Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 14, 2016


  • Vegansk kost vil mindske den globale opvarmning og spare milliarder i sundhedsudgifter
  • Forskere: Spis som en japaner og lev længere
  • Hollandske sundhedsmyndigheder anbefaler mindre kød
  • Rødt kød forbundet med tidligere menstruation
  • Rødt kød -- og metabolitten TMAO -- er forbundet med både akut og kronisk hjertesvigt
  • Sundt hjerte, sund hjerne.
 

UGENS CITAT

"Der er et princip, som spærrer for alle oplysninger, som er et bevis mod alle argumenter,
og som ikke kan undgå at holde en mand i evig uvidenhed - dette princip er foragt før undersøgelse."

-- Herbert Spencer


Vegansk kost vil mindske den globale opvarmning og spare milliarder i sundhedsudgifter

Ved at spise mindre kød og mere frugt og grønt, kan verden forhindre flere millioner dødsfald om året i 2050, mindske opvarmningen af planeten betydeligt, og spare milliarder af dollars årligt i sundhedsudgifter og skader på klimaet, siger forskere.

En ny undersøgelse offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences er den første til at estimere både sundheds- og klimaændringerne i en global bevægelse mod en mere plantebaseret kost, sagde de.

"Vi forventer ikke at alle bliver veganer," siger ledende forfatter Marco Springmann af Oxford Martin Program om fremtiden for Fødevarer.

Men hvis de gjorde, ville de leve længere og bidrage til at mindske de forandringer, der skævvrider klimaet.

"Hvad vi spiser i høj grad påvirker vores personlige sundhed og det globale miljø," sagde Springmann.

I 2050 ville 8,1 mio færre mennesker dø årligt i en verden af veganere, der ikke forbruger animalske produkter, herunder æg og mælk.

Kilde: Vegan Eating Would Slash Food's Global Warming Emissions: Study


Forskere: Spis som en japaner og lev længere

Ifølge forskerne bag et nyt studie har voksne japanere, som følger landets retningslinjer for en sund kost, en 15 procent lavere risiko for at dø over en 15-årig periode.

Japanerne har et højt indtag af frugt og grønt, og de spiser generelt meget fisk, produkter med sojabønner og indtager meget lidt fedt.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The British Medical Journal, hvor hele studiet ligger tilgængeligt. Læs mere på videnskab.dk

Kommentar:

Det er uvist hvilke dele af den japanske kost, der er ansvarlig for de 15% længere levetid, eller om det mere er de ting japanerne undgår ved at følge rådene, der giver længere levetid.

Det er muligt, at noget lignende ville vise sig at være tilfældet, hvis vi i Danmark over en 15 årig periode havde undersøgt forskellen på de danskere, der lever efter de officielle kostråd sammenlignet med dem, der ikke gør.

Det ville fx gøre en kæmpe forskel, for vores sundhed og levealder, hvis danskerne fik de daglige anbefalede 600 gram frugt og grønt, valgte fuldkorn, undgik/begrænsede indtagelsen af rødt og forarbejdet kød og dyrkede daglig motion.


Hollandske sundhedsmyndigheder anbefaler mindre kød

The Netherlands Nutrition Centre siger, at det anbefaler, at fok kun spiser to portioner kød om ugen.

Anbefalingerne kommer efter, at et regeringspanel sidste år konkluderede, at det er bedre for mennesker og miljø og sundhed, at spise mindre kød.

Kilde: Another Nation Trims Meat From Diet Advice


Rødt kød forbundet med tidligere menstruation

Piger, der ofte spiser rødt kød, får i gennemsnit deres første menstruation fem måneder tidligere end de piger, der ikke så ofte spiser rødt kød.

Piger, der spiser fede fisk som tun og sardiner mere end en gang om ugen, har deres første menstruation senere end de piger, der spiser det en gang om måneden eller mindre.

Det viser en undersøgelse

Forskerne undersøgte den normale kost hos 456 piger der var 5 til 12 år gamle, før de var begyndt at have menstruation.

Pigerne blev derefter fulgt i knap seks år.

Indtagelsen af rødt kød varierede fra mindre end fire gange om ugen til to gange om dagen. De piger, der spiste mest rødt kød, startede i gennemsnit deres periode i en alder på 12 år og 3 måneder, mens de, der ikke spiste det så ofte, i gennemsnit fik deres første menstruation i en alder af 12 år og 8 måneder.

De piger, der spiste fede fisk, fik i gennemsnit deres første menstruation i en alder af 12 år og 6 måneder.

Tidlig menstruation er forbundet med øget risiko for brystkræft samt øget risiko for hjertesygdomme, fedme og type II diabetes.

Kilde: Eduardo Villamor m.fl. Higher Childhood Red Meat Intake Frequency Is Associated with Earlier Age at Menarche. The Journal of Nutrition. First published March 9, 2016, doi: 10.3945/jn.115.226456


Rødt kød -- og metabolitten TMAO -- er forbundet med både akut og kronisk hjertesvigt

I tidligere undersøgelser er TMAO blevet sat i forbindelse med øget risiko for død ved kronisk hjertesvigt, men forbindelsen ved akut hjertesvigt har været ukendt indtil nu, hvor en undersøgelse har vist, at patienter med akut hjertesvigt ofte har høje niveauer af metabolitten trimethylamin-N-oxid (TMAO). Rødt kød er den største kilde til TMAO i kosten.

Rødt kød, som er forbundet med kardiovaskulær sygdom, er en kilde til L-carnitin, som nedbrydes af tarmbakterier og danner TMAO.

Kilde: Toru Suzuki, Liam M Heaney, Sanjay S Bhandari, Donald J L Jones, Leong L Ng. Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure. Heart. Published Online First 11 February 2016. doi:10.1136/heartjnl-2015-308826

Kommentar:

En af de smarteste kostændringer for de fleste mennesker er at erstatte forarbejdet kød og rødt kød med vegetabilske fødevarer (frugt, grøntsager, kornprodukter, bælgfrugter og nødder), frem for at erstatte rødt kød med andet kød.


Sundt hjerte, sund hjerne

Et sundt hjerte kan forhindre fald i hjernens funktion, der undertiden kommer med alderen, viser ny forskning i Journal of American Heart Association.

Forskerne fandt, at bedre kardiovaskulære sundhedsmæssige faktorer var forbundet med bedre hjerne processorhastighed ved undersøgelsens start og mindre kognitiv tilbagegang cirka seks år senere.

American Heart Association. "Healthy heart equals healthy brain." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2016



   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.