Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 16, 2011
-
Sund kost forebygger hjertesygdomme og diabetes
-
Æg og kolesterol forbundet med risiko for
diabetes
-
Mail: Høje doser D-vitamin
|
|
|
At være
bevidst om, at man er uvidende om de faktiske omstændigheder, er et
stort skridt mod viden.
— Benjamin
Disraeli
1) Sund kost forebygger hjertesygdomme og diabetes
Det metaboliske syndrom er en række forskellige
risikofaktorer for udvikling af åreforkalkning. Det er ikke en sygdom,
men en samling af forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer
(metabolisme). Det omfatter forandringer som højt blodtryk, høje
insulinværdier, overvægt og høje kolesterolværdier.
I en nylig undersøgelse, vurderede forskerne kostmønstre
hos 773 personer med en gennemsnitlig alder på 60 år fra Adventist
Health Study 2.
Det viste sig, at vegetarer havde væsentlig lavere
blodtryk, taljemål, body mass index, blodsukker og triglycerider,
sammenlignet med ikke-vegetarer.
Forekomsten af det metaboliske syndrom:
- var lavest blandt vegetarer (25,2 procent)
- efterfulgt af semi-vegetarer (37,6 procent)
- og højest blandt ikke-vegetarer (39,7 procent).1)
En anden undersøgelse viste, at middelhavskosten kan
forebygge og måske hjælpe mod det metaboliske syndrom.
Et forskerhold fra Harokopia University i Athen,
Grækenland, gennemgik 35 kliniske forsøg og konkluderede, at
middelhavskost kan forebygge og måske hjælpe mod det metaboliske
syndrom. 2)
1) Kilde: Rizzo NS, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K m-fl
Vegetarian Dietary Patterns Are Associated With a Lower Risk of
Metabolic Syndrome: The Adventist Health Study 2.
Diabetes Care DC_101221; published ahead of print March 16, 2011,
doi:10.2337/dc10-1221
2) Kilde: Demosthenes B. Panagiotakos, PhD m.fl.
The Effect of Mediterranean Diet on Metabolic Syndrome and its
Components
Journal of the American College of Cardiology, 2011; 57:1299-1313,
doi:10.1016/j.jacc.2010.09.073
Kommentar:
Du får mest ud af en kost, der minder om den, de spiser
ved Middelhavet, hvis du glemmer alt om de tvivlsomme aspekter af
middelhavskosten. Du behøver ikke at overhælde maden med olivenolie e.l.
— få blot de essentielle fedtsyrer fra fødevarer som avocado, nødder,
frø og grønne grønsager.
De bedste aspekter ved middelhavskosten, kan du anvende
ved at spise mere frugt, mere grønt, mindre mættet fedt, mindre rødt
kød, lidt nødder dagligt, inkludere bønner i kosten.
Den sundeste og bedste løsning er en alsidig veganerkost
uden raffinerede fødevarer. Den kan ikke alene forebygge men også
afhjælpe de fleste tilfælde af diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
2) Æg og kolesterol forbundet med risiko for diabetes
Indtagelse af æg og kolesterol øger risikoen for
graviditetsdiabetes.
Det er kendt, at øget indtagelse af æg og kolesterol er
forbundet med øget risiko for type 2 diabetes, men det har hidtil været
uvist, om der også var en forbindelse mellem øget indtagelse af æg, øget
indtagelse af kolesterol og graviditetsdiabetes.
Forskerne vurderede derfor to studier for at undersøge
en evt. sammenhæng og fandt, at øget indtagelse af æg og kolesterol også
gav øget risiko for svangerskabsdiabetes.
De kvinder, der indtog flest æg (syv eller flere om
ugen), havde 77 procent øget risiko for diabetes i den ene undersøgelse
og 165 procent større risiko i den anden undersøgelse, sammenlignet med
dem, der indtog mindst æg.
Der var også en sammenhæng mellem indtagelse af
kolesterol og graviditetsdiabetes.
Forskernes konklusion efter deres undersøgelse var, at
høj indtagelse af æg og kolesterol før og under graviditeten er
forbundet med øget risiko for graviditetsdiabetes.
