Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 18, 2006

  1. Omega-3 (5)
  2. Sund kost - både for din sundhed og miljøet
  3. Hvad med de essentielle sukkerstoffer?
  4. Luft i maven
  5. Medicinalindustrien opdigter sygdomme for at øge fortjenesten
  6. Links
  7. Ugens citater

Sidst revideret 05 maj 2006


Kære læser

I denne uge genoptager vi for en kort bemærkning snakken om essentielle fedtsyrer/omega-3, og tager hul på andre spændende emner.

Send gerne en mail, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de emner, vi tager op i nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl

1) Omega-3 (5)

Læs evt. tidligere nyhedsbreve, hvor vi havde emnet oppe, her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift13_2006.htm

http://www.nomedica.dk/ugeskrift14_2006.htm

http://www.nomedica.dk/ugeskrift15_2006.htm

http://www.nomedica.dk/ugeskrift16_2006.htm

Først et par mails ...

Hej John,

Tak for dine utroligt informative nyhedsbreve! De både udvikler og motiverer!

Jeg synes diskussionen om Omega-3 er ret interessant.

Selv spiser jeg for det meste vegetarisk, udover fisk, kylling m.m. - spiser grønt og bønner hver dag. Starter dagen med havregrød med hørfrø, klid (50 % fibre) appelsin, kiwi, et par rosiner og kanel. (Man kan sagtens undvære mælk. En gang imellem presser jeg frisk appelsin over min lækre grød. Kanel gør det ekstra sødt og dessertagtigt uden at tilsætte sukker). Mit bedste måltid på hele dagen.

Jeg tilsætter normalt aldrig fedtstof i min mad, men er opmærksom på behovet for Omega-3. Får en del gennem hørfrø, fisk og andre fødevarer, men jeg har købt hørfrøolie som er en af de sundeste olier.

Vigtigt at påpege Omega-3´s forebyggende effekt mod kræft. Det må du gerne tage op som et emne ... vældigt interessant.

Nå, men mit spørgsmål er hvor vigtigt du synes det er at anvende olier i sin kost? Eftersom jeg normalt aldrig tilsætter fedtstoffer i min mad, har mange en del kommentarer til min kost - og hvorvidt jeg kan optage alle vitaminer jeg spiser, eftersom visse vitaminer er fedtopløselige. Jeg tror og håber selv, at det fedt jeg får via maden, bønner, kornprodukter, fisk osv. er nok til at optage alle vitaminer, men jeg vil gerne høre din mening om sagen.

Hvilke vitaminer og fødevarer er det vigtigt man spiser noget "fedt" til? (og nu snakker vi selvfølgelig ikke usund fedt).

Et andet interessant emne er fødevarer som går "hånd i hånd" - som altså kan opveje hinandens effekt og vitamin optagelse ... som fx. E og C eller Jern og C ... og hvilke som "ødelægger" det for hinanden.

Vigtige ting at vide, om man er opmærksom på hvad kroppen behøver.

På forhånd tak for dit svar

Charlotte

Hej Charlotte

Jeg mener ikke, at det er nødvendigt at tilsætte olie til maden -- heller ikke for at optage de fedtopløselige vitaminer.

Alle fødevarer indeholder i sig selv en vis mængde fedtstoffer. Det er nok. Nødder er fx både fedtrige og rige på E-vitamin, som er et fedtopløseligt vitamin.

Fødevarerne er generelt set sammensat på en måde, så vi får nok af det hele, blot vi spiser tilstrækkelig sundt og varieret. Jeg ser slet ingen problemer i at optage nok fedtopløselige vitaminer fra din kost.

Du behøver ikke at tænke på hvilke vitaminer/mineraler, der passer godt eller dårligt sammen, når du får vitaminerne fra en sund kost.

Det er mere relevant, hvis du tager tilskud af større mængder vitaminer, at der kan opstå problemer med, at visse vitaminer mv. modvirker hinanden eller fremmer hinandens optagelse. Det kan du læse en del om rundt omkring på nettet, men jeg mener betydningen er overvurderet. I naturen findes næringsstofferne jo sammen.

Normalt behøver vi slet ikke tænke på alle disse ting ... blot spise sundt og varieret -- og evt. tager en god multivitamin-mineraltablet.

Kun ved helt specielle tilstande eller sygdomme kan en læge eller alternativ behandler anbefale højere doser af bestemte vitaminer og mineraler, end du kan få gennem kosten, og så kan det i visse tilfælde være vigtigt at være opmærksom på, hvilke vitaminer/mineraler der passer godt sammen, og hvilke der måske passer mindre godt sammen.

Der er en del usikkerhed vedr. omega-3 og kræft. Det er ikke bevist, at omega-3/ekstra omega-3 forebygger kræft.

