Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 14, 2009
- Næringsstoffer i sund mad (2)
- Kød kan forkorte levealderen
- For meget kød øger risiko for øjensygdom
- Mail: Fik kolesteroltallet ned
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
”Den største
fare vi står overfor er ikke nogen speciel form for tanke. Den største
fare vi står overfor er fraværd af tanke.”
— Henry
Steele Commager
I vores lille serier om næringsstoffer i fødevarer snakkede vi i
sidste uge lidt om
protein. I denne uge lidt om kulhydrater ...
NOK KULHYDRAT — MEN FRA SUNDE KILDER
Kulhydrater er de dele af kosten, din krop især bruger som brændstof.
Kulhydrater findes i varierende mængder i vegetabilske fødevarer, og kun
i vegetabilske fødevarer.
Kostens indhold af kulhydrater kan groft inddeles i stivelse,
kostfibre og forskellige sukkerformer.
Bortset fra kostfibre optages kulhydrater i maven og tyndtarmen, og
transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet.
Stivelse findes bl.a. i brød, gryn, kartofler, ris og pasta, og er
den mest almindelige form for kulhydrat.
De sunde kilder til kulhydrater indeholder også vitaminer, mineraler
og andre gavnlige næringsstoffer.
Vi kan på en måde sige, at der findes to slags kulhydrater:
- Kulhydrater som de forekommer i naturlige fødevarer — fx i
frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Det er de sunde
kulhydrater
- Kulhydrater i ”forfinede” fødevarer. Altså når fødevareproducenter
piller ved sunde fødevarer, og fjerner kostfibre og næringsstoffer. Det
giver os fødevarer som luftigt franskbrød og rundstykker, hvide ris og
almindelig pasta, sukker og søde sager — men desværre også et svækket
helbred.
De fleste mennesker spiser alt for mange raffinerede kulhydrater. Det
er også det store forbrug af raffinerede kulhydrater, der har medvirket
til de senere års kraftige stigning i antallet af overvægtige.
For stor indtagelse af raffinerede kulhydrater:
- Forstyrrer din krops indre kemi
- Kan give mangel på vigtige næringsstoffer
- Øger tendensen til at overspise.
Hvidt mel og andre raffinerede kornprodukter findes i det meste brød,
kager, kiks og de populære morgenmadsprodukter.
Lav om på dine kostvaner, så du spiser færre eller ingen raffinerede
kulhydrater og flere af de sunde kulhydrater, fx:
- Vælg fuldkornsbrød frem for franskbrød (bag eventuelt selv lækre
brød af fuldkornsmel/grahamsmel)
- Vælg brune ris frem for de hvide
- Vælg fuldkornspasta frem for den almindelige
- Vælg frugt som dessert, mellemmåltider og snacks, frem for
chokolade, slik eller kager
- Vælg sunde kilder til kulhydrater. Fravælg de usunde kulhydrater
- Vælg fuldkornsbrød frem for franskbrød
- Vælg havregrød, boghvedegrød, hirsegrød, mysli eller lignende,
frem for de populære morgenmadsprodukter.
Slik, chokolade, is, sodavand, saft og læskedrikke indeholder meget
sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Kakao og andre søde
mælkedrikke, frugtyoghurt, frugtkvark, marmelade, sukkerristede
morgenmadsprodukter, kager og desserter opfattes ofte som rigtig mad,
men indeholder alt for meget sukker. Se på deklarationen.
Sunde kulhydrater — fra frisk frugt, grøntsager, bælgfrugter og
fuldkornsprodukter — er med til at forebygge en række sygdomme og
fremmer dit velvære og din sundhed.
Folk, som spiser meget rødt kød eller forarbejdede kødprodukter som
kødpålæg, bacon o.l., forhøjer deres risiko for at dø af blandt andet
kræft og hjerte-kar-sygdomme. (Rødt kød er kød fra fx svin, kalk, okse
og lam).
Det er konklusionen på en stor amerikansk undersøgelse, der fulgte
over 500.000 mænd og kvinder i alderen 50 til 71 år i en periode på 10 år.
I perioden døde 47,976 mænd og 23.276 kvinder. En nøjere analyse
viste, at der var en øget dødelighed blandt dem, der spiste meget rødt
kød eller forarbejdede kødprodukter.
Generelt set kunne 11 % af dødsfaldene blandt mænd og 16 % af
dødsfaldene blandt kvinder forhindres, hvis de mindskede deres daglige
indtagelse af rødt kød ned til ca. 10 gram pr. 1000 kcal, og forarbejdet
kød som saltet kødpålæg o.l. ned til omkring 1,6 gram pr. 1000 kcal.
Altså ned til en meget lav indtagelse af kød og forarbejdede
kødprodukter.
