Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2016


  • Ny undersøgelse viser, at vi er i stand til at gennemføre flere større forbedringer i vores liv samtidig og hurtigt
  • Ny revideret side om vegetarkost
 

UGENS CITAT

"“Vil du ikke nok fortælle mig, hvilken vej jeg skal gå for at komme herfra?”, spurgte Alice.
“Det afhænger jo en hel del af, hvor du vil hen”, sagde katten.
“Det er mig temmelig ligegyldigt”, sagde Alice.
"Så kan det også være det samme, hvilken vej du går”, sagde katten.

-- Lewis Carrol, fra Alice i eventyrland.


Ny undersøgelse viser, at vi er i stand til at gennemføre flere større forbedringer i vores liv på samme tid og hurtigt

En ny undersøgelse, offentliggjort i Frontiers in human Neuroscience, viser, at vi for alvor har undervurderet vores evne til hurtigt at ændre vores liv til det bedre.

I undersøgelsen blev 31 universitetsstuderende rekrutteret til et intensivt program med det formål at ændre livsstil. 15 deltog i programmet og 16 var på en venteliste og fungerede som kontrolgruppe.

Deltagerne i undersøgelsen blev testet for fysisk kondition, kolesterol og triglyceridniveauer, hukommelse, læseforståelse og meget mere.

De 15 personer i gruppen, der gennemførte livsstilsændringer, brugte derefter fem timer om dagen i seks uger på at gennemføre 2½ timers fysisk træning (herunder yoga og pilates), en times mindfulness praksis og 1½ timers foredrag og diskussion om emner såsom søvn, ernæring, motion, mindfulness, medfølelse, relationer eller velvære. De blev rådet til at begrænse alkoholforbruget til en genstand om dagen, spise en kost, der mest bestod af hele (uraffinerede) fødevarer og sove 8-10 timer i døgnet.

Dette seks-ugers studie viste, at samtidig og signifikant forbedring af en bred vifte af mentale og fysiske funktioner er mulig. Alle deltagere oplevede dramatiske forbedringer i mere end et dusin forskellige resultater, herunder styrke, udholdenhed, fleksibilitet, arbejdshukommelse, fokus, humør, selvværd, mindfulness og tilfredshed med livet.

Samlet set var resultaterne klare og slående har undersøgelsens leder Michael Mrazek udtalt. Og selv seks uger efter forløbet fortsatte deltagerne med at vise forbedringer på alle områder.

Kilde: Michael D. Mrazek m.fl. Pushing the Limits: Cognitive, Affective, and Neural Plasticity Revealed by an Intensive Multifaceted Intervention. Frontiers in Human Neuroscience, 18 March 2016 | http://dx.doi.org/10.3389/fnhum.2016.00117

Kommentar:

Især når det gælder livsstil og livsvilkår er en SAMLET og INTENSIV indsats næsten altid den bedste løsning.

De to vigtigste grunde til at gennemføre omfattende forbedringer hurtigt og effektivt er:

1) Der sker noget hurtigt. Du oplever hurtigt de positive resultater af din nye sundere livsstil, og har lyst til at fortsætte.

2) Når det gælder livsstil, hænger tingene sammen. Bedre søvn giver mere energi til motion og lyst til at spise sundere. Bedre stresskontrol mindsker trangen til junkmad og giver bedre søvn. Psykisk balance giver bedre stresskontrol og mere overskud til at ændre kostvaner. Sundere kost giver mere energi og lyst til motion, og mere overskud til at ændre andre ting i livet osv.


Ny revideret side om vegetarkost

Jeg har brugt en del tid på at redigere og udgive en ny vegetarkost.dk

Hjemmeside handler mest om, hvordan du lettest og bedst sikrer, at en vegetarkost, eller blot en kost næsten uden animalske fødevarer, indeholder alle nødvendige næringsstoffer.

En fornuftig tilrettelagt vegetarkost er sund og kan både være med til at forebygge, lindre og helbrede sygdomme. Den er også en hårdt tiltrængt håndsrækning til miljøet, som lider under en alt for stor og på mange måder uhensigtsmæssig produktion af animalske fødevarer, hvor dyrplageri er dagligdag.

Hjemmesiden indeholder følgende sider, hvoraf nogle måske har din interesse:

Vegetarkost er sund og nem for alle
Uanset om du kun ønsker at spise vegetarmad af og til, eller du ønsker at gå hele vejen og udelukke alle animalske fødevarer til alle dine måltider, er det ikke svært at vælge eller tilnærme sig en sund vegetarkost.
En kost, der kun eller for det meste består af vegetabilske fødevarer er ikke nær så svær at indføre, som mange tror.

Næringsstoffer i vegetarkost
Vegetarer bør altid supplere deres daglige kost med tilskud af B12-vitamin, og tage tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Men bortset fra B12-vitamin og D-vitamin kan en kost baseret på vegetabilske fødevarer let indeholde alle nødvendige næringsstoffer og alt andet, din krop behøver for at fungere bedst muligt.

B12-vitamin i vegetarkost
Vegetarer, som helt eller næsten helt udelader animalske fødevarer fra kosten, bør altid tage kosttilskud med B12-vitamin.

Calcium i vegetarkost
Du kan let få nok kalk i kosten, også selv om du udelader alle mælkeprodukter og kosttilskud med kalk. Det kræver dog en smule opmærksomhed, indtil du har lært, hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på kalk, og hvordan du sammensætter en kost, der indeholder nok.

D-vitamin i vegetarkost
Der er ingen pålidelige vegetabilske kilder til vitaminet. Det er derfor nødvendigt at vegetarer tager kosttilskud med D-vitamin, når de ikke får sol nok.

Jern i vegetarkost
På grund af lavere biotilgængelighed af ikke-hæmjern fra vegetabilske kilder, anbefales det ofte, at vegetarer indtager 1.8 gange den mængde jern, der anbefales til ikke-vegetarer. Det er ikke svært at få nok jern som vegetar.

Jod i vegetarkost
Let jodmangel er almindelig i Danmark, og især personer, der fravælger kosttilskud, tang og fisk, risikerer at få for lidt i kosten.

Omega-3 i vegetarkost
Selv de bedste eksperter indenfor ren plantekost er usikre eller uenige vedr. fedt og fedtstoffer. Det gælder ikke mindst omega-3.

Proteiner i vegetarkost
Mange ikke-vegetarer har svært ved at tro på, at vegetarer får nok proteiner fra deres kost. Nogle vegetarer falder i den anden grøft og tror, at deres kost helt automatisk indeholder nok proteiner, uanset hvor ringe den er sammensat.

Selen i vegetarkost
Eftersom Norden er et at de selenfattigste områder i verden, har vegetabilske fødevarer dyrket i de nordiske lande et relativt lavt selenindhold.

Zink i vegetarkost
Fordi mange vegetabilske fødevarer indeholder fytin, og i mindre udstrækning fordi en vegetarkost er fiberrig, er biotilgængeligheden af zink i vegetabilske fødevarer lavere end zink i animalske fødevarer.

Jeg hører gerne dine kommentarer, spørgsmål og evt. forslag til forbedringer. Skriv gerne inde på hjemmesiden, så andre kan se og evt. svare på dine kommentarer.   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.