Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2017


  • Mulig forklaring på en sammenhæng mellem mælk og prostatakræft
  • Plantebaseret omega-3 fra alger
  • Frugt mod diabetes?
  • Sammenhæng mellem tilskud af D-vitamin og forebyggelse af autisme
 

UGENS CITAT

“Sanserne bedrager fra tid til anden, og det er klogt aldrig helt at stole på dem, der har bedraget os blot én gang".

— Rene Descartes


Mulig forklaring på en sammenhæng mellem mælk og prostatakræft

Det er rimelig veldokumenteret, at mælk og mælkeprodukter over en vis mængde øger risikoen for at få prostatakræft og kan fremme udviklingen af prostatakræft. Men ingen ved endnu helt hvorfor.

I en undersøgelse foretog forskerne en systematisk gennemgang af alle relevante studier, der undersøgte sammenhængen mellem mælk, IGF og risiko for prostatakræft.

IGF står for Insulin-Like Growth Factor (Insulinlignende vækstfaktor). Læs evt. mere om IGF-1 her

172 undersøgelser blev gennemgået, og forskerne fandt dokumentation for, at indtagelse af mælk eller mælkeprotein øger mængden af IGF-1, og de fandt en sammenhæng mellem øget IGF-1 og risiko for prostatakræft.

Forskerne konkluderede, at IGF-1 er en potentiel mekanisme bag de observerede sammenhænge mellem indtag af mælk og øget risiko for prostatakræft.

Kilde: Does milk intake promote prostate cancer initiation or progression via effects on insulin-like growth factors (IGFs)? A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28361446

Kommentar:

Du kan let få de næringsstoffer, som mælk indeholder, og vælge forskellige former for plantebaserede mælk i stedet for komælk, hvis du synes, du har brug for mælk i kaffen, på mysli e.l.

Det eneste reelle ernæringsmæssige problem, der kan være forbundet med at fravælge mælkeprodukter (for voksne) er, hvordan vi så får nok calcium. Men det er ikke svært at få nok calcium uden at drikke mælk. Læs evt. mere i denne artikel

Ud over at begrænse eller undgå de sædvanlige risikofaktorer som rygning, fedme og alkohol, er det muligt at tilrettelægge kosten på en måde, så risikoen for prostatakræft (og andre sygdomme) mindskes.

Som beskrevet i denne artikel: Prostate Cancer: Nutritional Considerations kan man gøre meget andet, end at fravælge mælk, for at mindske risikoen for prostatakræft.

Risikoen for prostatakræft er blevet sat i forbindelse med højere indtagelse af kød og mejeriprodukter og kostvaner, der har et højt indhold af forarbejdede fødevarer og et lavt fiberindhold (herunder forarbejdet kød, rødt kød, raffinerede korn og vegetabilske olier og læskedrikke). Omvendt viser flere og flere undersøgelser, at en fedtfattig vegetarkost kan hjælpe med at forhindre prostatakræft og muligvis kan spille en rolle i behandling af prostatakræft.

Indtagelse af lycopen-holdige fødevarer er forbundet med en lavere risiko for prostatakræft. Lycopen findes især i tomater, men også i fx vandmelon, pink grapefrugt, papaja og abrikoser.

Indtagelse af korsblomstrede grøntsager (fx broccoli, kål, blomkål og rosenkål) er også forbundet med nedsat risiko for prostatakræft.

Selen kan også spille en vigtig rolle. Epidemiologiske undersøgelser viser, at mænd, der indtager højere niveauer af selen, eller har højere niveauer af selen i deres kropsvæv, kun har omkring halv så stor risiko for at udvikle prostatakræft, sammenlignet med de mænd, der har det laveste indtagelse.

Læs mere om selen her

Der er altså flere ting, som mænd kan gøre for at forebygge prostatakræft -- og evt. bremse udviklingen af prostatakræft, hvis man allerede er ramt af sygdommen.


Plantebaseret omega-3 fra alger

Omega-3, og især de langkædede fedtsyrer EPA og DHA -- har livsvigtige funktioner i kroppen og bidrager blandt andet til, at hjertet fungerer normalt, vedligeholdelse et normalt syn og en normal funktion af hjernen.

Det har tidligere været svært at få disse langkædede fedtsyrer fra andet end fisk eller fiskeolier.

Det er derfor langt fra altid, at dem, som udelader fisk og fiskeolie fra kosten, får nok af disse vigtige fedtstoffer.

Omega-3 i alger og fisk

Fisk og skaldyr er rige på de essentielle Omega-3 fedtsyrer, fordi de lever af alger i havene eller af smådyr, som har spist alger. Alger er rige på EPA og DHA.

Det er derfor blevet mere almindeligt at udvinde disse essentielle fedtstoffer fra alger, frem for at udvinde omega-3 fra fisk. Det er en god ide -- og det er især godt for fiskene og verdenshavene -- hvis vi i større udstrækning begynder at vælge "fiskeolie" produceret fra udvalgte alger.

Problemet er, at det stadig er dyrt at udvinde olien fra alger. Der findes efterhånden flere kosttilskud, der indeholder omega-3 fra alger. Lige nu er VegOmega-3 fra Biosym det bedste køb.Frugt mod diabetes?

En undersøgelse offentliggjort på PLOS Medicine viser, at større indtagelse af frisk frugt er forbundet med lavere forekomst af diabetes samt færre komplikationer hos de personer, som har diabetes.

Forskerne fulgte 482.591 kinesere i 7 år og fandt, at daglig indtagelse af frugt var forbundet med 12 % lavere risiko for at udvikle diabetes sammenlignet med de personer, der aldrig eller sjældent spiste frugt.

Blandt de personer, som allerede havde diabetes var indtagelse af frugt mere end tre dage om ugen forbundet med 17 % lavere risiko for at dø af enhver årsag og 13 % - 28 % lavere risiko for at udvikle komplikationer pga. deres sygdom sammenlignet med de personer, som spiste frugt mindre end en gang om ugen.

Kilde: Du H, Li L, Bennett D, et al. Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults. PloS Medicine. Published: April 11, 2017 https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002279


Sammenhæng mellem tilskud af D-vitamin og forebyggelse af autisme

D-vitamintilskud til gravide mus forebyggede autistiske træk i deres afkom. Det viste et forsøg fra University of Queensland.

Opdagelsen tilvejebringer yderligere bevis for de afgørende rolle vitamin D spiller i hjernens udvikling, udtaler ledende forsker professor Darryl Eyles, fra UQ Queensland Brain Institute.

Mere om D-vitamin her   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.