Bælgfrugter forbundet med lavere risiko for diabetes
Bælgfrugter (bønner, ærter og linser) og især linser kan ifølge en ny
undersøgelse beskytte mod udviklingen af type 2-diabetes.
Det viser en undersøgelse, hvor forskere fulgte 3.349 personer uden
diabetes i 4,3 år.
Ingen af deltagerne havde type 2-diabetes ved begyndelsen af studiet.
Sammenlignet med de deltagere, der havde et lavt indtag af
bælgfrugter (ca. 12,75 gram dagligt i gennemsnit - vægt før
tilberedning), havde de deltagere, der indtog 28,75 gram dagligt i
gennemsnit, hele 35 % mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Af de undersøgte bælgfrugter var linser den, der viste den stærkeste
sammenhæng med en lav risiko for at få type 2-diabetes. Blot omkring en
portion linser om ugen var forbundet med 33 % lavere risiko for at
udvikle diabetes, sammenlignet med de deltagere, der spiste mindre end
en halv portion linser om ugen.
Kilde: Nerea Becerra-Tomás, Jordi Salas-Salvadó m.fl. Legume
consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in
adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clinical
Nutrition. Online 23. marts 2017. DOI:
http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.015
Bælgfrugter — altså bønner, ærter og linser — er proteinrige,
fiberrige, forholdsvis kaloriefattige og fyldt med gavnlige
plantestoffer. De er velsmagende (eller kan tilberedes, så de er
velsmagende).
Frugt og grøntsager kan sænke blodtrykket
En kost, der er rig på kalium -- fx fødevarer som søde kartofler,
avocado, spinat, bønner, bananer - kan ifølge
en ny undersøgelse sænke blodtrykket.
Undersøgelsen tyder det på, at det ved forhøjet blodtryk kan være
lige så vigtigt at øge kostens indhold af kalium som det er at mindske
kostens indhold af salt.
Når kosten er rig på kalium udskiller nyrerne mere salt og vand.
Kalium virker på den måde vanddrivende.
Ifølge Alicia McDonough, ph.d., professor i celle og neurobiologi ved
Keck School of Medicine ved University of Southern California (USC),
spiste vores tidlige forfædre en primitiv kost, der var rig på frugt,
rødder, grøntsager, bønner og korn, som alle er rige på kalium og har et
lavt indhold af natrium. Derfor har mennesker udviklet sig til at have
trang til natrium - men ikke kalium.
Den moderne kost har ændret sig drastisk fra den kost, som vi er
biologisk tilpasset, til en kost med mange overforarbejdede fødevarer,
hvor fødevareproducenter har tilsat ekstra natrium for at tilfredsstille
vores trang til salt. Forarbejdede fødevarer har som regel et lavt
indhold af kalium og et højt indhold af salt.
Det øger risikoen for højt blodtryk.
Lidt af hvert
Mangel på D-vitamin kan indikere hjertekarsygdomme hos overvægtige
og fede børn
Hos overvægtige og svært overvægtige børn og unge, er
D-vitaminmangel forbundet med tidlige markører for hjerte-kar-sygdom.
Det viser
en ny undersøgelse
Total kolesterol, triglycerider, LDL, ikke-HDL-kolesterol, samt total
kolesterol / HDL og triglycerid / HDL-forhold, var alle øget hos
personer med mangel på D-vitamin sammenlignet med patienter uden
D-vitaminmangel.
Læs evt.
mere om D-vitamin på vitaminguide.dk
Mærkekrig kan forvirre forbrugere om dyrevelfærd
En glad fødevareminister har lanceret sit nye dyrevelfærdsmærke, men
bag smilene udspiller sig en mærkedyst, der i sidste ende kan skabe mere
forvirrede end oplyste forbrugere.
“Det er noget rod,...
Læs
mere på altinget.dk
Kommentar:
Bortset fra nogle få meget præcise mærker (fx mærket for økologiske
produkter) bryder jeg mig generelt ikke om mærker!
Selv om de har en positiv virkning, fordi de får nogle mennesker til
at vælge lidt sundere, er de fleste mærker samtidig så misvisende, at de
kan være med til at forhindre, at forbrugerne lærer at vurdere de reelle
oplysninger om produkter. Samtidig bærer alt for mange skodprodukter
fuldkornsmærket eller andre mærker, som får dem til at virke sundere,
end de er.
Det ville være langt bedre at bruge penge og energi (og plads på
emballager) til mere klar og forståelig information i stedet for de mere
eller mindre misvisende mærker.
Prisen på økologi falder - og det er din fortjeneste
Efterspørgslen på økologi er så massiv, at priserne på økologiske
fødevarer støt falder.
Læs
mere på tv2.dk
Hunde i barndomshjemmet kan beskytte mod allergi og overvægt
Et nyt studie viser, at spædbørn fra familier med kæledyr, hvoraf 70
procent havde hunde, har et højere niveau af to slags mikrober, der
forbindes med en lavere risiko for allergi og overvægt.
Læs
mere på videnskab.dk
Professor: Ingen grund til at frygte aluminium i vacciner
Frygt og forkerte påstande dominerer debatten om vacciner og
aluminium. Men skal man tro den samlede forskning på området, er der
intet at være bange for, skriver forsker.
En af de forkerte påstande er, at aluminium, som tilsættes mange
vacciner, kan udløse autoimmune sygdomme.
Læs
mere på videnskab.dk
Forsker: Få kilo ekstra som barn kan give dig diabetes som voksen
Et nyt stort dansk studie viser, at børn, der vejer blot et par kilo for
meget, har stærkt forøget risiko for type 2-diabetes som voksne. Denne
risiko er mere udtalt hos piger end drenge.
Fedme i voksenlivet er en af de vigtigste risikofaktorer for type
2-diabetes, men også overvægtige børn får øget risiko for type
2-diabetes senere i livet.
Læs
mere på videnskab.dk
Dovenskab smitter mellem mennesker
Uden at være klar over det, smitter vi hinanden med dovenskab, omhu og
utålmodighed. Det viser en undersøgelse, som blandt andre
hjerneforskeren Jean Daunizeau, ICM i Paris har udført.
Læs
mere på experimentarium.dk
Blåbær styrker ældres hjerner
Ældre menneskers hjernefunktioner forbedres, hvis de drikker
koncentreret blåbærjuice.
Sunde ældre i alderen 65 til 77 år, som drak koncentreret blåbærjuice på
daglig basis, viste forbedringer i deres kognitive hjernefunktioner,
blodtilførsel til hjernen og aktivering af hjernen under forskellige
typer IQ-tests, konkluderer det nye studie. Studiet ekskluderede dog de
ældre, som allerede indtog mere end fem stykker frugt og grønt dagligt.
Læs
mere på videnskab.dk