Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 13, 2015


  1. Myten om proteinrige diæter
  2. For meget kolesterol og triglycerider i blodet kan forhindre E-vitamin i at nå kropsvæv
  3. Lidt af hvert
 

Intet er nok for den, der synes, at nok er for lidt.

-- Epikur


Myten om proteinrige diæter

I en glimrende artikel i New York Times af professor Dean Ornish beskriver han myten om proteinrige diæter.

Han skriver blandt andet, hvordan mange påstår, at amerikanerne er blevet fede, fordi de spiser for meget stivelse og sukker, og ikke nok kød, fedt og æg, selv om det ikke er korrekt.

Amerikanerne har ganske vist i årtier fået at vide, at de bør spise mindre kød og fedt, men har ikke fulgt rådene. De har rent faktisk indtaget 67 procent mere tilsat fedt, 39 procent mere sukker og 41 procent mere kød i 2000 end de gjorde i 1950 og 24,5 procent flere kalorier, end de gjorde i 1970. Det er altså ikke så overraskende, at de er blevet federe og mere usunde.

Det er en udvikling, der minder om den, vi har set i Danmark. Vi har aldrig fulgt de officielle kostråd om at spise mindre kød, mindre mættet fedt og flere grøntsager. Derfor er det ikke anbefalingerne om at spise mindre fedt, der er årsag til øget forekomst af fedme, som nogle påstår.

Som Dean Ornish skriver er det hele ikke et simpelt spørgsmål om mindre fedt eller mindre kulhydrater. Forskning viser, at animalsk protein markant kan øge risikoen for tidlig død af alle årsager, heriblandt hjerte-kar-sygdomme, kræft og type 2 diabetes.

Han slår fast, at en optimal kost til forebyggelse af sygdom er en plantebaseret kost bestående af hele (uraffinerede) fødevarer, der helt naturligt har et lavt indhold af animalske proteiner, skadelige fedtstoffer og raffinerede kulhydrater.

Læs hele artiklen: The Myth of High-Protein Diets

Her et interview med Ornish om emnet: Is low-carb or low-fat better for your health?

Der kommer først en reklame fra CBS News, men det er hurtigt overstået. Derefter interessant interview med Dean Ornish:Læs også e-bogen: Proteinhysteri (gratis).


For meget kolesterol og triglycerider i blodet kan forhindre E-vitamin i at nå kropsvæv

En ny undersøgelse har vist, at høje niveauer af fedt i blodet, såsom kolesterol og triglycerider kan forhindre, at E-vitamin i blodet når ud til de væv, der har brug for vitaminet.

Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, tyder også på, at det giver et forkert billede kun at måle E-vitamin i blodet, da det ikke viser, hvor meget af vitaminet, der når ud til vævene i kroppen.

Forskerne mener, at denne forskning har stor betydning eftersom 90% af befolkningen i USA, der ikke tager kosttilskud, får mindre E-vitamin end de anbefalede 15 mg dagligt.

E-vitamin er især vigtigt bestemte steder i kroppen, såsom arterievæggene, hjerne, lever, øjne og hud, men har stor betydning i næsten alle kroppens væv. Blandt andet fordi det er en kraftig fedtopløselig antioxidant.

Professor Maret Traber, som ledede undersøgelsen, mener, at det især er problematisk for overvægtige eller personer med metabolisk syndrom; ikke mindst fordi mennesker med øget fedt i blodet også har øget inflammation i kroppen.

I forsøget fik 41 mænd og kvinder E-vitamin ved at spise grønkål, der var radioaktivt mærket, så E-vitaminet kunne spores, når det bevægede sig rundt i kroppen.

Men der var en markant forskel på, hvor længe E-vitaminet blev i blodstrømmen, alt efter, hvor meget fedt der var i blodet. Som noget nyt kunne forskerne ved at bruge en metode med et mere stabilt isotop se, at kun 24 % af E-vitamin optages i kroppen, i stedet for de 81 %, som tidligere er blevet beregnet.

Selv om E-vitamin gør gavn i blodstrømmen, hvor det hjælper med at beskytte LDL- og HDL-kolesterol mod oxidation, mener Traber, at det er bekymrende, hvis dette næringsstof ikke når ud i vævene.

