Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica uge 18, 2006
- Omega-3 (5)
- Sund kost - både for din sundhed og miljøet
- Hvad med de essentielle sukkerstoffer?
- Luft i maven
- Medicinalindustrien opdigter sygdomme for at øge fortjenesten
- Links
- Ugens citater
Sidst revideret 05 maj 2006
Kære læser
I denne uge genoptager vi for en kort bemærkning snakken om essentielle
fedtsyrer/omega-3, og tager hul på andre spændende emner.
Send gerne en mail, hvis du har kommentarer eller
spørgsmål til de emner, vi tager op i nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Omega-3 (5)
Læs evt. tidligere nyhedsbreve, hvor vi havde emnet
oppe, her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift13_2006.htm
http://www.nomedica.dk/ugeskrift14_2006.htm
http://www.nomedica.dk/ugeskrift15_2006.htm
http://www.nomedica.dk/ugeskrift16_2006.htm
Først et par mails ...
Hej John,
Tak for dine utroligt informative nyhedsbreve! De både
udvikler og motiverer!
Jeg synes diskussionen om Omega-3 er ret interessant.
Selv spiser jeg for det meste vegetarisk, udover fisk,
kylling m.m. - spiser grønt og bønner hver dag. Starter dagen med
havregrød med hørfrø, klid (50 % fibre) appelsin, kiwi, et par rosiner
og kanel. (Man kan sagtens undvære mælk. En gang imellem presser jeg
frisk appelsin over min lækre grød. Kanel gør det ekstra sødt og
dessertagtigt uden at tilsætte sukker). Mit bedste måltid på hele dagen.
Jeg tilsætter normalt aldrig fedtstof i min mad, men er
opmærksom på behovet for Omega-3. Får en del gennem hørfrø, fisk og
andre fødevarer, men jeg har købt hørfrøolie som er en af de sundeste
olier.
Vigtigt at påpege Omega-3´s forebyggende effekt mod
kræft. Det må du gerne tage op som et emne ... vældigt interessant.
Nå, men mit spørgsmål er hvor vigtigt du synes det er at
anvende olier i sin kost? Eftersom jeg normalt aldrig tilsætter
fedtstoffer i min mad, har mange en del kommentarer til min kost - og
hvorvidt jeg kan optage alle vitaminer jeg spiser, eftersom visse
vitaminer er fedtopløselige. Jeg tror og håber selv, at det fedt jeg får
via maden, bønner, kornprodukter, fisk osv. er nok til at optage alle
vitaminer, men jeg vil gerne høre din mening om sagen.
Hvilke vitaminer og fødevarer er det vigtigt man spiser
noget "fedt" til? (og nu snakker vi selvfølgelig ikke usund fedt).
Et andet interessant emne er fødevarer som går "hånd i
hånd" - som altså kan opveje hinandens effekt og vitamin optagelse ...
som fx. E og C eller Jern og C ... og hvilke som "ødelægger" det for
hinanden.
Vigtige ting at vide, om man er opmærksom på hvad
kroppen behøver.
På forhånd tak for dit svar
Charlotte
Hej Charlotte
Jeg mener ikke, at det er nødvendigt at tilsætte olie
til maden -- heller ikke for at optage de fedtopløselige vitaminer.
Alle fødevarer indeholder i sig selv en vis mængde
fedtstoffer. Det er nok. Nødder er fx både fedtrige og rige på
E-vitamin, som er et fedtopløseligt vitamin.
Fødevarerne er generelt set sammensat på en måde, så vi
får nok af det hele, blot vi spiser tilstrækkelig sundt og varieret. Jeg
ser slet ingen problemer i at optage nok fedtopløselige vitaminer fra
din kost.
Du behøver ikke at tænke på hvilke vitaminer/mineraler,
der passer godt eller dårligt sammen, når du får vitaminerne fra en sund
kost.
Det er mere relevant, hvis du tager tilskud af større
mængder vitaminer, at der kan opstå problemer med, at visse vitaminer
mv. modvirker hinanden eller fremmer hinandens optagelse. Det kan du
læse en del om rundt omkring på nettet, men jeg mener betydningen er
overvurderet. I naturen findes næringsstofferne jo sammen.
Normalt behøver vi slet ikke tænke på alle disse ting
... blot spise sundt og varieret -- og evt. tager en god
multivitamin-mineraltablet.
Kun ved helt specielle tilstande eller sygdomme kan en
læge eller alternativ behandler anbefale højere doser af bestemte
vitaminer og mineraler, end du kan få gennem kosten, og så kan det i
visse tilfælde være vigtigt at være opmærksom på, hvilke
vitaminer/mineraler der passer godt sammen, og hvilke der måske passer
mindre godt sammen.
Der er en del usikkerhed vedr. omega-3 og kræft. Det er
ikke bevist, at omega-3/ekstra omega-3 forebygger kræft.
