Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 18, 2009
- Sund kost som piller?
-
Valnødder kan måske være med til at forebygge brystkræft
-
Sukkerfri sodavand sat i forbindelse med øget risiko for
diabetes
-
Fedtrig kost svækker kognitiv funktion hos diabetikere
- Broccoli spirer kan måske forebygge mavekræft
- Mail: Kviksølv og helbred
- Lidt af hvert
- Eftertanke
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend.
Med venlig hilsen
John Buhl
”Når mønster
nedbrydes, opstår nye verdner.”
-- Tuli
Kupferberg, forfatter
Denne gang lidt om næringsstoffer i kost og kosttilskud ...
SUND KOST SOM PILLER?
Spørgsmålet er, om det gavner at trække det sunde ud af fødevarer, og
tage det som piller, pulver eller saft — altså om de sunde stoffer
virker på samme gavnlige måde, når vi fjerner dem fra de naturlige
sammenhænge, de optræder i med andre stoffer i maden.
Der er mange eksempler på, at næringsstoffer indtaget i koncentreret
form som kosttilskud:
- Har en positiv virkning om end i mindre grad, end når de
fås fra kosten.
- Ingen virkning har, eller kun har en mindre eller
tvivlsom virkning — eller de isolerede stoffer virker i dyreforsøg,
men det er uvist, om de også gavner mennesker. Problemet er, at vi
ikke umiddelbart kan overføre de positive resultater i laboratorier
eller dyreforsøg til mennesker. Der mangler stadig forskning i,
hvordan koncentrerede næringsstoffer virker på mennesker, især på
længere sigt.
- De har en negativ virkning, eller der optræder
bivirkninger, når de indtages over en vis mængde eller i længere
tid. Og selv når et stof viser gavnlige virkninger på mennesker, er
der ofte mangel på viden om de langsigtede virkninger. Fx er det
først i de senere år, at forskerne har opdaget, at for meget
A-vitamin svækker knoglerne, for store doser E-vitamin øger risikoen
for hjerneblødninger og betakaroten i koncentreret form i tabletter
øger forekomsten af lungekræft hos tobaksrygere og hos lungesyge.
Er der nok i din kost eller bør du tage kosttilskud?
Er du usikker på, om du får nok vitaminer og mineraler, kan du tage
en daglig vitaminpille med det hele, eller du kan udvælge de enkelte
vitaminer og mineraler, du mener eller har fået at vide, du mangler.
De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten, hvis de sørger
for at vælge en blot nogenlunde fornuftig kost. Men der er også mange
undtagelser.
Nogle kosttilskud med udvalgte næringsstoffer i koncentreret form kan
være gavnlige ved mangeltilstande. Andre stoffer eller vitaminer i
koncentreret form kan i nogle tilfælde gøre mere skade end gavn, hvis de
indtages i for store mængder.
Selv om det er bedst at få sine vitaminer og mineraler fra kosten, er
det alligevel ofte fornuftigt at tage et tilskud for at være på den
sikre side, eller for hurtigt at rette op på mangler, indtil du er
sikker på, at kosten indeholder alt, hvad du har brug for.
Ved mangeltilstande gælder det som regel om hurtigt at sikre
tilstrækkelige mængder af næringsstoffer til kroppen. Derfor anvendes
ofte høje doser i en periode, indtil personen ikke længere lider af
mangler.
Det er altså helt i orden at tage kosttilskud, når de er uskadelige.
Kosttilskud kan anvendes på mange fornuftige og gavnlige måder, men selv
om du tager kosttilskud for at være dækket ind, kan du ikke bruge dem
til at lette din samvittighed, hvis du spiser for få sunde fødevarer.
Kosten bliver ikke sund af at tage piller, men ved at gøre kosten
sund.
Valnødder kan give kroppen essentielle omega-3 fedtsyrer,
antioxidanter og phytosteroler, der mindsker risikoen for brystkræft.
Det viser et nyt dyreforsøg.
Mus blev fodret med en kost indeholdende hvad der svarer til ca. 60
gram valnødder dagligt for mennesker.
En anden gruppe mus fik foder uden valnødder.
Det viste sig, at indtagelse af valnødder i betragtelig grad
mindskede forekomsten af svulster eller sinkede deres udvikling.
Kilde: American Association for Cancer Research 100th Annual Meeting
2009
Walnuts May Prevent Breast Cancer
Et studie af 9514 voksne amerikanere i alderen 45 til 64 år fandt, at
de, der drak sukkerfri sodavand, havde 67 % større risiko for at udvikle
type 2 diabetes end de, der ikke gjorde.
De havde også øget risiko for at have et forhøjet blodsukker og mere
mavefedt.
