Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 16, 2015
- Anvendelse af forsigtighedsprincippet indenfor ernæring
- Sund kost mindsker risiko for KOL
- Lidt af hvert
|
|
|
Vi har to ører og en
mund, så vi kan lytte dobbelt så meget, som vi taler.
-- Epiktet (55-135)
Anvendelse af forsigtighedsprincippet indenfor ernæring
Forskning har identificeret bestemte fødevarer og kostvaner, der er
forbundet med nedsat risiko for kræft og øget chance for overlevelse
efter en kræftdiagnose.
Ved at anvende forsigtighedsprincippet indenfor ernæringsforskning kom
et hold forskere frem til følgende anbefalinger efter en gennemgang af
undersøgelser vedr. kostens indflydelse på kræftrisiko:
(1) Begræns eller undgå mejeriprodukter for at mindske risikoen for
prostatakræft.
(2) Begræns eller undgå alkohol for at reducere risikoen for kræft i
mund, svælg, strube, spiserør, tyktarm, endetarm, og bryster.
(3) Undgå rødt og forarbejdet kød for at reducere risikoen for kræft i
tyktarm og endetarm.
(4) Undgå grillet og stegt kød for at mindske risikoen for kræft i
tyktarmen, endetarm, bryster, prostata, nyrer og bugspytkirtlen.
(5) Indtag sojaprodukter i puberteten for at reducere risikoen for
brystkræft i voksenalderen og mindske risikoen for tilbagefald og øget
dødelighed for kvinder tidligere behandlet for brystkræft.
(6) Læg vægt på frugt og grøntsager for at mindske risikoen for en række
almindelige former for kræft.
Kilde: Gonzales JF, Barnard ND, Jenkins DJ, Lanou AJ, Davis B, Saxe G,
Levin S.
Applying the precautionary principle to nutrition and cancer.
J Am Coll Nutr. 2014;33(3):239-46. doi: 10.1080/07315724.2013.866527.
Epub 2014 May 28.
Kommentar:
Når undersøgelser peger i retning af en øget risiko for sygdom ved
indtagelse eller høj indtagelse af bestemte fødevarer, er der fornuft i
at anvende forsigtighedsprincippet, og derfor begrænse eller undgå
indtagelsen af disse fødevarer, også selv om der ikke foreligger
endelige beviser.
Læs også artiklen:
Sund livsstil mod kræft
Sund kost mindsker risiko for KOL
Sund kost giver mindre risiko for rygelunger -- som mere korrekt hedder
KOL.
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en fællesbetegnelse
for en gruppe kroniske lungesygdomme, der er kendetegnet ved, at
lungefunktionen er permanent nedsat på grund af forsnævring af
luftvejene og ødelæggelse af lungevævet.
Navnet ”obstruktiv lungesygdom” hentyder til, at luftvejene er
forsnævrede, fordi en obstruktion besværliggør transporten af luft ind
og ud af lungerne, når du trækker vejret.
Ifølge Danmarks Lungeforening er KOL er meget hyppig sygdom. På
verdensplan regner man med, at næsten 3 millioner mennesker dør af
sygdommen hvert år. Det skønnes at ca. 436.000 i Danmark har KOL.
Halvdelen ved det ikke.
Der findes ingen helbredende behandling af KOL, og det er en af de
hyppigste årsager til sygelighed og dødelighed verden over.
Nu har en omfattende undersøgelse vist, at en kost, der er rig på
fuldkorn, flerumættede fedtstoffer og nødder og har et lavt indhold af
rødt og forarbejdet kød, raffinerede kornprodukter og sukkerholdige
drikkevarer er forbundet med en lavere risiko for KOL.
Forskerne analyserede data for mere end 120.000 amerikanske mænd og
kvinder, og efter justering for 12 faktorer som alder, fysisk aktivitet,
BMI og rygning, var konklusionen, at risikoen for KOL var en tredjedel
lavere hos deltagere, der spiste den sundeste kost sammenlignet med dem,
der spiste den mindst sunde kost.*
* BMJ-British Medical Journal. "Healthy diet linked to lower risk
of chronic lung disease." ScienceDaily.
ScienceDaily, 3 February 2015.