Læs evt. mere om det i afsnittet om omega-3 her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift13_2006.htm

Med venlig hilsen
John Buhl

Hørfrø
--------

Kære John.

PÅ www.nyborggaard.dk kan man læse meget godt om hørfrøolie.

Vi bruger den til salater i stedet for olivenolie.
Den snager utroligt godt, og sammen med f.eks. fromage frais, creme fraiche eller lignende, får man en dejlige "mayonnaise".

Man skal ikke stege i hørfrøolie.

Med venlig hilsen
Ulla Møller Andersen

Nogle læsere har stillet generelle spørgsmål om, hvad essentielle fedtsyrer er o.l. Du kan finde mange steder på nettet, hvor det er forklaret ... fx her:
http://www.netdoktor.dk/madogkrop/artikler/fedtopbygning.htm

Jeg tror, vi afrunder diskussionen om fedtsyrer i denne omgang, men du er naturligvis stadig velkommen til at indsende dine kommentarer eller spørgsmål om emnet.

Min konklusion er:

Det er i sjældne tilfælde gavnligt at tilføre ekstra omega-6 og/eller omega-9 via kosttilskud. I de fleste tilfælde er det helt unødvendigt.

En del mennesker HAR brug for at få mere omega-3 fedtsyrer, fordi deres kost indeholder for lidt omega-3 og/eller for meget omega-6.

Det er også sandsynligt, at mange mennesker der spiser en normal dansk kost, vil have gavn af omega-3 enten fra fisk, fiskeoliekapsler eller fx hørfrø, bl.a. fordi de får for mange af de "forkerte" fedtstoffer fra kød og andre animalske fødevarer.

Brug af olie i madlavningen kan forværre problemet, da de fleste olier - som vi var inde på i tidligere nyhedsbreve - indeholder for meget omega-6 i forhold til omega-3. Bruger du olie i madlavningen, så vælg en smule rapsolie, hørfrøolie, olivenolie eller Omega-3 Nutridan.

Kosttilskud kan i større eller mindre udstrækning lappe på de problemer, usunde kostvaner kan forårsage. Tilskud af vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer mv. kan i nogle tilfælde mindske skaderne fra nydelsesmidler, rusmidler, medicin og usunde kostvaner.

Derfor er kosttilskud gavnlige eller nødvendige i mange situationer.
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm

Ved åreforkalkning, indlæringsproblemer, hudproblemer - og ved flere andre tilstande - er det vigtigt at være opmærksom på, at kosten indeholder nok essentielle fedtsyrer (især omega-3) og evt. tage tilskud, indtil kosten er helt i orden.

Det bedste tilskud af essentielle fedtsyrer er nok EPA-GLA+ fra Biosym.
http://helseonline.dk/product.asp?product=135&sub=2&page=1

Når du vælger en fornuftig vegetarkost (eller en kost, der kun indeholder et minimum af animalske fødevarer), er der normalt ingen grund til at tage tilskud af omega-3 eller andre fedtstoffer.
Mere om sund kost her: http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Der kan være forskellige individuelle grunde til at anvende tilskud af essentielle fedtsyrer (omega-3 og omega-6), men det ændrer ikke ved det faktum, at sunde vegetabilske fødevarer indeholder alle de essentielle fedtsyrer, vi har brug for. Og det derfor normalt ikke er nødvendigt at tilsætte olie til maden for at få flere af bestemte fedtstoffer, eller indtage olier som kosttilskud i kapsler.

En stor variation af grøntsager, frugter, bær, svampe, bælgfrugter, nødder, frø og fuldkornsprodukter giver dig sandsynligvis alle de næringsstoffer, du har brug for (undtagen B12).

Nogle mennesker vil - især pga. usunde kostvaner, overdreven brug af stimulanser, medicinsk behandling, bestemte sygdomme e.l. have gavn af tilskud i en periode.

Det gælder dog næsten udelukkende de mennesker, som ikke føler sig i stand til at forbedre deres kostvaner i tilstrækkeligt omfang.

Læs mere om kunsten at ændre vaner her:
http://www.nomedica.dk/nye_vaner.htm

Det er ikke kun godt for din sundhed at spise sundt ...

2) Sund kost - både for din sundhed og miljøet

En sund kost med mindre kød, sukker, sodavand og alkohol - og mere fisk, frugt, grønt og kornprodukter er gode for mange ting.

Sunde kostvaner er faktisk både:
1) Godt for dit helbred
2) Godt for økonomien (du sparer ca. 20 %)
3) Godt for miljøet

En rapport fra Institut for Miljøvurdering viser, at sund kost er bedre for miljøet end usund kost - og samtidig 20 % billigere end danskernes almindelige kost.

