Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica uge 15, 2006
-
Omega-3 (3)
-
Frugt og grønt mod lungekræft?
-
Fysisk aktive børn klarer sig bedst
-
Mangel på D-vitamin almindelig blandt diabetikere
-
For lidt søvn øger risiko for højt blodtryk
-
Links (kød, rygning, alkohol)
-
Ugens citater
Sidst revideret 14 april 2006
Kære læser
Jeg har modtaget mange mails vedr. fiskeolie/omega-3, og bringer et
par af dem i denne uge. Vi fortsætter snakken, så længe der er interesse
og relevante mails om emnet.
Jeg hører gerne dine kommentarer eller spørgsmål om dette eller andre
emner, vi tager op i nyhedsbrevet.
Sidste uges nyhedsbrev her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift14_2006.htm
God påske!
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Omega-3 (3)
Først en længere, men interessant mail fra Petr:
Kære John,
Tak for de gode nyhedsbreve :o)
Og jeg må også anbefale meget dine bøger til alle, der vil lære mere
om sundhed og blive mindre forvirrede i deres søgning.
Når du nu har taget hånd om de essentielle fedtsyrer, har jeg faktisk
en artikel om det på min hjemmeside, som står til fri afbenyttelse eller
kritik.
Her afsnittet om essentielle fedtsyrer:
Hvis man skulle tro sælgerne af fiskeolie, er det helt umuligt at få
nok omega 3 fedtsyrer fra vegetabilske kilder. Sælgerne af hørfrøolie
vil derimod påstå, at det er den bedste vegetabilske kilde. Hvad begge
parter har til fælles er, at deres påstande er helt forkerte.
Et menneske kan på få sekunder rejse sig fra en stol, vende sig om og
sætte i hurtigt løb. Denne handling udgøres i virkeligheden af en hel
serie af processer i kroppen, som tilsammen udgør en meget kompleks
funktion.
Alligevel har de fleste mennesker fuld tillid til kroppens evne til
at udføre denne og mange andre
handlinger.
Mennesket tvivler ikke på, at hans hjerte vil slå hvert sekund. I
hvert fald sælges der ikke (endnu) et kosttilskud, der "forbedrer"
hjerterytmen.
Men de samme mennesker kan blive fortvivlede og skræmte og
fuldstændigt miste tilliden til deres krop, når de får at vide, at
dannelsen af f.eks. vigtige fedtstoffer er meget kompleks. De vil lytte
bekymret når videnskabsmænd anbefaler at man indtager forskellige
kosttilskud, eksempelvis fiskeolie "for at være på den sikre side". Det
er lige som at gå med krykker for at være sikker på
ikke at falde, hvis nu ens ben pludselig ikke virker. Det er ok at bruge
krykker, hvis man f.eks. har brækket et ben, men at bruge dem for at
forebygge et benbrud vil enhver betragte som latterligt.
Essentielle fedtsyrer
Der findes 2 fedtsyrer, som anses for livsvigtige, essentielle.
Kroppen kan ikke selv lave dem og derfor skal man have dem gennem føden.
Den ene er ALA (alpha-linolenic acid - omega-3) og den anden LA (linolenic
acid - omega 6). De findes kun i planteriget. De er kortkædede og
kroppen kan bruge dem til at danne de langkædede fedtsyrer- EPA og DHA
(omega- 3) og AA (omega6). Mest interesse har omega-3, fordi
omega-6 findes i store mængder især i korn og nødder.
Moderne forskning bryder nogle myter om omega-3 fedtsyrer:
1) Fiskeolie er ikke bedre end vegetabilske kilder til omega-3 for
mennesker, da flere forsøg har vist, at kroppen bedre kan udnytte
omega-3 i form af ALA. Koncentrationen af EPA og DHA bliver højere hos
forsøgspersoner, der supplerer deres kost med ALA (18:3 n-3) end dem med
EPA (20:5 n-3) og DHA (22:6 n-3).
Selv om man får meget kosttilskud i form af fiskeolie, vil kroppen
fortsætte med at omdanne ALA til EPA og DHA. Denne omdannelse sker ikke
bare for at opbygge en reserve til nødstilfælde, men er en ligefrem
livsvigtig mekanisme i kroppen, da hjernen har brug for kroppens
selvproducerede fedtsyrer.
2) Selv små børn er i stand til at lave EPA og DHA ud fra ALA.
3) Fiskeoliens betydning som kosttilskud er yderst kontroversiel, da
den kan hæmme kroppens betændelses-mekanisme og bidrage til udvikling af
alvorlige sygdomme.