Lidt af hvert
Århusianerne er på lykkepiller
Lægerne udskriver recepter til antidepressiv medicin som aldrig før. På
kun to år er forbruget steget med 41 procent i Århus Amt. Ekspert er
overrasket og kalder stigningen voldsom. (Jyllands Posten 14. april
2015)
Læs evt. mere om depressioner på depressioner.dk
Rigtig god artikel fra Klarlund:
Sundhedsjunglen er langt at foretrække
frem for ligegyldighed
Ligegyldighed er selve det, der truer demokratiet og velfærdsstaten.
(Politiken 14. april 2015)
Så meget motion skal du dyrke for at leve længere
Forskerne har analyseret data fra mere end 660.000 amerikanske og
svenske testpersoner i alderen 21-98 år, der har indeholdt information
om, hvor meget tid hvert individ dagligt bruger på fysiske aktiviteter.
Resultaterne er herudover blevet sammenlignet med tilsvarende data fra
1990 og 2000.
Personer, der havde dyrket 150 minutters motion om ugen, havde 31
procent mindre risiko for at dø under studiets forløb, i forhold til de
testpersoner, der slet ikke dyrkede motion. For personer, der havde
dyrket 3-5 gange mere motion end den anbefalede mængde, blev risikoen
for at dø under forløbet nedsat med 39 procent i sammenligning med de
personer, der slet ikke dyrkede motion. (videnskab.dk 8. april 2015)
Kommentar:
Altså kun en lidt øget gevinst (vedr. levealder) ved at dyrke rigtig
meget motion i forhold til at dyrke ca. 20 min motion dagligt i
gennemsnit.
Træn hårdt og lev længere
Ny australsk undersøgelse viser, at intensiv træning giver flere leveår
end, hvis din motion er i form af huslige pligter o.l.
Forskerne fulgte 204.542 mennesker i over seks år for at sammenligne
dem, der udførte moderat aktivitet som blandt andet svømning og huslige
pligter med dem, der inkluderede hård aktivitet i træningen, det vil
sige jogging, aerobics eller tennis. Her viste det sig, at risikoen for
tidlig død var ni til 13 procent lavere hos de motionister, der trænede
hårdt. (Berlingske 13. april 2015)
Ernæringsekspert: Du SKAL ikke spise morgenmad – vent til du er sulten
Det skal ikke være et spørgsmål om, hvorvidt man skal skippe
morgenmaden, eller om man skal tvinge den i sig. Det handler om at vente
med at spise morgenmad, til man er sulten. (Søndagsavisen 13. april
2015)
Økoæbler kan være fyldt med kemi
Det røde Ø-mærke er ikke en garanti for nul kemi, hvis varen er
udenlandsk. Hvis du i et dansk supermarked køber et økologisk æble fra
Tyskland eller jordbær fra Italien, kan frugten sagtens være sprøjtet
med bekæmpelsesmidler, som ifølge Miljøstyrelsen er forbudt herhjemme –
også selvom frugten bærer det røde, danske Ø-mærke. (Søndagsavisen 9.
april 2015)
Danske landmænd uvidende om kræftrisiko fra Roundup
Tusindvis af danske landmænd har uvidende været udsat for mulige
kræftfremkaldende stoffer i årtier, når de har brugt sprøjtemidlet
‘Roundup’ på deres marker. (gylde.dk 11. april 2015)
Gå sammen om strategi for reduktion af ammoniak
De danske udledninger af ammoniak medfører helbredsskader for 11 mia.
kr. om året – herhjemme og i udlandet. (Jyllands Posten 9.4.2015)
Dufte sælger – men de skal helst gøre det diskret
Danske butikker bruger stadig dufte i markedsføringen, selv om de fik
kritik, da de begyndte for tre år siden. I dag går de bare stille med
dørene af frygt for dårlig omtale. (Ingeniøren 12. april 2015).
Flere unge føler sig for tykke
Flere unge føler sig for tykke, selv om antallet af overvægtige unge er
faldende. (Politiken 10. april 2015)
Eksperter dumper eksperter
Tre ud af fire forskere oplever, at kollegaer bruges som eksperter i
medierne uden at have tilstrækkelig faglighed på området. Forskere
breder sig ofte ud over deres faglighed, når de optræder som eksperter i
medierne. (Politiken 12. april 2015)
Tålmodighed
er følgesvend til visdom.
-- Augustine
(354-430)