Undersøgelsen viser ikke, at sukkerfri sodavand forårsager type 2
diabetes, eller hvad der er årsag og effekt, men dokumenterer en
sammenhæng som forskerne ønsker at studere nærmere.
En af teorierne er, at de kunstige sødestoffer i mad og drikkevarer
kan vække folks appetit for søde sager, og få dem til at fråse i
sukkerige føde- og drikkevarer, når de har mulighed for det.
Kilde: Jennifer A. Nettleton, PHD m.fl. Diet Soda Intake and Risk of
Incident Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes in the Multi-Ethnic
Study of Atherosclerosis (MESA).
Diabetes Care 32:688-694, 2009. DOI: 10.2337/dc08-1799
Diæter, der er rige på mættet fedt og transfedt, og fattig på
flerumættede fedtsyrer, er forbundet med kognitive problemer hos
diabetikere.
Forskerne brugte standard tests til at vurdere evnen til at tænke
blandt 1486 kvinder med type 2 diabetes.
Alle var 70 år eller ældre.
De blev testet en gang mellem 1995 og 1999 og igen to år senere.
Kvinder der indtog mest mættet fedt og transfedt oplevede den største
nedgang i evnen til at tænke klart, sammenlignet med kvinder, der kun
indtog lidt af disse fedtstoffer.
Sammenligningen af tænkeevnen (kognitive funktioner) blandt kvinder,
der indtog meget og lidt af disse fedtstoffer, svarede til at
sammenligne kvinder med en aldersforskel på 7 år.
Kilde: Elizabeth E. Devore, SCD m.fl.
Dietary Fat Intake and Cognitive Decline in Women With Type 2 Diabetes
Diabetes Care 32:635-640, 2009. DOI: 10.2337/dc08-1741
Kommentar:
Heldigvis er der meget begrænsede mængder transfedt i danskernes
kost, efter transfedt over 2 % af fedtindholdet blev forbudt i Danmark.
Mættet fedt findes især i animalske fødevarer og kokosolie.
Broccoli og broccolispirer indeholder glucoraphanin, som er en
substans kroppen omdanner til den stærke antioxidant og meget
betændelseshæmmende stof sulforaphan.
Nu har et forsøg tilføjet endnu en positiv egenskab til en
efterhånden lang liste af grunde til at spise broccoli eller
broccolispirer.
Forskerne fik 48 patienter, der var inficeret med bakterien H. pylori,
som er stærkt forbundet med mavekræft, til at spise 70 gram
broccolispirer dagligt eller alfalfaspirer, som ikke indeholder
sulforaphan. Forsøget varede i 8 uger.
Blandt de mænd og kvinder, der spiste broccolispirer, faldt markører
for inflammation i maven betydeligt. Markører, der indikerer mængden af
H. pylori, faldt også markant. Ingen af disse ting skete i gruppen, der
i stedet fik alfalfaspirer.
Så snart deltagerne holdt op med at spise broccolispirer, vente
markørerne for inflammation og H. pylori niveau tilbage til niveauet før
studiet startede.
Forskerne konkluderer, at sulforaphan derfor sandsynligvis både kan
mindske inflammation og bekæmpe infektion med H. pylori.
Kilde: Akinori Yanaka m.fl. Dietary Sulforaphane-Rich Broccoli
Sprouts Reduce Colonization and Attenuate Gastritis in Helicobacter
pylori–Infected Mice and Humans.
Cancer Prevention Research 2, 353, April 1, 2009. doi:
10.1158/1940-6207.CAPR-08-0192
Kommentar:
Når du spiser broccoli frigives stoffet sulforaphan, som i
cellekulturer og dyreforsøg tidligere har vist at mindske kroppens
risiko for at udvikle kræft.
Den sulforaphan, der frigives, når du spiser broccoli, øger kroppens
evne til at skille sig af med kræftfremkaldende stoffer.
Sulforaphan findes ikke kun i broccoli, men i alle korsblomstrede
grøntsager (broccoli, blomkål, rosenkål, grønkål, savojkål, radiser,
peberrod, brøndkarse, sennep og rucola).
De korsblomstrede grøntsager gør afgiftning af kroppen mere effektiv
og virker dermed kræftforebyggende.
I sidste uge bragte jeg en lille notits med link til en undersøgelse,
der konkluderer, at der ikke er tegn på, at kviksølv har skadet
klinikassistenters og tandlægers helbred.
Læs evt. her
Det gav følgende respons fra en læser
Hej John.