4) Hørfrøolie er heller ikke den bedste kilde til omega-3 fedtsyrer.
Det bedste forhold mellem omega-3 og omega-6 er 1:1 eller 1:2. Men
hørfrøolie indeholder fedtsyrerne i forholdet 1:3. desuden er hørfrøolie
ofte allerede gammel når den kommer til kunden og den er raffineret,
dvs. den mangler andre essentielle stoffer, der er nødvendige for dens
positive virkning i kroppen.
5) Frugt og især grøntsager indeholder nok fedt, vi har ikke behov
for at supplere med kosttilskud eller nødder og frø, hvis vi spiser
naturlige, sunde mængder af frugt og grøntsager.
6) Mangel på omega-3 skyldes i de fleste tilfælde dårlige kostvaner
og ikke funktionelle fejl. Menneskenes krop har utrolig velfungerende
mekanismer til omdannelse af fedtsyrer.
Fedt i frugt og grønt
Frugt indeholder generelt 5-10 % kalorier i form af fedt.
Bananer - (5 % fedt) 0,32 % ALA/ 0,54 LA
Meloner - (8 % fedt) 1,62 % ALA / 1,20 % LA
Kirsebær - (12 % fedt) 1,77 % ALA/ 1,83 % LA
Nektariner - (9,5 % fedt) 1,52 % ALA / 1,10 % LA
Eksempel: i 100g banan får man 27 mg ALA og 46 mg LA.
Grøntsager indeholder generelt 10-20 % kalorier i form af fedt.
Salat - (15 % fedt) 5,10 % ALA / 2,35 % LA
Broccoli - (13 % fedt) 4,14 % ALA/ 0,9 % LA
Spinat - (17 % fedt) 4,7 % ALA / 0,9 % LA
Eksempel: i 100 g spinat får man 138 mg ALA og 26 mg LA.
Anbefalet dagligt indtag
Verdens sundhedsorganisationer anbefaler et dagligt indtag på 1-2,5 g
af ALA.
Dette svarer til en diæt bestående af 3-4 kg frugt og 1 kg grøntsager
dagligt.
Men det er vigtigt at huske, at de gængse anbefalinger tager
udgangspunkt i en vestlig standardkost.
Menneskets behov for essentielle fedtsyrer dækkes, når man spiser
naturlig, frisk mad. Frugt og især grønne blade (romaine, spinat) har
godt forhold mellem omega-3 og omega-6 og når de spises friske, er
fedtsyrerne i den højeste kvalitet. Derfor kan man forvente, at ADD
(anbefalet daglig dosis) vil være betydeligt lavere end anbefalingerne
for en unaturlig kost.
Hindringer for omdannelse af fedtsyrer
Der er flere ting, der kan have negativ indflydelse på kroppens
mulighed for at omdanne kortkædede fedtsyrer til de langkædede:
- for mange mættede fedtsyrer i kosten
- for mange hydrogenerede olier i kosten
- dårligt forhold mellem omega-3/omega-6. Det ideelle forhold er
ifølge videnskabsmænd mellem 1:1 og 1:2. I korn er forholdet f.eks.
1:20, nødder har generelt også dårligt forhold mellem de to fedtsyrer
(højere end 1:3, mandler og kokosnødder er de værste kilder til
omega-3). Avocado har også dårlig forhold (ca. 1:20). Omega-6 og omega-3
konkurrerer om enzymer, der skal bruges til
elongation og desaturation (reaktioner, der er nødvendige til at omdanne
kortkædede fedtsyrer til langkædede). For meget omega-6 i kosten vil
betyde mindre optagelse af omega-3 og kan føre til mangel.
- Mangel på andre vigtige næringsstoffer. Vitamin C, B6 og B3, zink,
magnesium og andre stoffer skal bruges til omdannelse af fedtsyrer.
Derfor skal man spise fødevarer i deres naturlig, intakte form, hvor
alle de nødvendige stoffer er til stede og i de rigtige forhold mellem
dem.
- Alkohol, rygning, stres og andre negative påvirkninger
- Patologiske tilstande i kroppen, hvor den ikke er i stand til at
omdanne de langkædede fedtsyrer.
- - -
Jeg har selv de sidste 4 år kun spist frisk frugt og grøntsager, med små
mængder af avocado og nødder eller frø. Før var jeg mindst syg 3-4 gange
om året med halsbetændelse, ondt i musklerne og lignende symptomer, og
det varede 1-2 uger før jeg var nogenlunde oppe at køre igen.
De sidste år efter jeg ændrede min diæt til rå mad, og mest frisk
frugt, har jeg ikke været syg. Mht. at jeg samtidigt ikke ændrede på
andre aspekter af min livsstil, må jeg gå ud fra at kosten spiller en
ret stor rolle for vores helbred.
