Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 16, 2012
- Fiskeolie hjælper måske ikke mod hjertesygdom
- Konserveret kød forbundet med flere KOL-indlæggelser
- Mail: Protein til nyrepatienter?
|
|
|
Hvad jager vi dog efter? Er det
lykken? Den har ingen endnu fanget ved kun at tænke på sig selv.
Den smutter fra os, hvis vi tror, vi kan gribe den uden at dele den med
andre.
— Dronning Margrethe
Fiskeolie hjælper måske ikke mod hjertesygdom
Fiskeolie som kosttilskud kan ikke gøre meget for at afværge
hjerteanfald og slagtilfælde hos mennesker, der allerede har en
hjertesygdom. Det viser en ny analyse af tidligere undersøgelser.
Der var ingen forskel i antallet af hjerteanfald, slagtilfælde eller
dødsfald blandt 20.485 mennesker med hjertesygdomme, der tilfældigt blev
udvalgt til enten at tage kosttilskud med fiskeolie eller placebopiller
uden fiskeolie. De indtog disse kosttilskud i et til fem år uden at
vide, om de fik fiskeolie eller snydekapsler uden fiskeolie.
Deltagere, der fik fiskeolie, var lige så tilbøjelige til at have en
række hjerte-relaterede nødsituationer eller at dø som de deltagere, der
fik placebo.
Der var heller ingen forskel i dødsfald eller andre
hjerte-kredsløbsproblemer, når forskerne kiggede specifikt på personer,
der indtog højere eller lavere doser af fiskeolie, eller om de indtog
dem i et år, to år eller længere.
Kilde: Sang Mi Kwak,
Seung-Kwon Myung m.fl.
Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplements (Eicosapentaenoic Acid and
Docosahexaenoic Acid) in the Secondary Prevention of Cardiovascular
Disease.
A Meta-analysis of Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Trials
Archives of Internal Medicine, online April 9, 2012.
doi:10.1001/archinternmed.2012.262
Kommentar:
Andre undersøgelser har vist en vis forebyggende virkning af omega-3
overfor hjerte-kar-sygdomme, og det sidste ord er givetvis ikke sagt i
den sag.
Blandt mennesker, der allerede har en hjerte-kar-sygdom (som i
ovennævnte undersøgelse) hjælper det givetvis ikke meget eller måske
slet ikke at tage fiskeolie, men det VIL hjælpe meget at gennemføre
omfattende kostændringer.
Den bedste forebyggelse er sund plantebaseret kost uden eller med kun
et minimum af fødevarer som raffinerede kulhydrater og olie.
Konserveret kød forbundet med flere KOL-indlæggelser
Blandt personer med KOL (rygelunger) er dem, der spiser meget
forarbejdet kød, mere tilbøjelige til igen at ende på hospitalet.
KOL er ofte forårsaget af rygning, men tidligere studier har vist, at
et stort indtag af forarbejdede kødprodukter som pølser og skinke også
er forbundet med udvikling af lungesygdom.
Forskerne fulgte 274 patienter i op til mere end tre år efter de
første gang blev indlagt med KOL.
De undersøgte fra starten patienternes kostvaner, herunder hvor meget
kogt skinke, røget skinke, pølser og hotdogs, de spiste dagligt.
Forskerne opdelte derefter deltagerne i to grupper af samme
størrelse, alt efter om de spiste mere eller mindre end 23 gram
forarbejdet kød dagligt.
Af de 138 mennesker, der havde en lav indtagelse af forarbejdet kød,
blev 30 procent genindlagt på hospitalet i perioden sammenlignet med 40
procent i den gruppe, der spiste meget forarbejdet kød.
Efter at have taget hensyn til forskelle mellem grupperne, fx om de
røg eller tog visse medikamenter, vurderede forskerne, at dem, der
spiste mest forarbejdet kød, var dobbelt så tilbøjelige til igen at
blive indlagt på hospital sammenlignet med dem, der spiste mindst.
Kilde: J. Garcia-Aymerich
m.fl.
Cured meats consumption increases risk of readmission in COPD patients
Eur Respir J erj01169-2011; published ahead of print 2012,
doi:10.1183/09031936.00116911
Kommentar:
Forarbejdet kød som kødpålæg, bacon, hotdogs o.l. er ikke alene
forbundet med øget forekomst af KOL, men patienter med KOL har også
dobbelt så stor risiko for igen at blive indlagt, hvis de spiser meget
forarbejdet kød.
