Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 17, 2017


  • En kost rig på mættet fedt og raffinerede kulhydrater er en årsag til slidgigt
  • Planteprotein kan beskytte mod type 2-diabetes. Kødspisere har øget risiko
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

“Når det ikke er muligt for os at følge, hvad der er sandt, bør vi følge, hvad der er mest sandsynligt."

— Rene Descartes


En kost rig på mættet fedt og raffinerede kulhydrater er en årsag til slidgigt

En ny undersøgelse viser, at mættet fedt svækker brusken i leddene og kan være den vigtigste årsag til udvikling af slidgigt.

Forskere fra Queensland University of Technology fandt, at mættet fedt ændrede sammensætningen af brusken -- især i hofte og knæets vægtbærende led.

Forskerne undersøgte, hvilke virkninger en kost, der er rig på mættet fedt og raffinerede kulhydrater, har på leddene.

Et kendetegn ved det meste junkmad er netop et højt indhold af mættet fedt og raffinerede kulhydrater.

"Vores resultater tyder på, at det ikke er slidtage, men kosten, der har meget at gøre med udvikling af slidgigt," udtaler undersøgelsens chefforsker i en pressemeddelelse, og han siger videre:

"Bruskens hovedfunktion er at forsegle knogleenderne i et led og absorbere tryk på knoglerne under vægtbærende bevægelser, såsom at gå."

"Vi fandt, at en diæt, der indeholder simple kulhydrater sammen med 20 procent mættet fedt, producerede slidgigts-lignende ændringer i knæet".

"Aflejring af mættet fedt i brusken ændrer dens stofskifte og svækker brusken, hvilket øger risikoen for beskadigelse. Dette vil igen føre til slidgigt-smerter pga. tabet af den støddæmpende virkning af brusk."

"Vi fandt også ændringer i benet under brusken ved en kost, der er rig på mættet fedt."

Og han nævner, at mættede fedtsyrer kunne forårsage vævsbetændelse i hele "leddets miljø".

Forskerholdet testede også laurinsyre -- en mættet fedtsyre, som findes i kokosolie -- men her fandt de ingen tegn på nedbrydning af brusk eller metabolisk syndrom.

Kilde: Yin Xiao m.fl. Saturated fatty acids induce development of both metabolic syndrome and osteoarthritis in rats. Scientific Reports 7, Article number: 46457 (2017). doi:10.1038/srep46457. Published online: 18 April 2017. https://www.nature.com/articles/srep46457

Pressemeddelelse fra Queensland University of Technology: High-fat, high-carb diet a cause of osteoarthritis

Kommentar:

Mættet fedt findes især i animalske fødevarer, men også i kokos- og palmeolie (dog ingen problemer med mættet fedt fra kokosolie i denne sammenhæng).

De fødevarer, som indeholder kolesterol, indeholder også en del mættet fedt.

Det er derfor muligt, at undersøgelsen, der er beskrevet i artiklen: Kolesterolrig kost er måske medvirkende årsag til slidgigt, mere viser, at mættet fedt øger risikoen for slidgigt -- eller at det både er kolesterol og mættet fedt i kosten, der øger risikoen for slidgigt.

En plantebaseret kost uden palmeolie vil altså sandsynligvis være en god metode til at forebygge, forhindre forværring af og måske lindre på slidgigt.


Planteprotein kan beskytte mod type 2-diabetes. Kødspisere har øget risiko

En ny undersøgelse fra University of Eastern Finland viser, at planteprotein er forbundet med en lavere risiko for type 2-diabetes, hvorimod personer, der spiser en kost rig på kød, har en højere risiko.

Resultaterne blev offentliggjort i British Journal of Nutrition.

Forskere analyserede 2.332 mænds kostvaner, der var blevet fulgt i 19 år. De fandt, at mænd med et højt indtag af planteprotein også havde en sundere livsstil, men at livsstilen alene ikke forklarede deres lavere risiko for diabetes.

Risikoen for, at mænd udviklede type 2-diabetes, var 35 % mindre hos de mænd, der havde det højeste indtag af planteprotein, sammenlignet med mænd, der havde det laveste indtag af planteprotein.

Forskerne vurderede, at udskiftning af ca. 5 gram animalsk protein med planteprotein daglig vil reducere risikoen for diabetes med 18 procent.

Kilde: Heli E. K. Virtanen, Jyrki K. Virtanen m.fl. Intake of different dietary proteins and risk of type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. British Journal of Nutrition. Published online: 11 April 2017. DOI: https://doi.org/10.1017/S0007114517000745

Pressemeddelelse fra University of Eastern Finland: Plant protein may protect against type 2 diabetes, meat eaters at greater risk



Lidt af hvert

45 minutters motion om ugen øger hjerneaktiviteten for personer over 50 år
45 minutters motion om ugen er nok til at forbedre opmærksomheden, hukommelsen og evnen til at tage beslutninger for personer over 50 år.
Læs mere på videnskab.dk

Cyklister har 40 procent lavere risiko for tidlig død
Cykling til arbejde frem for passiv transport hænger sammen med mindre risiko for kræft, hjertesygdom og tidlig død.
Læs mere på videnskab.dk

Ny forskning: Man kan forny hjernens evner med træning
En undersøgelse viser, at man selv kan holde hjernen skarp.
Det er aldrig for sent. I hvert fald ikke, når det handler om at forbedre sine kognitive evner som eksempelvis hukommelsen. Det eneste kroppen skal bruge er bevægelse, selv et par gange om ugen kan gøre det. Især hvis du træner dit hjerte og dine muskler, vil hjernen takke dig for dit hårde arbejde.
Læs mere på jyllands-posten.dk

Studie slår fast: Så mange timers liv får du i bytte for én times løb
Løbere lever i gennemsnit lever tre år længere end personer, der ikke løber - det betyder at en times løb i gennemsnit giver syv timers liv.
Ved at løbe sammenlagt én time om ugen, reducerer man sin risiko for at lide en for tidlig død med hele 40 procent. Tallet for for eksempel cykling og vandring er 12 procent.
Læs mere på b.dk

Læs også artiklen: Hvor stor forskel gør dine vaner?



   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.