Behov for salt
Mange meninger om salt. Hvad siger videnskaben?
Selv om vi kender kroppens behov for salt, bliver der ofte skabt
usikkerhed og forvirring om, hvorvidt det er gavnligt at sænke et højt
saltindtag.
Lad os tage et kig på tre vigtige spørgsmål om salt:
- Hvor meget salt indtager danskerne i gennemsnit?
- Hvor stort er kroppens reelle behov for salt?
- Hvilke mængder salt i kosten begynder at give os problemer?
Ifølge
Fødevarestyrelsen får mænd i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt og
kvinder i gennemsnit ca. 7-8 gram salt dagligt i deres kost.
Kroppens reelle behov for salt er ikke mere end 1½-2 gram dagligt.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi højst indtager 5-6 gram salt
dagligt, eftersom et højere indtag af salt kan være forbundet med
helbredsproblemer i form af forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og
mavekræft.
Ni ud af ti danskere får mere end 5-6 gram dagligt.
Ifølge den største og nyeste gennemgang af forskningen om salt (den
vender vi tilbage til) er Fødevarestyrelsens anbefalinger ret præcise,
men det vil faktisk være endnu sundere at komme ned på eller under 3,75
gram dagligt.
Vores behov
Vi ved rimelig præcist, hvor stort kroppens reelle behov for salt
(natrium) er.
Ifølge
sundhed.dk skal vi mindst indtage lidt under 1 gram natrium
(svarende til ca. 1,5-2 gram salt) om dagen via kosten.
Hvis du sveder meget eller har diarre, kan du tabe betydelige mængder
salt via sved eller afføring (og har i de situationer brug for mere
salt), men under normale omstændigheder er vores behov for salt meget
mindre end de fleste får i kosten.
Fødevareindustrien er vild med salt
Fordi fødevareindustrien rundhåndet tilsætter salt til deres
produkter vil den helst, at rigeligt salt ikke fremstår som skadeligt.
Nok derfor vil industrien og de eksperter, den har på lønningslisten,
ofte forsøge at nedtone de potentielle skadelige virkninger af et højt
saltindtag.
Et af de mere underlige argumenter, vi støder på for ikke at spare på
saltet, er, at salt er livsvigtigt for mennesker. Det argument holder
naturligvis ikke, eftersom alle næringsstoffer og andre stoffer, som er
livsvigtige eller gavnlige for os i en vis mængde, er skadelige i for
store mængder.
Det er sjældent -- og sandsynligvis aldrig -- klogt at indtage
væsentlig mere eller mindre af noget, som kroppen er biologisk tilpasset
i en bestemt mængde. Det er derfor også ret ulogisk, at det skulle være
godt for os at indtage mange gange den mængde salt, der naturligt findes
i de fødevarer, vi er biologisk tilpasset.
I hvilke mængder begynder salt at kunne skade kroppen?
Fødevarestyrelsen -- og andre sundhedsmyndigheder verden over -- der
baserer deres anbefalinger på en samlet vurdering af de videnskabelige
undersøgelser, som de mener er relevante, anbefaler som nævnt, at vi
højst indtager 5-6 gram salt dagligt.
Det har været uklart, om det er en fordel at indtage mindre end 5-6
gram salt, men det er der nu kommet mere klarhed over.
Der er netop udkommet en omfattende rapport, der har gennemgået al
relevant videnskab om salt. Den konkluderer, at raske voksne kan mindske
deres risiko for hjerte-kar-sygdomme ved at skære deres saltindtagelse
ned til højst 5,75 gram (2,3 mg natrium) dagligt, hvilket jo helt passer
med den nuværende anbefaling fra Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen.
Den nye rapport konkluderer også, at vi faktisk kan sænke risikoen
yderligere ved kun at indtage 3,75 gram salt (1,5 mg natrium) dagligt.
Pressemeddelelse
om rapporten her.
Konklusion: Mindst 9 ud af 10 danskere kan med fordel mindske deres
indtag af salt og derved mindske deres risiko for forhøjet blodtryk,
hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.
Mere om salt i næste nyhedsbrev.
Middelhavskost øger udholdenhed ved motion
I en lille undersøgelse offentliggjort i Journal of the American
College of Nutrition viser, at deltagerne løb fem kilometer seks procent
hurtigere efter i fire dage at have spist en middelhavskost end efter at
have spist en vestlig kost i fire dage.
Middelhavskosten omfatter hele frugter og grøntsager, nødder,
olivenolie og fuldkorn og indeholder ingen eller kun mindre mængder rødt
kød, forarbejdede kødprodukter, mælkeprodukter, raffinerede kulhydrater
og mættet fedt.
Til sammenligning er den vestlige kost præget af lavt indtag af
frugt, grøntsager og uraffinerede eller minimalt forarbejdede olier og
et højt indtag af trans- og mættede fedtstoffer, mejeriprodukter,
raffinerede sukkerarter, raffinerede og højt forarbejdede vegetabilske
olier, salt og forarbejdede fødevarer.
Forskerne mener at middelhavskostens antiinflammatoriske og
antioxidant virkning -- og det at kosten er basisk og indeholder
nitrater -- kan forklare det positive resultat.
Disse fordele gik hurtigt tabt igen, når deltagerne skiftede til den
vestlige kost, hvilket fremhæver betydningen af langsigtet overholdelse
af en middelhavskost.
Kilde: Saint Louis University. "Mediterranean diet boosts endurance
exercise within days, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 March
2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190306125351.htm>.