Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 17, 2009
- Næringsstoffer i sund mad (5)
- Livslang veganerkost går ikke ud over knoglerne
-
Moderens sol under graviditeten gavner børns knogler
-
Mangel på D-vitamin kan øge risiko for kejsersnit
-
Børn med astma trækker vejret bedre i røgfri luft
- Astma + trafik = dårligere lungefunktion
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
”Evnen til at
forenkle betyder at fjerne det unødvendige, så det nødvendige kan komme
til udtryk.”
-- Hans
Hoffmann
I artiklerne om næringsstoffer er vi kommet til vitaminer og
mineraler. Og mon ikke det i de næste uger bliver til flere artikler om
netop det emne ...
VITAMINER OG MINERALER – MEN FRA SUNDE KILDER
Vitaminer er en fællesbetegnelse for en række livsvigtige
stoffer, som kroppen ikke selv kan danne og derfor skal tilføres med
maden. De er alle nødvendige for kroppen udvikling og sundhed.
Kemisk set er de enkelte vitaminer meget forskellige organiske
næringsstoffer, men de har alle det tilfælles, at de er nødvendige for
at opretholder kroppens normale funktioner.
Vitaminers rolle er at sikre korrekt optagelse og udnyttelse af
kalorier, proteiner, mineraler, fedtsyrer og andre stoffer i kosten.
Det
gælder om at få nok af alle vitaminer i kosten og eventuelt som
kosttilskud.
Mineraler. Når vi snakker ernæring, er mineraler de
grundstoffer, der indgår i levende organismer, og som kroppen skal have
tilført med kosten.
Ligesom vitaminerne er en lang række mineraler vigtige for vores
sundhed.
Mineralerne kan fx hjælpe vitaminerne med at fungere, være byggesten
i fx knogler og tænder, eller have andre funktioner (fx at regulere
nervesystemet eller kroppens væske- og saltbalance).
Selv om det er nødvendigt, at kosten indeholder alle livsvigtige
mineraler, er det også vigtigt, at det ikke bliver til for mange. For
store mængder af visse mineraler, eller hvis mineralindtaget er ude af
balance, kan skade kroppen. Det er derfor særlig vigtigt ikke at
overdrive med ekstra tilskud af mineraler.
Korrekt opbevaring beskytter vitaminer i maden?
Jo længere og dårligere frugt, grønt og kornprodukter opbevares,
desto flere vitaminer og andet godt forsvinder.
Du bør derfor altid tjekke, hvordan den mad, du har købt, bedst
opbevares.
På den måde får du mest næring ud af dine fødevarer.
Læs eventuelt mere om opbevaring af frugt og grønt her
Tilberedning af frugt og grønt
Fødevarer bevarer langt de fleste vitaminer intakte, hvis du
tilbereder dem skånsomt, og mange frugt og grøntsager kan spises rå.
Dampkogning, lynstegning, bagning eller fx kogning (hvor du drikker
kogevandet, grønsagssuppe o.l.) sikrer, at der kun er et minimalt tab af
vitaminer.
Få nok vitaminer og mineraler
Mangel på vitaminer og mineraler svækker kroppen, giver træthed,
svækker immunforsvaret og kan give en lang række ubehagelige symptomer —
ja endog sygdomme.
Meget tyder på, at naturen i de fleste tilfælde ved bedst, og har
indrettet os sådan, at vi helst skal have næringsstofferne, som de
findes i rigtig mad.
Det udelukker naturligvis ikke, at det kan være smart at trække de
bedste eller mest aktive stoffer ud af maden, og give dem som
kosttilskud til mennesker, der har et særligt behov for dem, og som ikke
umiddelbart kan få dækket deres behov fra kosten.
Isolerede vitaminer og andre næringsstoffer, der indtages som
kosttilskud, er dog ikke det samme, som at få dem fra maden.
I naturlige fødevarer fungerer de enkelte næringsstoffer i sammenhæng
med andre næringsstoffer — ofte på en måde vi endnu ikke helt forstår —
og når vi trækker dem ud af deres naturlige sammenhæng, og indtager dem
som rene og koncentrerede stoffer, virker de ikke altid så godt længere,
eller helt som forventet.
