Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 15, 2012
- Mere bevægelse forlænger livet
- Sukkersødede drikkevarer forbundet med øget risiko for
hjertesygdomme
- Mail: B12-vitamin
|
|
|
Det er
lettere at være klog for andre end for os selv.
— Francois De
La Rochefoucauld
Mere bevægelse forlænger livet
De mennesker, der bruger en masse tid på at sidde ved et skrivebord
eller foran et TV, er mere tilbøjelige til at dø uanset årsag i løbet af
en treårig periode — sammenlignet med dem, der kun er stillesiddende i
få timer om dagen. Det viser en ny undersøgelse.
Studiet tyder på, at det har en langsigtet positiv indflydelse på
sundheden, at skifte fra at sidde ned til let fysisk aktivitet - såsom
at rejse sig op, gå lidt rundt eller andre lette aktiviteter.
I alt 222.497 personer, der var 45 år eller ældre, var med i
undersøgelsen. Forskerne fandt, at mennesker, der sad ned i mindst 11
timer dagligt, havde 40 procent større risiko for at dø i løbet af
studiet end dem, der sad ned i mindre end fire timer dagligt.
Resultaterne er i overensstemmelse med andre nyere undersøgelser, der
tyder på, at det har negative sundhedsmæssige konsekvenser at sidde for
meget ned.
Kilde: Hidde P. van der Ploeg m.fl.
Sitting Time and All-Cause Mortality Risk in 222 497 Australian Adults
Arch Intern Med. 2012;172(6):494-500.
doi:10.1001/archinternmed.2011.2174
Kommentar:
Læs evt. også:
Lidt aktivitet i det daglige gør en stor forskel
Rejs
dig og tab dig
Der er flere faktorer, der kan spille en rolle. Det forbedrer fx
kredsløbet at bevæge sig lidt ind imellem i en elles stillesiddende
hverdag, og kredsløbet er både med til at få næringsstoffer rundt i hele
kroppen og affaldsstoffer væk fra cellerne. Motion og fysisk aktivitet
er også med til at fjerne for meget sukker og fedt i blodet.
Prøv at gøre det til en regel, at du kun sidder ned i ca. 15 eller 20
min. ad gangen. På dit arbejde kan du evt. stå op, når du skal læse et
eller andet på papir eller snakke i telefon. Derhjemme kan du jo let
rejse dig op ind imellem, og foretage dig et eller andet, frem for at
sidde for længe ad gangen,
Læs evt. om andre konsekvenser af inaktivitet i artiklen
'Sofakartofler' mister evnen til at forbrænde fedt i Politiken.
Sukkersødede drikkevarer forbundet med øget risiko for
hjertesygdomme
Mænd, der drak en 340 gram sukkersødet drik om dagen havde en 20
procent højere risiko for hjertesygdomme end mænd, der ikke drak
sukkersødede drikkevarer. Det viser en ny undersøgelse.
Forskere studerede data om 42.883 mænd fra "Health Professionals
Follow-Up study".
Forskerne målte forskellige fedtstoffer og proteiner i blodet, som er
indikatorer eller biomarkører for hjertesygdom. Disse omfattede
betændelsesmarkøren C-reaktivt protein (CRP), skadelige lipider kaldet
triglycerider og gode lipider kaldt high-density lipoprotein (HDL).
Sammenlignet med dem, der ikke drak sukkerholdige drikkevarer, havde
dem, der indtog sukkerholdige drikkevarer dagligt, højere triglycerid og
CRP og lavere HDL-niveauer i blodet.
Kilde: Lawrence de Koning, Vasanti S. Malik, Mark D. Kellogg, Eric B.
Rimm, Walter C. Willett, Frank B. Hu,
Sweetened Beverage Consumption, Incident Coronary Heart Disease and
Biomarkers of Risk in Men
Circulation. Published online before print March 12, 2012,
doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.111.067017
Kommentar:
Flere undersøgelser har for nylig bekræftet af for meget sukker
skader kroppen.
Se evt. også artiklen fra videnskab.dk:
Sukker er skadeligt
Mail: B12-vitamin
Hvornår skal du have en facebook side - så det bliver meget nemmere
at dele dine artikler? Samtidig giver det mulighed for noget debat.
Til sagen.
* Er det ikke sådan at kroppen ikke kan genkende kunstige vitaminer
og derfor udskiller dem, og faktisk derfor kommer på overarbejde? Så
vitaminer belaster og ikke beriger.
* Har læst på nettet (en usa professor) som siger at b12 kommer fra
skidt. Når der kommer lidt jord fra guleroden osv. ind i vores
fordøjelse, starter en proces (pga. skidtet), og i den proces skabes B12
vitaminet.
Er der ikke også et gammelt husmorråd som siger at vi skal have et kilo
skidt om året. hehe.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg burde nok være på Facebook, og den ide ligger da også i dyngen af
andet, som jeg måske burde, men jeg har valgt at prioritere med hård
hånd, og i dag skinner solen :-)
Senere, måske.
Øverst i alle nyhedsbreve er der et link, der hedder Share (lige
under indholdsfortegnelsen). Det kan bruges, hvis du vil dele med andre
på fx Facebook.
Rent kemisk er der ingen forskel på naturlige og kunstige vitaminer
(med få undtagelser), så kroppen kan sagtens genkende og bruge dem.
Problemet er, at koncentrerede vitaminer (uanset om de er naturlige
eller fremstillet kunstigt) kun indeholder det pågældende vitamin og
ikke alle de andre stoffer, der kommer sammen med vitaminet, når du får
det fra maden.
Når du spiser et æble får du ikke kun C-vitamin men også et hav af
andre plantestoffer, hvoraf mange givetvis hjælper med at optage og
bedst muligt udnytte fx C-vitaminet i æblet.
Af samme grund er det også smart at tage evt. kosttilskud sammen med
maden.
Vedr. B12-vitamin tror jeg nok jeg holder mig til mine tabletter frem
for at spise jord ;-)
Med venlig hilsen
John Buhl
Du skal hele
tiden justere dine ressourcer til at skabe de bedste resultater, og sige
"ikke nu" til, hvad der er mindre vigtigt.
— David Allen