Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2013


  1. Mindre kød, sundere hjerte
  2. Effektiv kur mod vorter
  3. Kort nyt
 

Det kræver en person som er helt vågen, at gøre hans drømme til virkelighed.

— Roger Babson


Mindre kød, sundere hjerte

Det er ikke kun det mættede fedt, kolesterol, animalsk protein og/eller hemo-jern i kød som (muligvis) er skyld i, at indtagelse af kød kan øge risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

Nu har forskerne opdaget, at bakterier i tarmfloraen sender skadelige stoffer ud i kroppen, når du spiser kød.

En serie af forsøg med både mus og mennesker har også givet en øget forståelse af, hvorfor der er sundhedsmæssige fordele ved en vegetarkost eller veganerkost.

Stoffet cartinin, som der findes meget af i rødt kød, har vist sig at fremme åreforkalkning. Cartinin er også tilsat populære energidrikke i USA, og her i landet sælges det som kosttilskud.

Visse bakterier i bakteriefloraen i tarmsystemet – som forskerne endnu ikke ved meget om – bruger cartinin som energikilde og producerer derved et stof kaldet TMAO (trimethylamin-N-oxid), som forskere tidligere har opdaget fremmer åreforkalkning og derved øger risikoen for dannelse af blodpropper i eksempelvis hjertet.

Forskerne fandt, at carnitin ikke var farligt i sig selv. Problemet opstår, når det bliver metaboliseret af bakterier i tarmene og ender op som TMAO i blodet.

Det viste sig, at der inden for et par timer efter en person, der normalt spiser kød, spiser en bøf, stiger TMAO i blodet kraftigt.

Forskning har også fastslået, at en kost, der er rig på carnitin, fremmer væksten af de bakterier, der metabolisere carnitin, hvilket forværrer problemet ved at producere endnu mere TMAO.

Forskerne testede bland andet niveauet af carnitin og TMAO hos alt-spisere, veganere og vegetarer. De undersøgte også kliniske data fra 2.595 patienter, der gennemgik elektiv hjerte evalueringer.

Forskerne fandt, at højere carnitinniveauer hos patienter forudsagde øget risiko for kardiovaskulær sygdom samt hjerteanfald, slagtilfælde og død, men kun hos forsøgspersoner, der samtidigt havde høje TMAO niveauer.

Forskernes teori, baseret på deres laboratoriestudier, er, at TMAO fremmer risikoen for, at kolesterol kommer ind i arterievægge, samt forhindrer kroppen i at udskille overskydende kolesterol.

Afføringsprøver viste, at der var afgørende forskelle i bakterifloraen hos kødspisere og veganere, og forskerne havde en hypotese om, at veganere ikke ville have så mange af de tarmbakterier, der er nødvendige for at danne TMAO.

Det viste sig da også, at TMAO næsten ikke dukkede op i veganers blod efter, de spiste en bøf. Det skyldes sandsynligvis at regelmæssig indtagelse af kød fremmer væksten af de bakterier, der får cartinin til at danne TMAO.

Kilde: Robert A Koeth, Zeneng Wang, Bruce S Levison, Jennifer A Buffa, Elin Org m.fl. Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nature Medicine. Published online 07 April 2013. doi:10.1038/nm.3145 Læs evt. mere her

Kommentar:

Carnitin er en ikke-essentiel aminosyre, der især findes i rødt kød — herunder oksekød, vildt, lam, får, and og svinekød. Det bliver også solgt som kosttilskud. Det er et vitaminlignende stof, som indgår i energiomsætningen i kroppen.

Det er dog ikke livsnødvendigt for os at få carnitin via kosten. Kroppen kan nemlig selv danne carnitin ud fra aminosyren lysin. Kroppen fremstiller derfor normalt let selv den mængde, den har brug for, så der er ingen grund til at indtage det som kosttilskud.

De fleste kødspisere indtager mellem 20 og 200 mg carnitin dagligt, hvorimod veganere kan indtage helt ned til 1 mg per dag.

Her kan du se, hvor meget 100 gram af følgende fødevarer indeholder af carnitin:

Oksekød 95 mg
Svinekød 27,7 mg
Bacon 23,3 mg
Tempeh 19,5 mg
Torsk 5,6 mg
Kyllingebryst 3,9 mg
Ost 3,7 mg
Is 3,7 mg
Sødmælk 3,3 mg
Avocado 2 mg
Fuldkornsbrød 0,36 mg
Aaparges 0,2 mg
Hvidt brød 0,15 mg
Pasta 0,13 mg
Jordnøddesmør 0,08
Ris 0,04


Dette er blot eksempler på forskellige fødevarers indhold af carnitin (fra Wikepedia), som viser den store forskel på indhold af carnitin i forskellige fødevarer.

Den største kilde til carnitin i danskernes kost er givetvis kød og mejeriprodukter.

Det lave niveau af carnitin i veganers kost og deres sundere tarmflora er muligvis en medvirkende grund til, at veganere har væsentlig lavere risiko for hjerte-kar sygdomme.

Læs evt. også artiklen: Vegetarkost mindsker risiko for hjertesygdom med 32%

Kosttilskud med carnitin påstås blandt andet at have en fedtforbrændende og slankende virkning, hvilket givetvis får mange til at købe produkterne. Nogle steder kan vi også læse, at de har en præstationsforbedrende virkning. Men det har ikke kunnet bekræftes i videnskabelige undersøgelser.

