Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 17, 2012
- Usund kost forbundet med øget risiko for depression
- Ny bog om depressioner
- Mail: Fedt og vitaminer
- Mail: Hvad med olie, kalk og vitaminer
|
|
|
Det kræver
mindre karakter at opdage andres fejl, end at tolerere dem.
— J.
Petit-Senn
Kostvaner påvirker humøret
Usund kost forbundet med øget risiko for depression
Både indtagelse af kommercielle bagværk (kager, croissanter,
wienerbrød, osv.) og fastfood (hamburgere og hotdogs og pizza) er
forbundet med depression. Det viser et nyt studie.
8.964 deltagere, der aldrig var blevet diagnosticeret med depression
eller havde taget antidepressiv medicin, blev fulgt og vurderet over en
periode på 6 måneder, og 493 blev diagnosticeret med depression eller
begyndte at tage antidepressiv medicin.
Det viste sig, at dem, der spiser fastfood, har 51% større risiko for
at udvikle depression, sammenlignet med dem, der spiser lidt eller ingen
fastfood.
Undersøgelsen viser også, at jo mere fastfood en person spiser, desto
større er risikoen for at få en depression.
Med hensyn til forbrug af kommercielle bagværk, er resultaterne lige
så overbevisende.1)
At kostvaner kan have en stor indflydelse på følelser og humør blev
ligeledes for nylig dokumenteret i et studie, der involverede 945 mænd
og kvinder. Det viste, at indtagelse af transfedt er forbundet med
negative følelser lige fra utålmodighed til aggression. Et tidligere
studie har også vist, at selv lidt transfedtsyrer kan medvirke til
depression.2)
Transfedtsyrer findes naturligt i oksekød, fårekød og mælkefedt.
Indholdet af transfedt i disse produkter er 3-6%. Industrielt
fremstillet transfedt findes i margarine og fedtstoffer anvendt til
bagværk, fastfood og snacks. Siden den 1. januar 2004 må indholdet af
industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer højst udgøre
2%. 3)
Ligesom maden har en stor indvirkning på vores fysiske tilstand, kan
den altså også påvirke vores humør og psykiske tilstand.
Sammen med motion og god søvn kan sund kost være en vigtig del af en
naturlig løsning på depression!
Læs evt. mere i tidligere nyhedsbreve:
Vegetarkost forbedrer humøret og mindsker stress
Kan en kødrig kost fremme depression?
Middelhavskost mod depression
Bedre humør med fedtfattig kost
Interessant
forbindelse mellem indtagelse af fedt og depression
Kilder:
1) Almudena Sánchez-Villegas m.fl.
Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of
depression.
Public Health Nutrition March 2012 volume 15 issue 03.
DOI:10.1017/S1368980011001856
2) Golomb BA , Evans MA , White HL , Dimsdale JE (2012). Trans Fat
Consumption and Aggression. PLoS ONE 7(3): e32175. 5.3.2012.
doi:10.1371/journal.pone.0032175
Hele undersøgelsen kan læses
her
3) Altomkost.dk
Om transfedt 4.3.2011
Ny bog om depressioner
Læs mere om mulige naturlige løsninger på depressioner i min nye
udgave af bogen Depressioner — er der en naturlig løsning?
Hvis du føler dig deprimeret, nedtrykt, trist eller modløs — mere
eller oftere, end du bryder dig om — er bogen skrevet til dig.
Den omhandler de grundlæggende forbedringer i kost, livsstil og
livsbetingelser, som jeg ofte har set hjælpe mennesker med depressioner
eller depressionslignende symptomer.
I langt flere tilfælde, end de fleste er klar over, vil forbedringer i
kost, livsstil og livsbetingelser gøre så stor forskel, at medicin og
eventuel anden behandling bliver unødvendig.
Bogen, der er på 120 sider, udkommer 1. maj 2012, hvorefter den kan
købes hos boghandleren. Prisen er kr. 149,-
Du kan dog allerede nu bestille bogen
på helseonline.dk til kr. 129,- >>
Mail: Fedt og vitaminer
Jeg har lige en forespørgsel som jeg håber du kan hjælpe mig med ...
Jeg er uddannet kostvejleder og arbejder primært med vægttab ... og
har søgt emner omkring for lidt indtagelse af fedtstoffer og manglende
optagelse af A D E og K og konsekvensen af det ...
Jeg synes der er for meget fokus på at leve fedtfattigt og mange
glemmer at spare på kulhydraterne ...
Og specielt mange forældre med børn i voksealderen sparer alt fedtet
væk ...
Jeg har læst en masse artikler men synes jeg mangler noget der
specifikt nævner det emne med for lidt fedt og mangel på de
fedtopløselige vitaminer, og om det har nogen konsekvens på bl.a. cancer
Håber du kan hjælpe og spare mig en masse timer med søgen på nettet
...
Mvh jane
Hej Jane
Der er mange meninger om det, men jeg tror du får problemer med at
finde ret meget specifikt på nettet om det.
De fedtopløselige vitaminer skal bruge lidt fedt for at blive
optaget. Det er jo som regel let klaret ved at tage vitamintabletterne
samme med et måltid. Eller tage vitaminerne sammen med tilskud, der
indeholder olie (fiskeolie, hørfrøolie e.l.), hvis man tager det. Eller
at tage vitaminerne sammen med det måltid/mellemmåltid, der indeholder
mest fedt (fx lidt nødder, en avocado e.l.).
De fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer, indeholder i
sig selv lidt eller meget fedt, så der er det næppe et problem. Det kan
naturligvis blive et problem, hvis en person spiser forholdsvis få
fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer og samtidig spiser
ekstremt fedtfattigt.
Jeg ser ingen grund til at spare på kulhydrater. Det er kun de
raffinerede kulhydrater, man bør spise mindre af eller helt undgå —
altså fx hvedemel og sukker.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Hvad med olie, kalk og vitaminer
... Så læser jeg Pia Birks bog: Kokosolie - Mad som middel. Her læser
jeg at kokosolie har fantastiske egenskaber. Desuden skriver hun også,
at mættet fedt også er nødvendigt i kroppen. Langkædede og mellemlange
fedtsyrer, dobbeltbindinger i kulstofkæden osv. Ja, nye udtryk som giver
indtryk.
Hvad skal forbrugeren tro på? Hvad skal forbrugeren gøre?
Så er der vitamin- og mineraljunglen. Men det er måske ikke lige
dette nyhedsbrev, der skal dække det? I alle tilfælde, så har mine
tanker omkring kosttilskud svirret omkring kalcium, magnesium, D-vitamin
osv.
Er der noget med at kalcium hindrer optagelsen af magnesium?
Der er enormt meget kalk i fx havregryn. En portion grød om morgenen
dækker en voksen persons daglige kalkbehov. Hvorfor hører vi så meget om
kalk og knogleskørhed, når det er så nemt at få kalk nok? Er det fordi
vi er et mejeriland og skal have solgt så meget mælk som muligt?
B12 - hvordan får man B12 uden at støtte medicinalfirmaerne?
Nå - blot tanker. En har skrevet (du?), at blot vi spiser varieret,
så får vi hvad vi skal have? Er det så nemt? Og hvad vil varieret sige?
Er der en rød tråd i variationen?
Mvh
Eva
Hej Eva
Det er unødvendigt og usmart at få (for meget) mættet fedt (det tyder
de fleste undersøgelser på). Men det er heller ikke sundt at få for
meget umættet fedt.
Kokosolie (rig på mættet fedt) er nok desværre ingen undtagelse. De
rosende påstande om forskellige olier er vildt overdrevne eller grebet
ud af den blå luft.
Vi ved en del om fedt og fedtstoffer — men der er også meget, vi ikke
ved. Og som altid, når der mangler konkret viden, er der mange såkaldte
eksperter, der med stor sikkerhed fortæller os andre, hvordan tingene
hænger sammen.
Producenter af kokosolie og andre olier er ikke just med til at
forenkle budskaberne.
Under normale omstændigheder og for de fleste mennesker mener jeg, at
det er bedst at lade være med at tilsætte olie/fedt til maden, men blot
få de nødvendige fedtsyrer fra hele uraffinerede fødevarer – frugt,
grønsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Det er ikke svært. Selv
salatblade indeholder essentielle fedtsyrer. De vigtigste kilder til
sundt fedt er avocado, nødder og frø.
Der er både mættede og umættede fedtsyrer i stort set alle fødevarer.
I sunde vegetabilske fødevarer er der mest umættet fedt.
Olier udvundet af fødevarer — fx nødder — er et raffineret produkt,
hvor de fleste næringsstoffer er fjernet. Det er næppe den bedste måde
at få fedtsyrer på. Lidt på samme måde som hvidt franskbrød ikke er den
bedste kilde til kulhydrater.
Tilskud af omega-3 kan være en undtagelse i nogle situationer og ved
visse sygdomme. Mange mennesker spiser så uhensigtsmæssigt, eller lider
af sygdomme, hvor fx tilskud af omega-3 fedtsyrer er gavnlige/vigtige.
Ja, det er let at få nok kalk uden mælk, men hvis kosten indeholder
mange kalorier fra animalske fødevarer, sukker og olie, kan der være
problemer med at få nok kalk (nok sund mad med kalk), da kaloriebehovet
så bliver dækket af fødevarer uden eller næsten uden kalk.
Kalk forhindrer ikke optagelsen af magnesium. En sund kost indeholder
nok magnesium.
Havregryn indeholder både meget kalk og magnesium (180 mg kalk per
100 gram og 200 mg magnesium). En portion havregryn giver altså en del
af både kalk og andet godt, men en portion dækker ikke dit dagsbehov.
Du støtter ikke medicinalindustrien ved at købe B12-vitamin. De
firmaer, der fremstiller B12, er som regel vitaminproducenter, der ikke
fremstiller medicin. Det er måden at få B12 på som vegetar/veganer. Der
er ikke andre pålidelige måder.
Vegetabilske fødevarer indeholder ikke B12-vitamin, eller de
indeholder så forsvindende lidt, at risikoen for mangel på B12 er alt
for stor.
Det er muligt at få alle vitaminer, mineraler mv. fra kosten (bortset
fra D-vitamin, som vi mest får fra solen).
Med venlig hilsen
John Buhl
Det er
vigtigt at blive ved med at lære, at nyde udfordringen, at tolerere
tvetydighed. Når alt kommer til alt er der ingen sikre svar.
— Martina
Horner