Plantebaseret kost mod knogleskørhed
Knogleskørhed (osteoporose) er en grim og snigende knoglesygdom, der
især rammer kvinder. Der er ingen synlige tegn, eftersom knoglerne
svækkes indefra, indtil de bliver så porøse og svage, at de let brækker.
Det er en lumsk sygdom uden symptomer, før det går galt.
Det anslås, at omkring 550.000 personer i Danmark er ramt af
knogleskørhed, men at 450.000 danskere lever med sygdommen uden at være
klar over det. Hvert år behandles mindst 35.000 danskere for brud på
grund af knogleskørhed. Alvorlige brud i ryg og hofte kan medføre
invaliditet. 15-20% dør efter et hoftebrud. (kilde:
Osteoporoseforeningen).
Det er værd, at gøre noget aktivt for at tilrettelægge dine
kostvaner, så de — sammen med motion — forhindrer knogleskørhed!
De knoglevenlige næringsstoffer, vi kort vil gennemgå her, er
calcium, magnesium, K-vitamin og D-vitamin. Du kan let få disse
næringsstoffer sammen med vigtige kostfibre fra en plantebaseret kost,
bortset fra D-vitamin, som kan være et problem i vinterhalvåret pga.
solmangel, men det gælder for alle, ikke kun vegetarer og veganere.
Calcium
Det har stor betydning for dine knogler, at du får nok calcium i din
kost.
En
undersøgelse fra 2007 og en
undersøgelse fra 2011 fandt begge, at
en neutral calciumbalance blev opnået ved et indtag på ca. 750 mg
calcium dagligt.
Det blev også nævnt, at personer med et lavt, men næringsmæssigt
tilstrækkeligt indtag af natrium (salt) og protein, kan have et
calciumbehov så lavt som 500 mg dagligt.
Det er sandsynligt, at en sund og rask person, der hovedsageligt
spiser en sund og varieret plantebaseret kost uden overforarbejdede
fødevarer, vil kunne klare sig med omkring 500 mg calcium dagligt, men
generelt set er der altså en øget risiko for knogleskørhed hos alle —
både kødspisere og vegetarer — ved et indtag på under 750 mg dagligt.
En omfattende
europæisk undersøgelse fra 2007 viste, at veganere
havde en 30% højere risiko for knoglebrud sammenlignet med kødspisere.
De havde også en betydelig lavere indtagelse af calcium sammenlignet med
ikke-veganere. Det vigtigste, vi kan lære fra undersøgelsen, er nok, at
de veganere, der fik mindst 525 mg calcium om dagen, ikke havde større
risiko for knoglebrud end vegetarer og kødspisere (hvilket dog stadig er
en høj risiko!).
I Danmark anbefaler myndighederne, at voksne får 800 mg calcium
dagligt. Hvis din kost og livsstil er meget knoglevenlig, kan du
sandsynligvis klare dig med mindre end 800 mg. Nogle mennesker bør pga.
svækket optagelse eller andre faktorer tage mere end den anbefalede
mængde.
Det er ikke svært at få nok calcium uden mælk, men det kan kræve lidt
arbejde med at indføre kostvaner, der giver nok calcium.
Du kan se indeholder af
calcium i vegetabilske fødevarer her
Hvis du ikke får nok calcium, behøver du blot at justere lidt på din
daglige kost, så du får nok.
K-vitaminer
Mangel på K-vitamin kan forhindre, at du udnytter calcium korrekt.
Calcium bliver nemlig inkorporeret i knoglerne ved hjælp af bestemte
proteiner, som bliver aktiveret af K-vitamin. Derfor spiller vitaminet
en vigtig rolle ved dannelsen af knogler.
Vi har brug for to forskellige former for K-vitamin: K1-vitamin og
K2-vitamin.
Du får allerede nok K1-vitamin i din kost som vegetar (medmindre du
vælger en hel ekstrem usund vegetarkost med store mængder raffinerede
fødevarer og kun få grøntsager og bælgfrugter). Vegetabilske fødevarer
er nemlig rige på K1-vitamin (især grøntsager og bælgfrugter).
Du kan
se eksempler her.
K2-vitamin bliver hovedsageligt fremstillet af de bakterier, der
lever i dine tarme.
Professor mso Susanne Gjedsted Bügel fra Sektion for Klinisk og
Forebyggende Ernæring, Institut for Idræt og Ernæring på Københavns
Universitet udtaler ifølge en
artikel på videnskab.dk, at
K-vitaminmangel kan være en af årsagerne til, at vi i Danmark har
verdensrekord i knogleskørhed, selv om vi samtidig drikker rigtig meget
mælk.
Du kan med andre ord indtage store mængder calcium, uden det hjælper
ret meget (eller måske slet ikke), hvis du ikke samtidig får nok
K-vitamin.
Du kan sandsynligvis med fordel stile efter en del mere end de
anbefalede 75 µg K1-vitamin dagligt for voksne og gerne mindst 200 µg
dagligt, hvilket du også let kommer op på som vegetar (uanset hvilken
form for vegetarkost, du har valgt).