Forskerne mener, at der kan være adskillige grunde til, at kød er
forbundet med øget dødelighed. Der dannes fx kræftfremkaldende stoffer,
når kød tilberedes ved høj temperatur, og kød indeholder meget mættet
fedt. Lavere indtagelse af kød giver også lavere blodtryk, lavere
kolesteroltal og mindsker risikoen for hjertesygdomme — hvilket alt
sammen har en positiv indvirkning på levealderen.
De, der foretrak hvidt kød (fjerkræ og fisk), var mindre synlige i
gruppen af afdøde, og forskerne mener, at fremtidige studier bør
undersøge, hvordan de forskellige former for kød påvirker dødelighed og
risiko for fx kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Forskerne i denne undersøgelse anbefaler ikke, at befolkningen går
over til en veganerkost, da de mener, at der er fordele ved at spise en
vis mængde kød, men de mener, at der er behov for en stor reduktion i
den totale indtagelse af kød og endnu større reduktion i indtagelsen af
forarbejdet kød og saltede animalske fødevarer.
Kilde: Sinha m.fl. Meat Intake and Mortality: A Prospective Study of
Over Half a Million People.
Archives of Internal Medicine, 2009; 169 (6): 562-571
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/169/6/562
Kommentar:
Ingen en undersøgelse, der viser at en reduktion i indtagelsen af kød
og forarbejdede kødprodukter er med til at forebygge bl.a. hjerte-kar-sygdomme
og for tidlig død.
Kød og rødt kød
I daglig tale bruges betegnelsen kød i Danmark om udskæringer af
okse, kalv, svin og lam.
Når du ofte ser undersøgelser, der viser at rødt kød øger risikoen
for fx kræft og hjerte-kar-sygdomme, er betegnelsen ”rødt kød” oversat
fra det engelske ”red meat”, hvilket er det samme som vi i Danmark
betegner som kød (i modsætning til ”hvidt kød” fra fjerkræ, fisk og
skaldyr). Det er altså kød fra firbenede dyr som okse, kalv, svin og
lam, og ikke råt (rødt) kød, som nogle tror, når de læser artikler om
emnet i pressen.
Mon ikke det er på høje tid, at Fødevarestyrelsen og andre ansvarlige
myndigheder får revideret kostrådene så de fraråder indtagelse af rødt
kød og forarbejdede kødprodukter over en vis mindre mængde!?
Vi har et meget stort forbrug af kød i Danmark, hvilket i høj grad
går ud over befolkningens sundhed, og koster dyrt i form af enorme
udgifter til sundhedsvæsnet. Myndighederne behøver ikke blande sig i,
hvordan vi spiser, men de bør altså give korrekte oplysninger om, hvad
der sundt og hvad der ikke er.
En kost, der er rig på kød øger risikoen for at udvikle de tidlige
stadier af øjensygdommen AMD (aldersrelateret makula degeneration), som
er den væsentligste årsag til, at mange ældre efterhånden mister synet.
AMD er en nethindesygdom, der opstår pga. gradvis beskadigelse af
sanseceller i den ”gule plet” inde i øjet, som gør det muligt at se fine
detaljer.
For at vurdere, hvilken rolle indtagelse af kød spiller i udviklingen
af AMD, studerede forskerne data fra 6,734 ældre mennesker i årene 1990
til 1994 og igen mellem 2003 og 2006.
Risikoen for at få AMD var 47 % højere hos mennesker, der spiste kød
mindst 10 gange om ugen, sammenlignet med de der spiste kød mindre end
4,5 gange om ugen (resultatet fremkom efter der var justeret for andre
faktorer, der også kan medvirke til AMD som fx rygning og fedme).
Kilde: Elaine W.-T. Chong m.fl. Red Meat and Chicken Consumption and
Its Association With Age-related Macular Degeneration. American Journal
of Epidemiology 2009 169(7):867-876; doi:10.1093/aje/kwn393
Kommentar:
Er du interesseret i at modtage et gratis elektronisk vegetarblad,
kan du tilmelde dig her.
Du kan hente det første nummer af Vegetarbladet på hjemmesiderne
www.vegetarkost.dk og
www.vegetarbladet.dk
Kære John.
Jeg hører til blandt de personer, som fra naturens side er
velforsynet med kolesterol.
Total kolesterol er målt til 7,5 og LDL-kolesterol på 4,5. Hvem
troede at det er det nemmeste sag i verden at få bragt det ned UDEN
medicin?!
Her er min historie:
Igennem de sidste 10 år har jeg fået et hav af blodprøver og det var
skræmmende læsning. Der er prøvet mange forskellige kolesterolsænkende
midler, men inden få måneder viste blodprøverne at levertallene blev
forhøjet, så læger og specialister sagde i kor: 5 % af befolkningen kan
ikke hjælpes, så du vil dø af det!
