Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 13, 2015
- Myten om proteinrige diæter
- For meget kolesterol og triglycerider i blodet kan forhindre
E-vitamin i at nå kropsvæv
- Lidt af hvert
|
|
|
Intet er nok for den,
der synes, at nok er for lidt.
-- Epikur
Myten om proteinrige diæter
I en glimrende artikel i New York Times af professor Dean Ornish
beskriver han myten om proteinrige diæter.
Han skriver blandt andet, hvordan mange påstår, at amerikanerne er
blevet fede, fordi de spiser for meget stivelse og sukker, og ikke nok
kød, fedt og æg, selv om det ikke er korrekt.
Amerikanerne har ganske vist i årtier fået at vide, at de bør spise
mindre kød og fedt, men har ikke fulgt rådene. De har rent faktisk
indtaget 67 procent mere tilsat fedt, 39 procent mere sukker og 41
procent mere kød i 2000 end de gjorde i 1950 og 24,5 procent flere
kalorier, end de gjorde i 1970. Det er altså ikke så overraskende, at de
er blevet federe og mere usunde.
Det er en udvikling, der minder om den, vi har set i Danmark. Vi har
aldrig fulgt de officielle kostråd om at spise mindre kød, mindre mættet
fedt og flere grøntsager. Derfor er det ikke anbefalingerne om at spise
mindre fedt, der er årsag til øget forekomst af fedme, som nogle påstår.
Som Dean Ornish skriver er det hele ikke et simpelt spørgsmål om mindre
fedt eller mindre kulhydrater. Forskning viser, at animalsk protein
markant kan øge risikoen for tidlig død af alle årsager, heriblandt
hjerte-kar-sygdomme, kræft og type 2 diabetes.
Han slår fast, at en optimal kost til forebyggelse af sygdom er en
plantebaseret kost bestående af hele (uraffinerede) fødevarer, der helt
naturligt har et lavt indhold af animalske proteiner, skadelige
fedtstoffer og raffinerede kulhydrater.
Læs hele artiklen:
The Myth of High-Protein Diets
Her et interview med Ornish om emnet:
Is low-carb or low-fat better for your health?
Der kommer først en reklame fra CBS News, men det
er hurtigt overstået. Derefter interessant interview med Dean Ornish:
Læs også e-bogen:
Proteinhysteri
(gratis).
For meget kolesterol og triglycerider i blodet kan forhindre E-vitamin i
at nå kropsvæv
En ny undersøgelse har vist, at høje niveauer af fedt i blodet, såsom
kolesterol og triglycerider kan forhindre, at E-vitamin i blodet når ud
til de væv, der har brug for vitaminet.
Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i American Journal of
Clinical Nutrition, tyder også på, at det giver et forkert billede kun
at måle E-vitamin i blodet, da det ikke viser, hvor meget af vitaminet,
der når ud til vævene i kroppen.
Forskerne mener, at denne forskning har stor betydning eftersom 90% af
befolkningen i USA, der ikke tager kosttilskud, får mindre E-vitamin end
de anbefalede 15 mg dagligt.
E-vitamin er især vigtigt bestemte steder i kroppen, såsom
arterievæggene, hjerne, lever, øjne og hud, men har stor betydning i
næsten alle kroppens væv. Blandt andet fordi det er en kraftig
fedtopløselig antioxidant.
Professor Maret Traber, som ledede undersøgelsen, mener, at det især er
problematisk for overvægtige eller personer med metabolisk syndrom; ikke
mindst fordi mennesker med øget fedt i blodet også har øget inflammation
i kroppen.
I forsøget fik 41 mænd og kvinder E-vitamin ved at spise grønkål, der
var radioaktivt mærket, så E-vitaminet kunne spores, når det bevægede
sig rundt i kroppen.
Men der var en markant forskel på, hvor længe E-vitaminet blev i
blodstrømmen, alt efter, hvor meget fedt der var i blodet. Som noget nyt
kunne forskerne ved at bruge en metode med et mere stabilt isotop se, at
kun 24 % af E-vitamin optages i kroppen, i stedet for de 81 %, som
tidligere er blevet beregnet.
Selv om E-vitamin gør gavn i blodstrømmen, hvor det hjælper med at
beskytte LDL- og HDL-kolesterol mod oxidation, mener Traber, at det er
bekymrende, hvis dette næringsstof ikke når ud i vævene.
