmende kost:
- Et kilo grøntsager og mindst 3-5 stk. frugt dagligt.
- Inkluder mange grøntsager og mange varianter af farverige frugt,
grøntsager og bælgfrugter.
- Inkluder meget rå salat og bladgrøntsager, som fx friske
krydderurter, iceberg, hovedsalat, romainsalat, grønkål,
spinat, kørvel, kinakål m.fl. Vælg økologisk når muligt. Skyld
grundigt. Spis rå.
- Korsblomstrede grøntsager herunder blandt andet grønkål,
kål, grønkål, broccoli , rosenkål, blomkål, savojkål, rødkål,
hvidkål, rucola, roer, bok choy, kinakål, kinaradise (daikon),
peberrod, grønkål, kålrabi, radiser og brøndkarse.
- Løg og hvidløg i den daglige kost. Ikke mindst hvidløg
har kræfthæmmende virkning.
- Bær bør indgå i den daglige kost. Det kan være kirsebær,
blåbær, jordbær, solbær, ribs, hindbær eller andre typer af bær.
- Tomater er den bedste kilde til lycopen, som især
beskytter mod prostatakræft, men er også generelt kræfthæmmende.
- Te. Både hvid, grøn og sort te indeholder kræfthæmmende
stoffer. Det gælder især grøn te.
- Gurkemeje Ifølge kræftens bekæmpelse tyder flere studier
på, at gurkemeje (stoffet curcumin i gurkemeje) hæmmer kræftcellers
vækst, eller fremmer den proces, hvor kræftceller begår selvmord.
Læs evt. mere her
Undersøgelser har dog vist, at det meste af curcumin ikke bliver
optaget i kroppen men, at almindelig sort peber kan hjælpe med at
optage det aktive stof i gurkemeje. Brug derfor gurkemeje sammen med
peber.
- Brug friske krydderurter, hvidløg, løg, gurkemeje sammen med
lidt sort peber og ingefær i madlavningen.
- Vælg fuldkorn, når der vælges kornprodukter. fx
fuldkornsrugbrød, havregryn, Brune ris, vilde ris, fuldkornspasta og
fuldkornsbrød. Men kun ægte fuldkorn. Læs mere på
fuldkornsprodukter.dk
Mange af ovennævnte fødevarer kan også indgå i smoothies.
Kræftfremmende kost:
Animalsk protein kan stimulere kræftcellers vækst.
Det er derfor sandsynligvis bedst at fravælge alle former for
animalske fødevarer.
Animalske fødevarer kan dog indgå i små mængder i kosten som
smagsgiver — på samme måde som lidt sukker, salt og olie kan indgå i
kosten, hvis det er nødvendigt for at følge de andre råd om en
kræfthæmmende kost, og fx som en overgang til ren uraffineret
plantekost.
Hvis en person med kræft vælger at inkludere animalske fødevarer i
kosten, så vælg så lidt animalsk som muligt.
Vælg fisk og lyst kød frem for rødt kød. Undgå al forarbejdet kød
(som kødpålæg, pølser, bacon o.l.).
Ved indtagelse af mejeriprodukter, bør det være små mængder,
økologisk og fedtfattigt. Yoghurt eller andre mejeriprodukter med
probiotika er det bedste valg, hvis det endelig skal være.
Sats på helt at undgå animalske fødevarer.
Ingen sukker eller kun meget lidt
Det gælder hvidt sukker, råsukker, økologisk sukker, honning, sirup
mv.
Ved trang til noget sødt, vælg friske frugter, frugtsalater med
bladgrønt, lækre smoothies med bær, frugt og bladgrønt o.l. .
Ingen eller kun en anelse olie i maden. Få fedt og fedtsyrer
fra hel mad — ikke fra olier, som er et meget raffineret produkt.
Hørfrøolie kan dog indgå i råkostsalat eller dressinger, da den giver
omega-3 fedtsyrer, som det er vigtigt at få nok af.
Lidt olie kan bruges i madlavningen, når nødvendigt (hvilket det
nærmest aldrig er) eller når personen syntes det er nødvendigt for at få
en ellers sund og kræfthæmmende kost til at smage godt eller godt nok.
Kosttilskud
Kræftpatienter bør passe på
med næsten alle former for kosttilskud og naturpræparater.
Selv om nogle produkter måske kan have en gavnlige virkning, er der
også risiko for at præparater fx enten fodrer kræftcellerne lige så
meget som kroppens celler eller på anden måde belaster kroppen, hvilket
er det sidste, en kræftpatient har brug for.
Vælg rigtig mad. Altså fx rigtige blåbær frem for
blåbærekstrakt, rigtige hvidløg frem for hvidløgskapsler, C-vitamin fra
frugt og grønt i stedet for fra tabletter. Drik grøn te i stedet for at
tage kapsler eller pulver med grøn teekstrakt osv.
Der er en verden til forskel på at få de gavnlige
plantestoffer fra rigtig mad og fx at indtage dem som ekstrakter i
kapsler, pulver e.l.
Betacaroten
De grøntsager og frugter, som er rige på betacaroten (et forstadie
til A-vitamin), er også rige på hundredvis af andre carotenoider.