Kilde: Maret G Traber m.fl. α-Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in younger and older adults. Am J Clin Nutr ajcn.100966; First published online March 4, 2015. doi:10.3945/ajcn.114.100966.

Kommentar:

I Danmark er den daglige anbefaling for E-vitamin nu 10 mg dagligt, altså noget mindre end i USA. E-vitamin er en vigtig antioxidant, der modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer.

Undersøgelsen viser endnu en god grund til at undgå for meget kolesterol og fedt i blodet med en sund kost og livsstil.

Det er klart bedst at få nok E-vitamin fra kosten. Du kan se kilder til e-vitaminer her (vælg de hele fødevarer og ikke olier! Vælg de vegetabilske kilder til vitaminet).

Du kan læse mere om E-vitamin (samt andre vitaminer og mineraler) i e-bogen: De livsvigtige vitaminer og mineraler. Du kan låne den gratis via bibliotekerne på e-reolen.dk


Lidt af hvert

Slå myterne om økologien ihjel
Svar øko-skeptikerne igen. Her finder du svar på otte myter om økologien. Blandt andet viser international forskning, at økologisk jordbrug kan brødføde verden. (Danmarks Naturfredningsforening)

Vi vil have danskerne til at droppe gift i haven
Hvert år bliver der brugt 30 tons gift mod ukrudt og skadedyr i de danske haver. Vi vil med initiativet Giftfri Have hjælpe haveejere med at droppe giften i deres have. Det gælder parcelhushaven, byhaven, kolonihaven og sommerhushaven. For gift er skadeligt for vores grundvand, miljø, dyr og sundhed. (giftfri-have.dk)

7 negative effekter: Sådan påvirker det din krop at sidde ned
Der er alvorligere sundhedskonsekvenser ved at sidde for meget. Det går blandt andet ud over din forbrænding, holdning og dit velvære.(BT 24. marts 2015)

Amning giver børn højere intelligens
En særlig fedtsyre i modermælk giver højere IK blandt brystbørn. (Politiken 18. marts 2015)

Landmænd skal i bad oftere i kampen mod svine-MRSA
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kommer nu med handlingsplan, der skal sikre færre svin smittede med resistente MRSA-bakterier i 2018. Brugen af antibiotika i svineproduktionen skal ned med 15 procent frem til 2018 i kampen mod de resistente svine-MRSA bakterier, der kan true menneskers sundhed. (Politiken 18. marts 2015)

Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden
Fødevareministeren vil undlade at screene de 4.000 danske svinebrug for MRSA. Men det kan slet ikke lade sig gøre at bekæmpe en infektionssygdom uden at vide, hvor infektionerne er, siger hovedrystende forsker. (Ingeniøren 20. marts 2015)

Resistens-forskere: Vi skal have antibiotika helt ud af svinestaldene
Et fald på 15 procent i forbruget af antibiotika til svin er alt for lidt. Hvis blot svinene får lov til at die længere, er det muligt næsten helt at undgå lægemidler i staldene. (Ingeniøren 19. marts 2015).

Kommentar: Naturligvis skal antibiotika ud af staldene! Alt andet er utilstrækkeligt og letsindigt.

Æbler kan få halsen til at klø
Se, hvilke madvarer, du skal passe på, hvis du er allergisk over for pollen. (dr.dk 19. marts 2015)

Danske forskere bekræfter: Rygning presser vægten nedad
Storrygere vejer gennemsnitligt 1,2 kg mindre end ikke-rygere, viser et dansk forskningsresultat baseret på over 80.000 deltagere. (videnskab.dk 19. marts 2015)

Er superfood supersundt?
Butikkerne rider med på en sundhedsbølge, der får salget af bær og andre »ekstra« sunde fødevarer til at boome. Eksperterne er skeptiske over for superfood og anbefaler i stedet at følge Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd. (Berlingske 23. marts 2015)


Gør en vane ud af to ting: at hjælpe; eller i det mindste ikke at gøre skade.

-- Hippokrates


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.