Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 14, 2020


  • Overvægt kan øge risiko for kritisk forløb ved COVID-19. Hvad kan du gøre?
  • Sådan kan du tage vare på din mentale sundhed under COVID-19 udbruddet

UGENS CITAT

"Det er bedre at tænde et lille lys end at forbande mørket."

— Kinesisk ordsprog


Svær overvægt øger risikoen for kritisk forløb ved COVID-19.
Hvad kan du gøre?

Der er heldigvis meget, som overvægtige kan gøre for både at mindske risikoen for smitte og mindste risikoen for et kritisk forløb, hvis de bliver smittet, som ikke inkluderer vægttab.

"Mennesker med svær overvægt er særligt udsatte for COVID-19 på mange meget komplicerede måder," siger professor på endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital, Sten Madsbad. Ifølge artiklen: Svær overvægt øger risikoen for forværret og forlænget sygdom efter coronavirus på sundhedspolitisktidsskrift.dk

En af forklaringerne er ifølge artiklen, at mange svært overvægtige trækker vejret overfladisk, hvilket reducerer iltoptagelsen til blodet, og det kan have meget alvorlige konsekvenser ved COVID-19.

En anden forklaring er, at svært overvægtige også har en lav grad af kronisk inflammation, og immunsystemet generelt er svækket hos svært overvægtige.

"I talrige af dyreforsøg er det vist, hvordan overvægt hos dyr nedsætter immunresponsen overfor infektionen," udtaler Sten Madsbad ifølge artiklen.

Endnu en forklaring er, at svær overvægtig øger forekomsten af følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og diabetes. Både Diabetes og hjertekarsygdomme er sammen med lungesygdomme risikofaktorer for et alvorlig forløb af COVID-19.

Læs mere i artiklen i Sundhedspolitisk Tidsskrift >>

En undersøgelse tyder på, at det ikke kun er ved svær overvægt, men at enhver overvægt (et BMI på 25 eller mere) giver øget risiko for et alvorligt forløb hos folk med hjerte-kar-sygdomme, der bliver smittet med coronavirus.

En rapport om 112 patienter i Kina med hjerte-kar-sygdom, der blev indlagt på et hospital med COVID-19, viser, at af de 17 mennesker, der døde, havde 15 (88%) et BMI over 25. Af de 95 patienter, der overlevede, havde kun 18 (19%) et BMI over 25. Eller sagt på en anden måde, så døde 45% af hjertepatienterne med COVID-19, der havde en BMI over 25, mens kun 3% af patienterne med en BMI under 25 døde.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32120458/

Rapporten skal tages med forbehold, både fordi det endnu er den eneste af sin art, og fordi kun et mindre antal patienter indgik i undersøgelsen.

Senere ved vi mere om i hvilken udstrækning overvægt og fedme øger risikoen for et alvorligt forløb ved smitte med coronavirus, og mere om, i hvilken udstrækning det er selve overvægten eller de sygdomme, der har tendens til at følge med overvægt (især svær overvægt), der øger risikoen for et kritisk forløb.

Det er sandsynligt, at det mere kritiske forløb, der ser ud til at forekomme blandt overvægtige, mest eller kun forekommer, når de også lider af hjerte-kar-sygdomme, diabetes, lungesygdomme eller andre kroniske sygdomme.

Under alle omstændigheder, vil jeg mene, at vi foreløbig kan konkludere to ting:

1) At svært overvægtig på lige fod med ældre og kronisk syge skal være ekstra påpasselige med at undgå smitte.

2) At overvægtige og især svært overvægtige med fordel kan vælge en livsstil, som på flere måder styrker deres modstandskraft, også selv om de ikke taber sig. Eksempler på, hvad du evt. kan gøre, hvis du har lidt rigeligt fedt på kroppen:

  • Gør hvad du kan for at sove nok, og sove godt. Læs evt. mere her >>

  • Bevæg dig i løbet af dagen. Nok bevægelse/motion er vigtigt for et velfungerende immunforsvar. Sæt din favorit musik på og dans rundt i stuen. Det er godt for både krop og humør. Gå en tur hver dag. Gerne i naturen og i solen. Sid mindre ned. Gå rundt, gør rent, ryd op. Lav gymnastik og balanceøvelser, når du ser film eller nyheder på tv. osv. Alt tæller med.

  • Spis rigelige mængder frugt og grøntsager. Spis blot løs af alle de frugter og grøntsager, du kan lide, og spis gerne en stor variation. Frugt og grønt er de kategorier af fødevarer, der indeholder flest af de næringsstoffer og plantestoffer, som er vigtige for et velfungerende immunsystemet. Suppler gerne med bælgfrugter, fuldkorn og lidt nødder.

Det er vigtigt at holde det så simpelt og overkommeligt som muligt at forbedre ens livsstil. Ovenstående kan gennemføres af de fleste, og den slags simple og "banale" livsstilsændringer, har på blot lidt længere sigt stor positiv indflydelse på ens modstandskraft.

Der er meget andet, som er selvindlysende -- som fx ikke at ryge, ikke at spise for meget skodmad, ikke at drikke for meget alkohol mv. -- men ovenstående vil for de fleste udgøre en væsentlig forbedring i deres livsstil.

Gratis e-bog med resume af Sikker Slank-programmet her


Sådan kan du tage vare på din mentale sundhed under COVID-19 udbruddet

Udbrud af smitsomme sygdomme, som den nuværende coronavirus, kan påvirke vores mentale sundhed. Bekymringer for smittefare og økonomi samt krav om isolation og afstand kan føre til ensomhed, tære på sindet og føre til symptomer på stress, depression og udbrændthed.

Der er dog en del, som man kan gøre for at tage vare på sin egen og sine nærmestes mentale sundhed.
Først de klassiske råd: Sørg for at få nok søvn. Jo mindre søvn, man får, jo større tilbøjelighed har man til at bekymre sig og blive ængstelig. Derudover spis sundt, så du holder dit immunforsvar stærkt og sørg for at bevæge dig og holde dig fysisk aktiv dagligt.

Kilde: Syddansk Universitet. Læs flere gode råd i artiklen fra Syddansk Universitet


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.