Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 15, 2009


1) Næringsstoffer i sund mad (3)

2) Fremmer mælk og mejeriprodukter sygdomme?

3) Soja mindsker risikoen for kræft blandt mænd og kvinder

4) Mail: B12-vitamin

5) Lidt af hvert


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


”Når du skriver kinesisk, består ordet krise af to tegn – det ene repræsenterer fare og det andet repræsenterer mulighed.”

-- John F. Kennedy


Du kan støtte nyhedsbrevet ved at købe kosttilskud, bøger e.l. på www.helseonline.dk Stor online rabat på det meste!

Den populære bog ”Zoneterapi – lær det selv” nu også som e-bog. Kun kr. 79,95 og ingen forsendelsesomkostninger. Sendes elektronisk via e-mail.

Læs mere her.


1) Næringsstoffer i sund mad (3)

I denne lille serier om næringsstoffer i sunde fødevarer er det tid til en lille snak om kostfibre ...

FÅ NOK KOSTFIBRE — MEN FRA SUNDE KILDER

Kostfibre er kulhydrater fra korn, frugt og grønt, som ikke bliver fordøjet i mavesækken og tyndtarmen, men som helt eller delvist fordøjes i tyktarmen.

Kostundersøgelser viser, at vi i gennemsnit spiser 20 g kostfibre om dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler 25–35 g kostfibre dagligt gennem maden.

Vi finder kostfibre i alle sunde fødevarer — i frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, linser, ærter, bønner og nødder — men ikke i kød, fjerkræ, æg, fisk og mejeriprodukter.

En af fordelene ved de vandopløselige fibre, som især findes i frugt, grøntsager og bælgfrugter, er, at de danner en slags gelé i tarmene, der suger skadelige stoffer til sig, så de ikke svækker din krop.

Det er hovedsageligt næringsstofferne i fiberrige fødevarer, der gavner, mere end selve fibrene, selv om kostfibre også i sig selv har gavnlige funktioner. Det er altså ikke en god ide at købe fødevarer udelukkende efter deres fiberindhold, eller købe mindre sunde fødevarer tilsat kostfibre, eller at tage piller med kostfibre.

Hvis du tager fiberpiller, eller spiser næringsfattige fødevarer med tilsatte kostfibre, får du ikke de vigtige vitaminer, mineraler og hundredvis af andre gavnlige stoffer, der naturligt findes i fiberrige fødevarer.

Mad med et højt indhold af kostfibre giver maven noget at arbejde med og mætter godt.

Kostfibre forkorter den tid, maden er om at passere gennem tarmene, hvilket blandt andet er med til at forebygge forstoppelse og tyktarmsbetændelse. De er også med til at regulere blodsukkeret.

Fiberrige fødevarer nedsætter risikoen for udvikling af type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det har vist sig, at fuldkornsprodukter, der har et højt indhold af kostfibre, kan virke beskyttende i forhold til udviklingen af kræft, især kræft i tyktarmen og endetarmen. Læs evt. mere på www.fuldkorn.dk

Begynder du at spise mad med et højere indhold af kostfibre fra kornprodukter, end du er vant til, bør du sandsynligvis drikke mere væske i løbet af dagen.

Kostfibre forebygger forstoppelse, men kan have den stik modsatte virkning, hvis du ikke får nok væske i løbet af dagen.

Øger du gradvist mængden af kostfibre i din mad, mindsker du eventuelle bivirkninger som luft i maven og mavekneb.

I modsætning til det meste af den mad, vi spiser, bliver kostfibre ikke fordøjet i maven. De fortsætter til tyktarmen, hvor bakterier begynder at nedbryde dele af kostfibrene og omdanne dem til nyttige stoffer, som kroppen kan optage.

Spiser du en sund kost, der indeholder godt med frugt og grønt — og du vælger fuldkorn frem for raffinerede kulhydrater — behøver du ikke at tænke på fiberindholdet. Kosten vil helt naturligt indeholde alle de kostfibre, du har brug for.

Hvis du ikke spiser særlig sundt og ikke nok af det grønne, kan du vælge grønsager der er specielt fiberrige. Det er de i grove grønsager som rodfrugter, kål og bælgfrugter.


2) Fremmer mælk og mejeriprodukter sygdomme?

Indtagelse af mælk og mejeriprodukter anbefales af de fleste sundhedsmyndigheder i verden — som regel på grund af deres gavnlige virkninger på kalciumindtagelsen og knogletætheden, og som en kilde til protein.

På den anden side er de uhensigtsmæssige og langsigtede virkninger af mælk og mælkeprotein på helbredet nærmest blevet ignoreret.

