Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2018


  • Digital afhængighed øger ensomhed, angst og depression 
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Mit sind kører konstant. For at jeg kan slappe helt af, bliver jeg nødt til at slippe af med min mobiltelefon."

— Kenny Chesney


Digital afhængighed øger ensomhed, angst og depressionsmartphone afhængighed

Smartphones er blevet en så integreret del af de fleste menneskers liv, at de skaber afhængighed.

I en ny undersøgelse offentliggjort i NeuroRegulation hævder San Francisco State University professor i sundhedsuddannelse Erik Peper og lektor i sundhedsuddannelsen Richard Harvey, at overbrug af smarte telefoner får hjernen til at reagere på samme måde som ved stofmisbrug.

"Den adfærdsmæssige afhængighed af smartphone brug begynder at danne neurologiske forbindelser i hjernen på måder, der ligner hvordan opioidafhængighed opleves af mennesker, der tager Oxycontin til smertelindring - gradvist," forklarede Peper.

Læs evt. mere i pressemeddelelsen om undersøgelsen

Ud over det kan afhængighed af teknologien bag sociale medier faktisk have en negativ indvirkning på sociale forbindelser. I en undersøgelse af 135 San Francisco statsstuderende fandt Peper og Harvey, at elever, der brugte deres telefoner, i størst udstrækning rapporterede højere niveauer af at føle sig isoleret, ensomme, deprimerede og ængstelige.

Peper og Harvey bemærker, at digital afhængighed ikke er vores skyld, men et resultat af teknologi-industriens ønske om at øge virksomhedernes overskud. "Flere øjne, flere klik, flere penge", sagde Peper.

Men ligesom vi kan træne os selv til at spise mindre sukker, kan vi for eksempel tage ansvaret for og træne os selv til at være mindre afhængige af vores telefoner og computere. Det første skridt er at erkende, at teknologi-firmaer manipulerer med vores medfødte biologiske reaktioner på fare. Peper foreslår at slukke push notifikationer, kun svare på e-mail og sociale medier på bestemte tidspunkter og planlægge perioder uden afbrydelser for at fokusere på vigtige opgaver.

Kilde: Erik Peper, Richard Harvey. Digital Addiction: Increased Loneliness, Anxiety, and Depression. NeuroRegulation. Vol 5, No 1 (2018). DOI: http://dx.doi.org/10.15540/nr.5.1.3

Lægen Jerk W. Langer skriver i en artikel Ude og Hjemme om mobilafhængighed blandt andet: "Det er så let at være online og ”på” hele tiden, at man let bliver afhængig af det. Men sker dét, kobler man aldrig helt fra og får ikke de nødvendige pauser i den virkelige verden, som et velfungerende arbejdsliv, familieliv og socialt liv kræver. Kroppen stresser hele tiden, og man er ikke mentalt tilstede i nuet."

Han giver i artiklen fem råd. Det første (og måske vigtigste) er, at sætte regler op. Aftal fx med dig selv, at telefonen lægges helt væk, når du leger med børnene. Opret telefonfrie zoner i hjemmet, fx at telefonen ikke tages med i soveværelset. Læs alle hans råd i artiklen.Lidt af hvert:

Overvægtige 55-75-årige danskere bør bevæge sig mere og spise sundere
For lidt bevægelse og for mange kalorier er nogle af de centrale faktorer af betydning for høj forekomst af højrisiko overvægt blandt de 55-75-årige, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere på food.dtu.dk

TED Talk: Bedstemødre behandler depression i Zimbabwe
I Zimbabwe har en forsker fundet en alternativ metode til at behandle de mange, der lider af depression. Metoden er bedstemødre.
... dem, som har modtaget samtaleterapien med bedstemødre, er symptomfrie i seks måneder efter behandlingen.

Læs mere på videnskab.dk

Plantekost kan give nok mad til dobbelt så mange mennesker
Ifølge en artikel i Los Angeles Times risikerer mere end 41 millioner amerikanere at må sulte på et tidspunkt i løbet af året. Men det behøver ikke at være sådan. Ny forskning tyder på, at landet kunne give nok mad til alle 327 millioner amerikanere - plus omkring 390 millioner mere - ved at fokusere på planter.

Hvis amerikanske landmænd tog alt det land, der i øjeblikket er afsat til opdræt af kvæg, svin og kyllinger, og i stedet brugte det til at dyrke planter, kunne de producere mad til mere end dobbelt så mange mennesker som de gør nu, ifølge en rapport, der er offentliggjort i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Er dansk landbrug virkelig værd at opretholde i sin nuværende form?
Drikkevandet forurenes, der er MRSA-smitte, og det vil koste dyrt at rydde op efter forurening af vandløb.

Læs mere på jyllandt-posten.dk

Vægttab kan beskytte drenge med overvægt mod type 2-diabetes
Studiet viste også, at drenge, der har svær overvægt som 7-årige eller overvægt som 13-årige, har en gavnlig effekt af at normalisere deres BMI, før de når sessionsalderen. De kan ikke fuldstændig eliminere den forøgede risiko, men de kan reducere den kraftigt.

De, der havde den største risiko, var de mænd, der havde overvægt både som 13-årige og som unge mænd. Og mænd, der havde overvægt som 7-årige, 13-årige og som unge mænd, havde omtrent samme risiko.

Begge grupper havde fire gange øget risiko for at få type 2-diabetes i alderen 30 til 60 år sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre.

Mænd, som kun havde overvægt ved session, havde tre gange øget risiko for type 2-diabetes sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre. Overvægt ved 13-årsalderen øgede altså risikoen yderligere i forhold til den forøgede risiko ved overvægt ved session.

Et fald i BMI fra 7-årsalderen til sessionsalderen var forbundet med en reduktion i risikoen for type 2-diabetes.

Læs mere på videnskab.dk

Forsker: Din kontorstol slider på dig mere, end du aner
Undgå smerter, muskelgener og følgesygdomme. Indfør regler, og tving dig selv til at komme op af stolen, lyder rådet fra en ekspert.

Ifølge Mette Aadahl, der har forsket i fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd i 15 år, kan det føre til følgesygdomme såsom hjertekarsygdomme og sukkersyge, hvis man bevæger kroppen for lidt i løbet af dagen.
Din krop er skabt til bevægelse. Menneskets krop og genetik er slet ikke indrettet til, at vi skal sidde ned på en stol dagen lang.

Tværtimod er den indrettet efter, at knogler og muskler skal stimuleres.
Læs mere på livsstil.tv2.dk   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.