Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 15, 2007
-
Rødt kød øger risikoen for brystkræft
-
Atkins og andre proteinkure
-
Ny hjemmesider om sund kost
-
Det spirituelle hjørne
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"I
begynderens univers er der mange muligheder, men i ekspertens er der kun
få."
-- Shunrya
Suzuki
I et nyt stort engelsk forskningsprojekt fulgte
forskerne 35.372 kvinder mellem 35 og 69 år i over otte år.
I løbet af de otte år blev kvinderne regelmæssigt
udspurgt om deres indtagelse af i alt 217 fødevarer.
Forskerne fandt frem til, at selv små mængder rødt kød
dagligt, øger risikoen for brystkræft. Blot 66 gram rødt kød hver dag
gav hele 56 procents større risiko for brystkræft.
Rødt kød defineres her som kød der er rødt, før det
tilberedes, og altså ikke råt kød, som mange tror. Det kommer af de
engelske ord red meat (en betegnelse for kød i modsætning til fx fjerkræ
og fisk).
Der var en endnu større sammenhæng mellem høj indtagelse
af forarbejdet kød - fx pølser, bacon, skinke og postej – og brystkræft.
Forskerne ved ikke præcist, hvorfor kød øger risikoen
for brystkræft. De mistænker det mættede fedt i kødet for at forårsage
den øgede kræftrisiko, eller at der ved stegning dannes stoffer, der i
kroppen omdannes til kræftfremkaldende stoffer. I forarbejdet kød kan
det også være nogle af tilsætningsstofferne, der spiller en rolle.
Under alle omstændigheder er konklusionen på
undersøgelsen tydelig: Kvinder der spiste mest kød havde den højeste
risiko for at få brystkræft, sammenlignet med de kvinder der ikke spiste
kød.
Kilde: British Journal of Cancer (2007) 96, 1139-1146.
doi:10.1038/sj.bjc.6603689
Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort
Study
http://www.nature.com/bjc/journal/v96/n7/full/6603689a.html
Kommentar
En anden mulig forklaring på sammenhængen mellem
indtagelse af kød og øget forekomst af bl.a. brystkræft kan være den
høje indtagelse af animalsk protein.
Professor T. Colin Campbell beskriver flere forsøg og
undersøgelser i sin bog ”The China Study” som viser, at det også kan
være proteiner i kød og animalske fødevarer, der giver problemer.
Hvorfor nogle såkaldte ernæringseksperter herhjemme
stadig anbefaler magert kød eller ekstra protein, fx på slankekure, er
ret mystisk.
Min mening om
de bedste kostvaner
”Det
traditionelle synspunkt tjener til at beskytte os med det pinefulde job
det er at tænke.”
– John
Kenneth Galbraith, økonom
Efter sidste uges korte beskrivelse af en svensk
undersøgelse der har vist, at meget protein/lidt kulhydrat giver øget
dødelighed, har jeg modtaget en del mails om emnet – bl.a. om de kure,
der anbefaler store eller forholdsvis store mængder protein.
Derfor en lille gennemgang af emnet her ...
Slank med mere protein?
På visse slankeprogrammer er det blevet populært at
spise en masse protein, og samtidig begrænse indtagelsen af kulhydrater.
Det er en meget usund slankekur.
Desværre tror mange, at "Dr. Atkins "kostrevolution",
South Beach kuren – eller lignende bøger, som anbefaler store mængder
animalsk protein – kan bruges til at sammensætte en fornuftig kost.
Disse og mange andre diætbøger og artikler om protein og
slankekure er fyldt med misvisende og fejlagtige påstande om protein og
sund kost.
Kure der anbefaler meget protein er risikable
Hvis du igennem længere tid følger en kostplan, der er
rig på animalske fødevarer og fattig på frugt og grønt, øger du i
væsentlig grad risikoen for sygdom.
Efter min mening findes der så god dokumentation for, at
fx Atkins’ idé om at indtage meget protein og kun lidt kulhydrat, er så
risikabel og skadelig, at jeg på det kraftigste fraråder den – også selv
om man på kort sigt kan tabe sig ved at følge en diæt rig på protein og
fattig på kulhydrat.
Fordi proteinrige slankekure kræver, at der spises store
mængder protein fra dyriske fødevarer, indeholder de også meget mættet
fedt og kolesterol, der kan øge risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme,
kræft og diabetes.