Jeg har heller ikke taget nogle form for kosttilskud i de år, fordi
jeg føler mig meget bedre end på tidligere kost med kosttilskud. Og hvis
jeg laver beregning på hvor mange næringsstoffer jeg får fra frugt og
salatblade, kan jeg ikke finde næringsstoffer, der skulle ligge under
den daglig anbefalet tilførsel (undtaget B12).
Hermed måske en bekræftelse af det som du tit skriver, at vi har mere
brug for at forbedre vores diæt, end vi har for at tage kosttilskud.
Kærlig hilsen,
Petr
Du kan læse mere om Petrs meninger og udregninger på hans hjemmeside
her:
http://www.rawquest.dk/raakost/Frugt2.htm
Har Petr ret?
Er det realistisk, at leve så ”fanatisk” som Petr? ... og er det sundt?
Har du selv erfaringer med radikale kostændringer? Hvad gjorde du -- og
har du tips til andre om, hvordan de kommer i gang med at ændre/forbedre
deres kost?
Hørfrø og hørfrøolie indeholder en del mere omega-3 end omega-6.
http://www.foodcomp.dk/fvdb_details.asp?FoodId=0480
Og eftersom mange får lidt omega-3 i forhold til omega-6, er det
udmærket at lade hørfrø indgå i kosten (fx som knust hørfrø på
morgenmaden eller i salaten).
På næringsstoflisterne her:
http://www.foodcomp.dk/fvdb_search.asp
kan du se hvor mange omega-3 (n-3) og omega-6 (n-6), der findes i
forskellige fødevarer.
MAIL: Omega 3-6-9
Hej
Jeg plejer dagligt at tage 2 Ultra Omega 3-6-9 tabletter fra KAL.
Nu er jeg løbet tør og skal have købt nogle nye, og jeg er imidlertid
i tvivl om hvad jeg skal købe, og om jeg overhovedet har brug for de
tabletter som også indeholder omega 9.
En ekspedient i Matas fortalte mig at den eneste kilde til omega 9 er
hørfrø, kan det passe?
Jeg bruger rapsolie, men steger også i det, og der går mange af
stofferne vel tabt.
Jeg har overvejet at købe Biosyms produkt som hedder noget i stil med
EPA & GLA. Hvad vil du anbefale?
Venlig hilsen
Jeanette Rehfeld
Hej Jeanette
Det ekspedienten i Matas har fortalt dig er et godt eksempel på den
forvirring, der hersker vedr. de essentielle fedtsyrer (omega-3 og
omega-6).
Du får omega-9 fra utallige fødevarer, og det er ikke en essentiel
fedtsyre, da kroppen selv kan fremstille den.
Du får givetvis allerede rigelig omega-6, så den behøver du nok
heller ikke bekymre dig om.
Om du får nok omega-3, kan jeg ikke vurdere ud fra din mail. Spiser
du fisk af og til ELLER godt med grøntsager og andre sunde vegetabilske
fødevarer, behøver du heller ikke tænke på omega-3.
Der er stadig omega-3 i rapsolie, selv om du bruger den til stegning.
Men lad være med at bruge olie (fx til stegning) for at få omega-3
(eller andre fedtstoffer). Olie er generelt set tomme kalorier og ikke
sunde. Brug fx rapsolie, når du bliver nødt til at bruge lidt til
stegning o.l., men brug så lidt som muligt.
Biosyms produkter er generelt set af meget høj kvalitet, så vælg bare
den, hvis du absolut vil have omega-3,6 og 9, men det er som sagt meget
tvivlsomt, at du har brug for omega-6 og -9.
Med venlig hilsen
John Buhl
NYHED! Gratis
e-bog ved køb af tre populære bøger:
Ønsker du at lære, hvad du selv kan gøre ved en lang række skavanker og
sygdomme, får du med nedenstående bøger en grundig men letforståelig
gennemgang af, hvordan du bedst griber tingene an:
1) Hvordan Rask?
Bogen er en gennemgang af de ændringer i kost, livsstil mv., som
hjælper dig med at forbedre din modstandskraft, øge din vitalitet og
genvinde sundhed under sygdom.
2) Kunsten at ændre vaner
For de fleste mennesker er det stort set umuligt at ændre indgroede
vaner. Bogen forklarer, hvorfor det er så svært, og hvad du kan gøre for
alligevel at klare det
3) Zoneterapi - lær det selv
Bogen beskriver på en enkel måde, hvordan du kan bruge zoneterapi på din
familie, venner og bekendte.
