Kaloriebegrænsning har mange fordele
En kaloriebegrænset kost har mange sundheds-mæssige
fordele og kan sandsynligvis i væsentlig grad mindske forekomsten af
sygdomme og forlænge livet.
Ny forskning, beskrevet i en
artikel på videnskab.dk, hvor 53 personer i 2 år indtog 15% færre
kalorier dagligt, viste, at deltagerne foruden at tabe sig også fik
nedsat kroppens indhold af en lang række skadelige stoffer, som blandt
andet kan føre til et kortere liv, Alzheimers, Parkinsons Sygdom,
hjertekarsygdomme, diabetes og kræft.
Gennemsnitligt tabte forsøgsdeltagerne sig 9 kg hver, og
de oplevede også forbedringer i humør og i livskvalitet.
Mere vigtigt i forhold til levealder var det, at forbrændingen i
kroppens celler blev sat ned, hvilket gjorde, at de producerede færre
reaktive oxygenmetabolitter (dem, som antioxidanter kan modvirke).
Når kroppen producerer færre reaktive oxygenmetabolitter,
opstår der heller ikke så ofte skader på DNA, proteiner og fedtstoffer,
og det reducerer risikoen for alt fra kræft og diabetes til Alzheimers
og hjerte-kar-sygdomme.
Studiet understøtter to teorier vedrørende aldring:
1) Dyr eller mennesker med lavere forbrænding lever
længere.
2) Høj forbrænding leder til produktion af flere
affaldsstoffer, som kan lede til forskellige sygdomme, der potentielt
forkorter livet.
Derfor kan kaloriemådehold lede til færre skader på
organer og væv, hvilket reducerer risikoen for livsforkortende
sygdomme.[1]
I
en anden
undersøgelse gav forskerne en gruppe primater (lemurer) en
kaloriebegrænset kost fra begyndelsen af tidlig voksenalder (30% færre
kalorier end en anden gruppe lemurer, som fik en normal kost).
Det første resultat, efter at eksperimentet havde kørt i
ti år, var, at levetiden for de lemurer, der var på en kaloriebegrænset
kost, steg med næsten 50% sammenligning med dyrene i kontrolgruppen. Og
for første gang blandt primater observerede forskerne, at den maksimale
levetid var steget. Næsten en tredjedel af dyrene på den
kaloriebegrænsede kost levede stadig, da det sidste dyr i kontrolgruppen
døde.
Denne gavnlige virkning var ledsaget af bevarelsen af
motoriske kapaciteter uden nogen ændring i kognitiv ydeevne, og
forskerne kunne se en tydelig reduktion i forekomsten af de
sygdomstilstande, der normalt er forbundet med aldring, såsom kræft
eller diabetes.[2]
En anden interessant undersøgelse viste for nylig, at en
fedtfattig kost kombineret med begrænset kalorieindtagelse forhindrer
aktivering af bestemte immunceller i hjernen kaldet microglia.
Denne undersøgelse viste, at aldringsinduceret
inflammatorisk aktivering af microglia kunne forhindres, når mus blev
fodret med en fedtfattig kost, der samtidig var kaloriebegrænset, men
også, at en fedtfattig kost i sig selv ikke var tilstrækkelig til at
forhindre disse ændringer.
En fedtfattig kaloriebegrænset kost var altså bedst.
Forskerne fandt også, at motion var signifikant mindre
effektiv end kaloriebegrænsning til at forhindre disse aldersrelaterede
ændringer.[3]
Konklusion:
-
Lad være med at satse på at øge din forbrænding for
at tabe dig eller holde vægten nede. Du taber måske nogle ekstra
kilo på den måde, men måske også nogle ekstra leveår.
-
Tab dig ved at begrænse din kalorieindtagelse på den
bedste måde. Nemlig ved at spise kaloriefattige fødevarer, der er rige
på næringsstoffer. Det vil i praksis sige en kost centreret omkring
grøntsager og frugt suppleret med bælgfrugter og fuldkorn og kun mindre
mængder af andre fødevarer.
-
Kaloriebegrænsning er en af de bedste "detox-kure", du
kan vælge. Du vil i væsentlig grad mindske mængden af affaldsstoffer,
som kroppen ellers skal neutralisere og udskille.
Kilder:
[1] Leanne M. Redman m.fl. Metabolic Slowing and Reduced
Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of
Living and Oxidative Damage Theories of Aging. Cell Metabolism Volume 27,
Issue 4, p805–815.e4, 3 April 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.02.019.
Cell Press. "Calorie restriction trial in humans suggests benefits for
age-related disease." ScienceDaily. ScienceDaily, 22 March 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180322141008.htm>
[2] Caloric restriction increases lifespan but affects brain
integrity in grey mouse lemur primates. Pifferi F, Terrien J, Marchal J,
Dal-Pan A, et al. Communications Biology. April 5, 2018. DOI:
10.1038/s42003-018-0024-8
[3]Frontiers. "Caloric restriction in combination with
low-fat diet helps protect aging mouse brains: Low-fat diet plus limited
caloric intake prevented aging-induced inflammatory activation of microglia;
exercise was significantly less effective than caloric restriction in
preventing these changes." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 March 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312085114.htm>.
Lidt af hvert:
Stor forskel på kødprotein og proteiner fra nødder og frø
En ny undersøgelse foretaget af forskere i Californien og Frankrig
har konstateret, at kødprotein er forbundet med en kraftig øget risiko
for hjertesygdomme, mens protein fra nødder og frø gavner hjertet.
Forskerne analyserede data fra hele 81.337 deltagere, og konkluderede:
- at mennesker, der indtog store mængder kødprotein, oplevede en
stigning på 60 % i hjerte-kar-sygdomme
- at mennesker, der indtog store mængder protein fra nødder og frø,
oplevede et fald i hjerte-kar-sygdomme på 40 %.
Læs
mere
Monoumættede fedtsyrer fra planter kan mindske dødsfald fra
hjertesygdom og andre årsager
En kost, der er rig på monoumættede fedtsyrer fra planter var i en ny
omfattende undersøgelse forbundet med en lavere risiko for at dø af
hjertesygdomme eller andre årsager sammenlignet med en kost, der var rig på
monoumættede fedtsyrer fra dyr.
Kilder til plantebaserede monoumættede fedtstoffer omfatter olivenolie og
andre vegetabilske olier, avocadoer og mange nødder og frø. Kilder til
animalske monoumættede fedtstoffer omfatter mejeriprodukter
(ikke-fedtreducerede), æg, fjerkræ, rødt kød og fisk.
Læs
mere