Mættet fedt eller planteolie?
En del artikler i pressen og kommentarer på sociale medier giver det
indtryk, at en ny undersøgelse viser, at "smør er lige så sundt som
planteolie" eller "smør er bedre end planteolie".
Vi læser fx ...
Jyllands Posten:
Nyt studie: Smør er mindst lige så sundt som planteolier
Et nyt studie udfordrer idéen om, at man lever længere, hvis man undgår
mættede fedtstoffer og erstatter dem med umættede fedtstoffer.
IForm:
Ny forskning: Derfor skal du hellere spise mættet fedt
Planteolie er farligere for hjertet end mættet fedt, fastslår nyt, stort
studie. ...
Andre medier har skrevet noget lignende.
Det vigtigste fra undersøgelsen: Et forskerhold ledet af forskere ved
UNC School of Medicine og National Institutes of Health sår tvivl om den
traditionelle "hjertesunde" praksis med at erstatte smør og andre
mættede fedtstoffer med majsolie og andre vegetabilske olier med højt
indhold af linolsyre.
Kilde: Christopher E Ramsden, Joseph R Hibbeln m.fl. Re-evaluation of
the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from
Minnesota Coronary Experiment (1968-73)
BMJ 2016; 353 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1246 (Published 12
April 2016)
Et interview om undersøgelsen med Dr. Walter Willett, som er en af
verdens mest kendte ernæringsforskere, sætter tingene ret godt på plads.
Han siger blandt andet: "Når det kommer til stykket tilføjer
denne rapport ikke nyttige nye oplysninger og er irrelevant for de
nuværende kostanbefalinger, der understreger, at vi bør erstatte mættet
fedt med flerumættet fedt, herunder kilder til både n-3 og n-6
fedtsyrer. Mange forskellige beviser understøtter denne konklusion,
herunder gavnlige virkninger på blodlipider, resuméer af prospektive
kohorteundersøgelser, og randomiserede studier ..."
Han siger andet fornuftigt i artiklen,
som kan læses her
Med andre ord:
* Der er absolut ingen grund til at ændre det officielle kostråd om
at spare på mættet fedt. Hvis endelig det skal være, kunne kostrådet
udvides til at hedde: Spar på mættet fedt og dårlig planteolie, eller
noget i den stil. Eftersom det muligvis ikke hjælper at erstatte mættet
fedt med olier, der er rige på omega-6 fedtsyren linolsyre.
* Vi kan ikke sige at mættet fedt ikke længere er en risiko faktor i
forbindelse med hjerte-kar-sygdomme. Vi kan sige, af olier der er
proppet med omega-6 måske kan give lige så stor (eller større) risiko
for hjerte-kar-sygdomme som mættet fedt. Begge typer af fedt er en
risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. Meget tyder også på, at rene
planteolier generelt er usunde (blot sundere end transfedt og mættet
fedt).
* Der er forskel på, hvordan de forskellige mættede fedtsyrer virker
i kroppen. Og der er stadig stor usikkerhed (og uenighed blandt
eksperter) om hvilken risiko, der er forbundet med de forskellige typer
af mættet fedt, men mættet fedt er absolut ikke frikendt for noget som
helst, som flere medier har skrevet eller antydet. Der er mange
undersøgelser, der viser, at indtagelse af (for meget) mættet fedt er
problematisk.
* Vi indtager alt for meget fedt, og det gælder især mættet fedt og
fedt fra raffinerede planteolier (især de planteolier, der indeholder
store mængder omega-6). Undersøgelsen tyder på (viser ikke med
sikkerhed), at planteolie med meget omega-6 fedtstoffer (fx
vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie) giver lige så stor eller
højere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom, som hvis du vælger
mættet fedt fra fx smør og fløde.
* Det er altså ikke alle planteolier, der er lige slemme. Det er
omega-6 (linolsyre) i for store mængder, der er synderen. Det skyldes
måske, at for meget omega-6 (især i forhold til omega-3) giver øget
risiko for inflammation, og inflammation er en medvirkende årsag til
åreforkalkning og blodpropper.
* Det gør nok ikke den store forskel, om du steger i smør eller
planteolie. Ingen er delene er sundt, men de bedste planteolier, (som fx
rapsolie og olivenolie) er bedre end mættet fedt som smør og kokosolie.
Hvad du kan gøre:
* Begræns din indtagelse af mættet fedt og stærkt raffinerede
fødevarer som planteolier (undgå især planteolier med alt for meget
linolsyre).