Kilde: Chunfang Qiu, Michelle A. Williams m.fl.
Risk of Gestational Diabetes Mellitus in Relation to Maternal Egg and
Cholesterol Intake
American Journal of Epidemiology (2011) 173 (6): 649-658.
First published online: February 15, 2011
doi: 10.1093/aje/kwq425
Kommentar:
Ikke kun æg, men også andre animalske fødevarer er en
overset medvirkende årsag til diabetes.
Læs mere på
http://www.nomedica.dk/diabetes.htm
Mindre æg og andre animalske fødevarer — samt flere
sunde vegetabilske fødevarer — bør være et oplagt kostråd til gravide og
alle, der ønsker at blive gravide.
3) Mail: Høje doser D-vitamin
Jeg indtager daglig multivitamin og mineralpiller 50+,
hvori der er 2,5 x ADT af D-vitaminer for ældre folk, nemlig 25
mikrogram.
En kontrol af mit D-vitamindepot viste, at den lå næsten
i bund af den anbefalede, som er imellem 50-160 måleenheder.
Dette selvom jeg har taget pillerne i 8 år.
I forbindelse med, at jeg har fået en sygdom, som
D-vitaminer skulle hjælpe meget på, har jeg derudover taget 105
mikrogram D-vitaminer daglig, så den daglige tilførsel var 130
mikrogram.
Første måned steg beholdningen fra 61-82 og næste måned
til 109, herefter 111 måleenheder.
Nu er mit spørgsmål så: Findes der samspilsproblemer
sådan, at visse vitaminer eller mineraler forringer optagelse af
d-vitamin?
Jeg er meget omhyggelig med at der er fedtstoffer i det
måltid, jeg tager vitaminerne sammen med.
Nu har jeg øget den daglige tilførsel til 165 mikrogram,
så må vi se sidst i denne måned. Alt sammen foregår under lægekontrol.
Med venlig hilsen
Aage
Kære Aage
Så vidt jeg ved er der ikke andre vitaminer og
mineraler, der forringer optagelsen af D-vitamin af betydning.
Det er meget store doser D-vitamin, du tager!
Måske unødvendigt, måske skadeligt over længere tid.
Der er ikke enighed om, hvor meget D-vitamin, vi skal have, eller hvad
der er et ideelt niveau i blodet.
Er du bare nogenlunde tæt på det anbefalede — også selv om du ligger
under — er der efter min mening ingen problemer.
Læs her hvad altomkost.dk skriver om D-vitamin
Der er meget vi ikke ved om D-vitamin, hvilke mængder i
blodet, der er bedst, mv.
Mange undersøgelser har vist et sammenhæng mellem et
lavt niveau af D-vitamin i blodet og forskellige problemer, men meget
lidt om en årsags-sammenhæng. Niveauet af D-vitamin kan fx blot være en
indikator for, om du er nok udenfor, eller om du får nok sol på kroppen.
Ingen ved endnu, om det hjælper at tage D-vitamin som
kosttilskud eller at spise fødevarer, der er tilsat D-vitamin, for at
forebygge eller helbrede bestemte sygdomme, når blodprøver viser et lidt
lavere niveau end normalt.
Her
en kritisk gennemgang af problemet med D-vitamin fra Dr. McDougall
Om han har helt ret ved jeg ikke, men artiklen sætter
fokus på, at der er meget, vi ikke ved, og vi skal være varsom med at
overdrive med tilskud af D-vitamin.
Du skriver ikke, hvilken sygdom, du har fået, som du og
lægen forsøger at klare med ekstra D-vitamin, men der er stor
sandsynlighed for, at de rette ændringer i kost og livsstil vil have
langt bedre virkning.
Hvis du ikke mangler D-vitamin — hvilket jeg tvivler på,
du gør — hjælper det ikke, og kan måske være skadeligt, at tage store
doser ekstra D-vitamin.
Kroppen har brug for nok D-vitamin. Mere end nok gavner
sandsynligvis ingenting, og måske tværtimod.
Med venlig hilsen
John Buhl
Brug de
talenter du har: skovene ville være meget stille, hvis ingen fugle sang
undtagen dem, der sang bedst.
— Henry van
Dyke