Kilde: Maret G Traber m.fl.
α-Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid
concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in
younger and older adults.
Am J Clin Nutr ajcn.100966; First published online March 4, 2015.
doi:10.3945/ajcn.114.100966.
Kommentar:
I Danmark er den daglige anbefaling for E-vitamin nu 10 mg dagligt,
altså noget mindre end i USA. E-vitamin er en vigtig antioxidant, der
modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer.
Undersøgelsen viser endnu en god grund til at undgå for meget kolesterol
og fedt i blodet med en sund kost og livsstil.
Det er klart bedst at få nok E-vitamin fra kosten. Du kan se
kilder til
e-vitaminer her
(vælg de hele fødevarer og ikke olier! Vælg de vegetabilske kilder til
vitaminet).
Du kan læse mere om E-vitamin (samt andre vitaminer og mineraler) i
e-bogen: De livsvigtige vitaminer og mineraler. Du kan låne den gratis
via bibliotekerne på
e-reolen.dk
Lidt af hvert
Slå myterne om økologien ihjel
Svar øko-skeptikerne igen. Her finder du svar på otte myter om
økologien. Blandt andet viser international forskning, at økologisk
jordbrug kan brødføde verden. (Danmarks Naturfredningsforening)
Vi vil have
danskerne til at droppe gift i haven
Hvert år bliver der brugt 30 tons gift mod ukrudt og skadedyr i de
danske haver. Vi vil med initiativet Giftfri Have hjælpe haveejere med
at droppe giften i deres have. Det gælder parcelhushaven, byhaven,
kolonihaven og sommerhushaven. For gift er skadeligt for vores
grundvand, miljø, dyr og sundhed. (giftfri-have.dk)
7 negative effekter: Sådan påvirker det din krop at sidde ned
Der er alvorligere sundhedskonsekvenser ved at sidde for meget. Det går
blandt andet ud over din forbrænding, holdning og dit velvære.(BT 24.
marts 2015)
Amning giver børn højere intelligens
En særlig fedtsyre i modermælk giver højere IK blandt brystbørn.
(Politiken 18. marts 2015)
Landmænd skal i bad oftere i kampen mod svine-MRSA
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kommer nu med handlingsplan, der skal
sikre færre svin smittede med resistente MRSA-bakterier i 2018. Brugen
af antibiotika i svineproduktionen skal ned med 15 procent frem til 2018
i kampen mod de resistente svine-MRSA bakterier, der kan true menneskers
sundhed. (Politiken 18. marts 2015)
Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden
Fødevareministeren vil undlade at screene de 4.000 danske svinebrug for
MRSA. Men det kan slet ikke lade sig gøre at bekæmpe en infektionssygdom
uden at vide, hvor infektionerne er, siger hovedrystende forsker.
(Ingeniøren 20. marts 2015)
Resistens-forskere: Vi skal have antibiotika helt ud af svinestaldene
Et fald på 15 procent i forbruget af antibiotika til svin er alt for
lidt. Hvis blot svinene får lov til at die længere, er det muligt næsten
helt at undgå lægemidler i staldene. (Ingeniøren 19. marts 2015).
Kommentar: Naturligvis skal antibiotika ud af staldene! Alt andet er
utilstrækkeligt og letsindigt.
Æbler kan få halsen til at klø
Se, hvilke madvarer, du skal passe på, hvis du er allergisk over for
pollen. (dr.dk 19. marts 2015)
Danske forskere bekræfter: Rygning presser vægten nedad
Storrygere vejer gennemsnitligt 1,2 kg mindre end ikke-rygere, viser et
dansk forskningsresultat baseret på over 80.000 deltagere. (videnskab.dk
19. marts 2015)
Er superfood supersundt?
Butikkerne rider med på en sundhedsbølge, der får salget af bær og andre
»ekstra« sunde fødevarer til at boome. Eksperterne er skeptiske over for
superfood og anbefaler i stedet at følge Fødevarestyrelsens ti
officielle kostråd. (Berlingske 23. marts 2015)
Gør en vane
ud af to ting: at hjælpe; eller i det mindste ikke at gøre skade.
--
Hippokrates