Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 15, 2022
- Slik, kage, chokolade og sodavand
står for 8-9 % af kostens klimabelastning
- Sund plantebaseret kost forbundet
med lavere risiko for at udvikle diabetes
- Motion frigiver et protein, som
mindsker risikoen for tarmkræft
- Fødevarestyrelsen advarer mod køb
af sundhedsfarlige kosttilskud via Facebook
- Tager du ofte paracetamol? Det
kan være farligt, hvis du har højt blodtryk
- Suppe- og råkostdage kan måske
klare udfordringer forbundet med vægttab
|
UGENS CITAT
"Nogle ting
er bedre at ignorere end at angribe. Opmærksomhed er konfliktens ilt.
Når du bekæmper et problem, blæser du liv ind i det. Når du sulter et
problem med din opmærksomhed, kvæler du det. I et overraskende antal
tilfælde er måden at løse et problem på at ignorere det."
— James Clear
Slik, kage, chokolade og sodavand står for 8-9 % af kostens
klimabelastning
Danskernes høje forbrug af søde sager og drikke udgør 8-9 % af
kostens klimabelastning. Ved at følge kostrådet om at spise mindre af
det søde, salte og fede, kan danskerne reducere kostens klimabelastning
med op til 14%.
Danmark indtager en global førsteplads i slikindkøb og en andenplads
i køb af saftevand. Hvert år køber danskerne i snit 35 kilo søde sager
og 127 liter søde drikke. Søde sager og drikke er eksempelvis slik,
chokolade, kage, is, snacks, desserter, saft og sodavand.
De søde sager og drikke har et forholdsvist lavt klimaaftryk, men
pga. af danskernes høje forbrug udgør de 8-9 % af kostens klimaaftryk.
Det fremgår af en artikel skrevet af forskere fra DTU
Fødevareinstituttet.
Læs
mere på altomkost.dk
Sund plantebaseret kost forbundet med lavere risiko for at udvikle
diabetes
Ny forskning bekræfter, at indtagelse af sunde plantebaserede
fødevarer, herunder frugt, grøntsager, nødder, kaffe og bælgfrugter, er
forbundet med en lavere risiko at udvikle type 2-diabetes hos generelt
raske mennesker.
Kilde: Wang, F., Baden, M.Y., Guasch-Ferré, M. et al. Plasma
metabolite profiles related to plant-based diets and the risk of type 2
diabetes. Diabetologia (2022). https://doi.org/10.1007/s00125-022-05692-8
Motion frigiver et protein, som mindsker risikoen for tarmkræft
Eksperter har for første gang identificeret præcis, hvordan træning
kan sænke risikoen for at få tarmkræft og bremse væksten af tumorer.
Forskere ved Newcastle University har vist, at fysisk aktivitet
frigiver det kræftbekæmpende protein, interleukin-6 (IL-6), til
blodbanen, som hjælper med at reparere beskadigede cellers DNA.
Kilde: Newcastle University. "Exercise shown to release protein
reducing bowel cancer risk." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 April 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220407101013.htm>.
Fødevarestyrelsen advarer mod køb af sundhedsfarlige kosttilskud via
Facebook
Fødevarestyrelsen advarer forbrugerne mod at bruge en række
kosttilskud, der indeholder det farlige kemiske stof
1,3-dimethylamylamin (DMAA), som kan give alvorlige effekter som
hjerneblødninger og hjertestop.
De sundhedsfarlige kosttilskud, som Fødevarestyrelsen advarer
forbrugerne mod er: Hammer Labz Oxy-Dren, Skull Labs Angel Dust, Skull
Labs Ultimate Fat, Killer Ripper, URX Bombsell og USPLabs OxyELITE Pro.
Læs
mere på foedevarestyrelsen.dk
Tager du ofte paracetamol? Det kan være farligt, hvis du har højt
blodtryk
Langvarig brug af paracetamol mod smerter kan øge risikoen for
hjertesygdomme og slagtilfælde.
Personer, der ofte bruger disse lægemidler mod kroniske smerter, bør
holde sig til den lavest mulige effektive dosis, i så kort tid som
muligt, anbefaler forskere nu.
Folk, der bruger paracetamol af og til, behøver ikke at bekymre sig.
Læs
mere på videnskab.dk
Suppe- og råkostdage kan måske klare udfordringer forbundet med
vægttab
Suppe- og råkostdage kan ofte på flere indirekte måder være en hjælp
til at løse vægtproblemer. De kan fx være en hjælp til at bryde vanen
med at indtage for mange kalorier til måltiderne.
Suppe- og råkostdage kan i høj grad også bruges til at overvinde en
afhængighed eller en fornemmelse af afhængighed af bestemte fødevarer
eller typer af fødevarer.
Suppe- og råkostdage kan være et effektivt redskab til at blive
vænnet fra at indtage for meget fedt, sukker og ultraforarbejdede
fødevarer.
Læs
mere på helseonline.dk