Der eksisterer allerede en række undersøgelser, der giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved det hensigtsmæssige i en så massiv anbefaling af mælk og mejeriprodukter!

Nu er der også fremsat en hypotese om, at mælk og mælkeprotein fremmer de fleste kroniske sygdomme i den vestlige verden.

Kilde: Bodo C. Melnik. Milk – The promoter of chronic Western diseases.
Medical Hypotheses. Volume 72, Issue 6, Pages 631-639. Published online 17-2-2009. doi:10.1016/j.mehy.2009.01.008


3) Soja mindsker risikoen for kræft blandt mænd og kvinder

Indtagelse af soja mindsker risikoen for prostatakræft hos mænd og brystkræft hos kvinder.

En stor analyse af 14 studier har vist, at soja gav 26 % mindre risiko for prostatakræft.

Er andet studie af kostmønstret blandt næsten 2.400 asiatisk-amerikanske kvinder fandt, at de der indtog mest sojaprodukter og grønsager havde mindre risiko for at få brystkræft. De der indtog mest kød og stivelse havde fordoblet risiko for brystkræft.

Forskerne konkluderede, at lavere indtagelse af kød og stivelse samt højere indtagelse af bælgfrugter og grønsager beskytter imod brystkræft blandt asiatiske amerikanere.

Kilde: Yan L, Spitznagel EL. Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition 2009;89:1155-1163.

Kilde: Wu AH, Yu MC, Tseng C, Stanczyk FZ, Pike MC. Dietary patterns and breast cancer risk in Asian-American women. American Journal of Clinical Nutrition 2009;89:1145-1154.

Kommentar:

Rent ernæringsmæssigt er det ikke nødvendigt at erstatte kød med hverken sojaprodukter eller forskellige færdigkøbte ”køderstatninger”, men det er en god nyhed, at der ikke ser ud til at være helbredsproblemer forbundet med at bruge sojaprodukter.

Hvis der er et problem med soja, gælder det sandsynligvis kun i specielle tilfælde, og måske er der slet ikke et problem. Indtil videre tyder det på, at der er flest gavnlige virkninger forbundet med indtagelse af soja.

Der kan ikke være problemer forbundet med at indtage stivelse i form af stivelsesrige grøntsager (fx kartofler). Det er tværtimod sundt. Men en kost rig på kød og stivelse i form af pasta, hvide ris, hvidt brød mv. vil i væsentlig grad svække helbredet.


4) Mail: B12-vitamin

Jeg er mildest talt lidt forundret over, hvor lidt B12-vitamin, man finder i fødevarer, hvis man er vegetar.

Jeg ved man selvfølgelig kan tage sine ekstra B12 i kapselform (virker kun sammen med hele B-vitamin spektret), men nu hvor det bare er meget vigtigt at få dette vitamin til at støtte nervesystemet, og i de rette doser, hvad kan man så ellers supplere med?

Mine B-12 tal er nemlig faldet. Jeg vil helst ligge mellem 600-800 og er nu nede på 270.

Kan man virkelig ikke få det igennem andet end Tofu (holder lidt pause fra soja!)

Bedste hilsner
Dorthe

Hej Dorthe.

Vegetarer, der holder sig helt fra animalske fødevarer – eller fx indtager lidt æg og mejeriprodukter -- bør ALTID tage tilskud af B12-vitamin. Der er ikke nok B12-vitamin i en veganerkost!

B12-vitaminet virker også alene, men det er måske en fordel at tage sammen med andre vitaminer (herunder andre B-vitaminer).

Der er ikke B12-vitamin i tofu eller soja, medmindre vitaminet er tilsat.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Lidt af hvert

Danske forskere: Placeboeffekten er voldsomt overvurderet

Ny forskning gennemhuller myten om, hvor kraftig placebo-effekten egentlig er. Placeboeffekten kan ikke måles objektivt og har måske kun en virkning i smertebehandlingen.
Ingeniøren 29-3-2009

Den perfekte løbehastighed er fundet

Forskere fra University of Wisconsin-Madison har fundet frem til den perfekte løbehastighed for både mænd og kvinder.
Berlingske 30-3-2009


Du kan støtte nyhedsbrevet ved at købe kosttilskud, bøger e.l. på www.helseonline.dk Stor online rabat på det meste!

Den populære bog ”Zoneterapi – lær det selv” nu også som e-bog. Kun kr. 79,95 og ingen forsendelsesomkostninger. Sendes elektronisk via e-mail.

Læs mere her.


”Alle problemer i verden kunne let løses, hvis mennesker blot var villige til at tænke.”
-- Thomas J. Watson, tidligere direktør for IBM


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.