Og i nogle sjældne tilfælde ser det faktisk ud til, at koncentrerede
stoffer kan være skadelige, i det mindste for nogle mennesker. Måske
især hvis næringsstoffer fra maden fremstilles syntetisk og indtages i
store mængder som kosttilskud.
Det er helt fint at tage visse kosttilskud, hvis det tyder på, at de
vil gavne dig, men brug aldrig kosttilskud som erstatning for at spise
nok frugt, grøntsager og fuldkorn.
Dine valg af sunde fødevarer er langt vigtige end hvilke kosttilskud,
du tager.
De plantestoffer, de fleste mennesker får for få af — fordi de spiser
for lidt planteføde — kan du alligevel ikke få fra kosttilskud. De
findes kun i tilstrækkelige mængder og variation i sunde fødevarer. Der
findes bogstavelig talt tusindvis af disse plantestoffer, og du får dem
ved at spise nok frugt og grønt suppleret med fuldkornsprodukter,
bælgfrugter og små mængder nødder/frø, og ved at spise en stor variation
af sunde vegetabilske fødevarer.
Få nok vitaminer og mineraler ved at spise sund mad.
Hvis du spiser for lidt frugt, grønt og fuldkorn er løsningen at
spise nok frugt, grønt og fuldkorn.
Der er ingen anden god løsning.
Forskerne sammenlignede 105 buddhistiske nonner, der hele livet havde
levet som veganere (altså helt uden at spise animalske fødevarer), med
105 kødspisende kvinder. Alle kvinder havde overstået overgangsalderen.
Deltagernes knoglemasse blev analyseret, og det viste sig, at en
livslang veganerkost ikke havde nogen negativ indvirkning på knoglerne.
Gruppen af veganere indtog betydeligt mindre calcium (375 gram
dagligt sammenlignet med 683 gram dagligt i kontrolgruppen), og deres
proteinindtag var også betydeligt lavere (35,3 gram dagligt sammenlignet
med 62,5 gram dagligt i kontrolgruppen).
Kilde: Ho-Pham LT, Nguyen PLT, Le TTT, m.fl. Veganism, bone mineral
density, and body composition: a study in Buddhist nuns.
Osteoporos Int. 2009. Published online April 7, 2009: DOI
10.1007/s00198-009-0916-z.
Kommentar:
Calcium er blot et af de stoffer, der gavner knogler. En veganerkost
indeholder sædvanligvis mindre calcium end en almindelig kost, der
indeholder mælk og mejeriprodukter, men til gengæld er en veganerkost
ofte rig på andre næringsstoffer, der også gavner knoglerne (fx
magnesium og kalium).
Veganere, der fx drikker meget kaffe, indtager meget salt eller får
dækket en stor del af deres kaloriebehov med sukker og fedt, kan komme
til at mangle kalk, hvis de ikke er opmærksomme på at få mere kalk i
kosten, end fx nonnerne fik i ovennævnte studie.
Britiske forskere undersøgte 6995 10-årige børn, hvis mødre var sidst
i graviditeten i de solrige måneder, og fandt, at børnenes knogler
generelt var større, end hos børn, hvis mødre fik mindre sol under
graviditeten.
Forskellen kan forklares ved at mødrene fik mere sol sidst i
graviditeten, hvilket gav deres ufødte børn mere D-vitamin, som er
nødvendige for at optage kalk i knoglerne.
Børnenes knogler blev scannet, og det blev vurderet, hvor meget sol,
mødrene havde fået ved at undersøge meteorologiske data fra de områder,
mødrene havde opholdt sig under graviditeten.
Kilde: Adrian Sayers and Jonathan H. Tobias. Estimated Maternal
Ultraviolet B Exposure Levels in Pregnancy Influence Skeletal
Development of the Child
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi:10.1210/jc.2008-2146
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Vol. 94, No. 3 765-771
Kommentar:
Det er interessant, at det gavner det ufødte barn, at gravide får sol
på kroppen. Det er naturligvis stadig vigtigt ikke at overdrive
solbadning og undgå solskoldning.
Mere om sol her
Og her endnu en god grund til at få nok sol/D-vitamin under
graviditeten ...
