Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 18, 2012
- Hold hjernen i form med bær
- Højt saltindtag forbundet med øget risiko for slagtilfælde
- Mail: Fiskeolie
- Mail: Ændrer olivenolie karakter og bliver skadelig ved
opvarmning?
- Mail: Hvad er din holdning til olier?
|
|
|
Modenhed er
nået, når en person udsætter øjeblikkelig nydelse for langsigtede
værdier.
— Joshua L.
Liebman
Hold hjernen i form med bær
En ny undersøgelse viser, at et højt indtag af flavonoidrige bær,
såsom jordbær og blåbær, over tid kan forsinke den svækkelse af
hukommelse, der sker med alderen.
Forskerholdet anvendte data fra Nurses 'Health Study, der inkl.
121.700 kvinder.
Det viste sig, at øget indtagelse af blåbær og jordbær er forbundet
med mindre svækkelse af hukommelsen hos ældre kvinder.
Kvinder, der havde højere indtag af bær, udsatte tilbagegang i
hukommelse med op til 2½ år.
Kilde: Elizabeth E. Devore, Francine Grodstein m.fl.
Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive
decline. Annals of Neurology. Online: 25 APR 2012 | DOI:
10.1002/ana.23594
Højt saltindtag forbundet med øget risiko for slagtilfælde
Ældre voksne, der spiser en saltrig kost, kan have øget risiko for at
få et slagtilfælde. Det viser en ny undersøgelse.
Forskerne fandt, at blandt 2.657 ældre havde dem, der indtog et godt
stykke over den anbefalede mængde salt, næsten tre gange så stor risiko
for at få et slagtilfælde i løbet af 10 år som dem, der holdt sig
indenfor den mængder salt anbefalet af American Heart Association (AHA).
Det er velkendt, at når saltindtaget øges er det sandsynligt, at
blodtrykket også stiger.
I løbet af de 10 år, deltagerne blev fulgt, havde 235 af deltagerne
oplevet et slagtilfælde. De deltagere, der havde indtaget mindst 10 gram
salt dagligt fra starten af undersøgelsen, havde næsten tre gange større
risiko for at få et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der havde holdt
deres daglige indtagelse af salt under 3,75 gram salt.
Kilde: Hannah Gardener m.fl.
Dietary Sodium and Risk of Stroke in the Northern Manhattan Study
Stroke. 2012; 43: 1200-1205
Published online before print April 12, 2012,
doi: 10.1161/STROKEAHA.111.641043
Kommentar:
I Danmark indtager mænd i gennemsnit 9-11 g salt dagligt og kvinder
ca. 7-8 g. Altså de mængder, som ovennævnte undersøgelse viser i
væsentlig grad øger risikoen for slagtilfælde.
De største kilder til salt i danskernes kost er brød og kødpålæg, men
fx ost, færdigretter og
morgenmadsprodukter bidrager også med en del. (kilde altomkost.dk).
På mange etiketter står der natrium i stedet for salt. Almindeligt
salt består af natrium og klorid.
1 gram natrium svarer til 2,5 gram salt. For omregning fra mængden af
natrium til mængden af salt ganger du med 2,5.
Mail: Fiskeolie
Nu er jeg selv vegetar og anvender ikke fiskeprodukter men det bør
nævnes, at det studie du citerede fornyeligt om at fiskeolie
ikke har nogen effekt for folk med hjerteproblemer er "questionable"
- disse meta analyser ligesom vi så ved studierne vedr multivitaminer er
ofte anvendt af forskere til specifikke formål - "statistisk massage" so
to speak - så læsere bør have begge synspunkter.
Tak ellers for en dejlig flow af god information - keep up the good
work.
Se
her vedr. fiskeolie studiet
Mvh Martin
Kommentar:
Jeg er ikke sikker på, hvem der har ret her — heller ikke, når det
drejer sig om de metaanalyser, der er foretaget vedr. vitaminer. Det er
ikke let helt at gennemskue.
Forskere, der foretager den slags metaanalyser, udvælger jo altid
efter bestemte kriterier, og såfremt studierne bliver tjekket og
offentliggjort i et anerkendt videnskabeligt tidsskrift, må vi som
udgangspunkt antage, at kvaliteten af undersøgelsen er i orden, men det
er velkendt, at forskere, der ønsker et bestemt resultat, ofte kan
påvirke udfaldet af et studie.
Mail: Ændrer olivenolie karakter og bliver skadelig ved opvarmning?
Kan du hjælpe med at be- eller afkræfte påstanden om at olivenolie
skulle ændre karakter i skadelig retning ved opvarmning?
Jeg har også læst et sted at jordnøddeolie skulle være bedst til
stegning pga. evnen til at tåle høje temperaturer. Har du evt. nogle
kommentarer?
Nedenstående fra Udo Erasmus forvirrer mig lidt: Ekstra jomfru
olivenolie er det eneste der ikke er ødelagt af forarbejdning, men skal
alligevel helst ikke bruges til stegning, nævner artiklen.
"In supermarkets, all oils except extra virgin olive oil have been
processed by the same destructive methods. Extra virgin olive oil, while
not damaged by processing, is a poor source of essential fats, and
provides less that 1% omega-3 and only 10% omega-6. When extra virgin
olive oil is fried, it is extensively damaged. It should not be used for
frying, but should be added to foods after they come off the heat. The
oils that are processed with a corrosive base, window washing acid,
bleaching clays, and then heated to frying temperatures before they go
in the bottles include corn, safflower, soybean, canola, and the other
oils found on the shelf in supermarkets, convenience stores, and even
health food stores in transparent glass or plastic bottles. If oil does
not say 'unrefined' on its label, it has been processed by the methods
described above."
Venlig hilsen
Kim Lennert Simonsen
Hej Kim
Der starter en nedbrydningsproces i al olie, når den opvarmes. Jo
flere umættede fedtsyrer, jo højere varme og jo længere opvarmning desto
hurtigere går det.
Artiklen
her fra altomkost.dk er ret fornuftig.
Al olie er et raffineret produkt.
Brug så lidt olie som mulig. Få de essentielle fedtsyrer fra rigtig
mad.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Hvad er din holdning til olier?
Mange forskere der er pro vegetarisme/veganisme er også imod olier
(olivenolie, hørfrøolie, rapsolie, solsikkeolie m.m.), og mener vi i
stedet bør få olierne fra deres oprindelige kilder. Med alt den research
du har lavet hvad er så din holdning
til olier?
Mvh Signe
Hej Signe
Jeg er enig med dem.
Vi bøg indtage så få raffinerede fødevarer som muligt (herunder
sukker, hvedemel og olie).
Med venlig hilsen
John Buhl
Så længe en
person står i vejen for sig selv, vil alt se ud til at stå i vejen.
— Ralph Waldo
Emerson