Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 17, 2012


  1. Usund kost forbundet med øget risiko for depression
  2. Ny bog om depressioner
  3. Mail: Fedt og vitaminer
  4. Mail: Hvad med olie, kalk og vitaminer
 

Det kræver mindre karakter at opdage andres fejl, end at tolerere dem.

— J. Petit-Senn


Kostvaner påvirker humøret

Usund kost forbundet med øget risiko for depression

Både indtagelse af kommercielle bagværk (kager, croissanter, wienerbrød, osv.) og fastfood (hamburgere og hotdogs og pizza) er forbundet med depression. Det viser et nyt studie.

8.964 deltagere, der aldrig var blevet diagnosticeret med depression eller havde taget antidepressiv medicin, blev fulgt og vurderet over en periode på 6 måneder, og 493 blev diagnosticeret med depression eller begyndte at tage antidepressiv medicin.

Det viste sig, at dem, der spiser fastfood, har 51% større risiko for at udvikle depression, sammenlignet med dem, der spiser lidt eller ingen fastfood.

Undersøgelsen viser også, at jo mere fastfood en person spiser, desto større er risikoen for at få en depression.

Med hensyn til forbrug af kommercielle bagværk, er resultaterne lige så overbevisende.1)

At kostvaner kan have en stor indflydelse på følelser og humør blev ligeledes for nylig dokumenteret i et studie, der involverede 945 mænd og kvinder. Det viste, at indtagelse af transfedt er forbundet med negative følelser lige fra utålmodighed til aggression. Et tidligere studie har også vist, at selv lidt transfedtsyrer kan medvirke til depression.2)

Transfedtsyrer findes naturligt i oksekød, fårekød og mælkefedt. Indholdet af transfedt i disse produkter er 3-6%. Industrielt fremstillet transfedt findes i margarine og fedtstoffer anvendt til bagværk, fastfood og snacks. Siden den 1. januar 2004 må indholdet af industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer højst udgøre 2%. 3)

Ligesom maden har en stor indvirkning på vores fysiske tilstand, kan den altså også påvirke vores humør og psykiske tilstand.

Sammen med motion og god søvn kan sund kost være en vigtig del af en naturlig løsning på depression!

Læs evt. mere i tidligere nyhedsbreve:

Vegetarkost forbedrer humøret og mindsker stress

Kan en kødrig kost fremme depression?

Middelhavskost mod depression

Bedre humør med fedtfattig kost

Interessant forbindelse mellem indtagelse af fedt og depression

Kilder:

1) Almudena Sánchez-Villegas m.fl.
Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression.
Public Health Nutrition March 2012 volume 15 issue 03. DOI:10.1017/S1368980011001856

2) Golomb BA , Evans MA , White HL , Dimsdale JE (2012). Trans Fat Consumption and Aggression. PLoS ONE 7(3): e32175. 5.3.2012. doi:10.1371/journal.pone.0032175
Hele undersøgelsen kan læses her

3) Altomkost.dk Om transfedt 4.3.2011


Ny bog om depressioner

Læs mere om mulige naturlige løsninger på depressioner i min nye udgave af bogen Depressioner — er der en naturlig løsning?

Hvis du føler dig deprimeret, nedtrykt, trist eller modløs — mere eller oftere, end du bryder dig om — er bogen skrevet til dig.

Den omhandler de grundlæggende forbedringer i kost, livsstil og livsbetingelser, som jeg ofte har set hjælpe mennesker med depressioner eller depressionslignende symptomer.

I langt flere tilfælde, end de fleste er klar over, vil forbedringer i kost, livsstil og livsbetingelser gøre så stor forskel, at medicin og eventuel anden behandling bliver unødvendig.

Bogen, der er på 120 sider, udkommer 1. maj 2012, hvorefter den kan købes hos boghandleren. Prisen er kr. 149,-

Du kan dog allerede nu bestille bogen på helseonline.dk til kr. 129,- >>


Mail: Fedt og vitaminer

Jeg har lige en forespørgsel som jeg håber du kan hjælpe mig med ...

Jeg er uddannet kostvejleder og arbejder primært med vægttab ... og har søgt emner omkring for lidt indtagelse af fedtstoffer og manglende optagelse af A D E og K og konsekvensen af det ...

Jeg synes der er for meget fokus på at leve fedtfattigt og mange glemmer at spare på kulhydraterne ...

Og specielt mange forældre med børn i voksealderen sparer alt fedtet væk ...

Jeg har læst en masse artikler men synes jeg mangler noget der specifikt nævner det emne med for lidt fedt og mangel på de fedtopløselige vitaminer, og om det har nogen konsekvens på bl.a. cancer

Håber du kan hjælpe og spare mig en masse timer med søgen på nettet ...

Mvh jane

Hej Jane

Der er mange meninger om det, men jeg tror du får problemer med at finde ret meget specifikt på nettet om det.

De fedtopløselige vitaminer skal bruge lidt fedt for at blive optaget. Det er jo som regel let klaret ved at tage vitamintabletterne samme med et måltid. Eller tage vitaminerne sammen med tilskud, der indeholder olie (fiskeolie, hørfrøolie e.l.), hvis man tager det. Eller at tage vitaminerne sammen med det måltid/mellemmåltid, der indeholder mest fedt (fx lidt nødder, en avocado e.l.).

De fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer, indeholder i sig selv lidt eller meget fedt, så der er det næppe et problem. Det kan naturligvis blive et problem, hvis en person spiser forholdsvis få fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer og samtidig spiser ekstremt fedtfattigt.

Jeg ser ingen grund til at spare på kulhydrater. Det er kun de raffinerede kulhydrater, man bør spise mindre af eller helt undgå — altså fx hvedemel og sukker.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Hvad med olie, kalk og vitaminer

... Så læser jeg Pia Birks bog: Kokosolie - Mad som middel. Her læser jeg at kokosolie har fantastiske egenskaber. Desuden skriver hun også, at mættet fedt også er nødvendigt i kroppen. Langkædede og mellemlange fedtsyrer, dobbeltbindinger i kulstofkæden osv. Ja, nye udtryk som giver indtryk.

Hvad skal forbrugeren tro på? Hvad skal forbrugeren gøre?

Så er der vitamin- og mineraljunglen. Men det er måske ikke lige dette nyhedsbrev, der skal dække det? I alle tilfælde, så har mine tanker omkring kosttilskud svirret omkring kalcium, magnesium, D-vitamin osv.

Er der noget med at kalcium hindrer optagelsen af magnesium?

Der er enormt meget kalk i fx havregryn. En portion grød om morgenen dækker en voksen persons daglige kalkbehov. Hvorfor hører vi så meget om kalk og knogleskørhed, når det er så nemt at få kalk nok? Er det fordi vi er et mejeriland og skal have solgt så meget mælk som muligt?

B12 - hvordan får man B12 uden at støtte medicinalfirmaerne?

Nå - blot tanker. En har skrevet (du?), at blot vi spiser varieret, så får vi hvad vi skal have? Er det så nemt? Og hvad vil varieret sige? Er der en rød tråd i variationen?

Mvh
Eva

Hej Eva

Det er unødvendigt og usmart at få (for meget) mættet fedt (det tyder de fleste undersøgelser på). Men det er heller ikke sundt at få for meget umættet fedt.

Kokosolie (rig på mættet fedt) er nok desværre ingen undtagelse. De rosende påstande om forskellige olier er vildt overdrevne eller grebet ud af den blå luft.

Vi ved en del om fedt og fedtstoffer — men der er også meget, vi ikke ved. Og som altid, når der mangler konkret viden, er der mange såkaldte eksperter, der med stor sikkerhed fortæller os andre, hvordan tingene hænger sammen.

Producenter af kokosolie og andre olier er ikke just med til at forenkle budskaberne.

Under normale omstændigheder og for de fleste mennesker mener jeg, at det er bedst at lade være med at tilsætte olie/fedt til maden, men blot få de nødvendige fedtsyrer fra hele uraffinerede fødevarer – frugt, grønsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Det er ikke svært. Selv salatblade indeholder essentielle fedtsyrer. De vigtigste kilder til sundt fedt er avocado, nødder og frø.

Der er både mættede og umættede fedtsyrer i stort set alle fødevarer. I sunde vegetabilske fødevarer er der mest umættet fedt.

Olier udvundet af fødevarer — fx nødder — er et raffineret produkt, hvor de fleste næringsstoffer er fjernet. Det er næppe den bedste måde at få fedtsyrer på. Lidt på samme måde som hvidt franskbrød ikke er den bedste kilde til kulhydrater.

Tilskud af omega-3 kan være en undtagelse i nogle situationer og ved visse sygdomme. Mange mennesker spiser så uhensigtsmæssigt, eller lider af sygdomme, hvor fx tilskud af omega-3 fedtsyrer er gavnlige/vigtige.

Ja, det er let at få nok kalk uden mælk, men hvis kosten indeholder mange kalorier fra animalske fødevarer, sukker og olie, kan der være problemer med at få nok kalk (nok sund mad med kalk), da kaloriebehovet så bliver dækket af fødevarer uden eller næsten uden kalk.

Kalk forhindrer ikke optagelsen af magnesium. En sund kost indeholder nok magnesium.

Havregryn indeholder både meget kalk og magnesium (180 mg kalk per 100 gram og 200 mg magnesium). En portion havregryn giver altså en del af både kalk og andet godt, men en portion dækker ikke dit dagsbehov.

Du støtter ikke medicinalindustrien ved at købe B12-vitamin. De firmaer, der fremstiller B12, er som regel vitaminproducenter, der ikke fremstiller medicin. Det er måden at få B12 på som vegetar/veganer. Der er ikke andre pålidelige måder.

Vegetabilske fødevarer indeholder ikke B12-vitamin, eller de indeholder så forsvindende lidt, at risikoen for mangel på B12 er alt for stor.

Det er muligt at få alle vitaminer, mineraler mv. fra kosten (bortset fra D-vitamin, som vi mest får fra solen).

Med venlig hilsen
John Buhl


Det er vigtigt at blive ved med at lære, at nyde udfordringen, at tolerere tvetydighed. Når alt kommer til alt er der ingen sikre svar.

— Martina Horner


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.