Mulige bivirkninger
Atkins slankekur kan give bivirkninger som diarré,
udslæt, hovedpine, svimmelhed og forstoppelse. Og man ved endnu ikke
hvilke konsekvenser kuren har på knogler og nyrer. Diæten er katastrofal
mangelfuld på de tusindvis af beskyttende stoffer, der findes i frugt og
grøntsager (fytokemikalier).
Spiser du en kulhydratfattig kost vil di også helt
automatisk få færre kostfibre, vitaminer og mineraler fra grøntsager,
frugter og fuldkornsprodukter, som jo netop gavner sundheden.
Det er sundt at spise kulhydratrige fødevarer
Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, frugt og grøntsager
indeholder sunde kulhydrater samt store mængder kostfibre, vitaminer,
mineraler og andet godt, som din krop har brug for, og som er forbundet
med lavere risiko for kræft, hjertesygdom, hjerneblødning, sukkersyge og
flere andre kroniske sygdomme.
Atkinskuren er ikke særlig effektiv
Når du kraftigt reducerer dine kulhydratdepoter i løbet
af de første dage på en proteinkur med få kulhydrater, mister du også
det vand, der er bundet til kulhydraterne i kroppen. Du opnår altså
tilsyneladende et forholdsvist hurtigt vægttab i den første tid. Men det
er vand og ikke fedt, du mister.
Hvis du fortsætter med at tabe dig på Atkinsdiæten – ud
over den væske du mister i starten – er det fordi det samlede
kalorieindtag er faldet, ikke fordi du undgår kulhydrater.
Faktum er, at ethvert overskud af kalorier kan omdannes
til fedt – uanset om kalorierne kommer fra kulhydrater, fedt, protein
eller alkohol.
Få kulhydrater og meget protein giver øget dødelighed
Konklusionen på en stor svensk undersøgelse for nylig
var ikke til at tage fejl af: En kost der er fattig på kulhydrater og
rig på protein er forbundet med øget dødelighed. Det gælder især øget
dødelighed pga. hjerte-kar-sygdomme.
Vi kan vel også konkludere fra undersøgelsen, at sunde
fødevarer – frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter
– der jo er rige på kulhydrater, og en kost der ikke indeholder for
mange proteiner (især ikke de animalske), er sundest og er med til at
forlænge livet.
Jeg har lige fra starten været modstander af Atkins og
lignende proteinrige diæter. Er du interesseret i at læse mere om emnet,
har jeg samlet et udpluk af mine artikler og kommentarer
om protein og proteinkure
her
Der er også et lille udpluk af de mails, jeg gennem
tiden har modtaget om emnet.
Jeg hører gerne dine kommentarer eller spørgsmål om
emnet.
Køb bøger på helseonline:
To bøger der gør det lettere at gå over til mere
vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)
Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær
samtidig kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 228,00 (nomalpris: 268,00)
Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund
måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner.
Køb
online: 299,00 (normalpris 338,00)
Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig
eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil
give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker.
Køb
online: 325,75 (normalpris 368,00)
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb
online: 274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
Ny hjemmeside på engelsk om sund kost med masser af
sunde opskrifter, en lang række artikler om vægtkontrol, hjertesygdom,
diabetes og andre sygdomme.
Det er læger, som er specialuddannet i ernæring og med
mange års erfaring, der beskriver, hvordan vi kan bruge sund kost som en
effektiv metode til at forebygge og helbrede mange sygdomme.
www.NutritionMD.org
Mange mennesker er interesseret i spirituelle emner,
personlig udvikling, det psykiske og lignende emner.
Hvis der er nok interesse for disse emner, vil jeg
fremover inkludere kommentarer, mails, små artikler eller links til
hjemmesider om den slags emner her i nyhedsbrevet.
Måske du har hørt om filmen alle taler om i USA – ”The
Secret”.
For første gang vil nogle af verdens førende forskere,
forfattere og filosoffer fortælle om den "secret", som forandrede
tilværelsen for mange af de mennesker, der lærte den at kende ...
Platon, Newton, Carnegie, Beethoven, Shakespeare, Einstein, for at nævne
nogle få.
Forskere inden for medicin og kvantefysik giver i filmen
en videnskabelige forklaring på en universel lov, som af nogle betegnes
som ”The law of attraction”.
En revolutionerende og tankevækkende film.
Er du interesseret i emnet kan du lige nu købe filmen
til Danmarks laveste pris på
helseonline.dk
Der er mere mellem himmel og jord ... eller er der?
Send gerne en mail med kommentarer eller spørgsmål om
emnet.
"Filosofi
begynder med undren."
-- Platon