Læs evt. mere om det i afsnittet om omega-3 her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift13_2006.htm
Med venlig hilsen
John Buhl
Hørfrø
--------
Kære John.
PÅ www.nyborggaard.dk kan man læse meget godt om
hørfrøolie.
Vi bruger den til salater i stedet for olivenolie.
Den snager utroligt godt, og sammen med f.eks. fromage frais, creme
fraiche eller lignende, får man en dejlige "mayonnaise".
Man skal ikke stege i hørfrøolie.
Med venlig hilsen
Ulla Møller Andersen
Nogle læsere har stillet generelle spørgsmål om, hvad
essentielle fedtsyrer er o.l. Du kan finde mange steder på nettet, hvor
det er forklaret ... fx her:
http://www.netdoktor.dk/madogkrop/artikler/fedtopbygning.htm
Jeg tror, vi afrunder diskussionen om fedtsyrer i denne
omgang, men du er naturligvis stadig velkommen til at indsende dine
kommentarer eller spørgsmål om emnet.
Min konklusion er:
Det er i sjældne tilfælde gavnligt at tilføre ekstra
omega-6 og/eller omega-9 via kosttilskud. I de fleste tilfælde er det
helt unødvendigt.
En del mennesker HAR brug for at få mere omega-3
fedtsyrer, fordi deres kost indeholder for lidt omega-3 og/eller for
meget omega-6.
Det er også sandsynligt, at mange mennesker der spiser
en normal dansk kost, vil have gavn af omega-3 enten fra fisk,
fiskeoliekapsler eller fx hørfrø, bl.a. fordi de får for mange af de
"forkerte" fedtstoffer fra kød og andre animalske fødevarer.
Brug af olie i madlavningen kan forværre problemet, da
de fleste olier - som vi var inde på i tidligere nyhedsbreve -
indeholder for meget omega-6 i forhold til omega-3. Bruger du olie i
madlavningen, så vælg en smule rapsolie, hørfrøolie, olivenolie eller
Omega-3 Nutridan.
Kosttilskud kan i større eller mindre udstrækning lappe
på de problemer, usunde kostvaner kan forårsage. Tilskud af vitaminer,
mineraler, essentielle fedtsyrer mv. kan i nogle tilfælde mindske
skaderne fra nydelsesmidler, rusmidler, medicin og usunde kostvaner.
Derfor er kosttilskud gavnlige eller nødvendige i mange
situationer.
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm
Ved åreforkalkning, indlæringsproblemer, hudproblemer -
og ved flere andre tilstande - er det vigtigt at være opmærksom på, at
kosten indeholder nok essentielle fedtsyrer (især omega-3) og evt. tage
tilskud, indtil kosten er helt i orden.
Det bedste tilskud af essentielle fedtsyrer er nok
EPA-GLA+ fra Biosym.
http://helseonline.dk/product.asp?product=135&sub=2&page=1
Når du vælger en fornuftig vegetarkost (eller en kost,
der kun indeholder et minimum af animalske fødevarer), er der normalt
ingen grund til at tage tilskud af omega-3 eller andre fedtstoffer.
Mere om sund kost her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
Der kan være forskellige individuelle grunde til at
anvende tilskud af essentielle fedtsyrer (omega-3 og omega-6), men det
ændrer ikke ved det faktum, at sunde vegetabilske fødevarer indeholder
alle de essentielle fedtsyrer, vi har brug for. Og det derfor normalt
ikke er nødvendigt at tilsætte olie til maden for at få flere af
bestemte fedtstoffer, eller indtage olier som kosttilskud i kapsler.
En stor variation af grøntsager, frugter, bær, svampe,
bælgfrugter, nødder, frø og fuldkornsprodukter giver dig sandsynligvis
alle de næringsstoffer, du har brug for (undtagen B12).
Nogle mennesker vil - især pga. usunde kostvaner,
overdreven brug af stimulanser, medicinsk behandling, bestemte sygdomme
e.l. have gavn af tilskud i en periode.
Det gælder dog næsten udelukkende de mennesker, som ikke
føler sig i stand til at forbedre deres kostvaner i tilstrækkeligt
omfang.
Læs mere om kunsten at ændre vaner her:
http://www.nomedica.dk/nye_vaner.htm
Det er ikke kun godt for din sundhed at spise sundt ...
2) Sund kost - både for din sundhed og miljøet
En sund kost med mindre kød, sukker, sodavand og alkohol
- og mere fisk, frugt, grønt og kornprodukter er gode for mange ting.
Sunde kostvaner er faktisk både:
1) Godt for dit helbred
2) Godt for økonomien (du sparer ca. 20 %)
3) Godt for miljøet
En rapport fra Institut for Miljøvurdering viser, at sund kost er bedre
for miljøet end usund kost - og samtidig 20 % billigere end danskernes
almindelige kost.