I udenlandske butikker på internettet vil du ofte kunne læse om disse og flere andre positive egenskaber forbundet med at indtage produkter med carnitin. Men det er blot salgssnak. Der er ikke dokumentation for, at disse produkter virker — og selv om de evt. gør, er de potentielle bivirkninger så alvorlige, at du efter min mening bør holde dig langt væk fra kosttilskud, der indeholder carnitin.

I Danmark sælges kosttilskud med carnitin blandt andet under navne som Bio-Carnitin, CarniMax, AllEnergy og L-Carnitine.

Flere af disse kosttilskud indeholder store mængder carnitin/L-carnitine og, hvis ellers ovennævnte undersøgelse holder stik, kan der være øget risiko for åreforkalkning og hjerte-karsygdomme forbundet med at indtage disse kosttilskud.

Der er dog muligvis en undtagelse. En undersøgelse har nemlig vist, at tilskud af L-carnitin gavner patienter, der har overlevet et hjerteanfald, hvor L-carnitin mindsker patienternes risiko for yderlige hjerteproblemer (det skyldes sandsynligvis at niveauet af carnitin i blodet i den situation er meget lav).1)

Læs evt. også hvad andre skrev om undersøgelsen:

Culprit in Heart Disease Goes Beyond Meat’s Fat. (The New York Times)

Forskere: Selv en mager bøf giver blodpropper (Ingeniøren)

Fedtet er næppe det farligste i din bøf (Berlingske)

1) James J. DiNicolantonio m.fl. L-Carnitine in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: Systematic Review and Meta-analysis. Mayo Clinic Proceedings, June 2013; Volume 88, Issue 6 DOI: 10.1016/j.mayocp.2013.02.007


Effektiv kur mod vorter

Vorter er et meget udbredt problem, der generer mange mennesker. Men der findes faktisk en enkel og effektiv kur, som du let selv kan gennemføre, og den er endda helt gratis :-)

En gang for mange år siden fik jeg besøg af en tandlæge, der fortalte om en metode til at fjerne vorter, som han havde opdaget.

Jeg anbefalede efterfølgende metoden til andre, og fik kun positive tilbagemeldinger, og skrev i min første udgave af bogen Hvordan Rask (fra 1987):

"Plastik- eller glasflaske med et hul, som passer til vorten, fyldes med varmt vand (ca. 60 grader). Flasken holdes på hver dag i 10-15 min."

Efter få dage med den behandling meldte læsere eller klienter tilbage, at vorten nu var væk.

Efter en snak med tandlægens søn, Morten Nielsen, viser det sig, at han har en endnu hurtigere variant af metoden, og vi blev enige om at gøre denne enkle metode kendt på en hjemmeside.

Du kan læse om den på vorter.dk

Spred gerne budskabet, og lad mig evt. høre om dine resultater med metoden.


Kort nyt ...

Interview med en hjertekirurg — Dr. Ellsworth Wareham — der forklarer, hvordan man undgår hjerte-kar-sygdomme:
 


Danmark på piller (2:3)
(dr.dk)

Mange dør af forkert medicin
Op mod 700.000 danskere bruger over fem forskellige lægemidler over en periode på et halvt år. Over 200.000 personer bruger endda 10 forskellige lægemidler eller mere.
Apotekerne tilbyder i dag et tjek af, om din medicin passer sammen.
(politiken.dk)

Er livsstil medicin?
Hvis livsstil er effektiv som behandling af livsstilsrelaterede sygdomme, så ville det være meget lettere, hvis forskerne blot kunne fremstille en pille, som har alle de samme positive effekter. Livsstil i et pilleglas. Så slap man for alt besværet, men så let er det desværre ikke. (dr.dk)

læs evt. også artiklen: Helbredende kost er plantebaseret kost

Toplæger arbejder for industrien
Medlemmer af Sundhedsstyrelsens vaccinations- udvalg bijobber for vaccineproducenter. (politiken.dk)

Snooze-knappen gør dig mere søvnig
Afbrudt søvn om morgenen kan gøre dig endnu mere træt. (videnskab.dk)

Få gang i lysten med god søvnhygiejne
Sørg for en god søvnhygiejne i soveværelset og giv både sex og søvn de bedste rammer. (dr.dk)

Smør smadrer din mands sæd
Usunde kostvaner kan forklare mange tilfælde af ufrivillig barnløshed. (Femina)

Sund livsstil mod kræft
American Institute for Cancer Research har kommet med en ny vurdering, hvor de vurderer at sund kost, begrænset mængde alkohol, af fastholde en sund vægt og regelmæssig motion kan forebygge næsten 400.000 tilfælde af kræft årligt i USA alene.
Artiklen har også en liste af kræftformer, og hvor meget sund kost og livsstil kan forebygge de enkelte kræftformer. (aicr.org)

Læs også artiklerne:

En hjertesund livsstil mindsker også kræftrisiko

Vegetar- og veganerkost beskytter mod kræft

Musik virker mod stress og angst
Canadiske forskere har gennemgået fire hundrede studier om musik og sundhed. Musik kan være mere effektiv mod angst end nuværende medicin, lyder en af konklusionerne. (videnskab.dk)

Sødestoffer strømmer ud i naturen
Sødestoffer fra light-sodavand bliver udledt i spildevandet fra danske renseanlæg, og der er ingen grænser for, hvor meget renseanlæggene må udlede. Forsker mener, at stofferne muligvis kan påvirke dyrenes adfærd. (videnskab.dk)


Alle generaliseringer er farlige, selv denne.

— Alexandre Dumas


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.