Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 17, 2023
- En såkaldt carnivore diæt — eller
’kødæder-diæt’ — er en dårlig idé
- Nitrosaminer i fødevarer er en
potentiel sundhedsmæssig risiko
- Proteiner fra planter er lige så
gode for muskler som proteiner fra animalske fødevarer
- 9 fødevarer er kilde til over 60
% af pesticidrester i kroppen.
|
UGENS CITAT
"Du skal
vide, hvilken havn, du er på vej til, hvis du skal fange den rigtige
vind, der vil tage dig derhen."
— Seneca
En såkaldt carnivore diæt — eller ’kødæder-diæt’ — er
en dårlig idé
En artikel på videnskab.dk omhandler kødæderdiæten — en kost, hvor du
kun spiser kød og andre animalske produkter.
Frugt, grøntsager, bælgfrugter, korn, nødder og frø bliver typisk
udeladt fra kosten.
Næsten alle argumenter for at vælge en carnivorediæt er baseret på
subjektive oplevelser i stedet for videnskabelig evidens.
Forskning viser, at vedvarende højt proteinindtag i seks måneder
eller længere kan skade leveren, tarmene og nyrernes evne til at
nedbryde den ammoniak, kroppen producerer som et affaldsprodukt, når den
fordøjer protein.
Evidens fra omfattende og langvarige observationsstudier viser også,
at en kost, som indeholder meget rødt og forarbejdet kød, øger risikoen
for hjertesygdomme og mange former for kræft.
De stærkeste forskningsresultater viser, at en kost, der er rig på
plantebaserede fødevarer gavner helbredet.
Læs
mere på videnskab.dk
Der er hverken gode sundhedsmæssige, klimamæssige eller etiske
argumenter for at følge en såkaldt carnivore diæt.
Grunden til, at nogle mennesker kan opleve en umiddelbar forbedring —
selv om videnskabelige undersøgelser viser, at den type kost på længere
sigt øger risikoen for en række sygdomme — er, at de udelader en lang
række usunde fødevarer i form af meget raffinerede og ultraforarbejdede
fødevarer.
Det er LANGT sundere, at tilrettelægge en fornuftig planterig eller
plantebaseret kost uden eller med et begrænset indhold af
ultraforarbejdede fødevarer, end det er at vælge fx keto- eller
carnivorediæter.
Mere om
ultraforarbejdede fødevarer
Mere om Keto
Nitrosaminer i fødevarer er en potentiel sundhedsmæssig risiko
Europæiske forbrugere bliver udsat for nitrosaminer i fødevarer i en
grad, der giver anledning til sundhedsmæssig bekymring, vurderer EFSA.
Dansk særregel sikrer dog mindre nitrit i kødprodukter på det danske
marked end i resten af EU.
Nitrosaminer er stoffer der i nogle tilfælde dannes, når der er
nitrit i fødevarer. Det er tilfældet i en række nitritsaltede
kødprodukter, hvor nitrit tilsættes på grund af den konserverende
effekt. Samtidig medvirker nitrit til at give kød en lyserød farve.
Nitrosaminer er meget potente kræftfremkaldende stoffer. Heldigvis er
indholdet af nitrosaminer i fødevarer meget lavt. EFSA vurderer dog
stadig, at forbrugernes eksponering er af en størrelsesorden, der giver
anledning til sundhedsmæssig bekymring for alle aldersgrupper i EU.
Læs
mere på food.dtu.dk
Kommentar:
Et af flere gode argumenter for at fravælge forarbejdede
kødprodukter.
Proteiner fra planter er lige så gode for muskler som proteiner fra
animalske fødevarer
Endnu et studie viser, at proteiner fra planter (i undersøgelsen fra
svampe) er lige så gode til at bygge og styrke muskler, som proteiner
fra animalske fødevarer.
En plantekost med højt indhold af protein var lige så effektiv som en
almindelig kost med højt indhold af protein.
Kilde: Alistair J. Monteyne, Mariana O.C. Coelho, Benjamin T. Wall
m.fl. Vegan and Omnivorous High Protein Diets Support Comparable Daily
Myofibrillar Protein Synthesis Rates and Skeletal Muscle Hypertrophy in
Young Adults. The Journal of Nutrition. Online 22 February 2023.
https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.02.023
Kommentar:
Vi kan konkludere, at så længe indtaget af essentielle aminosyrer er
nogenlunde den samme i løbet af dagen, gør det ingen forskel på
muskeldannelse eller -styrke, om vi får proteinerne fra vegetabilske
eller animalske kilder.
Proteinerne i de fødevarer, vi spiser, bliver nedbrudt til enkelte
aminosyrer, som kroppen derefter bruger til at bygge sine egne proteiner
— uanset hvor proteinerne kommer fra.
Fordelen ved at vælge vegetabilske kilder til protein er blandt
andet, at vi så får kostfibre og andet godt med i købet, som mange
ellers får for lidt af
9 fødevarer er kilde til over 60 % af pesticidrester i kroppen
Ifølge DTU Fødevareinstituttet er der ni fødevarer, som er kilde til
næsten to tredjedele af alle de rester af pesticider, der ender i vores
krop gennem maden.
Det er ikke kun vores fødevarer, der indeholder rester af pesticider.
Det findes også i over halvdelen af vores drikkevandsboringer.
Læs
mere på dn.dk