Fødevarer tegner sig for en stor del af privatforbrugets miljøbelastning, der igen udgør en stor del af den samlede miljøbelastning.

Dine kostvalg er med andre ord med til at beskytte både din sundhed og miljøet.

Rapporten afslører bl.a. at valget af sund kost skåner miljøet langt mere end en reduktion i forbruget af el, varme og benzin på 10 %.

Eftersom usund kost både medvirker til livsstilssygdomme og belaster miljøet - koster den usunde mad også det danske samfund store beløb.

Læs mere om rapporten her: http://www.imv.dk/default.aspx?id=677

Læs artiklen i samvirke om emnet her:
http://www.fdb.dk/default.asp?id=6&frontpage=1&archivepicker=1&aid=1276

Når du forbedrer din kost, og gør den sundere, er der mange fordele:

  • Det er godt for din sundhed

  • Det er godt for miljøet

  • Det er godt for økonomien

  • Du sætter et godt eksempel for dine børn og dine nærmeste

  • Du forlænger sandsynligvis din levealder - i hvert fald reducerer du væsentlig din risiko for mange sygdomme

  • Du oplever efterhånden øget velvære og måske bedre humør (sunde kostvaner har generelt set en positiv indflydelse på humøret og kan være med til at lindre på følgerne af stress)

  • Du får mere energi til de ting, du vil med dit liv.

Det største problem med at omlægge kosten er at ændre vaner.
Læs mere om det her:
http://www.nomedica.dk/nye_vaner.htm


Gratis e-bog ved køb af tre populære bøger:

Ønsker du at lære, hvad du selv kan gøre ved en lang række skavanker og sygdomme, får du med nedenstående bøger en grundig men letforståelig gennemgang af, hvordan du bedst griber tingene an:

1) Hvordan Rask?
Bogen er en gennemgang af de ændringer i kost, livsstil mv., som hjælper dig med at forbedre din modstandskraft, øge din vitalitet og genvinde sundhed under sygdom.

2) Kunsten at ændre vaner
For de fleste mennesker er det stort set umuligt at ændre indgroede vaner. Bogen forklarer, hvorfor det er så svært, og hvad du kan gøre for alligevel at klare det

3) Zoneterapi - lær det selv
Bogen beskriver på en enkel måde, hvordan du kan bruge zoneterapi på din familie, venner og bekendte.

Ved køb af ovennævnte bøger får du lige nu den nye e-bog: Nomedica Terapiguide med i købet ... helt gratis!

E-bogen er på over 200 sider og indeholder bl.a. en grundig vejledning om hvordan du bedst og mest effektivt anvender principperne i ovennævnte tre bøger -- altså zoneterapi, kostændringer, kosttilskud, naturlægemidler mv. -- ved mere end 70 almindelige skavanker og sygdomme.

Bogen indeholder også en kort gennemgang af samtlige godkendte naturlægemidler, hvad de virker mod, deres anvendelse og begrænsninger.

Ovennævnte tre bøger + e-bog ... lige nu kun kr. 399,-
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=303&sub=1&page=1

Har du allerede ovennævnte bøger, men ønsker e-bogen, kan du købe den her for kun kr. 49,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=307&sub=1&page=1


3) MAIL: Hvad med de essentielle sukkerstoffer?


Hej John Buhl

Jeg har hørt om nogle: essentielle sukkerstoffer (8) - ambrotose. Har du noget kendskab til det produkt?? - desuden to andre alternative "navne": Mannatech og Pharmanex. Jeg ved, de har noget at gøre med det amerikanske firma: Nu skin. Er det mærker, der er OK, fri for f.eks. gen-manipulerede stoffer?? - De kan ikke købes i naturkostbutikker, men skal bestilles af den enkelte i
England.

Venlig hilsen
Lise

Hej Lise

Generelt set bør du ikke købe kosttilskud, som ikke er godkendt i Danmark
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm

Der er en grund til, at produkterne ikke kan godkendes og sælges i Danmark. Producenter og forhandlere kommer ofte med sjove historier om, hvorfor produkterne ikke kan sælge i Danmark -- fx at de danske myndigheder ikke vil godkende dem, fordi de er så gode!, at godkendelsen er på
vej osv.

Det er i de fleste tilfælde let at få godkendt kosttilskud i Danmark, blot de overholder den danske
lovgivning og ikke indeholder tvivlsomme stoffer. Vi har dog en lidt halvskør lovgivning, så der ER undtagelser.