Men når et enkelt carotenoid som betacaroten indtages isoleret som
kosttilskud, har det ikke længere de samme gavnlige virkninger, som når
du får betacaroten naturligt i maden. Faktisk kan betacaroten som
kosttilskud i nogle tilfælde have en negativ virkning på udvikling af
kræft.
Kræftpatienter bør derfor ikke tage betacaroten som kosttilskud.
Heller ikke multivitaminer, der indeholder betacaroten som kilde til
A-vitamin. Heller ikke kosttilskud, hvor producent eller forhandler
påstår, at produktet indeholder naturligt betacaroten.
Folinsyre/folat
Folat er den form, der findes naturligt i fødevarer, især grønne
grøntsager. Får du for meget folat fra din kost, giver det ikke
problemer. Folat i kosten findes nemlig i naturlig balance med andre
næringsstoffer, og kroppen kan selv regulere optagelsen.
Folinsyre er den syntetiske form af vitaminet, der tilsættes
fødevarer eller anvendes som ingrediens i vitamintilskud.
Folat menes at spille en betydelig rolle i forebyggelse af kræft. Det
gælder fx tarmkræft, kræft i bugspytkirtlen og brystkræft. Samtidig vil
et højt indtag af folinsyre hos mennesker, der allerede får nok folat,
sandsynligvis ikke gavne og kan måske være skadeligt ved at give næring
til kræftceller.
Personer med kræft bør undgå folinsyre i kosttilskud. Det er let at
få nok folat i kosten.
Protein
For meget animalsk protein fremmer kræft.
Hvis underernæring nødvendiggør indtagelse af proteintilskud, bør det
være vegetabilsk protein.
Det er meget sjældent nødvendigt, da det er let at få nok protein fra
vegetabilske fødevarer. Samtidig tyder undersøgelser på, at en
proteinfattig kost (som indeholder nok protein) virker
kræfthæmmende.
D-vitamin
Flere undersøgelser har opdaget en sammenhæng mellem mangel på
D-vitamin og øget forekomst af kræft. Selv om ingen endnu ved om det vil
hjælpe kræftpatienter at tage tilskud af D-vitamin er det sandsynligt.
Tag kosttilskud med 20 - 50 mikrogram dagligt.
B12-vitamin
Hvis du vælger en 100 % veganerkost bør du også tage B12-vitamin. Det
haster nok ikke med B12-vitamin, da kroppen som regel har et lager af
B12-vitamin til flere år.
Eksempel på en daglig kost til kræftramte
Morgenmad: Havregrød eller mysli med mandelmælk, og
bananskiver til at søde. Lidt hakkede nødder og frø på toppen, evt. også
bær på toppen.
Formiddag: En smoothie med frugt, bær og meget bladgrønt.
Frokost: Stor råkostsalat med masser af bladgrønt blandet med
hakkede nødder og frø. Dressing af avocado, tomat, hvidløg, ingefær,
lidt hørfrøolie. Fuldkornsbrød til. Evt. rest af fx bønner fra dagen i
forvejen i råkostsalaten. Evt. også lidt dampkogte grøntsager i form af
broccoli og andre korsblomstrede grøntsager.
Eftermiddag: Frugt, evt. frugtsalat. Eller en smoothie med
bær og meget bladgrønt.
Aftensmad: Grøntsagssuppe med løg, svampe, mange
korsblomstrede grøntsager, lidt bønner eller linser. Krydr. godt med
gurkemeje, sort peber, hvidløg og ingefær. Den sunde mad skal smage
godt. Brug disse og evt. andre krydderier og krydderurter til at opnå
den ønskede smag.
Senere på aftenen: Evt. lidt mere råkost. Et stk. frugt e.l.
Men ingen større måltider, der kan forstyrre eller forringer søvnen.
Ingen kaffe eller andre stimulanser om aftenen.
Drikkevarer: Fx økologisk kaffe (højst 3-4 kopper dagligt).
Hvid, grøn eller sort te. Ingen urtete. Friskpresset saft af bær, frugt
og evt. bladgrønt. Smoothies af bær, frugt og grøntsager. Rent vand.
Ingen sodavand, øl eller frugtsaft fra supermarkedet. Ingen drikke med
alkohol.
- - -
Ovenstående er blot et eksempel på en dag med store mængder sunde og
kræfthæmmende fødevarer uden kræftfremmende fødevarer.
Dette er generelle retningslinjer, som er mit bedste bud på, hvad man
— sideløbende med blandt andet motion og god søvn — kan gøre for at
øge chancerne for at slippe helskindet igennem et sygdoms- og
behandlingsforløb. Der kan være mange individuelle forskelle og
situationer, som kan ændre ovenstående.
I nogle tilfælde vil omfattende forbedringer i kost og livsstil stoppe udviklingen af kræften,
og i nogle tilfælde endda gøre det muligt for
kroppen at bekæmpe kræften, så kræftsvulster langsomt begynder at blive
mindre.
Når du
snakker gentager du blot, hvad du allerede ved. Men når du lytter, lærer
du måske noget nyt.
— Dalai Lama