Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 15, 2018


  • Kaloriebegrænsning har mange fordele 
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Alle vil leve længe, men ingen vil være gammel."

— Benjamin Franklin


Kaloriebegrænsning har mange fordele kaloriebegrænsning kan øge levealder

En kaloriebegrænset kost har mange sundheds-mæssige fordele og kan sandsynligvis i væsentlig grad mindske forekomsten af sygdomme og forlænge livet. 

Ny forskning, beskrevet i en artikel på videnskab.dk, hvor 53 personer i 2 år indtog 15% færre kalorier dagligt, viste, at deltagerne foruden at tabe sig også fik nedsat kroppens indhold af en lang række skadelige stoffer, som blandt andet kan føre til et kortere liv, Alzheimers, Parkinsons Sygdom, hjertekarsygdomme, diabetes og kræft.

Gennemsnitligt tabte forsøgsdeltagerne sig 9 kg hver, og de oplevede også forbedringer i humør og i livskvalitet.
Mere vigtigt i forhold til levealder var det, at forbrændingen i kroppens celler blev sat ned, hvilket gjorde, at de producerede færre reaktive oxygenmetabolitter (dem, som antioxidanter kan modvirke).

Når kroppen producerer færre reaktive oxygenmetabolitter, opstår der heller ikke så ofte skader på DNA, proteiner og fedtstoffer, og det reducerer risikoen for alt fra kræft og diabetes til Alzheimers og hjerte-kar-sygdomme.

Studiet understøtter to teorier vedrørende aldring:

1) Dyr eller mennesker med lavere forbrænding lever længere.

2) Høj forbrænding leder til produktion af flere affaldsstoffer, som kan lede til forskellige sygdomme, der potentielt forkorter livet.

Derfor kan kaloriemådehold lede til færre skader på organer og væv, hvilket reducerer risikoen for livsforkortende sygdomme.[1]

I en anden undersøgelse gav forskerne en gruppe primater (lemurer) en kaloriebegrænset kost fra begyndelsen af tidlig voksenalder (30% færre kalorier end en anden gruppe lemurer, som fik en normal kost).

Det første resultat, efter at eksperimentet havde kørt i ti år, var, at levetiden for de lemurer, der var på en kaloriebegrænset kost, steg med næsten 50% sammenligning med dyrene i kontrolgruppen. Og for første gang blandt primater observerede forskerne, at den maksimale levetid var steget. Næsten en tredjedel af dyrene på den kaloriebegrænsede kost levede stadig, da det sidste dyr i kontrolgruppen døde.

Denne gavnlige virkning var ledsaget af bevarelsen af motoriske kapaciteter uden nogen ændring i kognitiv ydeevne, og forskerne kunne se en tydelig reduktion i forekomsten af de sygdomstilstande, der normalt er forbundet med aldring, såsom kræft eller diabetes.[2]

En anden interessant undersøgelse viste for nylig, at en fedtfattig kost kombineret med begrænset kalorieindtagelse forhindrer aktivering af bestemte immunceller i hjernen kaldet microglia.

Denne undersøgelse viste, at aldringsinduceret inflammatorisk aktivering af microglia kunne forhindres, når mus blev fodret med en fedtfattig kost, der samtidig var kaloriebegrænset, men også, at en fedtfattig kost i sig selv ikke var tilstrækkelig til at forhindre disse ændringer.

En fedtfattig kaloriebegrænset kost var altså bedst.

Forskerne fandt også, at motion var signifikant mindre effektiv end kaloriebegrænsning til at forhindre disse aldersrelaterede ændringer.[3]

Konklusion:

  • Lad være med at satse på at øge din forbrænding for at tabe dig eller holde vægten nede. Du taber måske nogle ekstra kilo på den måde, men måske også nogle ekstra leveår.

  • Tab dig ved at begrænse din kalorieindtagelse på den bedste måde. Nemlig ved at spise kaloriefattige fødevarer, der er rige på næringsstoffer. Det vil i praksis sige en kost centreret omkring grøntsager og frugt suppleret med bælgfrugter og fuldkorn og kun mindre mængder af andre fødevarer.

  • Kaloriebegrænsning er en af de bedste "detox-kure", du kan vælge. Du vil i væsentlig grad mindske mængden af affaldsstoffer, som kroppen ellers skal neutralisere og udskille.

Kilder:

[1] Leanne M. Redman m.fl. Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging. Cell Metabolism Volume 27, Issue 4, p805–815.e4, 3 April 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.02.019.
Cell Press. "Calorie restriction trial in humans suggests benefits for age-related disease." ScienceDaily. ScienceDaily, 22 March 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180322141008.htm>

[2] Caloric restriction increases lifespan but affects brain integrity in grey mouse lemur primates. Pifferi F, Terrien J, Marchal J, Dal-Pan A, et al. Communications Biology. April 5, 2018. DOI: 10.1038/s42003-018-0024-8

[3]Frontiers. "Caloric restriction in combination with low-fat diet helps protect aging mouse brains: Low-fat diet plus limited caloric intake prevented aging-induced inflammatory activation of microglia; exercise was significantly less effective than caloric restriction in preventing these changes." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 March 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312085114.htm>.



Lidt af hvert:

Stor forskel på kødprotein og proteiner fra nødder og frø
En ny undersøgelse foretaget af forskere i Californien og Frankrig har konstateret, at kødprotein er forbundet med en kraftig øget risiko for hjertesygdomme, mens protein fra nødder og frø gavner hjertet.

Forskerne analyserede data fra hele 81.337 deltagere, og konkluderede:

  • at mennesker, der indtog store mængder kødprotein, oplevede en stigning på 60 % i hjerte-kar-sygdomme
  • at mennesker, der indtog store mængder protein fra nødder og frø, oplevede et fald i hjerte-kar-sygdomme på 40 %.

Læs mere

Monoumættede fedtsyrer fra planter kan mindske dødsfald fra hjertesygdom og andre årsager
En kost, der er rig på monoumættede fedtsyrer fra planter var i en ny omfattende undersøgelse forbundet med en lavere risiko for at dø af hjertesygdomme eller andre årsager sammenlignet med en kost, der var rig på monoumættede fedtsyrer fra dyr.

Kilder til plantebaserede monoumættede fedtstoffer omfatter olivenolie og andre vegetabilske olier, avocadoer og mange nødder og frø. Kilder til animalske monoumættede fedtstoffer omfatter mejeriprodukter (ikke-fedtreducerede), æg, fjerkræ, rødt kød og fisk.

Læs mere



   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.