Kvinder, der får for lidt D-vitamin under graviditeten, kan have øget
risiko for at føde ved kejsersnit.
Ud af 253 kvinder, der fødte på hospitalet i Bosten Massachusett
viste det sig, at de, der manglede D-vitamin, var næsten fire gange så
tilbøjelige til at føde ved kejsersnit end kvinder med et højt niveau af
D-vitamin i blodet.
Eftersom D-vitamin er vigtig for muskelfunktion var forskerne ikke
overrasket over resultatet, men de ønsker nu at finde ud af, om øget
indtagelser af D-vitamin under graviditeten vil mindske fødsler ved
kejsersnit.
Kilde: Michael F. Holick m.fl. Association between Vitamin D
Deficiency and Primary Cesarean Section
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,
doi:10.1210/jc.2008-1217
Forskerne fulgte 290 astmatiske børn, og fulgte hvordan røg i luften
påvirkede børnene.
Det viste sig, at enhver mindskelse i passiv rygning i løbet af et år
resulterede i færre tilfælde af dårlig astmakontrol, færre besøg på
skadestuen og færre indlæggelser på hospital
Forskerne var overraskede over i hvor høj grad mindre røg forbedrede
tilstanden hos børnene.
Kilde: Lynn B. Gerald, PhD m.fl.
Changes in Environmental Tobacco Smoke Exposure and Asthma Morbidity
Among Urban School Children
CHEST
April 2009 vol. 135 no. 4 911-916
Og nu vi er ved emnet ...
I et studie af 176 voksne med astma og snue fandt forskerne, at jo
tættere voksne med astma boede på en trafikeret vej, desto dårligere var
deres lungefunktion.
Forskerne undersøgte, hvor langt patienterne havde til den nærmeste
vej. De sammenlignede derefter lungefunktionen med data om vej og
trafik.
De, der boede tættest på en vej med trafik, havde den dårligste
lungefunktion, og de, der levede længst fra en trafikeret vej, havde den
bedste lungefunktion.
Kilde: Journal of Allergy and Clinical Immunology, April 2009.
Reuters 14-4-2009.
Asthma plus traffic equals poor lung function
For lidt sol kan være livsfarligt
En række undersøgelser viser, at mindst halvdelen af alle danskere
får for lidt D-vitamin, og at hovedsynderen er for lidt sol.
Mangel på D-vitamin kan medføre en lang række sygdomme. Og en
omfattende undersøgelse fra John Hopkins University i Baltimore, USA,
konkluderer, at folk med et for lavt indhold af D-vitamin i blodet har
26 procent større risiko for at dø af 'alle årsager'.
24timer 21-4-2009
Nikotin-tyggegummi kan give kræft
Hvis du bruger nikotin-produkter som tyggegummi i lang tid, øger du
risikoen for at få kræft i munden, viser ny forskning.
Politiken 22-4-2009
Kviksølv og helbred
Ny undersøgelse viser ingen tegn på, at kviksølv har skadet
klinikassistenters og tandlægers helbred.
Ugens tal for folkesundhed. Uge 16, 2009
Begrænset effekt af homøopati mod bivirkninger
Behandling med homøopati mod bivirkninger efter kræftbehandling har
ingen eller kun begrænset effekt, viser en gennemgang af al tilgængelig
forskning i emnet. Der var heller ingen eksempler på bivirkninger ved
homøopatien eller interaktion med den almindelige kræftbehandling.
cancer.dk 16-4-2009
Cola gør dårlig mave værre
Det er en myte, at opkast og diarre kan kureres med en tår slatten
cola - de søde drikke gør kun ondt værre, især hos børn
Ekstra
Bladet 22-4-2009
”Vision uden
handling er en dagdrøm. Handling uden vision er et mareridt.”
-- Japansk
ordsprog
Du kan støtte nyhedsbrevet ved at købe bøger, kosttilskud mv. på
www.helseonline.dk
Stor online rabat på det meste.
”Stenalderen
sluttede ikke, fordi menneskene løb tør for sten. Den sluttede fordi det
var tid til at genoverveje, hvordan vi lever.”
— William
McDonaugh