Der er utrolig mange vilde mirakelhistorier om de essentielle sukkerstoffer (på de hjemmesider, der sælger produkterne) ... men indtil videre ingen videnskabelig undersøgelse, der bekræfter virkningen. Det er efter min mening tvivlsomt, at det er gavnligt at tage tilskud at disse sukkerstoffer, da en fornuftig kost indeholder alle nødvendige sukkerstoffer.
Lidt om emnet her: http://www.nomedica.dk/essentielle_sukkerstoffer.htm

Med venlig hilsen
John Buhl

4) Luft i maven

Hej John Buhl

Jeg har et lidt spøjst spørgsmål til dig denne gang.

Jeg undre mig over hvorfor jeg tit får "luft i maven" når jeg har spist.

Der er næsten altid efter hvert måltid der som regel består af:

Morgenmad: All bran med øko skummet mælk eller yoghurt.

Frokost: 2 x rugbrød med mange kostfibre og minimum fedt. Brødet er uden fedtstof og pålægget er også fedtfattigt.

Aftensmad: kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål eller ærter og så noget kød som både kan være svine- eller oksekød, men det er altid med lav fedt %. Det usunde af det hele er så at der som regel er sovs med i billedet, for den har vi lidt svært ved at slippe men nogle gange bliver den lavet af grøntsagsvandet og jævnet med maizena og så skulle den være sundere ...? (er den det)?

Jeg er ikke så god til at snacke mellem måltiderne, men det bliver til en pakke rosiner eller lidt frugt en gang imellem.

Er der noget i min kost der giver mig den luft i maven eller hvad tror du det er der gør det?

Syntes du ellers der mangler noget i min kost eller ser den god nok ud?

Jeg skal holde bryllup til sommer og ville gerne miste et par kilo til den tid, så du må meget gerne komme med nogle ændringer eller ideer til dette.

Af sport dyrker jeg volley ball hver onsdag i 2 timer.

Jeg håber du vil svare

Venlig hilsen Pernille

Hej Pernille

Det kan være flere grunde til ekstra meget luft.

Luft er til en vis grad en naturlig "bivirkning" af sunde kostvaner.

Fiberrig kost giver i sig selv lidt mere luft.

Visse fødevarer giver mere luft end andre -- fx kål, broccoli og ærter, som du spiser. Det er alle sunde fødevarer, så det ville være en skam at spise mindre af dem, men du kan evt. prøve at spise flere grønne salatblade, agurker, tomater o.l., som hos de fleste giver mindre luft.

En anden grund til, at du får meget luft, kan være at du spiser for hurtigt, og derved sluger en masse luft, når du spiser (ret almindeligt). Tag dig god tid til at spise dine måltider, tyg maden grundigt, spis langsomt. Spis SMÅ måltider (og flere gange dagligt = når du er sulten).

Nogle mennesker kan ikke tåle mælk og mælkeprodukter og danner en masse luft, når de drikker/spiser det. Du kan prøve at være opmærksom på, om det gør en forskel, hvis du udelader mælk/mælkeprodukter.

En pakke rosiner som mellemmåltid er vist lige i overkanten :-) ... medmindre du mener en meget lille pakke! Rosiner og andre tørrede frugter giver let luft (og en hel masse kalorier).

Du behøver ikke at spise mellem dine måltiderne ... det er ofte en dårlig vane. Spis lidt sundt mellem måltiderne, HVIS DU ER SULTEN, ellers ikke.

Sovs lavet på grøntsagsvand er i orden.

Din kost ser fin ud, i forhold til hvad de fleste mennesker spiser.

Du kan dog sagtens forbedre nogle ting.

Her kan du læse et sundt slankeprogram http://www.nomedica.dk/hvordan_slank.htm

De bedste kostvaner: http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Med venlig hilsen
John Buhl

5) Medicinalindustrien opdigter sygdomme for at øge fortjenesten

Medicinalfirmaer skaber systematisk sygdomme med det formål at sælge flere af deres produkter, og gør på denne måde raske mennesker til patienter med risiko for at skade dem med medicinen. Det afslører en speciel udgave af Public Library of Science Medicine.

Læger, patienter og patientforeninger bør være opmærksomme på, hvordan medicinfirmaer forsøger at opdigte nye sygdomme eller dramatisere milde sygdomme for at øger deres indtjening.
Læs mere her og her (på engelsk).


6) Links

Parfume kan gøre dig barnløs
Ifølge en rapport fra Greenpeace er kemikalier i en række hverdagsprodukter årsag til, at det kan være svært at blive gravid, og at babyer bliver født med misdannede kønsorganer.
www.politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=451452

Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm

Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm

Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm


7) Ugens citater

"Livet er som en slibesten. Afhængigt af, hvilket stof du er gjort af, kan det slide dig ned eller polere dig op. "
-- Anonym

"Jeg kikkede altid uden for mig selv efter styrke og selvtillid, men den kommer indefra. Den er der hele tiden."
-- Anna Freud


 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.