Fødevarer tegner sig for en stor del af privatforbrugets
miljøbelastning, der igen udgør en stor del af den samlede
miljøbelastning.
Dine kostvalg er med andre ord med til at beskytte både
din sundhed og miljøet.
Rapporten afslører bl.a. at valget af sund kost skåner
miljøet langt mere end en reduktion i forbruget af el, varme og benzin
på 10 %.
Eftersom usund kost både medvirker til livsstilssygdomme
og belaster miljøet - koster den usunde mad også det danske samfund
store beløb.
Læs mere om rapporten her:
http://www.imv.dk/default.aspx?id=677
Læs artiklen i samvirke om emnet her:
http://www.fdb.dk/default.asp?id=6&frontpage=1&archivepicker=1&aid=1276
Når du forbedrer din kost, og gør den sundere, er der
mange fordele:
-
Det er godt for din sundhed
-
Det er godt for miljøet
-
Det er godt for økonomien
-
Du sætter et godt eksempel for dine børn og dine
nærmeste
-
Du forlænger sandsynligvis din levealder - i hvert
fald reducerer du væsentlig din risiko for mange sygdomme
-
Du oplever efterhånden øget velvære og måske bedre
humør (sunde kostvaner har generelt set en positiv indflydelse på
humøret og kan være med til at lindre på følgerne af stress)
-
Du får mere energi til de ting, du vil med dit liv.
Det største problem med at omlægge kosten er at ændre
vaner.
Læs mere om det her:
http://www.nomedica.dk/nye_vaner.htm
Gratis
e-bog ved køb af tre populære bøger:
Ønsker du at lære, hvad du selv kan gøre ved en lang række skavanker og
sygdomme, får du med nedenstående bøger en grundig men letforståelig
gennemgang af, hvordan du bedst griber tingene an:
1) Hvordan Rask?
Bogen er en gennemgang af de ændringer i kost, livsstil mv., som
hjælper dig med at forbedre din modstandskraft, øge din vitalitet og
genvinde sundhed under sygdom.
2) Kunsten at ændre vaner
For de fleste mennesker er det stort set umuligt at ændre indgroede
vaner. Bogen forklarer, hvorfor det er så svært, og hvad du kan gøre for
alligevel at klare det
3) Zoneterapi - lær det selv
Bogen beskriver på en enkel måde, hvordan du kan bruge zoneterapi på din
familie, venner og bekendte.
Ved køb af ovennævnte bøger får du lige nu den nye e-bog: Nomedica
Terapiguide med i købet ... helt gratis!
E-bogen er på over 200 sider og indeholder bl.a. en grundig
vejledning om hvordan du bedst og mest effektivt anvender principperne i
ovennævnte tre bøger -- altså zoneterapi, kostændringer, kosttilskud,
naturlægemidler mv. -- ved mere end 70 almindelige skavanker og
sygdomme.
Bogen indeholder også en kort gennemgang af samtlige godkendte
naturlægemidler, hvad de virker mod, deres anvendelse og begrænsninger.
Ovennævnte tre bøger + e-bog ... lige nu
kun kr. 399,-
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=303&sub=1&page=1
Har du allerede ovennævnte bøger, men ønsker e-bogen, kan du købe den
her for kun kr. 49,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=307&sub=1&page=1
3) MAIL: Hvad med de essentielle sukkerstoffer?
Hej John Buhl
Jeg har hørt om nogle: essentielle sukkerstoffer (8) -
ambrotose. Har du noget kendskab til det produkt?? - desuden to andre
alternative "navne": Mannatech og Pharmanex. Jeg ved, de har noget at
gøre med det amerikanske firma: Nu skin. Er det mærker, der er OK, fri
for f.eks. gen-manipulerede stoffer?? - De kan ikke købes i
naturkostbutikker, men skal bestilles af den enkelte i
England.
Venlig hilsen
Lise
Hej Lise
Generelt set bør du ikke købe kosttilskud, som ikke er
godkendt i Danmark
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm
Der er en grund til, at produkterne ikke kan godkendes
og sælges i Danmark. Producenter og forhandlere kommer ofte med sjove
historier om, hvorfor produkterne ikke kan sælge i Danmark -- fx at de
danske myndigheder ikke vil godkende dem, fordi de er så gode!, at
godkendelsen er på
vej osv.
Det er i de fleste tilfælde let at få godkendt
kosttilskud i Danmark, blot de overholder den danske
lovgivning og ikke indeholder tvivlsomme stoffer. Vi har dog en lidt
halvskør lovgivning, så der ER undtagelser.
Der er utrolig mange vilde mirakelhistorier om de
essentielle sukkerstoffer (på de hjemmesider, der sælger produkterne)
... men indtil videre ingen videnskabelig undersøgelse, der bekræfter
virkningen. Det er efter min mening tvivlsomt, at det er gavnligt at
tage tilskud at disse sukkerstoffer, da en fornuftig kost indeholder
alle nødvendige sukkerstoffer.