Læs evt.
mere om KOL
Mail: Protein til nyrepatienter?
Jeg er zoneterapeut og vejleder også overvægtige til at spise sundere
og tabe sig.
Proteiner mætter og alt i alt hjælper bedst til vægttab!!
Det er også helt klart videnskabelig bevist, at kød og andre
proteiner er den bedste slankekur!
Se her
Læste din artikel om
protein til nyrepatienter, og undrer mig over noget ...
De fleste har ømme nyrezoner under foden ... skulle det så betyder,
at de ikke kan tåle proteinrig kost? ... det er ikke noget jeg har
oplevet!
Proteiner skal der til når kroppen skal genopbygges ... det gælder
også nyrerne!! ... selvfølgelig skal lægens anbefalinger overholdes men
læger fraråder heller ikke proteiner i kosten!? ... selv om ikke skal
overdrives ved nyresygdom, det ved jeg godt. ...
VH
N.
Hej N.
Diogenes-studiet giver ikke et videnskabeligt bevis på, at proteinrig
kost løser vægtproblemer.
Det er heller ikke den bedst tilrettelagt undersøgelse, jeg har set.
Meget tyder på, at det eneste, der rigtig betyder noget rent
vægtmæssigt, er, hvor mange kalorier kosten indeholder og hvor meget, du
forbrænder.
Kalorier afgør vægten uanset hvor de kommer fra
En meget proteinrig slankekur er ikke den bedste måde at tabe sig på
— og da slet ikke for overvægtige, der har eller muligvis har
nyreproblemer.
Kronisk nyresygdom er en meget alvorlig sygdom, som flere og flere
lider af (sandsynligvis pga. usunde kostvaner).
Det er uvist, i hvilken udstrækning en proteinrig kost på længere
sigt kan belaste nyrerne og evt. medvirke til nyresygdomme hos raske
mennesker, men der er næppe tvivl om, at mennesker, der allerede har
nyreproblemer, skal undgå en meget proteinrig kost.
Overvægtige eller svært overvægtige med diabetes eller forstadier til
diabetes skal især passe på med proteinkure.
Du kan ikke vurdere eller diagnosticere ud fra, om nyrezonen under
foden er øm.
Det er op til en læge at undersøge og vurdere den slags.
Det er sundere og lige så effektivt at tabe sig på en veltilrettelagt
kost med moderat proteinindhold.
Proteinrige diæter frarådes normalt til personer med nyresygdom, da
de kan føre til yderligere nyreskade. For de fleste nyrepatienter er det
bedst at gå over til en forholdsvis proteinfattig kost -- en kost uden
animalske fødevarer og uden eller uden ret mange bælgfrugter.
Hos mange nyrepatienter kan et lavt proteinindtag aflaste nyrerne så
meget, at de får det væsentlig bedre.
Det gælder især, når de går over til en forholdsvis proteinfattig
veganerkost.
En undersøgelse har tidligere vist, at en proteinfattig veganerkost
var til stor hjælp for nyrepatienter (endog selv om alle patienter i
undersøgelsen var 70 år eller ældre og allerede led af en uhelbredelig
nyresygdom, der krævede dialyse).
Læs evt. artiklen
Meget proteinfattig kost hjælper dialysepatienter.
Også en beretning fra en nyrepatient, der blev hjulpet af en
proteinfattig kost, giver stof til eftertanke. Læs beretningen
Proteinfattig kost hjalp
Læs evt. også artiklen
Nyresygdomme og plantemad på plantemad.dk
Overvægtige ved ikke nødvendigvis, om de har nyreproblemer — og
derfor heller ikke, om de i længere tid kan klare en meget proteinrig
kost.
Raske overvægtige, kan sandsynligvis sagtens tåle en proteinkur i en
periode, men hvorfor skulle de?
Hvorfor indtage over dobbelt så meget protein, som din krop har brug
for — som det er tilfældet på de fleste proteinkure — når kuren blot
risikerer at belaste nyrerne, på ingen måder gavner sundheden og heller
ikke er en god slankekur?
Med venlig hilsen
John Buhl
Vær ved godt
mod. Tænk ikke på i dags fejl, men på den succes, som kan komme i
morgen. Du har givet dig selv en vanskelig opgave, men du vil have
succes, hvis du holder ud, og du vil finde glæde i at overkomme
forhindringer.
— Helen
Keller