Ved køb af ovennævnte bøger får du lige nu den nye e-bog: Nomedica
Terapiguide med i købet ... helt gratis!
E-bogen er på over 200 sider og indeholder bl.a. en grundig
vejledning om hvordan du bedst og mest effektivt anvender principperne i
ovennævnte tre bøger -- altså zoneterapi, kostændringer, kosttilskud,
naturlægemidler mv. -- ved mere end 70 almindelige skavanker og
sygdomme.
Bogen indeholder også en kort gennemgang af samtlige godkendte
naturlægemidler, hvad de virker mod, deres anvendelse og begrænsninger.
Ovennævnte tre bøger + e-bog ... lige nu
kun kr. 399,-
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=303&sub=1&page=1
Har du allerede ovennævnte bøger, men ønsker e-bogen, kan du købe den
her for kun kr. 49,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=307&sub=1&page=1
2) Frugt og grønt mod lungekræft?
Flere undersøgelser har vist, at frugt og grønt kan have en
forebyggende virkning på lungekræft. Nu viser en undersøgelse fra
Kræftens Bekæmpelse, at samme tendens ser ud til at gøre sig gældende,
efter diagnosen er stillet. Lungekræftpatienter, der har spist meget
frugt og grønt, har en bedre prognose, end lungekræftpatienter, der har
spist lidt frugt og grønt.
En svensk undersøgelse har for nylig vist, at både rygere og
ikke-rygere, der spiser få grøntsager, har dobbelt så stor risiko for at
få lungekræft sammenlignet med personer, der spiser mange grøntsager.
Samme tendens gælder også for frugt, om end gevinsten er knap så stor.
http://www.cancer.dk/Cancer/Nyheder/Artikler/frugt+lungekraeft1.asp
(Cancernyt 7-04-2006)
Mere om sunde kostvaner her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
3) Fysisk aktive børn klarer sig bedst
En rundspørge til næsten 12.000 amerikanske teenagere viste, at
teenagere som er fysisk aktive klarer sig bedre end teenagere som i
stedet bruger meget tid foran fjernsynet.
De fysisk aktive var for det meste mere selvsikre, fik bedre
karakterer og var mindre tilbøjelige til at tage sundhedsmæssige risici
som fx at tage narkotika, ryge, drikke eller dyrke sex.
(Pediatrics, April 2006).
4) Mangel på D-vitamin almindelig blandt diabetikere
Ca. to ud af tre med type 2 diabetes viser tegn på D-vitaminmangel.
I en undersøgelse viste det sig, at 61 % af diabetikere havde tegn på
D-vitaminmangel, hvor det i kontrolgruppen var 41 %.
31 % af diabetikerne havde hjertekarsygdomme, som var forbundet med
lavt D-vitamin indhold i blodet.
(Diabetes Care, March 2006).
5) For lidt søvn øger risiko for højt blodtryk
Længere tids søvnmangel kan være en vigtig risikofaktor for at
udvikle højt blodtryk. Det viser en analyse af 4810 forsøgsdeltagere,
som var mellem 32 og 86 år gamle.
Mindre end 6 timers søvn om natten i gennemsnit gav mere end dobbelt
så stor risiko for højt blodtryk.
(Hypertension, May 2006; Reuters Health 03-04-2006)
Mere om søvn:
http://www.nomedica.dk/sove.htm
Mere om højt blodtryk:
http://www.nomedica.dk/blodtryk.htm
6) Links
Meget kød under graviditeten kan give stressede børn
Et britisk forskerhold har undersøgt en gruppe på 86 børn, hvis mødre
var blevet opfordret til at spise næsten et halvt kilo kød om dagen og
skære ned på kulhydraterne.
Det viste sig, at jo mere kød, moderen spiste, jo højere indhold af
stresshormonet cortisol fik børnene.
Læs mere her
Passiv rygning øger risiko for sukkersyge
Amerikanske forskere har for første gang påvist, at også passiv rygning
øger risikoen for at få diabetes. Det viser en undersøgelse
offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.
http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/nyhed/article/passiv-rygning-oger-risiko-for-sukkersyge/
Let berusede mus fik større tumorer
Amerikanske dyreforsøg har vist, at selv mindre mængder alkohol giver
større og mere robuste tumorer.
http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/nyhed/article/let-berusede-mus-fik-storre-tumorer/
Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm
Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm
7) Ugens citater
"Forvent det bedste, planlæg for det værste, og forbered dig på at
blive overrasket."
-- Denis Waitley
”Hvis idéen ikke i første omgang virker absurd, er der ingen håb for
den.”
-- Albert Einstein
|