Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 17, 2007
-
Interessant forbindelse mellem indtagelse af fedt og
depression
-
Animalske fødevarer øger risiko for kræft,
vegetabilske fødevarer mindsker risikoen
-
Mælk øger risiko for Parkinsons
-
Færre tilfælde af brystkræft efter fravalg af
hormontilskud
-
Mail: Protein
-
Det spirituelle hjørne
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Alt bør
gøres så enkelt som muligt, men ikke den mindste smule enklere.”
– Albert
Einstein
Der er sandsynligvis en tæt forbindelse mellem hvilke
fedtsyrer, vi får fra kosten, og tendensen til depression og
inflammation (betændelsestilstand, som ikke skyldes bakterier).
Ubalance mellem fedtsyrer i kosten er måske tæt
forbundet med den stærkt øgede forekomst af hjertesygdom og depression,
vi har oplevet i løbet af det sidste århundrede.
Omega-3 findes især i fisk, valnødder, hørfrø og grønne
grøntsager. Omega-6 findes især i raffineret vegetabilsk olie, der
anvendes i mange produkter – lige fra margarine til bagte fødevarer og
snacks. Mange mennesker bruger også forholdsvis store mængder
vegetabilsk olie til stegning, dressinger mv.
Mængden af omega-6 fedtsyrer i kosten i den vestlige
verden steg kraftigt, da raffineret olie blev del af hverdagskosten i
det tidlige 20. århundrede.
Tidligere tiders Jægere/samlere indtog to til tre gange
så meget omega-6 som omega-3. Hvor vi i den vestlige verden nu er oppe
på 15-17 gange mere omega-6 end omega-3.
Forskerne undersøgte forbindelsen mellem indtagelse af
fedtsyrer og forekomsten af depression og inflammation hos 43 ældre mænd
og kvinder.
De seks personer, der havde fået diagnosen major
depression havde næsten 18 gange så meget omega-6 som omega-3 i deres
blod, sammenlignet med ca. 13 gange så meget hos de deltagere, der ikke
mødte kriterierne for en ”Major Depression”. Deprimerede personer havde
også højere forekomst af substanser i blodet, der viste inflammation.
Forskerne så en tydelig sammenhæng mellem graden af
depression og forholdet mellem omega-6 og omega-3: Jo mere omega-6 i
forhold til omega-3, desto mere deprimeret var personen generelt.
Kilde: Janice K. Kiecolt-Glaser m.fl.
Depressive Symptoms, omega-6:omega-3 Fatty Acids, and Inflammation in
Older Adults
Psychosomatic Medicine 69:217-224 (2007)
Kommentar:
Undgå så vidt muligt olie og fedt i din madlavning.
Hvis/når du bruger lidt olie i madlavningen er det bedst
at vælge en vegetabilsk olie med forholdsvis meget omega-3, fx rapsolie,
valnøddeolie eller olier med hørfrøolie. Et godt valg er fx Omega-3
Nutridan.
Mere om omega-3 her
Mange kunne undgå eller trappe deres medicin ned, hvis
de gennemførte – eller fik hjælp til at gennemføre – omfattende
forbedringer i kost, livsstil og levevilkår.
Selv om de fleste læger nok efterhånden godt ved, at
sund kost, motion mv. i mange tilfælde kan gøre medicin unødvendig, slog
forbruget af lykkepiller alle rekorder sidste år. Ifølge Berlingske
Tidende (23-04-2007) og Lægemiddelstyrelsen blev 273.311 danskere sidste
år behandlet med pillerne, hvilket er over 10.000 flere end i 2005 og
næsten 60.000 flere end i 2002.
Læs også
depressioner – er der
en naturlig løsning?
I en undersøgelse offentliggjort i International Journal
of Cancer vurderede forskerne betydningen af ernæring og risiko for
livmoderhindekræft blandt 1204 kvinder der for nylig havde fået
diagnosen livmoderhindekræft og 1212 kvinder uden kræft.
Resultatet viste, at de som indtog flest animalske
fødevarer, havde næsten fire gange så høj risiko for kræft sammenlignet
med de som hovedsageligt spiste planteføde (vegetarer eller næsten
vegetarer).
Kræftrisikoen steg i takt med at indtagelsen af animalsk
fedt og protein steg.
Et andet studie fra the Journal of the National Cancer
Institute, undersøgte sammenhængen mellem risiko for brystkræft efter
overgangsalderen og indtagelse af plante lignan (planteøstrogener der
findes i forskellige frugter, grøntsager og kornprodukter). Blandt de
som indtog flest plante lignan, var forekomsten af brystkræft 17 %
lavere sammenlignet med de kvinder som indtog mindst.
(Kilde: Breaking medical news 20-04-2007
Touillaud MS, Thiebaut A, Fournier A, Niravong M, et al. Dietary Lignan
Intake and Postmenopausal Breast Cancer Risk by Estrogen and
Progesterone Receptor Status. J Natl Cancer Inst. 2007;99:475-486.
Xu W, Dai Q, Xiang Y, Zhao G, et al. Nutritional factors in relation to
endometrial cancer: A report from a population-based case-control study
in Shanghai, China. Int J Cancer. 2007;120:1776-1781.)