Al det usynlige fedt har foreløbig sendt mig til øjenoperationer for
hul i nethinden (blindhed), grå stær, efterstær. Men derudover danser
skygger og sorte pletter for øjnene. Det har kostet en formue i det
offentlige system med den diagnose: Det må du lære at leve med, det er
din dødsdom! For slet ikke at tale om manglende livskvalitet.
Men at lukke munden op kan der komme noget godt ud af. For et halvt
års tid siden fik jeg oplysning om en læge, som var arbejdsledig. For et
honorar på sølle 500 kr. foreslog han en livsstilsændring, som i al sin
enkelhed hedder:
Spis hver dag:
1 stor spiseskefuld økologisk og koldpresset tidselolie
1 spiseskefuld levertran
1 B-vitamin
C-vitaminer
Undgå mættet fedt.
Efter 14 dage viste en blodprøve, at kolesteroltallene blev normale.
Total kolesterol = 5,1 og LDL-kolesterolet blev målt til 2,7. Med dette
resultat behøver jeg aldrig mere bekymre mig om kolesterolets skadelige
virkninger som hjerte-kar-sygdomme.
Man må spørge sig selv, om lægerne er uvidende om dette, eller lader
de sig styre af medicinalindustrien?
Der er noget helt galt i det danske sygehusvæsen.
Med venlig hilsen
Sigrid Bluhme
Skindbjergvej 45
8500 Grenaa
PS: Tør du skrive om dette ømtålelige emne? Jeg lægger gerne navn og
adresse til offentliggørelse af den glædelige "nyhed".
Kommentar:
Ja, jeg tør godt bringe den slags beretninger — endog med stor glæde
:-)
Vi undgår mest mættet fedt ved at undgå animalske fødevarer og
kokosolie.
Jeg har gennem tiden hjulpet mange med at sænke et højt
kolesteroltal, uden at anbefale levertran eller vegetabilsk olie (men at
man får nok essentielle fedtsyrer ved at spise sunde vegetabilske
fødevarer).
Om det er bedre at bruge økologisk tidselolie og levertran – eller
hvorfor det skulle være bedre — ved jeg ganske enkelt ikke.
Nogle kostvejledere anbefaler olivenolie eller andre vegetabilske
olier, sammen med en kost uden mættet fedt. Det virker også. Når der
anvendes olie anbefaler jeg normalt hørfrøolie (pga. dets høje indhold
af omega-3), men kun i moderate mængder og ikke til stegning eller
opvarmning ved høj temperatur.
Under alle omstændigheder er ovennævnte beretning et eksempel på,
hvilken enorm forskel det ville gøre, hvis læger og hospitaler lærer
mere om kostens betydning.
Hver anden ung går i solarium
Hver anden ung mellem 15 og 19 år har været i solarium inden for det
seneste år, selv om det netop er denne aldersgruppe der ved mest om
solariers skadelige virkninger på huden.
cancer.dk
Verdens ældste fundet i Kasakhstan
En folketælling i Kasakhstan har fundet identiteten på (måske)
verdens ældste nulevende menneske, den angiveligt 130-årige Sakhan
Dosova.
Ifølge hende selv skyldes den høje alder, at hun har holdt sig væk
fra søde sager og aldrig taget piller, hvis hun har været syg, men i
stedet brugt sin bedstemors opskrifter til at blive kureret.
Jyllands Posten
25-3-2009
Kommentar:
Der er skrevet flere artikler om hende, som du kan finde rundt
omkring på Internettet. Det er endnu ikke helt sikkert, at hun faktisk
er 130 år gammel, men hun er i hvert fald gammel! Læs evt.
mere om levealder
Et enkelt glas alkohol øger din risiko for at komme til skade
Ny svensk doktorafhandling viser, at risikoen for at komme til skade
stiger, selv om man kun har fået et enkelt glas. Dansk forsker mener,
det er svært at bevise direkte.
Vindenskab.dk 30-03-2009
Vi skal spise flere af de gamle danske rodfrugter
Roden til fornyelse i det danske køkken ligger i de danske
rodfrugter. Forskere er gået i gang med at kortlægge rodfrugters
smagsforskelle og deres gastronomiske egnethed.
videnskab.dk 30-03-2009
Tidligt rygestop gavner gravide
Risikoen for, at rygning under svangerskabet fører til for tidlig
fødsel eller lav fødselsvægt forsvinder, hvis de vordende mødre holder
op med at ryge inden fostret er 15 uger.
dagens medicin 01-04-2009
”Vågn op med
et smil og gå efter livet ... lev det, nyd det, smag det, duft det, føl
det.”
— Joe Knapp