Mulig forklaring på en sammenhæng mellem mælk og
prostatakræft
Det er rimelig veldokumenteret, at mælk og mælkeprodukter over en vis
mængde øger risikoen for at få prostatakræft og kan fremme udviklingen
af prostatakræft. Men ingen ved endnu helt hvorfor.
I en undersøgelse foretog forskerne en systematisk gennemgang af alle
relevante studier, der undersøgte sammenhængen mellem mælk, IGF og
risiko for prostatakræft.
IGF står for Insulin-Like Growth Factor (Insulinlignende
vækstfaktor).
Læs evt.
mere om IGF-1 her
172 undersøgelser blev gennemgået, og forskerne fandt dokumentation
for, at indtagelse af mælk eller mælkeprotein øger mængden af IGF-1, og
de fandt en sammenhæng mellem øget IGF-1 og risiko for prostatakræft.
Forskerne konkluderede, at IGF-1 er en potentiel mekanisme bag de
observerede sammenhænge mellem indtag af mælk og øget risiko for
prostatakræft.
Kilde: Does milk intake promote prostate cancer initiation or
progression via effects on insulin-like growth factors (IGFs)? A
systematic review and meta-analysis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28361446
Kommentar:
Du kan let få de næringsstoffer, som mælk indeholder, og vælge
forskellige former for plantebaserede mælk i stedet for komælk, hvis du
synes, du har brug for mælk i kaffen, på mysli e.l.
Det eneste reelle ernæringsmæssige problem, der kan være forbundet
med at fravælge mælkeprodukter (for voksne) er, hvordan vi så får nok
calcium. Men det er ikke svært at få nok calcium uden at drikke mælk.
Læs evt.
mere i denne artikel
Ud over at begrænse eller undgå de sædvanlige risikofaktorer som
rygning, fedme og alkohol, er det muligt at tilrettelægge kosten på en
måde, så risikoen for prostatakræft (og andre sygdomme) mindskes.
Som beskrevet i denne artikel:
Prostate Cancer: Nutritional Considerations kan man gøre meget
andet, end at fravælge mælk, for at mindske risikoen for prostatakræft.
Risikoen for prostatakræft er blevet sat i forbindelse med højere
indtagelse af kød og mejeriprodukter og kostvaner, der har et højt
indhold af forarbejdede fødevarer og et lavt fiberindhold (herunder
forarbejdet kød, rødt kød, raffinerede korn og vegetabilske olier og
læskedrikke). Omvendt viser flere og flere undersøgelser, at en
fedtfattig vegetarkost kan hjælpe med at forhindre prostatakræft og
muligvis kan spille en rolle i behandling af prostatakræft.
Indtagelse af lycopen-holdige fødevarer er forbundet med en lavere
risiko for prostatakræft. Lycopen findes især i tomater, men også i fx
vandmelon, pink grapefrugt, papaja og abrikoser.
Indtagelse af korsblomstrede grøntsager (fx broccoli, kål, blomkål og
rosenkål) er også forbundet med nedsat risiko for prostatakræft.
Selen kan også spille en vigtig rolle. Epidemiologiske undersøgelser
viser, at mænd, der indtager højere niveauer af selen, eller har højere
niveauer af selen i deres kropsvæv, kun har omkring halv så stor risiko
for at udvikle prostatakræft, sammenlignet med de mænd, der har det
laveste indtagelse.
Læs mere om
selen her
Der er altså flere ting, som mænd kan gøre for at forebygge
prostatakræft -- og evt. bremse udviklingen af prostatakræft, hvis man
allerede er ramt af sygdommen.
Plantebaseret omega-3 fra alger
Omega-3, og især de langkædede fedtsyrer EPA og DHA -- har
livsvigtige funktioner i kroppen og bidrager blandt andet til, at
hjertet fungerer normalt, vedligeholdelse et normalt syn og en normal
funktion af hjernen.
Det har tidligere været svært at få disse langkædede fedtsyrer fra
andet end fisk eller fiskeolier.
Det er derfor langt fra altid, at dem, som udelader fisk og fiskeolie
fra kosten, får nok af disse vigtige fedtstoffer.
Omega-3 i alger og fisk
Fisk og skaldyr er rige på de essentielle Omega-3 fedtsyrer, fordi de
lever af alger i havene eller af smådyr, som har spist alger. Alger er
rige på EPA og DHA.
Det er derfor blevet mere almindeligt at udvinde disse essentielle
fedtstoffer fra alger, frem for at udvinde omega-3 fra fisk. Det er en
god ide -- og det er især godt for fiskene og verdenshavene -- hvis vi i
større udstrækning begynder at vælge "fiskeolie" produceret fra udvalgte
alger.
Problemet er, at det stadig er dyrt at udvinde olien fra alger. Der
findes efterhånden flere kosttilskud, der indeholder omega-3 fra alger.
Lige nu er
VegOmega-3 fra Biosym det bedste køb.
Frugt mod diabetes?
En undersøgelse offentliggjort på PLOS Medicine viser, at større
indtagelse af frisk frugt er forbundet med lavere forekomst af diabetes
samt færre komplikationer hos de personer, som har diabetes.
Forskerne fulgte 482.591 kinesere i 7 år og fandt, at daglig
indtagelse af frugt var forbundet med 12 % lavere risiko for at udvikle
diabetes sammenlignet med de personer, der aldrig eller sjældent spiste
frugt.
Blandt de personer, som allerede havde diabetes var indtagelse af
frugt mere end tre dage om ugen forbundet med 17 % lavere risiko for at
dø af enhver årsag og 13 % - 28 % lavere risiko for at udvikle
komplikationer pga. deres sygdom sammenlignet med de personer, som
spiste frugt mindre end en gang om ugen.
Kilde: Du H, Li L, Bennett D, et al. Fresh fruit consumption in
relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y
prospective study of 0.5 million Chinese adults. PloS Medicine.
Published: April 11, 2017
https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002279
Sammenhæng mellem tilskud af D-vitamin og forebyggelse af autisme
D-vitamintilskud til gravide mus forebyggede autistiske træk i deres
afkom. Det viste
et forsøg fra University of Queensland.
Opdagelsen tilvejebringer yderligere bevis for de afgørende rolle
vitamin D spiller i hjernens udvikling, udtaler ledende forsker
professor Darryl Eyles, fra UQ Queensland Brain Institute.
Mere om
D-vitamin her