Mere om
sund kost
Forskningsresultater fra et amerikansk institut viser en
klar sammenhæng hos mænd mellem et stort indtag af mælkeprodukter og
sandsynligheden for at udvikle Parkinsons.
Studierne omfatter 130.000 amerikanske voksne, som er
blevet fulgt i ni år som del af et stort kræftforskningsprojekt. 250 fik
Parkinsons.
Forskerne undersøgte sammenhængen mellem mælkeprodukter
og Parkinsons, og fandt ud af, at de mænd, der havde det største forbrug
af mælkeprodukter, havde cirka 60 procents større risiko for at få
Parkinsons end dem med det laveste forbrug.
(Kilde:
Politiken
22-04-2007
American Journal of Epidemiology Advance Access originally
published online on January 31, 2007
American Journal of Epidemiology 2007 165(9):998-1006; doi:10.1093/aje/kwk089)
Kommentar:
Der er mange grunde til at udelade mælk og
mælkeprodukter fra kosten. Ovenstående er endnu en.
Det er naturligvis vigtigt at få nok kalk, men det er
langt sundere at få kalken fra vegetabilske fødevarer.
Læs evt. mere
om kalk her
og/eller
mere om knogler og kalk her
For andet år i træk ser USA et fald i antallet af nye
brystkræfttilfælde. Faldet kommer umiddelbart efter, at salget af
hormontilskud til kvinder i overgangsalderen er faldet drastisk. Det
viser en ny amerikansk undersøgelse.
Det forstærker mistanken om, at hormontilskud efter
overgangsalderen øger risikoen for brystkræft, og overlæge i Kræftens
Bekæmpelse anbefaler, at danske kvinder kun tager hormontilskud i
situationer, hvor de føler, at det er bydende nødvendigt.
(Kræftens
bekæmpelse 20-04-2007;
New England Journal of Medicine 2007; 356: 1670-1674)
Efter artiklen om protein og kulhydrater i nyhedsbrevet
>> modtog jeg nedenstående mails om emnet:
Kære John Buhl
Jeg har heldigvis ikke problemer med at jeg får for
meget rødt kød, da jeg generelt ikke har lyst til/kan lide kød.
Jeg bliver til gengæld i tvivl om, hvorvidt jeg får nok
protein - måske mest fordi flere vælger at kommentere, når jeg ikke
spiser kød.
Jeg kan dog se at der er protein i mange af de fødevarer
jeg spiser dagligt - eksempelvis havregryn, ærter, grovpasta, grovnudler,
brød, æg og mælkeprodukter mm.
Jeg får også indimellem røde kidneybønner, falafel,
torskerogn, tun, frikadeller og kødsovs.
Jeg spiser meget frugt (ofte smoothies med bær, banan,
appelsin mm) og grønt (specielt i wok mad - her ofte: broccoli, rød
peber, chili, champignon, hvidløg og løg).
Burde disse fødevarer ikke give mig nok protein? Og hvad
med jern?
Med Venlig Hilsen Mie
Kære Mie
Du får nok protein.
Rent ernæringsmæssigt er du langt bedre dækket ind end
de fleste på en almindelig dansk kost.
Der er protein i alle frugter, grøntsager, bælgfrugter,
kornprodukter og nødder. Det er derfor nærmest umuligt at komme til at
mangle protein, hvis du spiser dig mæt i bare nogenlunde sunde
fødevarer. Hvis man stort set lever af cola, vingummi og hvidt brød -
eller har andre ekstremt usunde kostvaner - kan man naturligvis komme
til at mangle protein (og alt muligt andet).
Læs evt. mere om
protein og vegetarkost her
Mere om
protein her og mere om
proteinkure o.l. her.
Det er usandsynligt, at du mangler jern. Hvis du er i
tvivl, eller har symptomer på jernmangel, kan du få taget en blodprøve
hos din læge og/eller tage en vitaminpille, der også indeholder jern.
Med venlig hilsen
John Buhl
Køb bøger på helseonline:
To bøger der gør det lettere at gå over til mere
vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)
Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær
samtidig kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 228,00 (nomalpris: 268,00)
Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund
måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner.
Køb
online: 299,00 (normalpris 338,00)
Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig
eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil
give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker.
Køb
online: 325,75 (normalpris 368,00)
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb
online: 274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
Dr. John Hagelin er en verdenskendt og respekteret
kvantefysiker.
Hans bog, ”Manual for a Perfect Government”, forklarer
hvordan man løser større sociale og miljømæssige problemer, og skaber en
fredelig verden med en politik der harmonerer med naturlovene.
John Hagelin bliver af mange betragtet som en af de
største og mest betydningsfulde kvantefysikere.
I hans “Creating Peace” beretning fra the Miami
“Prophets Conference” series (June 4, 2005) giver han sit interessante
bud på livets oprindelse, intelligent design og hvem vi er. (På
engelsk).
Se
dette
foredrag her
John Hagelin optræder også i filmen
The Secret.
"Gang på gang
oplever jeg, at alting opstår af intet. Det er livets sande glæde."
-- Shunryu
Suzuki