* Du behøver ikke at bruge olie eller andre fedtstoffer i maden. Alle
fødevarer indeholder i sig selv visse mængder fedtstoffer, og den bedste
måde, at få de sunde fedtstoffer på, er ved at få dem fra hele
fødevarer, som de er. Få nok af de essentielle fedtsyrer ved at spise
grøntsager, bønner, fuldkorn, nødder, frø, oliven og avocado — altså fra
maden — og ikke fra olier.
* Prøv at få maden til at indeholde så lidt tilsat fedt og olie som
muligt. Brug evt. en anelse planteolie til stegning, hvis du synes, det
er nødvendigt. Vælg en god økologisk koldpresset rapsolie, hvis du
steger i olie eller en god olivenolie. Disse giver ikke de samme
problemer som olier, der er meget rige på omega-6.
* Du kan sagtens lære at tilberede mad uden eller næsten uden olie --
også når du steger (ved fx at bruge såkaldt vandstegning). Hvis du
ønsker at bruge olie/fedt til stegning kan du vælge meget lidt olie i
starten af stegningen (især hvis du lynsteger) og senere tilsætte lidt
vand, hvis/når panden bliver for tør.
* Mange færdigretter og forarbejdede produkter indeholder usund
planteolie, fordi producenterne bruger billig olie med store mængder
omega-6 og/eller mættet fedt i form af fx palmeolie. Drop dem.
Planteolie kan klare almindelig opvarmning
Nogle tror, at man ikke må stege i planteolie, men kun mættet fedt --
eller at man ikke må stege i fx koldpressede olier som jomfruolivenolie
eller rapsolie, fordi de bliver harske/ødelagt under stegning.
Langvarig og hård stegning kan give problemer, men til almindelig
stegning er der ingen problemer i at bruge fx rapsolie eller olivenolie.
Det er sandsynligvis sundere end fx smør og kokosolie (selv om den
mættede fedt i smør og kokosolie gør olien mere stabil). Olivenolie og
rapsolie kan klare almindelig stegning.
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt den effekt, som stegetid og
-temperatur har på fedtsyresammensætningen og på harskning af
forskellige spiseolier, og de konkluderer, at det er ...
Helt fint at stege i planteolie
Der er ikke videnskabeligt belæg for, at folk skal gå udenom
koldpressede olier som fx jomfruolivenolie, når de steger mad derhjemme.
Undersøgelsen viser, at olier med et lavt indhold af polyumættede
fedtsyrer generelt er mest stabile, hvilket gør især raps- og olivenolie
velegnede til stegning.
Læs mere på
food.dtu.dk
Et par nye undersøgelser, der viser, at det er klogt at begrænse
indtagelsen af mættet fedt, er beskrevet nedenfor:
Øget indtagelse af mættet fedt er forbundet med mere aggressiv
prostatakræft
Forskerne kom med konklusionen efter at have analyseret data om 1.854
mænd, der blev diagnosticeret med prostatakræft mellem 2004 og 2009. De
fandt, at højere indtag af mættet fedt var forbundet med øget
prostatakræft aggressivitet. De fandt også, at højere niveauer af
flerumættede fedtstoffer, der findes i fødevarer såsom fisk og nødder,
var knyttet til lavere niveauer af prostatakræft aggressivitet.
Kilde: University of North Carolina Health Care System. "Increased
saturated fat intake linked to aggressive prostate cancer." ScienceDaily.
ScienceDaily, 19 April 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160419081941.htm>.
Fedtrig kost fører til dårligere søvn og søvnighed om dagen
Forskere fra University of Adelaide har i
en undersøgelse
konstateret, at mænd, der spiser en kost med højt fedtindhold er mere
tilbøjelige til at føle sig søvnige i løbet af dagen, for at rapportere
søvnproblemer om natten, og for til at lide af søvnapnø. Resultaterne er
baseret på data fra mere end 1800 australske mænd i alderen 35-80,
herunder deres kostvaner over en 12-måneders periode.
Kilde: Yingting Cao, Gary Wittert, Anne W. Taylor, Robert Adams,
Zumin Shi. Associations between Macronutrient Intake and Obstructive
Sleep Apnoea as Well as Self-Reported Sleep Symptoms: Results from a
Cohort of Community Dwelling Australian Men. Nutrients, 2016; 8 (4): 207
DOI: 10.3390/nu8040207.
Hele undersøgelsen
kan
læses her
Langt de fleste mennesker i Danmark spiser for meget fedt -- især for
meget mættet fedt og for meget fedt fra dårlige planteolier.
Det er en god ide, at fjerne så meget unødvendigt og usundt fedt fra
din kost, som du kan overkomme.
Læs evt. mere om fedt på hjemmesiden hclf.dk
(en side om fordelene ved en kost, der er rig på (de sunde) kulhydrater
og fattig på fedt.