Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 14, 2014
- Animalske fødevarer øger risiko for kræft
- Er det en beslutning eller blot et vagt ønske? (nye vaner 5)
- Mail: Vedr. faste, 5:2 diæt versus 6:1
|
|
|
Verden, som
vi har skabt den, er et resultat af vores tænkning. Den kan ikke ændres
uden, at vi ændrer vores tankegang.
— Albert
Einstein
Animalske fødevarer øger risiko for kræft
I en omfattende undersøgelse analyserede forskerne data om 21 typer
af kræft i 157 lande, hvoraf 87 lande havde pålidelige oplysninger om
kræft.
Det viste sig, at jo større del af kosten, der kom fra animalske
fødevarer (kød, fjerkræ, æg, fisk og mælk), desto større var risikoen
for mange typer af kræft.
Grunden til, at animalske fødevarer øge risikoen for kræft, er
sandsynligvis, at de fremmer vækst — både kroppens vækst og vækst af
kræftceller.
I forbindelse med Japan er det interessant, at mens den ældre
japanske befolkning er betydeligt kortere end vesterlændinge er den
yngre generation blevet lige så høje.
I den traditionelle japanske kost stammer 10% af kalorierne fra
animalske fødevarer, primært fisk og skaldyr.
Da den japanske befolkning gik over til en mere vestlig kost, hvor 20
% af kalorierne stammer fra animalske fødevarer, var der en dramatisk
stigning i forekomsten af de kræftformer, der er almindelige i de
vestlige lande.
Resultaterne vedrørende animalske fødevarer passer med tidligere
undersøgelser. Helt tilbage i 1907 viste en rapport, at antallet af
kræfttilfælde var langt højere blandt folk i etniske grupper såsom
tyskere, irer, skandinaver og slavonere, der blev betragtet som
kødspisere, mens kræfttilfældene var lavest for italienere og kinesere,
som stort set var vegetarer.
Kilder:
William B. Grant. A Multicountry Ecological Study of Cancer Incidence
Rates in 2008 with Respect to Various Risk-Modifying Factors. Nutrients
2014, 6(1), 163-189.
DOI:
10.3390/nu6010163
Cancer Increasing among Meat Eaters. New York Times, Sep 24, 1907.
Er det en beslutning eller blot et vagt ønske? (nye vaner 5)
Tidligere artikler i denne lille serie:
Både godt og skidt med de der vaner (nye vaner 1)
Hvorfor dog nye vaner!? (nye vaner 2)
Plads til nye vaner (nye vaner 3)
God forberedelse (nye vaner 4)
"Beslutninger bestemmer skæbne."
— George Patton
Alt starter med en beslutning.
Din beslutning om at gennemføre de nødvendige ændringer, for at nå
dit mål, og hvordan du beslutter dig, har stor betydning for, om det
lykkes.
Tag fra starten en fast beslutning, og gå helhjertet ind for dit
projekt.
Tag beslutningen, at du ikke længere ønsker at være træt, syg,
afhængig af medicin – eller hvad det end er, du ønsker at ændre.
Bestem dig for, at du vil gennemføre de ændringer, der skal til.
Du ønsker din sundhed og vitalitet tilbage – koste hvad det vil! Du
skal bestemme dig for at gøre, hvad der skal til.
Sig til dig selv, at du er 100 % indstillet på at tabe dig, komme i
god form, indføre sunde kostvaner – eller hvad det end er, du ønsker –
uanset hvilke forhindringer, du møder undervejs.
Du skal ønske at ændre en vane. Det er næsten umuligt, hvis du kun
forsøger at ændre en vane, fordi en anden mener, at du bør ændre den.
Det lyder banalt, men den største og vigtigste årsag til, at
mennesker når det, de sætter sig for, er, at de har sat sig det for!
Ikke kun som et ønske eller vagt håb, men som et præcist og klart mål.
Og de bruger tid på at lægge en strategi for præcist, hvordan de vil
klare det.
Mail: Vedr. faste, 5:2 diæt versus 6:1
Jeg har læst en del positivt om 5:2 diæten. At der skulle være en
række fordele ved at kroppen går i 'ketose'.
5:2 diæten tillader at man spiser 500 kcal i løbet af dagen. Dvs. du
kan faktisk spise allerede om morgenen og bare fordele 'lidt mad' i
løbet af dagen.
Andre siger at der er større effekt ved at faste kun én dag om ugen,
til gengæld må du INGENTING spise.
Jeg har til gengæld læst, at 'ketose' starter efter 15 timers faste.
Hvis det er dét man vil opnå, så er det vel bedre at faste i længere
tid, og ikke bare fordele nogle kcal ud over dagen? Og kan en 6:1 diæt
med 0 kcal på fastedagen så faktisk have endnu større effekt end 5:2
diæten?
Har du læst om dette, og hvis ja, ved du hvor jeg kan finde mere om
det emne? Jeg synes jeg har søgt en del på nettet uden at finde gode
svar.
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
F.
Hej F.
Jeg skrev
lidt om faste her
Der er ingen fordele ved at være i ketose som sådan (ud over at det
er smart under en længere faste, da det hæmmer sult og forhindre, at
kroppen tærer for meget på muskelvæv).
Rent slankemæssigt (jeg går ud fra, at det er det, dit spørgsmål går
på) er det mængden af kalorier, du indtager vs. forbrænder, der afgør
din vægt.
Det er efter min mening hverken smart eller sundt at stile efter at
komme i ketose som slankekur.
Løsningen på vægtproblemer er at forbedre ens kost og livsstil —
blandt andet at spise fornuftigt uden for mange kalorier, når du er
sulten.
Med venlig hilsen
John Buhl
Jeg taler til
alle på samme måde, uanset om han er skraldemand eller formanden for
universitetet.
— Albert
Einstein