Vegansk kost vil mindske den globale opvarmning og spare milliarder
i sundhedsudgifter
Ved at spise mindre kød og mere frugt og grønt, kan verden forhindre
flere millioner dødsfald om året i 2050, mindske opvarmningen af
planeten betydeligt, og spare milliarder af dollars årligt i
sundhedsudgifter og skader på klimaet, siger forskere.
En ny undersøgelse offentliggjort i Proceedings of National Academy
of Sciences er den første til at estimere både sundheds- og
klimaændringerne i en global bevægelse mod en mere plantebaseret kost,
sagde de.
"Vi forventer ikke at alle bliver veganer," siger ledende forfatter
Marco Springmann af Oxford Martin Program om fremtiden for Fødevarer.
Men hvis de gjorde, ville de leve længere og bidrage til at mindske
de forandringer, der skævvrider klimaet.
"Hvad vi spiser i høj grad påvirker vores personlige sundhed og det
globale miljø," sagde Springmann.
I 2050 ville 8,1 mio færre mennesker dø årligt i en verden af
veganere, der ikke forbruger animalske produkter, herunder æg og mælk.
Kilde:
Vegan Eating Would Slash Food's Global Warming Emissions: Study
Forskere: Spis som en japaner og lev længere
Ifølge forskerne bag et nyt studie har voksne japanere, som følger
landets retningslinjer for en sund kost, en 15 procent lavere risiko for
at dø over en 15-årig periode.
Japanerne har et højt indtag af frugt og grønt, og de spiser generelt
meget fisk, produkter med sojabønner og indtager meget lidt fedt.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The
British Medical Journal, hvor
hele
studiet ligger tilgængeligt. Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Det er uvist hvilke dele af den japanske kost, der er ansvarlig for
de 15% længere levetid, eller om det mere er de ting japanerne undgår
ved at følge rådene, der giver længere levetid.
Det er muligt, at noget lignende ville vise sig at være tilfældet,
hvis vi i Danmark over en 15 årig periode havde undersøgt forskellen på
de danskere, der lever efter de officielle kostråd sammenlignet med dem,
der ikke gør.
Det ville fx gøre en kæmpe forskel, for vores sundhed og levealder,
hvis danskerne fik de daglige anbefalede 600 gram frugt og grønt, valgte
fuldkorn, undgik/begrænsede indtagelsen af rødt og forarbejdet kød og
dyrkede daglig motion.
Hollandske sundhedsmyndigheder anbefaler mindre kød
The Netherlands Nutrition Centre siger, at det anbefaler, at fok kun
spiser to portioner kød om ugen.
Anbefalingerne kommer efter, at et regeringspanel sidste år
konkluderede, at det er bedre for mennesker og miljø og sundhed, at
spise mindre kød.
Kilde:
Another Nation Trims Meat From Diet Advice
Rødt kød forbundet med tidligere menstruation
Piger, der ofte spiser rødt kød, får i gennemsnit deres første
menstruation fem måneder tidligere end de piger, der ikke så ofte spiser
rødt kød.
Piger, der spiser fede fisk som tun og sardiner mere end en gang om
ugen, har deres første menstruation senere end de piger, der spiser det
en gang om måneden eller mindre.
Det viser
en undersøgelse
Forskerne undersøgte den normale kost hos 456 piger der var 5 til 12
år gamle, før de var begyndt at have menstruation.
Pigerne blev derefter fulgt i knap seks år.
Indtagelsen af rødt kød varierede fra mindre end fire gange om ugen
til to gange om dagen. De piger, der spiste mest rødt kød, startede i
gennemsnit deres periode i en alder på 12 år og 3 måneder, mens de, der
ikke spiste det så ofte, i gennemsnit fik deres første menstruation i en
alder af 12 år og 8 måneder.
De piger, der spiste fede fisk, fik i gennemsnit deres første
menstruation i en alder af 12 år og 6 måneder.
Tidlig menstruation er forbundet med øget risiko for brystkræft samt
øget risiko for hjertesygdomme, fedme og type II diabetes.
Kilde: Eduardo Villamor m.fl. Higher Childhood Red Meat Intake
Frequency Is Associated with Earlier Age at Menarche. The Journal of
Nutrition. First published March 9, 2016,
doi: 10.3945/jn.115.226456
Rødt kød -- og metabolitten TMAO -- er forbundet med både akut og
kronisk hjertesvigt
I tidligere undersøgelser er TMAO blevet sat i forbindelse med øget
risiko for død ved kronisk hjertesvigt, men forbindelsen ved akut
hjertesvigt har været ukendt indtil nu, hvor en undersøgelse har vist,
at patienter med akut hjertesvigt ofte har høje niveauer af metabolitten
trimethylamin-N-oxid (TMAO). Rødt kød er den største kilde til TMAO i
kosten.
Rødt kød, som er forbundet med kardiovaskulær sygdom, er en kilde til
L-carnitin, som nedbrydes af tarmbakterier og danner TMAO.
Kilde: Toru Suzuki, Liam M Heaney, Sanjay S Bhandari, Donald J L
Jones, Leong L Ng. Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart
failure. Heart. Published Online First 11 February 2016.
doi:10.1136/heartjnl-2015-308826
Kommentar:
En af de smarteste kostændringer for de fleste mennesker er at
erstatte forarbejdet kød og rødt kød med vegetabilske fødevarer (frugt,
grøntsager, kornprodukter, bælgfrugter og nødder), frem for at erstatte
rødt kød med andet kød.
Sundt hjerte, sund hjerne
Et sundt hjerte kan forhindre fald i hjernens funktion, der
undertiden kommer med alderen, viser ny forskning i Journal of American
Heart Association.
Forskerne fandt, at bedre kardiovaskulære sundhedsmæssige faktorer
var forbundet med bedre hjerne processorhastighed ved undersøgelsens
start og mindre kognitiv tilbagegang cirka seks år senere.
American Heart Association. "Healthy heart equals healthy brain."
ScienceDaily.
ScienceDaily, 16 March 2016