Lidt om emnet her:
http://www.nomedica.dk/essentielle_sukkerstoffer.htm
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Luft i maven
Hej John Buhl
Jeg har et lidt spøjst spørgsmål til dig denne gang.
Jeg undre mig over hvorfor jeg tit får "luft i maven"
når jeg har spist.
Der er næsten altid efter hvert måltid der som regel
består af:
Morgenmad: All bran med øko skummet mælk eller yoghurt.
Frokost: 2 x rugbrød med mange kostfibre og minimum
fedt. Brødet er uden fedtstof og pålægget er også fedtfattigt.
Aftensmad: kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål
eller ærter og så noget kød som både kan være svine- eller oksekød, men
det er altid med lav fedt %. Det usunde af det hele er så at der som
regel er sovs med i billedet, for den har vi lidt svært ved at slippe
men nogle gange bliver den lavet af grøntsagsvandet og jævnet med
maizena og så skulle den være sundere ...? (er den det)?
Jeg er ikke så god til at snacke mellem måltiderne, men
det bliver til en pakke rosiner eller lidt frugt en gang imellem.
Er der noget i min kost der giver mig den luft i maven
eller hvad tror du det er der gør det?
Syntes du ellers der mangler noget i min kost eller ser
den god nok ud?
Jeg skal holde bryllup til sommer og ville gerne miste
et par kilo til den tid, så du må meget gerne komme med nogle ændringer
eller ideer til dette.
Af sport dyrker jeg volley ball hver onsdag i 2 timer.
Jeg håber du vil svare
Venlig hilsen Pernille
Hej Pernille
Det kan være flere grunde til ekstra meget luft.
Luft er til en vis grad en naturlig "bivirkning" af
sunde kostvaner.
Fiberrig kost giver i sig selv lidt mere luft.
Visse fødevarer giver mere luft end andre -- fx kål,
broccoli og ærter, som du spiser. Det er alle sunde fødevarer, så det
ville være en skam at spise mindre af dem, men du kan evt. prøve at
spise flere grønne salatblade, agurker, tomater o.l., som hos de fleste
giver mindre luft.
En anden grund til, at du får meget luft, kan være at du
spiser for hurtigt, og derved sluger en masse luft, når du spiser (ret
almindeligt). Tag dig god tid til at spise dine måltider, tyg maden
grundigt, spis langsomt. Spis SMÅ måltider (og flere gange dagligt = når
du er sulten).
Nogle mennesker kan ikke tåle mælk og mælkeprodukter og
danner en masse luft, når de drikker/spiser det. Du kan prøve at være
opmærksom på, om det gør en forskel, hvis du udelader
mælk/mælkeprodukter.
En pakke rosiner som mellemmåltid er vist lige i
overkanten :-) ... medmindre du mener en meget lille pakke! Rosiner og
andre tørrede frugter giver let luft (og en hel masse kalorier).
Du behøver ikke at spise mellem dine måltiderne ... det
er ofte en dårlig vane. Spis lidt sundt mellem måltiderne, HVIS DU ER
SULTEN, ellers ikke.
Sovs lavet på grøntsagsvand er i orden.
Din kost ser fin ud, i forhold til hvad de fleste
mennesker spiser.
Du kan dog sagtens forbedre nogle ting.
Her kan du læse et sundt slankeprogram
http://www.nomedica.dk/hvordan_slank.htm
De bedste kostvaner:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
Med venlig hilsen
John Buhl
5) Medicinalindustrien opdigter sygdomme for at øge
fortjenesten
Medicinalfirmaer skaber systematisk sygdomme med det
formål at sælge flere af deres produkter, og gør på denne måde raske
mennesker til patienter med risiko for at skade dem med medicinen. Det
afslører en speciel udgave af Public Library of Science Medicine.
Læger, patienter og patientforeninger bør være
opmærksomme på, hvordan medicinfirmaer forsøger at opdigte nye sygdomme
eller dramatisere milde sygdomme for at øger deres indtjening.
Læs mere
her
og
her (på engelsk).
6) Links
Parfume kan gøre dig barnløs
Ifølge en rapport fra Greenpeace er kemikalier i en række
hverdagsprodukter årsag til, at det kan være svært at blive gravid, og
at babyer bliver født med misdannede kønsorganer.
www.politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=451452
Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm
Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm
7) Ugens citater
"Livet er som en slibesten. Afhængigt af, hvilket stof
du er gjort af, kan det slide dig ned eller polere dig op. "
-- Anonym
"Jeg kikkede altid uden for mig selv efter styrke og
selvtillid, men den kommer indefra. Den er der hele tiden."
-- Anna Freud
|