Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 18, 2014
- Mindre mættet fedt er bedst
|
|
|
Lær fra i
går, lev for i dag, håb for i morgen. Det vigtige er ikke at stoppe med
at stille spørgsmål.
— Albert
Einstein
Mindre mættet fedt er bedst
Er mættet fedt godt eller skidt?
De fleste forskere er ikke i tvivl. Der er god og overbevisende
dokumentation for, at vi generelt indtager for meget mættet fedt.
En interessant artikel af prof. T. Colin Campbell om mættet fedt
synes jeg sætter tingene ret godt på plads.
Han kommer bl.a. ind på, at det ikke kun er mættet fedt, der er
problemet, men også og især animalsk protein — men ellers er hans
pointe, at det er en kost rig på animalske fødevarer (der
samtidig indeholder for få sunde vegetabilske fødevarer), der er
problemet.
Og han forklarer, hvorfor en kost rig på animalske fødevarer (kilde
til mættet fedt og animalsk protein) også på andre måder kan gå ud over
helbredet.
Blandt andet fordi den type kost vil mangle gavnlige plantestoffer.
Læs hele artiklen:
A Fallacious, Faulty and Foolish Discussion About Saturated Fat
I artiklen kommer han også ind på, hvordan for store mængder
animalske fødevarer og for få vegetabilske fødevarer kan give uheldige
ændringer i tarmfloraen.
Læs evt. også artiklen:
Sund tarmflora, godt helbred
For meget fedt i kosten — især når det gælder mættet fedt — har netop
i en helt ny undersøgelse vist sig at øge risikoen for brystkræft.
Et nyt stort europæisk studie, der er baseret på flere end 337.327
kvinder i 10 lande over 11 år, konkluderer, at de kvinder, der spiser
mest mættet fedt, dvs. det fedt, der blandt andet findes i smør og
smørblandinger, mælk, ost og kød, har 30 % højere risiko for at udvikle
hormonfølsom brystkræft end dem, der spiser mindst. Læs
mere på cancer.dk
Kilde: Sabine Sieri m.fl. Dietary Fat Intake and Development of
Specific Breast Cancer Subtypes. JNCI J Natl Cancer Inst dju068
doi:10.1093/jnci/dju068 first published online April 9, 2014. Hele
undersøgelsen
kan læses her
Mættet fedt ser også ud til at øge risikoen for demens.
En undersøgelse har vist, at de personer, der spiste den sundeste
kost, da de var omkring 50 år gamle, havde en næsten 90 procent lavere
risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, hvis kost var den
mindst sunde.
Et højt indtag af mættet fedt var knyttet til kognitiv svækkelse.
Det viste sig også, at de personer, der drak 3 til 5 kopper kaffe
dagligt, havde en mindre risiko for demens end dem, der drak mindre
eller mere.
Kilde: Marjo Eskelinen.
The Effects of Midlife Diet on Late-Life Cognition. An Epidemiological
Approach
Og vi ved allerede fra tidligere undersøgelser, at mættet fedt
fremmer insulinresistens. En fiberrig kost med lavt indhold af mættet
fedt giver bedre insulinfølsomhed.
Læs mere i artiklen:
En
kost, der er fattig på mættet fedt, giver bedre insulinfølsomhed
Endnu en undersøgelse viste, at risikoen for at få diabetes stiger
med højere indtag af animalsk protein.
Læs:
Animalsk protein forbundet med øget risiko for diabetes
En anden tidligere undersøgelse viste, at diæter, der er rige på
mættet fedt og transfedt, og fattig på flerumættede fedtsyrer, er
forbundet med kognitive problemer hos diabetikere.
Læs artiklen:
Fedtrig kost svækker kognitiv funktion hos diabetikere
En længere interessant diskussion (på engelsk) om mættet fedt kan
læses her:
Saturated Fat: Still Unhealthy After All These Years
Ønsker du at tabe dig eller holde vægten nede er det ikke alene en
god idé at indtage under 30 % af kalorierne fra fedt, men det er især en
god idé at begrænse mængden af mættet fedt. En ny undersøgelse har vist,
at dine fedtdepoter bliver større og dine muskler mindre af mættet fedt
i forhold til umættet fedt. Videnskab.dk skrev en artikel
om undersøgelsen her
Omtrent halvdelen af danskerne spiser for meget fedt. I gennemsnit
indtager vi 35 % energi fra fedt. Fødevarestyrelsen anbefaler at vi
højst får 30 % af energien fra fedt og, at vi alle blive bedre til at
spise den rigtige type af fedt.
Ifølge Fødevarestyrelsen spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet
fedt, hvilket øger risikoen for livsstilssygdomme. Vi får ca. 15 % af
den daglige energi fra mættet fedt, hvor det anbefales at højst 10 % af
energien kommer fra mættet fedt.
Du kan med fordel klare dig med en hel del mindre end 30 % af
kalorierne fra fedt, når blot fedtsyresammensætningen er god, og du
behøver faktisk slet ikke at spise mættet fedt, da kroppen selv kan
danne den ønskede mængde.
Men selv ud fra Fødevarestyrelsens anbefalinger kan vi konkludere:
De fleste mennesker vil have godt af at sænke indholdet af fedt i
deres kost — og det gælder især mættet fedt.
Hvad du kan gøre:
Du sænker indholdet af mættet fedt i din kost ved at begrænse
eller undgå:
- Smør
- Blandingsprodukter, der indeholder smør (fx Kærgården)
- Ost
- Mælk
- Kød & fjerkræ
- Æg
- Fisk (fisk indeholder mindre mættet fedt end kød og har en
sundere fedtsammensætning, fordi fisk er rig på omega-3)
- Færdigretter med palmeolie (palmeolie indeholder 50 % mættet
fedt).
- Kokosolie (kokosolie indeholder 90 % mættet fedt). Det er dog
muligt, at mættet fedt i form af kokosolie og palmeolie er mindre
skadeligt end mættet fedt fra animalske fødevarer.
Vi har brug for sunde fedtstoffer, men få dem fra rigtig mad — fx fra
grøntsager, nødder, frø, avocado mv.
Brug evt. lidt hørfrøolie i salater.
Bruger du fedtstoffer til stegning, så vælg lidt rapsolie eller
olivenolie frem for andre fedtstoffer.
Lykke er når
ens forventninger svarer til virkeligheden.
— Troels
Kløvedal