I stedet for at kommentere artiklen om 'Kviksølv og helbred' sender
jeg et link til Hal Huggins hjemmeside (tandlægen der i et par årtier
forskede i amalgam hos ca. 10.000 patienter i et stort udbygget
laboratorium). Da han forelagde resultatet for den amerikanske
tandlægeforening, blev han bedt om at tie stille med sine opdagelser. Da
han nægtede og derefter begyndte at publicere sine resultater blev han
kort tid efter opsøgt af de amerikanske myndigheder, blev anholdt og fik
både klinik og laboratorium lukket. Derefter fik han frataget sin
'license' og rettighed til at praktisere som tandlæge og forsker. Siden
blev han miskrediteret af selvsamme myndigheder med masser af dårlig
omtale.
Jeg har læst mange af hans bøger.
Derfor bliver jeg lidt rystet når der påstås at der ikke foreligger
nogen egentlig forskning om amalgam og dens skader. VIST GØR DER SÅ ...
Men det ville jo være en katastrofe hvis ”man” erkendte det, for ikke
at tale om de enorme erstatningskrav der ville følge i kølevandet på
sådan en indrømmelse.
Alle er enige om at kviksølv er en særdeles farlig nervegift i
miljøet, men når den placeres i munden - et par centimeter fra
menneskets hjerne! - ja så er den besynderligt nok ikke så farlig mere
...
Hal Huggins homepage:
http://www.hugginsappliedhealing.com/
Nu handler artiklen om tandlæger og klinikassistenter. Her er par
henvisninger til forskning der siger det stik modsatte:
*) Pattrick Stortebecker. Swed J Biol Med 1989; 3: 8-24
(undersøgt hjerner hos afdøde fra ovenstående gruppe. Fundet særligt
høje koncentrationer af kviksølv i hypofysen hos tandlæger og
klinikassistenter)
*) Foo, SC; Ngim, CH; Salleh, I; Jeyaratnam, J; Boey.
1993,Feb.60(2):267-73.) (neuropsykologiske prøver på Singapore
Universitet. Undersøgelse af 98 tandlæger, samt kontrolgruppe der ikke
var eksponeret for kviksølv i arbejdet. Tandl. var fra 3,9 - 38 %
ringere end kontrolgruppen)
*) Swinyer L.J. Allergic contact dermatitis from metallic mercury.
6(3):226-7.1980.
*) Fernstrom AIB, Frykholm KO, Huldt S. Mercury allergy with
eczmatous dermatitis due to silver amalgam fillings. Br Dent J
113:204-6.1962.
Mvh
Svanhild
Hej Svanhild
Selv om jeg ikke er enig i, at Hal Huggins nødvendigvis er en særlig
troværdig kilde, er jeg enig med dig i, at der allerede er foretaget
mange undersøgelser af amalgam og kviksølv. Der findes masser af mere
eller mindre lødige undersøgelser og risikovurderinger af kviksølv og
amalgam. Ingen giver dog, så vidt jeg ved, nogen god videnskabelig
dokumentation for, at fyldningerne giver de problemer, som du, Huggins
og andre mener, de gør. Men derfor kan fyldningerne jo alligevel sagtens
give problemer hos enkelte personer, eller fremtidige undersøgelser vil
måske dokumentere en sammenhæng mellem fyldninger og bestemte symptomer
og sygdomme.
Der er ingen tvivl om, at nogle mennesker oplever, at sølvfyldninger
giver dem problemer og en bedring, når det bliver fjernet. Der er jo
heller ingen tvivl om, at kviksølv er noget giftigt stads.
Med venlig hilsen
John Buhl
Grapefrugtspisere behøver ikke frygte brystkræft
For to år siden viste en undersøgelse, at kvinder efter
overgangsalderen, der spiser en kvart grapefrugt eller mere om dagen,
har større risiko for at få brystkræft. I to nye, store undersøgelser
bliver der ikke fundet nogen sammenhæng mellem grapefrugt og brystkræft.
cancer.dk 23-4-2009
Fuldkornskiks er fede som fyldt chokolade
Kiks, der reklamerer med at indeholde fuldkorn, er slet ikke så
sunde, viser en test.
Politiken 27-4-2009
Eksamensangst? Brug hovedet - ikke pillen
Det er højsæson for eksamensangst, og flere og flere unge spiser
piller mod den årlige lidelse. Men pillerne løser langt fra
eksamensproblemerne, lyder det fra Studenterrådgivningen i Danmark.
Jyllands Posten
27-04-09
Interessant video på engelsk af Dan Ariely, der blandt andet i en
vis udstrækning forklarer den internationale økonomiske krise, vi er
havnet i.
Mere om emnet på
denne webside
”Jeg vil
enten finde en vej eller bygge en.”
-- Latinsk
ordsprog