Lige så let, som det er at få nok K1-vitamin fra vegetabilske
fødevarer, lige så svært er det at få nok K2-vitamin fra vegetabilske
fødevarer. Eftersom vegetarer stort set ikke får K2-vitamin fra kosten,
må de enten satse på, at deres tarmbakterier fremstiller nok, tage
tilskud eller inkludere fermenterede fødevarer (der indeholder
K2-vitamin) i deres kost.
De gavnlige bakterier i dine tarmene er især vilde med kostfibre, og
eftersom alle vegetabilske fødevarer indeholder kostfibre, får
vegetarer, der holder sig fra (eller stort set holder sig fra)
overforarbejdede fødevarer, langt flere kostfibre i kosten end
kødspisere.
Heldigvis vil nogle af de samme fødevarer, der indeholder K1-vitamin,
være ren guf for de gode bakterier i dine tarme.
Som vegetar er du sandsynligvis langt bedre stillet vedr. K-vitamin
end ikke-vegetarer, men der kan være situationer, hvor vegetarer bør
overveje tilskud med K2-vitamin eller gøre noget ekstra for at få
K2-vitamin fra udvalgte fermenterede fødevarer.
Magnesium
Magnesiummangel give alvorlige problemer og vil blandt andet svække
knoglerne -- både direkte, fordi knoglerne har brug for magnesium, og
indirekte, fordi magnesiummangel gør D-vitamin ineffektivt (D-vitamin er
nødvendig for, at calcium i tilstrækkelig grad kan udnyttes af
knoglerne).
Læs mere i artiklen:
For lidt magnesium gør D-vitamin ineffektivt.
Alle vegetabilske fødevarer indeholder magnesium. Det er derfor stort
set umuligt at mangle magnesium, når du vælger en plantebaseret kost.
Men situationen er en anden for ikke-vegetarer, og undersøgelser har
vist, at næsten halvdelen af den amerikanske befolkning kun får 50 % af
den anbefalede mængde magnesium i kosten (den anbefalede mængde i USA er
420 mg for mænd og 320 mg for kvinder).
Fordi magnesium især findes i vegetabilske fødevarer, vil personer,
der får for mange kalorier fra mælk, overforarbejdede fødevarer og kød,
og som kun spiser lidt grønt, mangle magnesium, og de vil før eller
senere få problemer med deres knogler.
D-vitamin
D-vitamin fremmer optagelse af mineralerne calcium og fosfat fra
tarmen, som begge er grundlæggende bestanddele af knogler og tænder. Det
er grunden til, at det er så vigtigt for dine knogler at få nok
D-vitamin.
D-vitamin dannes, når huden udsættes for sol om sommeren.
I Danmark er det umuligt at få D-vitamin fra solen i vinterhalvåret.
Du bliver derfor enten nødt til at tære på dine lagre af D-vitamin, få
tanket godt op ved at rejse sydpå om vinteren eller tage kosttilskud med
D-vitamin. De fleste danskere bør tage tilskud med D-vitamin fra oktober
til april.
Hvis du får målt din D-vitaminstatus hos lægen, bør du også spørge om
det præcise tal. Niveauet bør ligge over 50 nmol/l — især hvis du har
symptomer eller sygdomme, hvor lavt niveau af D-vitamin kan spille en
rolle.
Læs
mere om D-vitamin
Knoglevenlige næringsstoffer fra mælk eller grønt?
Indhold af udvalgte knoglevenlige næringsstoffer i mælk vs.
vegetabilske fødevarer:
Indhold af udvalgte knoglevenlige næringsstoffer i mælk vs. vegetabilske
fødevarer:
Per 100 gram |
Calcium mg |
Magnesium mg |
K-vitamin µg |
Kostfibre gram |
Sødmælk |
119 |
11 |
0 |
0 |
Yoghurt naturel |
135 |
12 |
0 |
0 |
Hovedsalat |
52 |
17 |
130 |
1,3 |
Broccoli |
44 |
21 |
260 |
3 |
Grønkål |
219 |
20 |
250 |
3,6 |
Mandler |
256 |
265 |
0 |
12,5 |
Hvide bønner |
126 |
184 |
170 |
15 |
Det er let at se fra dette eksempel med udvalgte grøntsager,
nødder/mandler og bønner, at indholdet af knoglevenlige næringsstoffer i
vegetabilske fødevarer er mere hensigtsmæssig end næringsindholdet i
mælk.
Bladgrønt er rig på K-vitamin, calcium og magnesium, samtidig med, at
disse grøntsager fremmer en sund bakteriesammensætning i tarmene.
Bladgrønt er derfor "superfood", også for dine knogler.
Læs evt. artiklen:
Bladgrønt styrker de gavnlige bakterier i tarmen
Uanset om du vælger eller fravælger mælk, har dine knogler brug for en
række næringsstoffer for at bevare deres styrke og forhindre
knogleskørhed. Som du kan se fra ovenstående, er mælkeprodukter ikke den
bedste gruppe af fødevarer til at give dig disse næringsstoffer.
Bemæk:
Ovenstående artikel første gang bragt på
vegetarkost.dk (og evt.
opdateringer af artiklen sker på vegetarkost.dk)
Hvis du har kommentarer, spørgsmål el.lign. til artiklen, kan du
deltage i debatten i
Facebook-gruppen vegetarkost.
Hvis du ikke allerede er medlem, søger du blot om medlemskab i gruppen
(hvis du er enig i gruppebeskrivelsen).